Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Естествен вердевас
Модератор: Paublo_Eskobar
- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Естествен вердевас
Само не разбрах в тинията на каква дълбочина г/д се намират 20-30 см ? мисля като дойде лятото да се укалям и аз

Без риболов няма любов !
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
гребеш с един сак,после сипваш в сито и промиваш все едно си в Клондайк,с тая разлика ,че вадиш червено злато
тинята в ситото ,подобно на това с което пресяват брашно,и във водата промиваш тинята и виждаш или не виждаш рубино червеното злато.Горе-долу това е.Има случаи когато водата ти е до пъпа и по-нагоре 

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Да де аз механизма го разбрах вече си купих и ситоbutnik написа:гребеш с един сак,после сипваш в сито и промиваш все едно си в Клондайк,с тая разлика ,че вадиш червено златотинята в ситото ,подобно на това с което пресяват брашно,и във водата промиваш тинята и виждаш или не виждаш рубино червеното злато.Горе-долу това е.Има случаи когато водата ти е до пъпа и по-нагоре

Без риболов няма любов !
- Николай Неделков
- учете се от него
По-удобно и чисто съхраняване на хириномусите става в кутийка с влажен мъх , където ларвите се поставят на пластове. Съдът се затваря с капак с дупки за свободен достъп на въздух и се съхранява в хладилник или между стъклата на двоен прозорец. Мъжът периодически се навлажнява.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
В един брой на вестник "Рибар" от октомври 1999 година намерих нещо , което може би ще Ви е полезно и няма да се налага да прибягвате до много сложни техники при събирането на хириномуси

Как да наловим хирономуси и други водни личинки
Най-известният начин е да промием през сито взета от дъното на застоял водоем тиня. Това не винаги е възможно , а и не винаги е много приятно. По-лек и удобен е следния начин. Правим торбичка от марля с едри дупки и поставяме в нея парче отпадъчно месо и някаква тежест. Завързваме със здрав конец и замятаме там , където смятаме , че има хирономуси. На следващия ден вадим торбичката от водата и изваждаме от нея насъбралите се няколко десетки хирономуси.
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
- Skorpi
- сериозен играч
Момчета млади нашият е по дребен и по скоро става за захранка, до колкото знам румънският е по едър така че според мен вижте не се ли продава на някой от рибарските магазини край вас другото което правя е да си зема изкуствен 12-13лв е 1 бурканче но в комбинация с бял ми е давало много добри резултати 

Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти

-
- ще става разбирач
Chironomus
Хирономус
Хирономуса е червевидна ларва на комар от семейство Chironomidae, достигаща дължина 25 мм.
Той живее в обраслите с растителност езера и ручеи, ровейки се в търсене на храна. Хирономуса се лови по следния начин. Загребва са горния тинест слой на водоема, прецежда се през сито, което се поставя във вода и чрез въртеливи движения се премахват замърсяванията. След това се изважда от водата, изчаква се малко да изсъхне и отново се поставя в нея. Хирономуса изплува на повърхноста и се събира. Пренася се в сито със сравнително едри отвори и се слага над тас с вода така, че дъното на ситото да се допира до водата. Скоро всичкия хирономус преминава от ситото във водата.
Съхранява се при ниска температура /може в хладилника/, но повече от 0°С.
(около Силистра на р.Бешавица до Екарисажа) ''Българска Аквариумна Енциклопедия''
Хирономус
Хирономуса е червевидна ларва на комар от семейство Chironomidae, достигаща дължина 25 мм.
Той живее в обраслите с растителност езера и ручеи, ровейки се в търсене на храна. Хирономуса се лови по следния начин. Загребва са горния тинест слой на водоема, прецежда се през сито, което се поставя във вода и чрез въртеливи движения се премахват замърсяванията. След това се изважда от водата, изчаква се малко да изсъхне и отново се поставя в нея. Хирономуса изплува на повърхноста и се събира. Пренася се в сито със сравнително едри отвори и се слага над тас с вода така, че дъното на ситото да се допира до водата. Скоро всичкия хирономус преминава от ситото във водата.
Съхранява се при ниска температура /може в хладилника/, но повече от 0°С.
(около Силистра на р.Бешавица до Екарисажа) ''Българска Аквариумна Енциклопедия''
Последно промяна от outsider 59 на Чет Мар 05, 2009 10:06 am, променено общо 2 пъти.
-
- учете се от него
.....и на куката се закачат ето така:outsider 59 написа: ....Съхранява се при ниска температура /може в хладилника/, но повече от 0°С.

- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Преди няколко седмици си взех от магазин една "доза" хирономус продовачката ми препоръча и много тънки и остри куки,но когато го закачах на куката се пукаха и след 2 замятания ставаха като "усмукан" бял това нормално ли е?
питам защото ми беше за първи път да ловя на тез зверове

питам защото ми беше за първи път да ловя на тез зверове

Без риболов няма любов !
- dimitar_dv
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
На каква кука го слагащ(кой номер)?Аз лично го слагам на 20-ка
И не се пука......

НАСЛЕДНИК НА ПАВЕЛ ПАВЛОВ
- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
№18 тънки и наистина погледнати под лупа остриdimitar_dv написа:На каква кука го слагащ(кой номер)?Аз лично го слагам на 20-каИ не се пука......
![]()

Без риболов няма любов !
-
- учете се от него
Пробожда се през втория прешлен, зад главата- то затова картинката по-горе е толкова голяма

- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
мерси за инфото надявам се не съм ловил с голяма кукичкаIDA написа:Пробожда се през втория прешлен, зад главата- то затова картинката по-горе е толкова голяма![]()
![]()
![]()
![]()

Без риболов няма любов !
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Това е друго-тубефекс.Но между него попада и мотил.Skorpi написа:
По едно време се бях запалил по декоративни рибки имах около 15-на аквариума та тогава ходех да я събирам тая гад вадел съм по една топка колкото мандарина ама останах с впечатлението че не е много едър може и да се лъжа поне 15години говоря назадСега сам станал мързелив ,по ми е хубаво да си купя
![]()
![]()
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- Skorpi
- сериозен играч
Днес си купих кутика 100бр за 2 лв да ви кажа не ми се видя скъпо А в София или Пловдив може и да е още по евтино Питах да разбера дали е нашенски или румънски ама не знаеха

Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти

- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Същата работа е и в пловдив колегаSkorpi написа:Днес си купих кутика 100бр за 2 лв да ви кажа не ми се видя скъпо А в София или Пловдив може и да е още по евтино Питах да разбера дали е нашенски или румънски ама не знаеха![]()
![]()

Без риболов няма любов !