Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Тайната на успеха - трофейни шарани, амури и шаранови риби
Модератор: sapuna
-
- разбира нещата
Re: Тайната на успеха - шарани, амури и шаранови риби
Бачо Илия-ако хванеш такова чудо-пържи на мястоIDA написа:лошото е ако в гьола има и толстолоби- те като дойдат и...... няма нищо друго освен тях, .....трябва да са сменя ластика или пръта![]()
![]()

Таа за да не ми изтрият мнението модераторите ще кажапо темата,че съм напълно съгласен с теб за облака и аромата ще добавя да е на ванилия или карамел!!!
-
- учете се от него
Колеги, държа да го подчертая- първата ориентация на едрите, е по специфичния шум и вибрации които издават хранещото се ято дребосък, втората е по ароматите ( като концентрация и вид- според сезона и водоема), третия е визуалния и последния е на сензорите за вкус. Колото по-дълго бъде задържано стадото "дребосък" ( те каракудите или платиките може и да са по над кило, но така ги таксувам в тази тема). Толкова е по вероятно едрите да "чуят" от доста големи дистанции че някъде, някой яде... и да довтасат

п.п. честия шум от падащи върху водната повърхност семена и малки топчета захранка, също ги "придърпва" от големи дистанции

п.п. честия шум от падащи върху водната повърхност семена и малки топчета захранка, също ги "придърпва" от големи дистанции

- nikikati
- ще става разбирач
Колеги, не знам дали е грешно схващането че "завърти ли се толстолоб - нищо друго не търси", в което и аз вярвах до миналия сезон,но от едно стратегическо место на един водоем(известен с трофейни шарани и едри толстолоби) не еднократно наблюдавах смесени пасажи: от едри шарани и толстолоби. Съвсем спокойно си се препичат заедно и по нищо не личи, че си пречеха по някакъв начин. Ако не Ви се вярва обещавам че това лято ще направя снимки да видите( в пасажи от по 10 тина)!

Шаранът не ти гледа такъмите!
CATCH & RELEASE
CATCH & RELEASE
- carpsliven2
- сериозен играч
Никикати .. толстолопа се бие с амура само... шарана се вмъква във всички пасажи. 

Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
-
- учете се от него
И аз съм ги гледал да плуват заедно( даже с бинокъл), на един аренден до Карлово, с много висок бряг от едната страна. Включително и амури
Обаче, от седемдесетина хванати толстолоба ( за 7-8 години), поне 50 са " на плувка" с директен и ластик и понеже това е интензивен и с перфектни индикации като цяло, метод- "какво става в петното и около него във всеки един момент", мога със сигурност да твърдя че завъртят ли се толстолобите на захраненото петно- всякаква друга риба изчезва, и то- за дълго
Прецаквал съм си поне десетина риболова по тази схема- наплющя захранки и ароматизатори за шаран и амур и дойдат добитъците, и до там
5-6 кила шаран или амур, спокойно се далдисва с ластици 1.4/1.6 и пак такива цели линии, обаче с толстолобите по 5-6 кила, тоя номер не се случва- ако имам късмет, ще си тръгне само с линията и парче ластик; ако не се наведе телескопа навреме и да се вкара под водата, може да си тръгне и с парче телескоп

-
- научил се да хвърля
На яз.Овчарица на два пъти съм бил свидетел на храненето на амури през летния сезон с тръстика.Веднъж с докосващи повърхността листа и веднъж с младо растение около метър,което бе отскубнато и погълнато за не повече от 8-10 секунди.Това е храна от естествената среда на амура,който едва ли разчита само на рибарите за да си осигори дневната дажба и можеби трябва да се наблегне на нея или на такъв аромат(ако има).Аз лично съм пробвал за стръв 2-3 пъти но не съм имал положителен резултат.Тръстиката навярно е една малка част от менюто на амура,но присъствието и в него е факт.
Лягам с мисълта,че утре пак ще съм за риба.Риболов NON STOP!
- carpsliven2
- сериозен играч
майстор рибар .. виждам че си ни градски , ама да не случайно да бъркаш камъша с папур .. понеже амурите папур неядът .. пък на теца има папур
Бачо Илия нормално е като дойде пасаж от големи риби по-малките да изчезнат .. ама бъди сигорен че толстолоп и амур нестоят на едно място .. даже и на теца ги расконспирирах че си имат места. Където вадим амурите .. няма нито един толстолоп. Изглежда имат буен нрав и като завземат територия .. непускат толстолопи, иначе шараните ги пускат да се хранат. Незнам защо са противници тези риби .. рибешка им работа. Често амурите убиват толстолопи. Засилва се амура удря толстолопа с коравата си тиква и толстолопа пада на дъното .. мисле че оживяват повечето, понеже и толстолопите са здрави и силни риби.

-
- ще става разбирач
Ей с това не съм съгласен.Рупат си и папур и камъш....виждал съм го с очите сиcarpsliven2 написа:майстор рибар .. понеже амурите папур неядът ..

Stand and fight
Колега наблягай на риболова не на физиката, че хич не си прав там. Нищо лично - успехиAlexMunro написа:Изказвам това мнение изхождайки от един прост физически закон - силата на тегленето на рибата се разпределя равномерно по-дължината на влакното!С други думи, ако вържете един бик за рогата с примерно 5 метра въже, в никъкъв случай няма да го удържите но, ако въжето е с дължина 50 метра, ще държите животното кротко и с една ръка![]()
Незнам дали ядът папур, но смучат сок от вътршността му!executor написа:Ей с това не съм съгласен.Рупат си и папур и камъш....виждал съм го с очите сиcarpsliven2 написа:майстор рибар .. понеже амурите папур неядът ..

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Мен пък това твърдение ми е интересно!georgi_gopata написа:Незнам дали ядът папур, но смучат сок от вътршността му
Гопа,айде по обстойно ако може!

-
- научил се да хвърля
http://www.clipart.com/en/close-up?o=36 ... xc=&pubid= Хапваха си от това
.А на Овчарица е в изобилие.(тръстика или камъш)
,но със сигорност не го баркам с папура.Поздрави!

Лягам с мисълта,че утре пак ще съм за риба.Риболов NON STOP!
Ами така съм чувал, а и съм виждал рано сутрин пасажи от шаран и амур (риби от порядъка на 2-3 кг) в папура, предполагам че или ще ядът папура или ще го смучат!sapuna написа:Мен пък това твърдение ми е интересно!georgi_gopata написа:Незнам дали ядът папур, но смучат сок от вътршността му
Гопа,айде по обстойно ако може!

- carpsliven2
- сериозен играч
Виждал съм много пъти как шарана къса и смуче от камъша.. само че, тва преди години .. напоследък несъм виждал подобно нещо.. можеби вече са малко рибите и за всички има храна в изобилие. Иначе на теца няма много виждания, но там където вадим амурите има .. папур и то повечето е във водата.. запомних всички листа и си записах да се подсещам кое къде стои. От ноември до сега .. не е мръднало нито едно листенце .. всичко си е както беше... на толкова много амури от всякакви калибри .. така ли един него дръпна да яде.. и никога несъм виждал амур да влиза в папура.. даже бяга от него .. страх го е.. отива до него и моментално обръща. Нали затова хващаме.. открихме доста истини за тази риба.

-
- ще става разбирач
Колеги,явно и поведението му е индивидуално за всеки водоем.На един язовир го ловя точно в просеките в папура...удари ли,веднага се забива натам.На същия водоем го гледахме с един колега от форума как си дърпа листенца папур и си ги хапва.Колегата даже и с камерата на ГСМ-а мисля че го записа....Разни гьолове,разни амури,разни нрави 

Stand and fight