На косъм при мач

Модератор: Paublo_Eskobar

mariayn
научил се да хвърля
научил се да хвърля

На косъм при мач

Мнение от mariayn »

Възможен ли е монтажа на линия и накрая да завържи с така наречения косъм както при дънен риболов .
Аватар
bat_boiko_nikolov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: На косъм при мач

Мнение от bat_boiko_nikolov »

Принципно-да . Но защо ли никой не го практикува !!! :lol: :lol: :lol:
За да победи злото е нужно само едно - добрите хора да не правят нищо !
Аватар
ExTaZzY
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от ExTaZzY »

И на мен ми е интересен този въпрос... Но стратегически погледнато риболова на косъм е измислен тъка че стръвта да не се мадахерца много много и да седи на петното с храна а при мачовия риболов има повече активизация смисъл плувката се мести малко или много от подводни течения ватър и др... затова чакаме по-компетентните :wink:
Изображение
Без риболов няма любов !
jos83
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jos83 »

http://vbox7.com/play:712dab3c
Е тука братле гледаи внимателно какво става при изплюването на монтажа и каква работа върши оловото. При мача според мен няма как да се самозасече по този начин рибата, заради значително по малия грамаж на оловото. :wink:
Не се променят само най-глупавите
MECHOLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MECHOLIN »

jos83 написа:Е тука братле гледаи внимателно какво става при изплюването на монтажа и каква работа върши оловото. При мача според мен няма как да се самозасече по този начин рибата, заради значително по малия грамаш на оловото.
http://vbox7.com/play:712dab3c
Е тука братле гледаи внимателно какво става при изплюването на монтажа и каква работа върши оловото. При мача според мен няма как да се самозасече по този начин рибата, заради значително по малия грамаш на оловото. :wink:
сигурно на плувка по тази логика трябва да не се ловят шарани.шарана видяхте как засмуква.мисля че решаващ ще бъдемомента на засичане.
fider
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от fider »

Става ловил съм ги на косъм с мач на места с много дребен шаран това те спасява редим 5-6 царевици да не ме закача дребосъка без косъм няма как да ги наредиш а на дъно не става щото говоря за блата с много тиня и шавар.
Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве.
BZI
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от BZI »

Практикувал съм монтажа на косъм при риболов на фидер, особено ако за стръв използвам месо. Тогава е задължително, защото няма как да закачиш месото на куката. Аналогично е и при мач риболова . На острова се продават куки на мустад и фокс , а вероятно и др. с номера 14,16,18, които са вързани и са предназначени за мач риболов на косъм (стават за царевица, месо, пелети (за пелетите може да се ползват и едни силиконови пръстенчета)).
Изображение Пазете природата чиста !!!!
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Особено е подходящо в затворени водоеми с растителност,там косъма се прави с неутрална плаваемост и колкото и да е висока тревата на дъното стръвта е отгоре.Навънка риболовците си го използват,но при нас все още не е масово използван.При наличие на вятър ваглера или плувката се отежнява по малко от необходимото,за да може от течението да застане в нормално работно полужение.За местене неможе да се говори,защото ако утежнението е паднало вътре в тревата то няма да позволи да се мести линията.Същото се отнася и за нормално дъно,там по голям процент тежест стои на дъното.Така работя на косъм,пък и в някой случаи и без косъм.Аз използвам по големи куки8-10номер.При риболов на косъм големината на куката е от значение за стръвта а не за рибите. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
BZI
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от BZI »

При риболов на косъм големината на куката е от значение за стръвта а не за рибите.
Абсолютно съм съгласен с това.
Изображение Пазете природата чиста !!!!
lekiq_ribar
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от lekiq_ribar »

fider написа: ...без косъм няма как да ги наредиш...
E kak да няма бре?
През куката и нагоре по влакното.Много пъти съм го правил и още го правя.5-6 по влакното и 1 на куката да не е празна или слагам бял червей :) :wink:
Удоволствието на риболова е хванатата риба,не изпържената\!

Изображение
Аватар
ExTaZzY
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от ExTaZzY »

lekiq_ribar написа:
fider написа: ...без косъм няма как да ги наредиш...
E kak да няма бре?
През куката и нагоре по влакното.Много пъти съм го правил и още го правя.5-6 по влакното и 1 на куката да не е празна или слагам бял червей :) :wink:
Със забавяне има няма няколко месеца още се чудя като хвърлиш как ли ти изглежда повода :D
П.П. сега като размишлявам риболова с пилета и ринг за пилета не е ли подобен като косъма с разликата,че пилетата е по-малка и по-бързо се разпада,изключвам протеиновите пелети които се продават със псециален ароматизатор който ги прави "железни" или по-скоро да се разпадат за 6-8 часа :shock:
Изображение
Без риболов няма любов !
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

ExTaZzY написа: П.П. сега като размишлявам риболова с пилета и ринг за пилета не е ли подобен като косъма с разликата,че пилетата е по-малка и по-бързо се разпада,изключвам протеиновите пелети които се продават със псециален ароматизатор който ги прави "железни" или по-скоро да се разпадат за 6-8 часа :shock:
Какви пИлета,какви пет лева !?!?! :lol:
Изображение
Аватар
dess0
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dess0 »

mariayn написа:Възможен ли е монтажа на линия и накрая да завържи с така наречения косъм както при дънен риболов .
Колега, каква е причината да ползваш монтаж на косъм при риболов с мач?

Ще споделя една случка: преди години се бях запалил по риболова на шаран. Четох много за монтаж на косъм , топчета и т.н. Та, взех, че отидох на един водоем с шарани, не много гъсти. Намерих ги в един плиткаш, покрай един дънер с много клони. Та, направих въпросния монтаж , на косъм, с протеиново топче и лових така на плувка, неподвижна. Имах три вземания от риби. Но заради много дългия косъм не можах да реализирам нито една! Значи, кълве, повежда яко в страни.... Аз, съответно не бързам да засичам, но въпреки това нямах успех..
Все си мисля, че би могло да се получи при мач , със стръвта на дъното. Особеното тук ще е кълването, съответно засичането на рибата! Смятам , че може да има резултат! Но въпреки това: какво би те подтикнало да ползваш монтаж на косъм при риболов с мач? Поздрави!
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
Secret Carp
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Secret Carp »

Винаги като ходя да си правя кефа на някой платен гьол,ползвам монтажа косъм.Дипвам си царевичката и газ.Ползват се куки с право стебло и по възможност,върха,да сочи ухото на куката,а да не е закривен.Засичането става лесно,верно,че няма олово като при дънен риболов,Но затова мача си го държиш в ръката и имаш време да реагираш.Ползвам флурокарбонова корда :wink:
За да се улесни засечката,също е важно,ваглера да е максимално утежнен,за да може да се усети и най-малкото пипване на шарко :idea:
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

Добре де нали идеята на флоурото е да пречупва светлината и да е невидимо в плитки или бистри води,какъв е смисъла да се ползва в такива ситуации?Като се има предвит,че в леко мътна вода(или зеленикава пълна със микроорганизми) и дълбочини над 3-4 метра си е направо тъмница под водата.Можеби аз нещо не съм схванал,ама ще ми е интересно да разбера,защо го ползвате в такива случаи,а като ги знам наще гьолове,кви са извори. :)
Иначе съм ловил веднъж на мач с монтаж на косъм и хванах некви две риби на един платен,куките са ей такива оставил съм си една колко да си мисля че разбирам нещо от косми.Имат една спиралка да си нанижеш царевички.

Изображение
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”