Чепаре

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Re: Чепаре

Мнение от КИРО »

При мен бидема е 3,5- 4 см,а между тях 15-17см.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

При мен разстоянието м/у куките е около 15см, а бидема е около 5см. По-твърдото влакно е за предпочитане при връзване на поводите с цел намаляване на усукването и оплитане с основното.
Yanko Nikolov
новобранец
новобранец

Мнение от Yanko Nikolov »

Здравеите,вмъквам се в темата защото стана много интересна.Сам човек може да направи различни модели,влакното е важно ако не е твърдо след като се извадят десетина риби и се исуква става на спирала/тирбушон/и се чудиш да го хвърляш ли или да го ремонтираш,така че търси твърди влакна
аз ползвам социалистически влакна-антики,чепаретата са ми от по 10 куки и влакното не ме подвежда а и рибките не тежат толкова много.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Ами точно в "тирбошона " е проблема.Румен затова наблегна на твърди бидеми.
Тая година ще пробвам с флоурокарбона,да видим какъв ще е резултата с този проблем.
Изображение

runner
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от runner »

Извинявам се, аз не съм точен в писанията. 6см пиша за бидема, но всъщност това е заедно с куката, до възелчето. По-точно 6см ми е разстоянието между двете пирончета, с които си калибровам еднакви бидемите. А между възлите ми е 17см - нали целта е горната риба да не се омотква и в долните куки, от там и целия такъм. Все пак се надяваме и на по-големки рибки, нали. :wink: Айде :drinkers: :drinkers:
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Колкото е по-голяма рибата и разстоянието е по голамо(от бидем до бидем)Има чепаре за гюмюш и за паламуд :D :drinkers: :drinkers: :drinkers:
А сега де? :roll:
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

Здравейте!
Ефектът на "тирбушона" ако не се лъжа се наричаше гам (ако става дума за набръчкване на кордата на бидема). И един от начините за намаляването на вероятността за получаването му е след като се върже бидема за майката да се издърпа бидема. Т.е. с едната ръка държите бидема с другата двата отсека на майката около бидема и с показалеца минавате през възелчето на бидема и майката. След това с едната ръка държите бидема и отсека на майката, който е от страната на тежестта(на оловото), а с другата ръка държите горния отсек на майката(този в посока върха на чепарето) и отново с показалеца минавате през възелчето на бидема и майката. Крайната цел е, когато чепарето е с тежест(олово) бидемите да стоят(да сключват ъгъл) към майката, както долната наклонена чертичка на буквата "К" (т.е. тази "\" чертичка), а НЕ като горната чертичка на буква "К"(т.е. тази "/" чертичка), където отвесната чертичка в буква "К" е майката (т.е. тази "I" чертичка). Сигурен съм, че има колеги на които всичко това е известно, но не го видях да е написано дотук в темата и реших да го добавя. Друго нещо, което е добре да се прави, за да се избегне гам е от време на време чепарето да се изважда над водата и да се изчаква да се "развърти", защото вирбелите започват да ръждясват рано или късно и да не въртят чепарето. И още нещо, аз правя бидемите дълги 26 милиметра :D , за да избегна появата на гам.
А за разстоянието между бидемите - аз поне ги правя основно според големината на рибата, която ще ловя. Така за сарфид са 16см, защото такава горе-долу е дължината на сафрида, но за карагьоз си правя над 20см, защото миналата година хванах само един хариб, който беше под 20см, а всички останали карагьози бяха над 22см. :D
И тъй като през лятото се хващат и по-малки (сафрид, меджид, хамсия) и по-големи (карагьоз, чернокоп) риби, то аз правя чепаретата си с поне два вида куки. Например половината куки по чепарето са ми №10(за граца), а другата половина са №6 или 4(за карагьоз). :D
Така не ми се налага често да сменям чепарета(сафридени, карагьозени и т.н.), защото си ловя едновременно със всичките. :D
Наслука на всички :D и :drinkers:
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Най-добре е цялото чепаре да е еднакво,да си имитира пасажчето.
Най-много една от всички куки да е с различно перо,което да ти подскаже накъде отива работата-светло или черно,или.....

малко видеоматериал,как аз си вързвам чепарето.
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/YRaOcowmiag&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/YRaOcowmiag&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
Изображение

Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Пичове,
Я вземете направете тука един Речник.
Какво е гам, бидем, гюмюш, месина и т.н.
Да се образоваме малко..плиййз.
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

Pedro написа:Пичове,
Я вземете направете тука един Речник.
Какво е гам, бидем, гюмюш, месина и т.н.
Да се образоваме малко..плиййз.
Месина - корда, влакно.
Гюмюш - другото име на сребърната рибка. Голяма е примерно колкото малък уклей.
Бидем - парчето корда между куката и основното влакно на чепарето, а основното влакно на чепарето се нарича още "майка".
Гам - деформация на влакното на бидема, кордата се накъдря.
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

1000n
Много добре -мерси.
Да не гадаем какво си говорите - не за друго.
Тези определения - доста от тях, тук по реката не с е ползват масово...даже никак.
runner
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от runner »

Киро :smt038 :smt038 :smt038! Е, те - на.... :smt023
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

КИРО написа: малко видеоматериал,как аз си вързвам чепарето.
Киро, поздравления за видеото. :smt023 Това е може би най-бързият начин за направа на чепаре. :D
На мене иначе най-много ми хареса, начина на направа на чепаре, който е демонстрирал Моряка. :D
Той единствен в темата тук видях да споменава, че е добре перото да минава през върха на куката. А последното е доста важно (вервайте ми :lol: ).
Значи имал съм такива случаи и то не веднъж и дваж - ловя си на чепаре и хващам по две-три риби на замятане. постепенно започвам да хващам по една, но хората около мене продължават да си хващат толкова колкото са хващали и преди. Кой повече, кой по-малко. Поглеждам си чепарето и виждам, че перата са ориентирани във всевъзможни посоки. :? Завъртам перата така, че да преминават през върха на куката и отново започвам да хващам по 2-3 или повече риби наведнъж. :D
КИРО написа:Най-добре е цялото чепаре да е еднакво,да си имитира пасажчето.
Най-много една от всички куки да е с различно перо,което да ти подскаже накъде отива работата-светло или черно,или......
То и аз мисля, че е добре да имитира пасажче, но по-голямо пасажче от половин метър (малки рибки) много рядко съм виждал. :rolleyes: Да не говорим, че пък пасажчета подредени в редичка (като чепаре) никога не съм виждал :lol: Може би за рибата няма толкова голямо значение имитацията на пасажчето от малки рибри, колкото имитацията на всяка една отделна рибка. :roll: Защото съм имал случаи, когато има по-малко риба да се хваща основно само на една и съща кука, при положение, че всички куки в чепарето са еднакви като размер, перушина и т.н. Специално съм гледал куките една по една и никаква съществена разлика не съм откривал :roll: А бе рибешка им работа :lol: Наслука на всички :D
ribkata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ribkata »

Колеги ... от каде мога да си намеря ламе не чепарета ,а материала "ламе" :?: :?: :?: :wink:
!!!НАСЛУКА!!!
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

ribkata написа:Колеги ... от каде мога да си намеря ламе не чепарета ,а материала "ламе" :?: :?: :?: :wink:
Ами в магазините, където продават конци. Във Варна знам този магазин
http://bgmaps.com/map.aspx?sid=ac1522fe ... itsearch=1
Тръгваш от училище "Д. Дебелянов" в посока Колхозния (Кооперативния) пазар по улица "Д-р Пискюлиев". Магазинът се пада от дясната страна на улицата срещу един тото-пункт, ако не се лъжа. Успех :D
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”