Къде се намирам:
Рибите
За рибите по света и у нас
naRiba.com

Форум

Змиорката
Модератор: emo vasilev
Re: Змиорката
Вижте каква змиорка улови един приятел 8 килограма 

бая ги вадат към шабла,миналата година 1 приятел хвана в пристанището на варна 

Преди 2 год. хванах една змиорка голяма 1м.20см. от края на главата се махат 7 8 сантиметра надоло. Инче рибата има добър вкус и няма никакви кости 

- jorro11
- ще става разбирач
Ами интересна темичка, ама чак сега попаднах на нея.....Моят опит със змиорките е от последните 3год. през които една доста дълга част от риболовния ми сезон преминава в Англия.За тези години имам уловени над 30-40броя(всички са върнати).Там змиорката е често срещан вид като преобладават риби с размер 60-100см и тегло 0,5-1,2кг.При актовноста на рибите съм забелязъл че има известа закономерност най-активни са след проливни дъждове и мътни води.Като има периоди от по цели месеци,в които не се хваща нито една ,след които следват такива ,в които можеш да хванеш по 6-7 риби на ден, понякога дори повече.Лови се изключително на "дъно",като съм хващал змиорки на:царевица,бял червей,земен червей общо взето на всичко.По мои наблюдения обаче най-добър резултат има с едри земни червеи(над 8-10см). Кълването е много рязко и създава илюзия за много силна риба,но това е само в началото после излиза лесно.Много често поводите до 0.25мм прегризва.Интересна е за риболов от гледна точка на това че у нас е рядка иначе англичаните гледат на нея много пренебрежително...Надявам се да съм бил полезен!
- arilus
- ще става разбирач
Преди доста години /повече от 15 / на кея в Созопол между попчетата и кучките се закачи и една такава рибка, едвам я извадих - не, че беше голяма - към 50-60 см., дебела колкото кебапче, черна отгоре и сиво-жълта на корема. Но истинската битка беше на брега, на ръба на кея, скъса повода и се боричкахме няколко минути понеже беше ужасно хлъзгава и се гънеше като осмица. На няколко пъти успях да и фрасна главата в цимента но без ефект, и се сетих че съм чел някъде , че "сърцето на змиорката е в опашката" - само веднъж я ударих там и се изпъна. Хванах я на белена скарида , на подвижна плувка към 4-5 метра. А иначе на село в Елховския край и викат балъкулан и помня, че вуйчо ми е хващал парчета по метър и половина в Тунджа.