Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Монтажи за риболов
naRiba.com

Форум

Стопери за ваглер
Модератор: sapuna
-
- новобранец
Hristo moeto mom4e kolko godinki opit ima6 v ribolova .malko sa po ne sravneni s moitenatrupani ot 1984 nasam.no tova 4e ti se svidqt malko pove4ko pari4ki za stoperi i si vzema6 menteta e tvoi problem.Misaylta mi be 4e mejdo mnogoto mente i ma i diobra stoka zavisi ot gde si q vzema6 .za sega 4ao i si razvarji malko kesiqta ka to si vzema6 ribarski posobi i nasluka 

- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
- bobsana
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Не бих си позволил да деформирам вирбела, а и той би трябвало да не се мачка лесно. След като си съсипах няколко хубави и скъпи влакна вече съм наясно какви възли да ползвам. Силиконовите не ми вършат работа. Пробвах всякакви марки, гледах да са най- скъпите обаче картинката е една и съща. Вече ползвам само вързани стопери.
- bigfisherman
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Значи, най-добрия варянт за възелче е обущарски конец, дори състезателите(мач) го използват, първо водата не му действа и второ не закача по водачите на мачовите пръчките.
По въпроса за вирбелчетата, купувайте 18 или 20 номер и няма грижи, застава си без никакъв проблем. Въпроса с перлата отпада, евентуално се слага шлаухче между възела и плувката.
По въпроса за вирбелчетата, купувайте 18 или 20 номер и няма грижи, застава си без никакъв проблем. Въпроса с перлата отпада, евентуално се слага шлаухче между възела и плувката.
- GE6_HUNT
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Капронът също е удачен вариант за възел.Хубавото при него е че не протрива влакното при мърдането на стопера,за разлика от кордения възел.Продават се големи разфасовки капрон с различен диаметър.Относно перлите и шлаухите-на пазара се продава специален вирбел за ваглер с много малко сечение на отвора през който минава кордата и с този вирбел отпадат перлите.Има обаче едно НО и то е свързано с това че като хвърлиш и докато ти се изправи ваглера(понеже отвора на вирбела е около 0.25мм.)минава една цигара време и фактически нямаш възможност да си потопиш `тумбака` през това време ииииииииииииии ваглера ти се оказва на доста по близко разтояние от брега,отколкото,като си го хвърлил първоначално.В крайна сметка не си струват тези вирбели,а напротив-само бела.За това и не ги ползвам.А тук в Търново навсякъде съм питал и зяпал по витрините,но стандартен вирбел номер 20 няма:( Сигурно при следващото пътуване към Сф ще си накупя доста такъми.
-
- новобранец
- Обратна връзка:
-
- новобранец
- Обратна връзка:
- GE6_HUNT
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Та за това смятам че най оптималния вариант е 18-20 номер най прост вирбел с карабинка и мънистата отпадат и влакното се изхлузва супер.А тези `СПЕЦИАЛНИТЕ`нито можеш да промушеш от 0,25 нагоре нито пък като го промушеш през тази стува ми се адски дълга за предназначението си тръбичка влакното не се изхлузва понякога докрай и погрешно намалям дълбочината.Относно силиконовите стоперчета точното определение според мен е-еднодневка,защото след 3-4 риболова стареят(даже и най оригиналните)и хлопат все едно си намушкал влакното в кюнец.За фалшификатите не става дума защото те още след вдяването си хлопат и сами се разместват.
- HEMINGUEI
- ще става разбирач
Между силиконовите стопери и възлите от конец аз предпочитам втория вариант! Мънистата улесняват риболовенето и засилват удоволствието от практикуването му ! Каквито и силиконови стопери да съм ползвал до сега / разбира се съобразени с дебелината на основното влакно/ никога не съм разчитал на постоянна предварително зададена дълбочина !!!
Който може хваща!
-
- новобранец
Колеги вие май не схващате разликата. Силиконовия стопер не минава през водачите на истинска мачова пръчка.Те са тесни -минава само възелчето. Най -добре естествено е да има два възела на линията ако случайно при риболов на голяма дистанция единия се разхлаби. За това трябва задължително да се сложи възелчета и мънисто защото дори и специалните вирбели за закачване на ваглерите които са с тефлоново покритие могат да се закачат на възела или да минат в/у него. А за използването на подвижен ваглер кога и как е дълга тема, само бих попитал как можете да ловите на 25м. дистанция на 12 м. дълбочина???
Успех през новия сезон

Успех през новия сезон