Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Монтажи за риболов
naRiba.com

Форум

Променяща се дължина на косъма
Модератор: sapuna
-
- и господ не е толокова добър
Re: Променяща се дължина на косъма
Нормален си е монтажа,като сложиш шлауха и си готов.Nedeltcho Delev написа:Държа на твойто мнение!snegk написа:Без коментар
п.п.Ще помоля спамерите по надолу във форума

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Идеята е много добра!По телефона не го разбрах,но така нагледно е супер!Идентичен е с този на Smokey!
Ще мислим за още модернизации обаче!Така,както е тръгнало току виж сме патентовали нещо наистина ново!
Ще мислим за още модернизации обаче!Така,както е тръгнало току виж сме патентовали нещо наистина ново!

Ето специално за теб Делефф
щото викаш че само спамя , а не показвам нищо , специално ходих за нещата си в цеха да ти направя това :

С обич :
п.п. Илийка що ми изтри мненията

С обич :

п.п. Илийка що ми изтри мненията

-
Монтажа е перфектен
п.п.Трия само спам

п.п.Трия само спам

- alcora
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Браво ДелеФ монтажа наистина е перфектен както казва Илийката 
Елементарен и изцяло функционален

Елементарен и изцяло функционален

Митефф благодаря ти за перфектната изработка и аз исках да направя снощи такъв монтаж но нямам цех
но идейката си е страотна 

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Интересни решения по темата но нещо не ми допада тоя монтаж във вариантите на Неделчо и Митев
На практика линията в последните сантиметри преди куката се удвоява а това изпълнено с какъвто и да е плетен повод не ми харесва защото си мисля, че е предпоставка за "празни" кълванета.
Точно тези последни сантиметри са един от факторите(ако приемем че всички останали са налични) определящи доброто завъртане на куката в устата на рибата, и от там последващото печалившо убождане.
Всички сте виждали предполагам , че е дори на стандартния монтаж в много от случаите повода в последните 2-3 сантиметра е покритието на повода е свалено!(Защо ли?
)
Така си мисля аз, но само практиката може да покаже как работи монтажа ...дерзайте!

На практика линията в последните сантиметри преди куката се удвоява а това изпълнено с какъвто и да е плетен повод не ми харесва защото си мисля, че е предпоставка за "празни" кълванета.
Точно тези последни сантиметри са един от факторите(ако приемем че всички останали са налични) определящи доброто завъртане на куката в устата на рибата, и от там последващото печалившо убождане.
Всички сте виждали предполагам , че е дори на стандартния монтаж в много от случаите повода в последните 2-3 сантиметра е покритието на повода е свалено!(Защо ли?

Така си мисля аз, но само практиката може да покаже как работи монтажа ...дерзайте!

LIFE'S A GAME FISHING IS SERIOUS
Кво пречи и дук да се свали покритието и на двата поводаrikosheth написа:Всички сте виждали предполагам , че е дори на стандартния монтаж в много от случаите повода в последните 2-3 сантиметра е покритието на повода е свалено!(Защо ли?![]()
)

Но сега взех да се замислям,що аджеба ни е такъв дълъг косъм,единствената цел е да се отсее дребната риба,но колко в практиката има дет са хващали с по две и три топчета,айде да допуснем четири царевици но повече от четири

Проба му е майката

Тъй по ли ти харесватrikosheth написа:Интересни решения по темата но нещо не ми допада тоя монтаж във вариантите на Неделчо и Митев![]()
![]()
![]()
.....................................................

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Tцъ!
Ама то много важно на мен дали ми харесват ако хващат като за световно
Просто казвам, че не бих направил такъв монтаж с две "въжета" до куката пък било то и обелени
Темата ми е интересна по принцип, така за тренировка на сивите клетки а иначе на практика мен не ме мързи и бих си връзвал всеки път нов монтаж според големината на стръвта...2 мин. и 31 сек. горе долу ми отнема като време. Това обаче е извън темата!
Давайте да го изкристализираме тоя "променлив" косъм

Ама то много важно на мен дали ми харесват ако хващат като за световно

Просто казвам, че не бих направил такъв монтаж с две "въжета" до куката пък било то и обелени

Темата ми е интересна по принцип, така за тренировка на сивите клетки а иначе на практика мен не ме мързи и бих си връзвал всеки път нов монтаж според големината на стръвта...2 мин. и 31 сек. горе долу ми отнема като време. Това обаче е извън темата!
Давайте да го изкристализираме тоя "променлив" косъм

-
Тука нещата опират до проба.Както знаят повечето,че монофила е много по твърд от деве белени плетени влакна,но хваща повече.Говорим за поне 0,35.монфил.Точно тази твърдост не позволява куката да се обърне при изплюване и да има празни удари,но при поемане се дига целия повод и това действие може да изплаши рибата

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Не само тук ами навсякъде нещата опират до проба
И монофила и плетенето хващат а кой повече и кой по малко ...зависи кой къде, кога и как ги ползва.
Да не се отплесне само темата към Монофил с/у Плетено.
Помислих си за нещо по простичко за удължаване на косъма без кой знае какъв зор и проблемации, просто и семпло та чак ..тъпо излезе май но вие ще кажете.
Та имаме един вече готов повод ( ползвам какъвто ми падна под ръка)

За удалжение допълнително си образуваме и това

Тук с дължината удължението може да се варира според това какво ще слагаме за стръв като големина.
Прекарваме по този начин удължението(да го наречем) към косъма на готовия монтаж и се получава

Монтираме например 3х20 мм топчета , стопера минава едновременно през двете уши на удължението и сме готови.
Или пък клуп във клуп и увеличаваме дължината за съответно 4х20 мм топчета.

Мисля, че става за топчета, за царевица или кой каквото му харесва като стръв, стига да е голямо и/или дълго!
Възли и снадки си остават във стръвта, същата си е надеждно закрепена...ами горе долу това е

И монофила и плетенето хващат а кой повече и кой по малко ...зависи кой къде, кога и как ги ползва.

Помислих си за нещо по простичко за удължаване на косъма без кой знае какъв зор и проблемации, просто и семпло та чак ..тъпо излезе май но вие ще кажете.
Та имаме един вече готов повод ( ползвам какъвто ми падна под ръка)

За удалжение допълнително си образуваме и това

Тук с дължината удължението може да се варира според това какво ще слагаме за стръв като големина.
Прекарваме по този начин удължението(да го наречем) към косъма на готовия монтаж и се получава

Монтираме например 3х20 мм топчета , стопера минава едновременно през двете уши на удължението и сме готови.
Или пък клуп във клуп и увеличаваме дължината за съответно 4х20 мм топчета.

Мисля, че става за топчета, за царевица или кой каквото му харесва като стръв, стига да е голямо и/или дълго!

Възли и снадки си остават във стръвта, същата си е надеждно закрепена...ами горе долу това е

-
И това е добра идея.Остана само да ги пробваме

-
- учете се от него
Ще постна, аз какво изрових по този въпрос:
1. Необходими инструменти и материали:

2. Отрязваме повод с дължина обикновенно около 40см. :

3. Сваляме част от твърдата обвивка, примерно около 15см. :

4. Нанизваме на повода "вечен" стопер за протеинови топчета:

5. Нанизваме на повода и силиконов стопер:

6. На очистената част връзваме обикновен възел, може и да не го връзваме но с него после ще е по-лесно да се регулира дължината на косъма:
7. Връзваме с обикновен възел и метално пръстенче, не е задължително да се лепи възела:

8. Нанизваме куката през пръстенчето и връзваме обикновен "безвъзлов" възел:

9. Затягаме и лепим:

10. Пръстенчето трябва да се намира (примерно) срещу контрата на куката. Ако не е там, лесно можем да го преместим, тъй като не сме лепили възела; сега вече можем да го залепим, но не е задължително:

11. Нанизваме две топчета:

12. ....и едно топче, съкращавайки дължината на косъма:

13. Не обръщайте внимание на "опашката", тя не пречи на кълването; а "естетите" могат да я прикрепят към повода с меко олово:

1. Необходими инструменти и материали:

2. Отрязваме повод с дължина обикновенно около 40см. :

3. Сваляме част от твърдата обвивка, примерно около 15см. :

4. Нанизваме на повода "вечен" стопер за протеинови топчета:

5. Нанизваме на повода и силиконов стопер:

6. На очистената част връзваме обикновен възел, може и да не го връзваме но с него после ще е по-лесно да се регулира дължината на косъма:

7. Връзваме с обикновен възел и метално пръстенче, не е задължително да се лепи възела:

8. Нанизваме куката през пръстенчето и връзваме обикновен "безвъзлов" възел:

9. Затягаме и лепим:

10. Пръстенчето трябва да се намира (примерно) срещу контрата на куката. Ако не е там, лесно можем да го преместим, тъй като не сме лепили възела; сега вече можем да го залепим, но не е задължително:

11. Нанизваме две топчета:

12. ....и едно топче, съкращавайки дължината на косъма:

13. Не обръщайте внимание на "опашката", тя не пречи на кълването; а "естетите" могат да я прикрепят към повода с меко олово: