Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com

Форум

Качествени чепарета
Модератори: Димо Михалев, dobria1
Re: Качествени чепарета
браво киро, видеото е качествено
- kopoy_92
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Имам един въпрос : при направата на чепаре от флуорокарбон специялен възел ли трябва или поече да стягаме? Защото е много твърд и не стават много здрави възелити .
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Стегни малко повече,или двоен възел.
И на мен ми прави впечатление,че понякога изтърва възела,но
като почна с чепаретата,ще видя какво ще се получи.
Ще има малко мамата в началото,ще пиша накрая има ли някакви проблеми.
Трябва да се свиква с новото.
И на мен ми прави впечатление,че понякога изтърва възела,но
като почна с чепаретата,ще видя какво ще се получи.
Ще има малко мамата в началото,ще пиша накрая има ли някакви проблеми.
Трябва да се свиква с новото.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Браво Киро, добро показно! И ние ги правеим по същия начин(аз по- рядко защото ме хващат нервите),само дето слагаме и малко червен лак и прикрепянето към майката го правим като при бидемите ,за да е по-здраво,но идеята е същата.
-
- научил се да хвърля
До сега винаги сам копувал ...но като се замисля се сещам че имам една торбичка пирошина
но имам и един"
" от каде да си намеря ламенце .По-точно искам да постигна нещо като на Киро 

!!!НАСЛУКА!!!
По Пискюлиев, като тръгнеш от ЦКБ нагоре към Бенковси и пазара, ще минеш покрай една кинкалерия, пада ти в дясно. Там има всичко за което можеш да се сетиш. И да покажеш после, нали!ribkata написа:от каде да си намеря ламенце

-
- новобранец
здравейте,доста прочетох и мисля ,че и аз мога да помогна с нещо .в тази тема много често се споменава „флуорокарбонови влакна,качествени флуорокарбонови влакно ,много-качествени флуорокорбонови влакна“ .къде и в какво е разликата.самия флуорокарбон познат като PUDF има много-голямо приложение а в по-близките до нас неща това е ГОР-ТЕКС материите и влакната.като откритие последното се преписва на американската фирма SEAGUAR която възлага на японския химически концерн KUREHA изработването на влакната като американците продават със своята марка а японците с тяхната .но новите икономически условия налагат някои промени и както казва президента на KUREHA Takao Iwasaki фирмата ще продължава да произвежда влакна но развитието (инвестициите) ще се концентрира в лекарствата и опаковките .другият голям японски производител sunline със своите топ марки - sunline shooter, sunline sniper освен това те хни влакна продава и sufix като своя марка. TORAY другият голям японец със своите топ влакна bawo,solaroam е един от най-големите търговци в бранша.всички упоменати фирми продават влакна и на други риболовни марки които ги продават под своята марка като само упоменават ,че са произведени в Япония .разликата във влакната(които всъщност са десетки или стотици нишки флуорокарбон е смолата която ги свързва.от там идва разликата в якост и твърдост.в китай вече доста фирми са изнесли производството а и китайците вече обръщат огромно значение на качеството . цените на влакната та топ марките варират от 20- 35$ за 100м. като големите -над разфасовки като 10000,50000м. и др.цените доближават монофилните влакна . това са най-големите и известни японски производители на влакна като подреждането оставам на всеки според вкуса .
- Моряка
- кандидат преподавател
tuhlaedinichka То първо ,добре дошъл.Уби коня с тая плеяда
То явно и си запознат и с подробности,че по-добре пиши до какви изводи(производител,марка ) и други си стигнал и най вече дай марка,модел съществуващ в нашите магазини
Да не се ровим 

А сега де? 

-
- новобранец
част2: и последно за влакната-ползвайте влакна които са флуорокарбонови а не монофилни с такова покритие.всеки знае легендата за турският готвач на кораб който скубел патка и хвърлял перата във водата а рибите налитали да ги ядат и от там -турците са измислили чепаретата.лично мнение -японците са най добрите майстори - спомням си първите чепарета с ламе с колко скептични погледи бяха приети .най-добри в направата на чепарета от японските фирми е ХАЯБУСА в каталога и има над 200 модела като чепаретата са от 2 до 10 куки. интересното при тях са размерите например от първата кука до оловото е 25см. бидемите от 8 до 12 см но това са за тяхните условия макар ,че старите лодкари ползват чепарета за лодка с бидеми 10-12 см. казват ,че така чепарето по-добре “се отваря“и повече лови другото интересно което препоръчват от ХАЯБУСА е „кошничката“ -това е оловна кошничка в която се поставя дълбоко замразена(смляна) риба която с времето допълнително привлича хищника,и последното при движението нагоре надолу ние вдигаме докато може пръчката и отпускаме до долу а от ХАЯБУСА препоръчват движението надолу да става с паузи (спирания при движението на долу).другият голям японски производител е ЯМАШИТА - най качествените и разнообразни ламета и вече доказалите ефективноста калмарки за чепарета . и двете фирми започват да премахват светещите топчета за сметка на светещите бои - олекотяване на линията и предполага по добра игра .а колкото до специалитета им чепаре от рибешка кожа - ефектни и с не лош резултат в нашето море. от вид подобен на нашият морски език се сваля и щави кожата след което се метализира и е готова за работа,другият вид риба е подобен (по шарка и форма) на нашия дракон и има по мека,финна кожа .дано съм ВИ бил полезен
- Моряка
- кандидат преподавател
Точно това практикувамtuhlaedinichka написа:и последното при движението нагоре надолу ние вдигаме докато може пръчката и отпускаме до долу а от ХАЯБУСА препоръчват движението надолу да става с паузи (спирания при движението на долу)

А сега де? 

-
- научил се да хвърля
Абе тухлаединичка, къде се кри досега? Добре дошъл във форума и благодаря за полезната информация. Само ако знаещ откога търся този "fishskin"..... Откъде мога да го намеря? Ако имаш и нагледни материали относно чепаретата постни ги тук. Ще ти бъда много благодарен и надявам се и другите колеги интересуващи се от морски риболов.
Иван Събев
- Моряка
- кандидат преподавател
Адаш виж как подписа на Чапата избриква
не може да се знае всичко 

А сега де? 

Момчета, аз пък не мога да си намеря перушина от бърне /светла/. Всичко друго си го копувам от магазините, ама това чудо не мога да го намеря.
За лични нужди е. Няма да правя чепарета за продан. Обещавам,
да се реванширам при пръв удобен случай. Помогнете. 

- kopoy_92
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колега може да отидеш в зоопарка и да ги помолиш за пера от бърне, ако няма бърне от други птици може да ти дадът.