Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

На косъм при мач
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- научил се да хвърля
На косъм при мач
Възможен ли е монтажа на линия и накрая да завържи с така наречения косъм както при дънен риболов .
- bat_boiko_nikolov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: На косъм при мач
Принципно-да . Но защо ли никой не го практикува !!!

За да победи злото е нужно само едно - добрите хора да не правят нищо !
- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
И на мен ми е интересен този въпрос... Но стратегически погледнато риболова на косъм е измислен тъка че стръвта да не се мадахерца много много и да седи на петното с храна а при мачовия риболов има повече активизация смисъл плувката се мести малко или много от подводни течения ватър и др... затова чакаме по-компетентните 

Без риболов няма любов !
-
- вече хвърля и на тежко
http://vbox7.com/play:712dab3c
Е тука братле гледаи внимателно какво става при изплюването на монтажа и каква работа върши оловото. При мача според мен няма как да се самозасече по този начин рибата, заради значително по малия грамаж на оловото.
Е тука братле гледаи внимателно какво става при изплюването на монтажа и каква работа върши оловото. При мача според мен няма как да се самозасече по този начин рибата, заради значително по малия грамаж на оловото.

Не се променят само най-глупавите
сигурно на плувка по тази логика трябва да не се ловят шарани.шарана видяхте как засмуква.мисля че решаващ ще бъдемомента на засичане.jos83 написа:Е тука братле гледаи внимателно какво става при изплюването на монтажа и каква работа върши оловото. При мача според мен няма как да се самозасече по този начин рибата, заради значително по малия грамаш на оловото.
http://vbox7.com/play:712dab3c
Е тука братле гледаи внимателно какво става при изплюването на монтажа и каква работа върши оловото. При мача според мен няма как да се самозасече по този начин рибата, заради значително по малия грамаш на оловото.
Става ловил съм ги на косъм с мач на места с много дребен шаран това те спасява редим 5-6 царевици да не ме закача дребосъка без косъм няма как да ги наредиш а на дъно не става щото говоря за блата с много тиня и шавар.
Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве.
-
- разбира нещата
Практикувал съм монтажа на косъм при риболов на фидер, особено ако за стръв използвам месо. Тогава е задължително, защото няма как да закачиш месото на куката. Аналогично е и при мач риболова . На острова се продават куки на мустад и фокс , а вероятно и др. с номера 14,16,18, които са вързани и са предназначени за мач риболов на косъм (стават за царевица, месо, пелети (за пелетите може да се ползват и едни силиконови пръстенчета)).

-
- и господ не е толокова добър
Особено е подходящо в затворени водоеми с растителност,там косъма се прави с неутрална плаваемост и колкото и да е висока тревата на дъното стръвта е отгоре.Навънка риболовците си го използват,но при нас все още не е масово използван.При наличие на вятър ваглера или плувката се отежнява по малко от необходимото,за да може от течението да застане в нормално работно полужение.За местене неможе да се говори,защото ако утежнението е паднало вътре в тревата то няма да позволи да се мести линията.Същото се отнася и за нормално дъно,там по голям процент тежест стои на дъното.Така работя на косъм,пък и в някой случаи и без косъм.Аз използвам по големи куки8-10номер.При риболов на косъм големината на куката е от значение за стръвта а не за рибите. 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- разбира нещата
Абсолютно съм съгласен с това.При риболов на косъм големината на куката е от значение за стръвта а не за рибите.

-
- ще става разбирач
E kak да няма бре?fider написа: ...без косъм няма как да ги наредиш...
През куката и нагоре по влакното.Много пъти съм го правил и още го правя.5-6 по влакното и 1 на куката да не е празна или слагам бял червей

Удоволствието на риболова е хванатата риба,не изпържената\!

- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Със забавяне има няма няколко месеца още се чудя като хвърлиш как ли ти изглежда поводаlekiq_ribar написа:E kak да няма бре?fider написа: ...без косъм няма как да ги наредиш...
През куката и нагоре по влакното.Много пъти съм го правил и още го правя.5-6 по влакното и 1 на куката да не е празна или слагам бял червей![]()

П.П. сега като размишлявам риболова с пилета и ринг за пилета не е ли подобен като косъма с разликата,че пилетата е по-малка и по-бързо се разпада,изключвам протеиновите пелети които се продават със псециален ароматизатор който ги прави "железни" или по-скоро да се разпадат за 6-8 часа

Без риболов няма любов !
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Какви пИлета,какви пет лева !?!?!ExTaZzY написа: П.П. сега като размишлявам риболова с пилета и ринг за пилета не е ли подобен като косъма с разликата,че пилетата е по-малка и по-бързо се разпада,изключвам протеиновите пелети които се продават със псециален ароматизатор който ги прави "железни" или по-скоро да се разпадат за 6-8 часа

Колега, каква е причината да ползваш монтаж на косъм при риболов с мач?mariayn написа:Възможен ли е монтажа на линия и накрая да завържи с така наречения косъм както при дънен риболов .
Ще споделя една случка: преди години се бях запалил по риболова на шаран. Четох много за монтаж на косъм , топчета и т.н. Та, взех, че отидох на един водоем с шарани, не много гъсти. Намерих ги в един плиткаш, покрай един дънер с много клони. Та, направих въпросния монтаж , на косъм, с протеиново топче и лових така на плувка, неподвижна. Имах три вземания от риби. Но заради много дългия косъм не можах да реализирам нито една! Значи, кълве, повежда яко в страни.... Аз, съответно не бързам да засичам, но въпреки това нямах успех..
Все си мисля, че би могло да се получи при мач , със стръвта на дъното. Особеното тук ще е кълването, съответно засичането на рибата! Смятам , че може да има резултат! Но въпреки това: какво би те подтикнало да ползваш монтаж на косъм при риболов с мач? Поздрави!
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
-
- разбира нещата
Винаги като ходя да си правя кефа на някой платен гьол,ползвам монтажа косъм.Дипвам си царевичката и газ.Ползват се куки с право стебло и по възможност,върха,да сочи ухото на куката,а да не е закривен.Засичането става лесно,верно,че няма олово като при дънен риболов,Но затова мача си го държиш в ръката и имаш време да реагираш.Ползвам флурокарбонова корда
За да се улесни засечката,също е важно,ваглера да е максимално утежнен,за да може да се усети и най-малкото пипване на шарко

За да се улесни засечката,също е важно,ваглера да е максимално утежнен,за да може да се усети и най-малкото пипване на шарко

- Paublo_Eskobar
- Модератор
Добре де нали идеята на флоурото е да пречупва светлината и да е невидимо в плитки или бистри води,какъв е смисъла да се ползва в такива ситуации?Като се има предвит,че в леко мътна вода(или зеленикава пълна със микроорганизми) и дълбочини над 3-4 метра си е направо тъмница под водата.Можеби аз нещо не съм схванал,ама ще ми е интересно да разбера,защо го ползвате в такива случаи,а като ги знам наще гьолове,кви са извори.
Иначе съм ловил веднъж на мач с монтаж на косъм и хванах некви две риби на един платен,куките са ей такива оставил съм си една колко да си мисля че разбирам нещо от косми.Имат една спиралка да си нанижеш царевички.

Иначе съм ловил веднъж на мач с монтаж на косъм и хванах некви две риби на един платен,куките са ей такива оставил съм си една колко да си мисля че разбирам нещо от косми.Имат една спиралка да си нанижеш царевички.

Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн