Качествени чепарета

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
lefi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Качествени чепарета

Мнение от lefi »

браво киро, видеото е качествено
Аватар
kopoy_92
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от kopoy_92 »

Имам един въпрос : при направата на чепаре от флуорокарбон специялен възел ли трябва или поече да стягаме? Защото е много твърд и не стават много здрави възелити .
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Стегни малко повече,или двоен възел.
И на мен ми прави впечатление,че понякога изтърва възела,но
като почна с чепаретата,ще видя какво ще се получи.
Ще има малко мамата в началото,ще пиша накрая има ли някакви проблеми.
Трябва да се свиква с новото. :wink:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
A. C.

Мнение от A. C. »

Браво Киро, добро показно! И ние ги правеим по същия начин(аз по- рядко защото ме хващат нервите),само дето слагаме и малко червен лак и прикрепянето към майката го правим като при бидемите ,за да е по-здраво,но идеята е същата.
ribkata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ribkata »

До сега винаги сам копувал ...но като се замисля се сещам че имам една торбичка пирошина :) но имам и един" :?: " от каде да си намеря ламенце .По-точно искам да постигна нещо като на Киро :)
!!!НАСЛУКА!!!
runner
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от runner »

ribkata написа:от каде да си намеря ламенце
По Пискюлиев, като тръгнеш от ЦКБ нагоре към Бенковси и пазара, ще минеш покрай една кинкалерия, пада ти в дясно. Там има всичко за което можеш да се сетиш. И да покажеш после, нали! :wink:
ribkata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ribkata »

Много ясно вече сам го намислил :) :P
!!!НАСЛУКА!!!
tuhlaedinichka
новобранец
новобранец

Мнение от tuhlaedinichka »

здравейте,доста прочетох и мисля ,че и аз мога да помогна с нещо .в тази тема много често се споменава „флуорокарбонови влакна,качествени флуорокарбонови влакно ,много-качествени флуорокорбонови влакна“ .къде и в какво е разликата.самия флуорокарбон познат като PUDF има много-голямо приложение а в по-близките до нас неща това е ГОР-ТЕКС материите и влакната.като откритие последното се преписва на американската фирма SEAGUAR която възлага на японския химически концерн KUREHA изработването на влакната като американците продават със своята марка а японците с тяхната .но новите икономически условия налагат някои промени и както казва президента на KUREHA Takao Iwasaki фирмата ще продължава да произвежда влакна но развитието (инвестициите) ще се концентрира в лекарствата и опаковките .другият голям японски производител sunline със своите топ марки - sunline shooter, sunline sniper освен това те хни влакна продава и sufix като своя марка. TORAY другият голям японец със своите топ влакна bawo,solaroam е един от най-големите търговци в бранша.всички упоменати фирми продават влакна и на други риболовни марки които ги продават под своята марка като само упоменават ,че са произведени в Япония .разликата във влакната(които всъщност са десетки или стотици нишки флуорокарбон е смолата която ги свързва.от там идва разликата в якост и твърдост.в китай вече доста фирми са изнесли производството а и китайците вече обръщат огромно значение на качеството . цените на влакната та топ марките варират от 20- 35$ за 100м. като големите -над разфасовки като 10000,50000м. и др.цените доближават монофилните влакна . това са най-големите и известни японски производители на влакна като подреждането оставам на всеки според вкуса .
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

tuhlaedinichka То първо ,добре дошъл.Уби коня с тая плеяда :lol: То явно и си запознат и с подробности,че по-добре пиши до какви изводи(производител,марка ) и други си стигнал и най вече дай марка,модел съществуващ в нашите магазини :wink: Да не се ровим :lol:
А сега де? :roll:
tuhlaedinichka
новобранец
новобранец

Мнение от tuhlaedinichka »

част2: и последно за влакната-ползвайте влакна които са флуорокарбонови а не монофилни с такова покритие.всеки знае легендата за турският готвач на кораб който скубел патка и хвърлял перата във водата а рибите налитали да ги ядат и от там -турците са измислили чепаретата.лично мнение -японците са най добрите майстори - спомням си първите чепарета с ламе с колко скептични погледи бяха приети .най-добри в направата на чепарета от японските фирми е ХАЯБУСА в каталога и има над 200 модела като чепаретата са от 2 до 10 куки. интересното при тях са размерите например от първата кука до оловото е 25см. бидемите от 8 до 12 см но това са за тяхните условия макар ,че старите лодкари ползват чепарета за лодка с бидеми 10-12 см. казват ,че така чепарето по-добре “се отваря“и повече лови другото интересно което препоръчват от ХАЯБУСА е „кошничката“ -това е оловна кошничка в която се поставя дълбоко замразена(смляна) риба която с времето допълнително привлича хищника,и последното при движението нагоре надолу ние вдигаме докато може пръчката и отпускаме до долу а от ХАЯБУСА препоръчват движението надолу да става с паузи (спирания при движението на долу).другият голям японски производител е ЯМАШИТА - най качествените и разнообразни ламета и вече доказалите ефективноста калмарки за чепарета . и двете фирми започват да премахват светещите топчета за сметка на светещите бои - олекотяване на линията и предполага по добра игра .а колкото до специалитета им чепаре от рибешка кожа - ефектни и с не лош резултат в нашето море. от вид подобен на нашият морски език се сваля и щави кожата след което се метализира и е готова за работа,другият вид риба е подобен (по шарка и форма) на нашия дракон и има по мека,финна кожа .дано съм ВИ бил полезен
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

tuhlaedinichka написа:и последното при движението нагоре надолу ние вдигаме докато може пръчката и отпускаме до долу а от ХАЯБУСА препоръчват движението надолу да става с паузи (спирания при движението на долу)
Точно това практикувам :wink: но спускането надолу(със задържане)1,2 максимум 3 пъти,а вдигането различно,или без задържани или с много къси 8) :drinkers:
Jackomo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Jackomo »

Абе тухлаединичка, къде се кри досега? Добре дошъл във форума и благодаря за полезната информация. Само ако знаещ откога търся този "fishskin"..... Откъде мога да го намеря? Ако имаш и нагледни материали относно чепаретата постни ги тук. Ще ти бъда много благодарен и надявам се и другите колеги интересуващи се от морски риболов.
Иван Събев
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Адаш виж как подписа на Чапата избриква :lol: не може да се знае всичко :D
Аватар
liubak
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от liubak »

Момчета, аз пък не мога да си намеря перушина от бърне /светла/. Всичко друго си го копувам от магазините, ама това чудо не мога да го намеря. :smt015 :smt102 За лични нужди е. Няма да правя чепарета за продан. Обещавам, :smt109 да се реванширам при пръв удобен случай. Помогнете. :prayer:
Аватар
kopoy_92
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от kopoy_92 »

Колега може да отидеш в зоопарка и да ги помолиш за пера от бърне, ако няма бърне от други птици може да ти дадът. :idea: :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Изкуствени примамки”