Ремонт на безжична сонда RF40

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

dannie_78
новобранец
новобранец

Ремонт на безжична сонда RF40

Мнение от dannie_78 »

Здравейте, наскоро се сдобих със сонар Humminbird Smartcast RF15, но на третия риболов с него, след като сондата RF40 падна от 2 метра, съответно спря да работи частично - на дисплея на сонара се показваше само температура на водата и нула за дълбочина.
Ясно е (от зеления цвят на сондата) :), че не е купуван от БГ и затова гаранция тук няма (за съжаление сме далече още от нормалните търговски правила, важащи в белите държави), затова реших да се оправям сам - да пробвам да поправя сондата или да си купя нова от БГ на цена 3 пъти над реалната :(
Идеята да снимам цялата процедура ми дойде след като вече бях срязал сондата и разпоил платката, затова липсва началото на процедурата, но накратко с макетен нож разполових сондата по каналчето между горната и долната част, след това разпоих двата пина, които са в предната част и дефакто контактуват с водата и платката излезе.
Ето снимки на платката отгоре и отдолу. Вижда се батерията ясно къде е, както и че подлежи на смяна :) (поне докато Филстар не започнат да продават с нормална цена тия устройства)
Изображение
Изображение
След махането на платката открих повредата, която се изразяваше в това, че жичките от трандюсера към платката от удара са се откъснали. Ремонта се състоя в удължаването им с по около 2 см и заливане на спойката с двукомпонентна епоксидна смола за да не се късат там повече.
Изображение
Оставих малко аванс и запоих удължените жички на старите им места.
Изображение
След това проверих дали устройството е работоспособно и ...
Изображение
... резултата ме зарадва :-D
Изображение
Залепих двете половини на корпуса с бързосъхнещо лепило, а след 24 часа запълних каналчето между двете с епоксидна смола. Ето го крайният резултат
Изображение
Инструментариума за извършването на цялата процедура :)
Изображение

Надявам се да съм бил полезен за всички колеги.

p.s. Решил съм да увелича радиуса на работа на сондата с добавяне на външна антена към сонара, ама чакам конектора за нея. Като се снабдя с него, ще сложа снимки с описание и на тая процедура ;)
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Много полезна информация .И аз имам сонар със стационарна сонда/с кабел/и въпреки че я пазя съм я закачил 1-2пъти ,но за сега нямам проблем.Вижда се че имаш познания от електроника и ни светна ,че можеме и сами да си помогнеме в някой случай.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
www.***.com
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от www.***.com »

За по-голям обхват имаше статия в чужд сайт и там просто удължаваха антената на сондата като пробиват пластмасата :wink:
ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
Аватар
peerless
новобранец
новобранец

Мнение от peerless »

Моята процедура беше почти същата но предпочетох да слепя капака с силикон, че да мога да му сменя и батерията някой ден когато се наложи ;)
Сподели с колегите
http://peerless.hvanah.com
dannie_78
новобранец
новобранец

Мнение от dannie_78 »

www.***.com написа:За по-голям обхват имаше статия в чужд сайт и там просто удължаваха антената на сондата като пробиват пластмасата :wink:
Ето я статията :)
Само че, според мен по-добрия вариант е да се сложи подходяща антена на самия сонар. Аз си намерих такава от една NOKIA станция, честотата и е близка до тази на която работи и безжичната сонда. А днес си намерих и същата букса и вече сонара ми е с антена :) Утре ще пиша има ли ефект от операцията ;)
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Модифицирането по този начин на сонара ще доведе до отпадане на гаранцията му.
ето и малко снимков материал:
Изображение Изображение
Изображение
ето и крайният резултат:
Изображение

EDIT:
има положителен ефект от антената :)
няма как точно да разбера с колко е увеличен обхвата, но сега при всякакво хвърляне от ръка работи добре и без прекъсване на сигнала, докато с оригиналната антена имаше пропадания в работата на сонара
Аватар
POPOV
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Ремонт на безжична сонда RF40

Мнение от POPOV »

Имам въпрос:
Да разбирам ли че трябва освен отварянето на 2-те половини на сондата е нужно и сваляне на платката за да се стигне до батерията за смяната и? Щото пише до 500 часа работа (дали) но часовете все ще изтекат в един момент :( Става въпрос за сонда на RF25 сонар.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Правилно си разбрал, платката се сваля.
Разпояват се двете крачета на металните пъпки, които се показват отвън и случат за ключе он-офф.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
POPOV
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от POPOV »

Много благодаря за информацията, а такива батерии намират ли се тук или в ибей и т.н., защото на сайта пише че е литиева и не се сменя (сигурно за да си купи човек нова сонда :() И ако не се намира, каква става за заместител без да я повреди разбира се?
kostowk
новобранец
новобранец

Мнение от kostowk »

Здравейте колеги,
Не се заблуждавайте, че сте скъсали нещо при удар.Заслужава си да резнете соната иначе платете 60-80+++ лева за кефа на HUMMINBIRD!!!
От платката излиза едножичен проводник, а към трансдуцера - многожичен... т.е. едножичния е пъхнат м/у изолацията и проводниците от многожичния.При най малко сътресение е възможно прекъсване на веригата.За това спойката му е майката.
Аз съм с европейска с-ма /кафява сонда/, работеща на 433 Mhz.Не разпъвайте антената на сондата.По-добрия вариант - външна антена на приемника.Махате пружината от приемника и /както колегата по горе е показал/ външно свързвате телескопична антена с размери 656мм/най-добре/ или 323мм или 163мм./Това са размерите за 1;1/2 и 1/4 ланда./Тези размери на ант. са за кафяви сонди!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ефекта е стабилна работа до 80 м при вълни 50 см. При тихо време ще пробвам тази пролет.
Батерията е сменяема и се намира в БГ./не знам цената, но ще проверя/
На слука на всички!!!
kostowk
новобранец
новобранец

Мнение от kostowk »

Батерия 2450CR, 2430CR - 3волта-до 3 лева /Илиенци/
Аватар
POPOV
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от POPOV »

kostowk написа:Батерия 2450CR, 2430CR - 3волта-до 3 лева /Илиенци/
Много благодаря за информацията. Само един въпрос: Да разбирам ли че батерията за тялото на сонара/дисплея (RF25) и батерията на сондата (RSS) която е под платката са различни? Видях че тази за тялото на сонара е 2450CR, значи 2430CR е за сондата??? Правилно ли съм разбрал? Или няма значение коя от двете споменати батерии се слага на сондата?
kostowk
новобранец
новобранец

Мнение от kostowk »

И двете батерии стават.В RF25 се използват 2450CR и в часовника и в сондата.2430 е малко по слаба по капацитет, но при липса на оригинала - върши работа.
Успех!!!
Аватар
POPOV
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от POPOV »

В RF25 се използват 2450CR и в часовника и в сондата.
Много благодаря! Точно това ме интересуваше.
kostowk
новобранец
новобранец

Мнение от kostowk »

Радвам се, че бях полезен.
dannie_78
новобранец
новобранец

Мнение от dannie_78 »

След като извадихте от архива темата :), нека да добавя и малко снимки от "полево" сравнение между модифицирания сонар и нормален такъв. Ето я опитната постановка:
Изображение
Зад радиоуправляема лодка за захранка вързах двете "патенца" на сонарите. Жълтото е от сонара без антена (продаван в БГ), зеленото - от моя сонар с антената - (купен от USA)
На близка дистанция няма видима разлика:
Изображение
Но на по-далечна явно има полза от антената :)
Изображение
Ето и докъде беше стигнала лодката когато и с антената започна да прекъсва сигнала
Изображение
Toва е в общи линии. Надявам се да съм бил полезен и аз :)
Само да спомена - проблема с резервни сонди го реших като си поръчах нови пак от човек в USA. Advanced sensor-a който мери температура струваше под 20$, а нормалния е по-евтин :)
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”