Тайната на успеха - трофейни шарани, амури и шаранови риби

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Secret Carp
разбира нещата
разбира нещата

Re: Тайната на успеха - шарани, амури и шаранови риби

Мнение от Secret Carp »

IDA написа:лошото е ако в гьола има и толстолоби- те като дойдат и...... няма нищо друго освен тях, .....трябва да са сменя ластика или пръта 8) 8) 8)
Бачо Илия-ако хванеш такова чудо-пържи на място :finga: :finga: :finga: Мразя ги тея риби :finga:

Таа за да не ми изтрият мнението модераторите ще кажапо темата,че съм напълно съгласен с теб за облака и аромата ще добавя да е на ванилия или карамел!!!
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Колеги, държа да го подчертая- първата ориентация на едрите, е по специфичния шум и вибрации които издават хранещото се ято дребосък, втората е по ароматите ( като концентрация и вид- според сезона и водоема), третия е визуалния и последния е на сензорите за вкус. Колото по-дълго бъде задържано стадото "дребосък" ( те каракудите или платиките може и да са по над кило, но така ги таксувам в тази тема). Толкова е по вероятно едрите да "чуят" от доста големи дистанции че някъде, някой яде... и да довтасат :D 8)

п.п. честия шум от падащи върху водната повърхност семена и малки топчета захранка, също ги "придърпва" от големи дистанции :idea:
Изображение
Аватар
nikikati
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от nikikati »

Колеги, не знам дали е грешно схващането че "завърти ли се толстолоб - нищо друго не търси", в което и аз вярвах до миналия сезон,но от едно стратегическо место на един водоем(известен с трофейни шарани и едри толстолоби) не еднократно наблюдавах смесени пасажи: от едри шарани и толстолоби. Съвсем спокойно си се препичат заедно и по нищо не личи, че си пречеха по някакъв начин. Ако не Ви се вярва обещавам че това лято ще направя снимки да видите( в пасажи от по 10 тина)! :idea: :idea: :idea:
Шаранът не ти гледа такъмите!

CATCH & RELEASE
Аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от carpsliven2 »

Никикати .. толстолопа се бие с амура само... шарана се вмъква във всички пасажи. :lol:
Изображение
Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

И аз съм ги гледал да плуват заедно( даже с бинокъл), на един аренден до Карлово, с много висок бряг от едната страна. Включително и амури :idea: Обаче, от седемдесетина хванати толстолоба ( за 7-8 години), поне 50 са " на плувка" с директен и ластик и понеже това е интензивен и с перфектни индикации като цяло, метод- "какво става в петното и около него във всеки един момент", мога със сигурност да твърдя че завъртят ли се толстолобите на захраненото петно- всякаква друга риба изчезва, и то- за дълго :idea: Прецаквал съм си поне десетина риболова по тази схема- наплющя захранки и ароматизатори за шаран и амур и дойдат добитъците, и до там :? 5-6 кила шаран или амур, спокойно се далдисва с ластици 1.4/1.6 и пак такива цели линии, обаче с толстолобите по 5-6 кила, тоя номер не се случва- ако имам късмет, ще си тръгне само с линията и парче ластик; ако не се наведе телескопа навреме и да се вкара под водата, може да си тръгне и с парче телескоп :mrgreen: 8) 8)
Изображение
maistor_ribar
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от maistor_ribar »

На яз.Овчарица на два пъти съм бил свидетел на храненето на амури през летния сезон с тръстика.Веднъж с докосващи повърхността листа и веднъж с младо растение около метър,което бе отскубнато и погълнато за не повече от 8-10 секунди.Това е храна от естествената среда на амура,който едва ли разчита само на рибарите за да си осигори дневната дажба и можеби трябва да се наблегне на нея или на такъв аромат(ако има).Аз лично съм пробвал за стръв 2-3 пъти но не съм имал положителен резултат.Тръстиката навярно е една малка част от менюто на амура,но присъствието и в него е факт.
Лягам с мисълта,че утре пак ще съм за риба.Риболов NON STOP!
Аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от carpsliven2 »

майстор рибар .. виждам че си ни градски , ама да не случайно да бъркаш камъша с папур .. понеже амурите папур неядът .. пък на теца има папур :lol: Бачо Илия нормално е като дойде пасаж от големи риби по-малките да изчезнат .. ама бъди сигорен че толстолоп и амур нестоят на едно място .. даже и на теца ги расконспирирах че си имат места. Където вадим амурите .. няма нито един толстолоп. Изглежда имат буен нрав и като завземат територия .. непускат толстолопи, иначе шараните ги пускат да се хранат. Незнам защо са противници тези риби .. рибешка им работа. Често амурите убиват толстолопи. Засилва се амура удря толстолопа с коравата си тиква и толстолопа пада на дъното .. мисле че оживяват повечето, понеже и толстолопите са здрави и силни риби.
Изображение
executor
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от executor »

carpsliven2 написа:майстор рибар .. понеже амурите папур неядът ..
Ей с това не съм съгласен.Рупат си и папур и камъш....виждал съм го с очите си :)
Stand and fight
graviti
новобранец
новобранец

Мнение от graviti »

AlexMunro написа:Изказвам това мнение изхождайки от един прост физически закон - силата на тегленето на рибата се разпределя равномерно по-дължината на влакното!С други думи, ако вържете един бик за рогата с примерно 5 метра въже, в никъкъв случай няма да го удържите но, ако въжето е с дължина 50 метра, ще държите животното кротко и с една ръка :mrgreen:
Колега наблягай на риболова не на физиката, че хич не си прав там. Нищо лично - успехи
georgi_gopata

Мнение от georgi_gopata »

executor написа:
carpsliven2 написа:майстор рибар .. понеже амурите папур неядът ..
Ей с това не съм съгласен.Рупат си и папур и камъш....виждал съм го с очите си :)
Незнам дали ядът папур, но смучат сок от вътршността му! :wink: Иначе камъш си хапват на 100%!
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

georgi_gopata написа:Незнам дали ядът папур, но смучат сок от вътршността му
Мен пък това твърдение ми е интересно!
Гопа,айде по обстойно ако може! :wink:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
maistor_ribar
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от maistor_ribar »

http://www.clipart.com/en/close-up?o=36 ... xc=&pubid= Хапваха си от това :D .А на Овчарица е в изобилие.(тръстика или камъш) :oops: ,но със сигорност не го баркам с папура.Поздрави!
Лягам с мисълта,че утре пак ще съм за риба.Риболов NON STOP!
georgi_gopata

Мнение от georgi_gopata »

sapuna написа:
georgi_gopata написа:Незнам дали ядът папур, но смучат сок от вътршността му
Мен пък това твърдение ми е интересно!
Гопа,айде по обстойно ако може! :wink:
Ами така съм чувал, а и съм виждал рано сутрин пасажи от шаран и амур (риби от порядъка на 2-3 кг) в папура, предполагам че или ще ядът папура или ще го смучат! :lol: Писах че смучат от паура, защото така съм чувал.Но пък може и да го ядът.Абе...едно от двете ще е! :lol: Предполагам че другите колеги ще са по-запознати.
Аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от carpsliven2 »

Виждал съм много пъти как шарана къса и смуче от камъша.. само че, тва преди години .. напоследък несъм виждал подобно нещо.. можеби вече са малко рибите и за всички има храна в изобилие. Иначе на теца няма много виждания, но там където вадим амурите има .. папур и то повечето е във водата.. запомних всички листа и си записах да се подсещам кое къде стои. От ноември до сега .. не е мръднало нито едно листенце .. всичко си е както беше... на толкова много амури от всякакви калибри .. така ли един него дръпна да яде.. и никога несъм виждал амур да влиза в папура.. даже бяга от него .. страх го е.. отива до него и моментално обръща. Нали затова хващаме.. открихме доста истини за тази риба.
Изображение
executor
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от executor »

Колеги,явно и поведението му е индивидуално за всеки водоем.На един язовир го ловя точно в просеките в папура...удари ли,веднага се забива натам.На същия водоем го гледахме с един колега от форума как си дърпа листенца папур и си ги хапва.Колегата даже и с камерата на ГСМ-а мисля че го записа....Разни гьолове,разни амури,разни нрави :D
Stand and fight
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”