хванах червено буза костенурка в река Съзлия

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

MECHOLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

хванах червено буза костенурка в река Съзлия

Мнение от MECHOLIN »

На 15 отидох на един мохабет в гр.РАДНЕВО и реших да видя има ли живот в река Съзлия .Преди беше много замърсена със всякакви нюанси на дъгата, но сега ми се виждя че е по чиста .Отидох до ракиения казан в кв .Гипсово и под моста видях някакви рибки бръкнах под един камък и хванах две малки каракудки.Рибките бяха покрити с някаква слуз, но бяха здрави .Тогава видях една костенурка .Реших че е умряла но като я пипнах тя скри главата си .Оказа се червенобуза костенурка от тези декоративните със завидни размери . Някои друг ловил ли е такива гости в нашата природа?Преди бяха хванали в Габрово пирани на къде отива този свят ?Няма да се учудя ако видя някой ден и крокодил в някоя от реките ни.
http://media.snimka.bg/2176/010607485-big.jpg
http://media.snimka.bg/2176/010607493-thumb.jpg
за съжаление костенурката сега като я снимах установих че е издъхнала .Тъкмо щях да я правя старозагорка жител на зоологическата градина.
Аватар
Николай Неделков
учете се от него
учете се от него

Re: хванах червено буза костенурка в река Съзлия

Мнение от Николай Неделков »

Изображение
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
St!
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от St! »

Верно ли е декоративна? Да не е някакъв местен вид или де да знам......може някой да си е "почистил" аквариума. Да не би да е жива и да е заспала пак зимен сън. Коварна работа е тва ........да не затриеш хайванчето за няма нищо.
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Имах две в един шадърван на терасата,но едната избягала лятото и не съм разбрал.Много са издръжливи,от пролет до есен се изхранват с това което пада във водата-мухи,оси и т.н.и почистваха :D ,голям хищник са.И въпреки ,че произхождат от Южна Америка са се аклиматизирали и на открито,в зоопарка в София живеят много и то голями в езерото с патици и други.Така,че нищо чудно някой да я е заселил там и да си е живяла.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
sashko71
новобранец
новобранец

Мнение от sashko71 »

Проблема с тези костенурки е че като стигнат определени размери и почнат да не се побират в аквариума стопаните им ги пускат в някой водоем.До тук добре животинката не е убита и пърха на свобода.Да ама не :evil: щото се аклиматизира отлично в нашите водоеми и постепенно измества нашия вид водни костенурки.Един вид си е чист завоевател и ще дойде ден когато родните твари ще бъдат изместени от тези пришълци.Такива примери по света колкото щеш.
Аватар
crazybot
фен клуб-скобар

Мнение от crazybot »

На Чепинци също са се развъдили тия гадове .Много хубави пепелници стават от тях :lol:
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

И в Пловдив на канала има,той си е удобен за втори дом на тия "гадини".
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

sashko71 написа:Да ама не :evil: щото се аклиматизира отлично в нашите водоеми и постепенно измества нашия вид водни костенурки.Един вид си е чист завоевател и ще дойде ден когато родните твари ще бъдат изместени от тези пришълци.
Това е самата истина!!!
Аватар
glarusa
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от glarusa »

Що да са гадини...всеки си има място на тая земя,и не сме ние които да решавме дали ще живее или не....И на мен не ми харесват комарите,ама иначе жабите нема с какво да се хранят,от там и щъркелите.Всичко е навързано.Животното не е виновно с нищо затова че ние се отнасяме така и са се завъдили по водоемите....ПРИМЕРНО!!!
Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!

Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

glarusa написа:Що да са гадини...всеки си има място на тая земя,и не сме ние които да решавме дали ще живее или не....И на мен не ми харесват комарите,ама иначе жабите нема с какво да се хранят,от там и щъркелите.Всичко е навързано.Животното не е виновно с нищо затова че ние се отнасяме така и са се завъдили по водоемите....ПРИМЕРНО!!!
Ами що не вземеш да пуснеш пирани из всички водоеми в България? :mrgreen: :mrgreen:
Аватар
glarusa
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от glarusa »

Аз ли не се изразявам правилно....не говоря специално за червенобузите костенурки а за водните костенурки като цяло....водните костенурки са си в водоемите защото така е направил природата....а червенобузите са там защото човек ги е пуснал....Пирани няма да пускам понеже не им е там мястото....защо тогава не избием и корморана,пеликана,щъркелите,кафевите и белите мечки....а да,ми дайте да избием и видрите и всички които се хранят с риба че да може да ловиме. :x
Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?

INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

За кормораните и видрата-убивам ги на момента,само да ми паднат в обсега-другото не...
St!
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от St! »

INCUBUS написа:За кормораните и видрата-убивам ги на момента,само да ми паднат в обсега-другото не...
И двата вида са защитени от закона и имат своето място в екосистемата. Мислиш ли че си достатъчнно компетентен за да решаваш кое е полезно и кое трябва да се изтрепе? Относно изкуственото и нерегламентирано, несъгласувано със съответните компетентни органи разселване на нетипични за нашата екосистема видове - то също е забранено. Абе оправия няма. Всеки се мисли за господ и действа така сякаш всичко му е ясно. Туи било вредно дай да го изтрепем унуи било красиво дай да го завъдим и т.н. Предварително се извинявам ако някой се обиди от написаното.
Аватар
glarusa
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от glarusa »

И аз подкрепям колегата и бих казал абсолтно същото,само че не се извинявам ако някой се засегне....Уж против бракониерството пък....Мани,жива звезда... :butthead:

INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Нито се обиждам,нито ви прощавам-а тез животни както ви казах ги изтрепвам на момента,стига да мога.Закона в моята си област съм аз и като няма свидетели - няма да съм бракониер в смисъла,който вие влагате по отношение на такива неправилни животни,дет се хранят само с недостатъчната риба.Предпочитам да има повече риба,и то по-едра /за ваше сведение видрата плюска само едри екземпляри и тотално нарушава популацията за години напред /,отколкото тези представители на хищническата пасмина.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”