Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Чепаре
Модератор: emo vasilev
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Re: Чепаре
При мен бидема е 3,5- 4 см,а между тях 15-17см.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
При мен разстоянието м/у куките е около 15см, а бидема е около 5см. По-твърдото влакно е за предпочитане при връзване на поводите с цел намаляване на усукването и оплитане с основното.
-
- новобранец
Здравеите,вмъквам се в темата защото стана много интересна.Сам човек може да направи различни модели,влакното е важно ако не е твърдо след като се извадят десетина риби и се исуква става на спирала/тирбушон/и се чудиш да го хвърляш ли или да го ремонтираш,така че търси твърди влакна
аз ползвам социалистически влакна-антики,чепаретата са ми от по 10 куки и влакното не ме подвежда а и рибките не тежат толкова много.
аз ползвам социалистически влакна-антики,чепаретата са ми от по 10 куки и влакното не ме подвежда а и рибките не тежат толкова много.
- КИРО
- Обратна връзка:
Ами точно в "тирбошона " е проблема.Румен затова наблегна на твърди бидеми.
Тая година ще пробвам с флоурокарбона,да видим какъв ще е резултата с този проблем.
Тая година ще пробвам с флоурокарбона,да видим какъв ще е резултата с този проблем.
Извинявам се, аз не съм точен в писанията. 6см пиша за бидема, но всъщност това е заедно с куката, до възелчето. По-точно 6см ми е разстоянието между двете пирончета, с които си калибровам еднакви бидемите. А между възлите ми е 17см - нали целта е горната риба да не се омотква и в долните куки, от там и целия такъм. Все пак се надяваме и на по-големки рибки, нали.
Айде

- Моряка
- кандидат преподавател
Колкото е по-голяма рибата и разстоянието е по голамо(от бидем до бидем)Има чепаре за гюмюш и за паламуд

А сега де? 

- 1000n
- разбира нещата
Здравейте!
Ефектът на "тирбушона" ако не се лъжа се наричаше гам (ако става дума за набръчкване на кордата на бидема). И един от начините за намаляването на вероятността за получаването му е след като се върже бидема за майката да се издърпа бидема. Т.е. с едната ръка държите бидема с другата двата отсека на майката около бидема и с показалеца минавате през възелчето на бидема и майката. След това с едната ръка държите бидема и отсека на майката, който е от страната на тежестта(на оловото), а с другата ръка държите горния отсек на майката(този в посока върха на чепарето) и отново с показалеца минавате през възелчето на бидема и майката. Крайната цел е, когато чепарето е с тежест(олово) бидемите да стоят(да сключват ъгъл) към майката, както долната наклонена чертичка на буквата "К" (т.е. тази "\" чертичка), а НЕ като горната чертичка на буква "К"(т.е. тази "/" чертичка), където отвесната чертичка в буква "К" е майката (т.е. тази "I" чертичка). Сигурен съм, че има колеги на които всичко това е известно, но не го видях да е написано дотук в темата и реших да го добавя. Друго нещо, което е добре да се прави, за да се избегне гам е от време на време чепарето да се изважда над водата и да се изчаква да се "развърти", защото вирбелите започват да ръждясват рано или късно и да не въртят чепарето. И още нещо, аз правя бидемите дълги 26 милиметра
, за да избегна появата на гам.
А за разстоянието между бидемите - аз поне ги правя основно според големината на рибата, която ще ловя. Така за сарфид са 16см, защото такава горе-долу е дължината на сафрида, но за карагьоз си правя над 20см, защото миналата година хванах само един хариб, който беше под 20см, а всички останали карагьози бяха над 22см.
И тъй като през лятото се хващат и по-малки (сафрид, меджид, хамсия) и по-големи (карагьоз, чернокоп) риби, то аз правя чепаретата си с поне два вида куки. Например половината куки по чепарето са ми №10(за граца), а другата половина са №6 или 4(за карагьоз).
Така не ми се налага често да сменям чепарета(сафридени, карагьозени и т.н.), защото си ловя едновременно със всичките.
Наслука на всички
и 
Ефектът на "тирбушона" ако не се лъжа се наричаше гам (ако става дума за набръчкване на кордата на бидема). И един от начините за намаляването на вероятността за получаването му е след като се върже бидема за майката да се издърпа бидема. Т.е. с едната ръка държите бидема с другата двата отсека на майката около бидема и с показалеца минавате през възелчето на бидема и майката. След това с едната ръка държите бидема и отсека на майката, който е от страната на тежестта(на оловото), а с другата ръка държите горния отсек на майката(този в посока върха на чепарето) и отново с показалеца минавате през възелчето на бидема и майката. Крайната цел е, когато чепарето е с тежест(олово) бидемите да стоят(да сключват ъгъл) към майката, както долната наклонена чертичка на буквата "К" (т.е. тази "\" чертичка), а НЕ като горната чертичка на буква "К"(т.е. тази "/" чертичка), където отвесната чертичка в буква "К" е майката (т.е. тази "I" чертичка). Сигурен съм, че има колеги на които всичко това е известно, но не го видях да е написано дотук в темата и реших да го добавя. Друго нещо, което е добре да се прави, за да се избегне гам е от време на време чепарето да се изважда над водата и да се изчаква да се "развърти", защото вирбелите започват да ръждясват рано или късно и да не въртят чепарето. И още нещо, аз правя бидемите дълги 26 милиметра

А за разстоянието между бидемите - аз поне ги правя основно според големината на рибата, която ще ловя. Така за сарфид са 16см, защото такава горе-долу е дължината на сафрида, но за карагьоз си правя над 20см, защото миналата година хванах само един хариб, който беше под 20см, а всички останали карагьози бяха над 22см.

И тъй като през лятото се хващат и по-малки (сафрид, меджид, хамсия) и по-големи (карагьоз, чернокоп) риби, то аз правя чепаретата си с поне два вида куки. Например половината куки по чепарето са ми №10(за граца), а другата половина са №6 или 4(за карагьоз).

Така не ми се налага често да сменям чепарета(сафридени, карагьозени и т.н.), защото си ловя едновременно със всичките.

Наслука на всички

- КИРО
- Обратна връзка:
Най-добре е цялото чепаре да е еднакво,да си имитира пасажчето.
Най-много една от всички куки да е с различно перо,което да ти подскаже накъде отива работата-светло или черно,или.....
малко видеоматериал,как аз си вързвам чепарето.
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/YRaOcowmiag&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/YRaOcowmiag&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
Най-много една от всички куки да е с различно перо,което да ти подскаже накъде отива работата-светло или черно,или.....
малко видеоматериал,как аз си вързвам чепарето.
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/YRaOcowmiag&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/YRaOcowmiag&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
Пичове,
Я вземете направете тука един Речник.
Какво е гам, бидем, гюмюш, месина и т.н.
Да се образоваме малко..плиййз.
- 1000n
- разбира нещата
Месина - корда, влакно.Pedro написа:Пичове,
Гюмюш - другото име на сребърната рибка. Голяма е примерно колкото малък уклей.
Бидем - парчето корда между куката и основното влакно на чепарето, а основното влакно на чепарето се нарича още "майка".
Гам - деформация на влакното на бидема, кордата се накъдря.
1000n
Много добре -мерси.
Да не гадаем какво си говорите - не за друго.
Тези определения - доста от тях, тук по реката не с е ползват масово...даже никак.
Много добре -мерси.
Да не гадаем какво си говорите - не за друго.
Тези определения - доста от тях, тук по реката не с е ползват масово...даже никак.
Киро
! Е, те - на.... 

- 1000n
- разбира нещата
Киро, поздравления за видеото.КИРО написа: малко видеоматериал,как аз си вързвам чепарето.

На мене иначе най-много ми хареса, начина на направа на чепаре, който е демонстрирал Моряка.

Той единствен в темата тук видях да споменава, че е добре перото да минава през върха на куката. А последното е доста важно (вервайте ми

Значи имал съм такива случаи и то не веднъж и дваж - ловя си на чепаре и хващам по две-три риби на замятане. постепенно започвам да хващам по една, но хората около мене продължават да си хващат толкова колкото са хващали и преди. Кой повече, кой по-малко. Поглеждам си чепарето и виждам, че перата са ориентирани във всевъзможни посоки.

То и аз мисля, че е добре да имитира пасажче, но по-голямо пасажче от половин метър (малки рибки) много рядко съм виждал.КИРО написа:Най-добре е цялото чепаре да е еднакво,да си имитира пасажчето.
Най-много една от всички куки да е с различно перо,което да ти подскаже накъде отива работата-светло или черно,или......

- 1000n
- разбира нещата
Ами в магазините, където продават конци. Във Варна знам този магазинribkata написа:Колеги ... от каде мога да си намеря ламе не чепарета ,а материала "ламе"![]()
![]()
![]()
http://bgmaps.com/map.aspx?sid=ac1522fe ... itsearch=1
Тръгваш от училище "Д. Дебелянов" в посока Колхозния (Кооперативния) пазар по улица "Д-р Пискюлиев". Магазинът се пада от дясната страна на улицата срещу един тото-пункт, ако не се лъжа. Успех