Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

хванах червено буза костенурка в река Съзлия
Модератор: dantho.mihov
хванах червено буза костенурка в река Съзлия
На 15 отидох на един мохабет в гр.РАДНЕВО и реших да видя има ли живот в река Съзлия .Преди беше много замърсена със всякакви нюанси на дъгата, но сега ми се виждя че е по чиста .Отидох до ракиения казан в кв .Гипсово и под моста видях някакви рибки бръкнах под един камък и хванах две малки каракудки.Рибките бяха покрити с някаква слуз, но бяха здрави .Тогава видях една костенурка .Реших че е умряла но като я пипнах тя скри главата си .Оказа се червенобуза костенурка от тези декоративните със завидни размери . Някои друг ловил ли е такива гости в нашата природа?Преди бяха хванали в Габрово пирани на къде отива този свят ?Няма да се учудя ако видя някой ден и крокодил в някоя от реките ни.
http://media.snimka.bg/2176/010607485-big.jpg
http://media.snimka.bg/2176/010607493-thumb.jpg
за съжаление костенурката сега като я снимах установих че е издъхнала .Тъкмо щях да я правя старозагорка жител на зоологическата градина.
http://media.snimka.bg/2176/010607485-big.jpg
http://media.snimka.bg/2176/010607493-thumb.jpg
за съжаление костенурката сега като я снимах установих че е издъхнала .Тъкмо щях да я правя старозагорка жител на зоологическата градина.
- Николай Неделков
- учете се от него
Re: хванах червено буза костенурка в река Съзлия

http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Верно ли е декоративна? Да не е някакъв местен вид или де да знам......може някой да си е "почистил" аквариума. Да не би да е жива и да е заспала пак зимен сън. Коварна работа е тва ........да не затриеш хайванчето за няма нищо.
- MITKO70
- кандидат преподавател
Имах две в един шадърван на терасата,но едната избягала лятото и не съм разбрал.Много са издръжливи,от пролет до есен се изхранват с това което пада във водата-мухи,оси и т.н.и почистваха
,голям хищник са.И въпреки ,че произхождат от Южна Америка са се аклиматизирали и на открито,в зоопарка в София живеят много и то голями в езерото с патици и други.Така,че нищо чудно някой да я е заселил там и да си е живяла.

Всичко може,но не всеки го можe.

Проблема с тези костенурки е че като стигнат определени размери и почнат да не се побират в аквариума стопаните им ги пускат в някой водоем.До тук добре животинката не е убита и пърха на свобода.Да ама не
щото се аклиматизира отлично в нашите водоеми и постепенно измества нашия вид водни костенурки.Един вид си е чист завоевател и ще дойде ден когато родните твари ще бъдат изместени от тези пришълци.Такива примери по света колкото щеш.

- crazybot
- фен клуб-скобар
На Чепинци също са се развъдили тия гадове .Много хубави пепелници стават от тях 

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
И в Пловдив на канала има,той си е удобен за втори дом на тия "гадини".
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- maranzika
- сериозен играч
Това е самата истина!!!sashko71 написа:Да ама нещото се аклиматизира отлично в нашите водоеми и постепенно измества нашия вид водни костенурки.Един вид си е чист завоевател и ще дойде ден когато родните твари ще бъдат изместени от тези пришълци.
- glarusa
- кандидат преподавател
Що да са гадини...всеки си има място на тая земя,и не сме ние които да решавме дали ще живее или не....И на мен не ми харесват комарите,ама иначе жабите нема с какво да се хранят,от там и щъркелите.Всичко е навързано.Животното не е виновно с нищо затова че ние се отнасяме така и са се завъдили по водоемите....ПРИМЕРНО!!!
Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!
Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
- maranzika
- сериозен играч
Ами що не вземеш да пуснеш пирани из всички водоеми в България?glarusa написа:Що да са гадини...всеки си има място на тая земя,и не сме ние които да решавме дали ще живее или не....И на мен не ми харесват комарите,ама иначе жабите нема с какво да се хранят,от там и щъркелите.Всичко е навързано.Животното не е виновно с нищо затова че ние се отнасяме така и са се завъдили по водоемите....ПРИМЕРНО!!!

- glarusa
- кандидат преподавател
Аз ли не се изразявам правилно....не говоря специално за червенобузите костенурки а за водните костенурки като цяло....водните костенурки са си в водоемите защото така е направил природата....а червенобузите са там защото човек ги е пуснал....Пирани няма да пускам понеже не им е там мястото....защо тогава не избием и корморана,пеликана,щъркелите,кафевите и белите мечки....а да,ми дайте да избием и видрите и всички които се хранят с риба че да може да ловиме. 

Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?
-
- кандидат преподавател
За кормораните и видрата-убивам ги на момента,само да ми паднат в обсега-другото не...
И двата вида са защитени от закона и имат своето място в екосистемата. Мислиш ли че си достатъчнно компетентен за да решаваш кое е полезно и кое трябва да се изтрепе? Относно изкуственото и нерегламентирано, несъгласувано със съответните компетентни органи разселване на нетипични за нашата екосистема видове - то също е забранено. Абе оправия няма. Всеки се мисли за господ и действа така сякаш всичко му е ясно. Туи било вредно дай да го изтрепем унуи било красиво дай да го завъдим и т.н. Предварително се извинявам ако някой се обиди от написаното.INCUBUS написа:За кормораните и видрата-убивам ги на момента,само да ми паднат в обсега-другото не...
- glarusa
- кандидат преподавател
И аз подкрепям колегата и бих казал абсолтно същото,само че не се извинявам ако някой се засегне....Уж против бракониерството пък....Мани,жива звезда... 

-
- кандидат преподавател
Нито се обиждам,нито ви прощавам-а тез животни както ви казах ги изтрепвам на момента,стига да мога.Закона в моята си област съм аз и като няма свидетели - няма да съм бракониер в смисъла,който вие влагате по отношение на такива неправилни животни,дет се хранят само с недостатъчната риба.Предпочитам да има повече риба,и то по-едра /за ваше сведение видрата плюска само едри екземпляри и тотално нарушава популацията за години напред /,отколкото тези представители на хищническата пасмина.