Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Лодки и сонари
naRiba.com

Форум

Ремонт на безжична сонда RF40
Модератори: emo vasilev, Кърцата
Ремонт на безжична сонда RF40
Здравейте, наскоро се сдобих със сонар Humminbird Smartcast RF15, но на третия риболов с него, след като сондата RF40 падна от 2 метра, съответно спря да работи частично - на дисплея на сонара се показваше само температура на водата и нула за дълбочина.
Ясно е (от зеления цвят на сондата)
, че не е купуван от БГ и затова гаранция тук няма (за съжаление сме далече още от нормалните търговски правила, важащи в белите държави), затова реших да се оправям сам - да пробвам да поправя сондата или да си купя нова от БГ на цена 3 пъти над реалната
Идеята да снимам цялата процедура ми дойде след като вече бях срязал сондата и разпоил платката, затова липсва началото на процедурата, но накратко с макетен нож разполових сондата по каналчето между горната и долната част, след това разпоих двата пина, които са в предната част и дефакто контактуват с водата и платката излезе.
Ето снимки на платката отгоре и отдолу. Вижда се батерията ясно къде е, както и че подлежи на смяна
(поне докато Филстар не започнат да продават с нормална цена тия устройства)

След махането на платката открих повредата, която се изразяваше в това, че жичките от трандюсера към платката от удара са се откъснали. Ремонта се състоя в удължаването им с по около 2 см и заливане на спойката с двукомпонентна епоксидна смола за да не се късат там повече.

Оставих малко аванс и запоих удължените жички на старите им места.

След това проверих дали устройството е работоспособно и ...

... резултата ме зарадва

Залепих двете половини на корпуса с бързосъхнещо лепило, а след 24 часа запълних каналчето между двете с епоксидна смола. Ето го крайният резултат

Инструментариума за извършването на цялата процедура

Надявам се да съм бил полезен за всички колеги.
p.s. Решил съм да увелича радиуса на работа на сондата с добавяне на външна антена към сонара, ама чакам конектора за нея. Като се снабдя с него, ще сложа снимки с описание и на тая процедура
Ясно е (от зеления цвят на сондата)

Идеята да снимам цялата процедура ми дойде след като вече бях срязал сондата и разпоил платката, затова липсва началото на процедурата, но накратко с макетен нож разполових сондата по каналчето между горната и долната част, след това разпоих двата пина, които са в предната част и дефакто контактуват с водата и платката излезе.
Ето снимки на платката отгоре и отдолу. Вижда се батерията ясно къде е, както и че подлежи на смяна

След махането на платката открих повредата, която се изразяваше в това, че жичките от трандюсера към платката от удара са се откъснали. Ремонта се състоя в удължаването им с по около 2 см и заливане на спойката с двукомпонентна епоксидна смола за да не се късат там повече.

Оставих малко аванс и запоих удължените жички на старите им места.

След това проверих дали устройството е работоспособно и ...

... резултата ме зарадва

Залепих двете половини на корпуса с бързосъхнещо лепило, а след 24 часа запълних каналчето между двете с епоксидна смола. Ето го крайният резултат

Инструментариума за извършването на цялата процедура

Надявам се да съм бил полезен за всички колеги.
p.s. Решил съм да увелича радиуса на работа на сондата с добавяне на външна антена към сонара, ама чакам конектора за нея. Като се снабдя с него, ще сложа снимки с описание и на тая процедура

-
- ще става разбирач
Моята процедура беше почти същата но предпочетох да слепя капака с силикон, че да мога да му сменя и батерията някой ден когато се наложи 

Сподели с колегите
http://peerless.hvanah.com
http://peerless.hvanah.com
Ето я статиятаwww.***.com написа:За по-голям обхват имаше статия в чужд сайт и там просто удължаваха антената на сондата като пробиват пластмасата

Само че, според мен по-добрия вариант е да се сложи подходяща антена на самия сонар. Аз си намерих такава от една NOKIA станция, честотата и е близка до тази на която работи и безжичната сонда. А днес си намерих и същата букса и вече сонара ми е с антена

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Модифицирането по този начин на сонара ще доведе до отпадане на гаранцията му.
ето и малко снимков материал:

ето и крайният резултат:

EDIT:
има положителен ефект от антената

няма как точно да разбера с колко е увеличен обхвата, но сега при всякакво хвърляне от ръка работи добре и без прекъсване на сигнала, докато с оригиналната антена имаше пропадания в работата на сонара
Re: Ремонт на безжична сонда RF40
Имам въпрос:
Да разбирам ли че трябва освен отварянето на 2-те половини на сондата е нужно и сваляне на платката за да се стигне до батерията за смяната и? Щото пише до 500 часа работа (дали) но часовете все ще изтекат в един момент
Става въпрос за сонда на RF25 сонар.
Да разбирам ли че трябва освен отварянето на 2-те половини на сондата е нужно и сваляне на платката за да се стигне до батерията за смяната и? Щото пише до 500 часа работа (дали) но часовете все ще изтекат в един момент

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Правилно си разбрал, платката се сваля.
Разпояват се двете крачета на металните пъпки, които се показват отвън и случат за ключе он-офф.
Разпояват се двете крачета на металните пъпки, които се показват отвън и случат за ключе он-офф.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Много благодаря за информацията, а такива батерии намират ли се тук или в ибей и т.н., защото на сайта пише че е литиева и не се сменя (сигурно за да си купи човек нова сонда
) И ако не се намира, каква става за заместител без да я повреди разбира се?

Здравейте колеги,
Не се заблуждавайте, че сте скъсали нещо при удар.Заслужава си да резнете соната иначе платете 60-80+++ лева за кефа на HUMMINBIRD!!!
От платката излиза едножичен проводник, а към трансдуцера - многожичен... т.е. едножичния е пъхнат м/у изолацията и проводниците от многожичния.При най малко сътресение е възможно прекъсване на веригата.За това спойката му е майката.
Аз съм с европейска с-ма /кафява сонда/, работеща на 433 Mhz.Не разпъвайте антената на сондата.По-добрия вариант - външна антена на приемника.Махате пружината от приемника и /както колегата по горе е показал/ външно свързвате телескопична антена с размери 656мм/най-добре/ или 323мм или 163мм./Това са размерите за 1;1/2 и 1/4 ланда./Тези размери на ант. са за кафяви сонди!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ефекта е стабилна работа до 80 м при вълни 50 см. При тихо време ще пробвам тази пролет.
Батерията е сменяема и се намира в БГ./не знам цената, но ще проверя/
На слука на всички!!!
Не се заблуждавайте, че сте скъсали нещо при удар.Заслужава си да резнете соната иначе платете 60-80+++ лева за кефа на HUMMINBIRD!!!
От платката излиза едножичен проводник, а към трансдуцера - многожичен... т.е. едножичния е пъхнат м/у изолацията и проводниците от многожичния.При най малко сътресение е възможно прекъсване на веригата.За това спойката му е майката.
Аз съм с европейска с-ма /кафява сонда/, работеща на 433 Mhz.Не разпъвайте антената на сондата.По-добрия вариант - външна антена на приемника.Махате пружината от приемника и /както колегата по горе е показал/ външно свързвате телескопична антена с размери 656мм/най-добре/ или 323мм или 163мм./Това са размерите за 1;1/2 и 1/4 ланда./Тези размери на ант. са за кафяви сонди!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ефекта е стабилна работа до 80 м при вълни 50 см. При тихо време ще пробвам тази пролет.
Батерията е сменяема и се намира в БГ./не знам цената, но ще проверя/
На слука на всички!!!
Батерия 2450CR, 2430CR - 3волта-до 3 лева /Илиенци/
Много благодаря за информацията. Само един въпрос: Да разбирам ли че батерията за тялото на сонара/дисплея (RF25) и батерията на сондата (RSS) която е под платката са различни? Видях че тази за тялото на сонара е 2450CR, значи 2430CR е за сондата??? Правилно ли съм разбрал? Или няма значение коя от двете споменати батерии се слага на сондата?kostowk написа:Батерия 2450CR, 2430CR - 3волта-до 3 лева /Илиенци/
И двете батерии стават.В RF25 се използват 2450CR и в часовника и в сондата.2430 е малко по слаба по капацитет, но при липса на оригинала - върши работа.
Успех!!!
Успех!!!
Много благодаря! Точно това ме интересуваше.В RF25 се използват 2450CR и в часовника и в сондата.
Радвам се, че бях полезен.
След като извадихте от архива темата
, нека да добавя и малко снимки от "полево" сравнение между модифицирания сонар и нормален такъв. Ето я опитната постановка:

Зад радиоуправляема лодка за захранка вързах двете "патенца" на сонарите. Жълтото е от сонара без антена (продаван в БГ), зеленото - от моя сонар с антената - (купен от USA)
На близка дистанция няма видима разлика:

Но на по-далечна явно има полза от антената

Ето и докъде беше стигнала лодката когато и с антената започна да прекъсва сигнала

Toва е в общи линии. Надявам се да съм бил полезен и аз
Само да спомена - проблема с резервни сонди го реших като си поръчах нови пак от човек в USA. Advanced sensor-a който мери температура струваше под 20$, а нормалния е по-евтин

Зад радиоуправляема лодка за захранка вързах двете "патенца" на сонарите. Жълтото е от сонара без антена (продаван в БГ), зеленото - от моя сонар с антената - (купен от USA)
На близка дистанция няма видима разлика:

Но на по-далечна явно има полза от антената

Ето и докъде беше стигнала лодката когато и с антената започна да прекъсва сигнала

Toва е в общи линии. Надявам се да съм бил полезен и аз

Само да спомена - проблема с резервни сонди го реших като си поръчах нови пак от човек в USA. Advanced sensor-a който мери температура струваше под 20$, а нормалния е по-евтин