Съвет за лодка

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: Съвет за лодка

Мнение от Тедо »

6kg задържаше моята бивша лодка 4.80м във вода до кръста на плажа на Зл. рибка (Созопол) дори в умерено силен вятър цяла нощ... за 3.60 ще е голямшка...
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Тедо написа:значи за самоделната котва аз имам малко по-добър дизайн - вземаш 2 по-дълги арматури, прегъваш и ги прекарваш през парче дебелостенна тръба около 2 цола - там където са прегънати се получава ухо, на което закачаш синджир около 2 метра /желателно по-тежичък - в Бриколаж има и не ръждясва много, щото веднъж купих от циганите на пазара и за 1 седмица на морето стана като на 100 години :shock: /... 4-те края от другата страна си ги правиш на "чадър"... При тоя вариант даже не ти трябва електрожен :idea:
Това е най-добрия вариант.Тази котва е за камъните.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
runner
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от runner »

anastas_peykov написа:При 2 бала вълна аз мисля 4е нямам работа в морето . Все пак отиваме да пием по една бира далеч от жените и децата а не да повръщаме е и да хванем някоя риба ако я има де.
То хубаво, ама я чети малко и тукаhttp://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=20530
runner
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от runner »

За котвата, дето Тедо говори, мисля че Моряка беше я показал вече, се допитах до хора образовани в тази материя, с опит и виждане. Значи, казват за морето това е котвата - тръба с две дълги арматурки вътре и закривени след това. Евтина, прави се от скраб за 10 мин., че котвите дават доста фира и това не е без значение. Обаче предлагат и друго решение да работи по-добре и да държи за дъното. На 4-5 метра от нея, по въжето, се завързва една халка, ф50мм примерно, с подходящ възел - да не се отслаби въжето. Халката трябва да задържи една допълнителна тежест при нужда. Тя се изработва също лесно и почти без пари. Взимате PVC бутилка от кола, да речем, 2 литрова. Реже й се гърлото малко надолу - отвора да стане около 5-6 см. Прави се едно римче (халка със стебло) от арматура 50см, като се сгъне на две и после се осуче. Това се вкарва в бутилката и се залива с цимент и мозайка 1 към 1. Когато се втвърди се слага в римчето и едно шегелче. Как работи? Пуска се само котвата - при спокойно време няма нужда от разни системи. Ако усетим обаче че котвата започва да дрейфи, вадим секретния топуз от мозайка, отваряме шегела, въжето вътре и пак го завиваме. Пускаме надолу по въжето към дъното. Рано или късно ще стигне до халката и се спира там. И сега целия тарикатлък - при мъртвак лодката надига тази тежест, а не котвата, която се е зацепила някак, и не я размърдва. Ефекта е като да се сложи верига (не синджир) и то не само няколко метра. По принцип ролята на веригата е да работи като пружина и да гаси тези колебания с тежестта си, които да не стигат до котвата. Тука е същото, но системата е доста по-елегантна и работи по същия начин. Капацитетите гарантират добра работа на тази система до 2,5 бала. То при повече - какво да правим в морето. Разбира се при достатъчна дължина на въжето (според дълбочината), и оразмерена котва - според съда. Аз лично, при кофти време взимам дълбочината като катет на равнобедрен правоъгълен триъгълник, и отпускам въже като за хипотенуза. Иначе казано, при хвърлянето на котвата ако дълбочината е 20 метра, отпускам докато отида на 20 метра от мястото на котвата (долу-горе :wink: ). И за да е съвсем завършена системата - помислете за буйче, на съвсем тънка фалина, точно над котвата когато я пуснете и установите дълбочината. Помага за две неща - постоянно виждате как се премествате спрямо котвата си, и второ, по-важното - другите около вас също я виждат и не хвърлят върху въжето ви. Нали знаете колко е досадно колега да се закачи за него, и после "ама моля ти се, вдигни си котвата, че за чепарето съм броил 12лв. (флуорокарбоново и тн!)". Кептън Киро, ако решиш че схемата струва, моля те да я пуснеш в Морския да я видят повече заинтересовани от котва за море. Защото съм сигурен, че много колеги гледат само там и нищо настрани. Там - както решиш вече.Айде :drinkers: :drinkers:
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

runner
Съгласен съм с теб,че морските рядко излизат от морския риболов,но
щом имат нужда от информация,трябва да се поразходят из форума.
Може би трябва да има тук отделна тема за котвите,но това си е друга гледна точка.
Иначе твоето мнение го четох поне 3 пъти,но е много интересен вариант.
Изображение

runner
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от runner »

То така, Кептън - насила не става. Ама едно дупе само да се отърве благодарение на тази система - струва си. Защото, сам разбираш, че с това можеш не само да си пазиш градинката, ами и да се отървеш от меко казано "неприятности", на теб ли да обяснявам, знаеш как е. Айде :drinkers:
promarine
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от promarine »

Тедо написа:
kiko73 написа:
Тедо написа:да, ако искаш, виж ги там и после звънни да ти изпратя по Еконт - по-изгодно ще ти излезе :wink: особено в комплект с лодка :idea:

тази тема е за обмяна на опит кой какво ползва , дали е доволен
а ти я ползваш като магазин , има такава тема предлагай си там стоката
не я налагай на всички който се лутат между многото фирми който я предлагат
Преди да ме обвиняваш, прочети внимателно постовете над моя - човека се интересува от двигател ПАРСЪН - къде може да се види, купи и какво да си вземе - 4-5кс "марков" или 15кс китайски...
На никой не налагам какво да си купи, а просто давам полезната информация, че ако избере ПАРСъН, може да го купи от мен по-изгодно отколкото се продава във Варна!!! Ако това ТИ пречи на теб, значи имаш интерес човека да даде повече пари за същия мотор или лодка...
С цялото си уважение към Тедо, малко е спорен въпроса "къде ще излезе по-евтино?" а и не е редно толкова директно да се "отхвърля" конкуренцията. Май трябва някой да си свери часовника :wink:
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Reo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Reo »

Сетих се за още един въпрос сега като преговарям котвите :) .Как е най-добре да се закрепи въжето на котвата в PVC лодка.Долния ктрай дето е котвата ми се изясни, ама сега за другия карй на въжето се закъхарих :wink:
Изображение
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Вързано около кръста, най-добре. :wink:
Изображение

Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

КИРО написа:Вързано около кръста, най-добре. :wink:
около кръста на тъщата!
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

promarine написа:
С цялото си уважение към Тедо, малко е спорен въпроса "къде ще излезе по-евтино?" а и не е редно толкова директно да се "отхвърля" конкуренцията. Май трябва някой да си свери часовника :wink:
то май някои хора си правят и по-директна реклама... (справка темата http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 86#p254663 и твоя пост Здравей колега, предполагам си видял ProMarine (промарин) лодките от сайта на вносителя, който си е от Варна. Съответно там са на "разумни цени". Проблема е, че в момента лодките от този модел свършиха, а следващия внос се очаква да пристигне в края на април.

Аз поне още не говоря за себе си в 3-то лице... :D :lol:

Гледам, че напоследък редовно си сверяваш часовника, само да не се окаже в един момент че си правиме дъмпинг... :shock: С тезата "Промарин са същите като Зандер и се правят в един завод"... А това е мно-оого далеч от истината!!! Държа да отбележа, че се правят в различни заводи и от различни марки ПВЦ!
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

runner идеята за допълнението е много добра - хем не хамалстваш излишно с голяма котва при спокойно море, хем имаш опция за дублиране на сцеплението с допълнителната тежест...

правил съм си нещо подобно за да държи лодката на плажа - голяма торба "метро" /от плетените/ напълнена с камъни и един карабинер, с който я закачам над синдира... само, че моята беше стационарна... стоеше си на дъното - като свърши отпуската изсипах камъните и си прибрах чантата за догодина :lol:
Reo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Reo »

Колеги дайте ми един акъл, в ръководството за двигателя пише, че е добре при закрепването на двигателя към транеца да се използуват освен двата стягащи винта и два допълнителни болта, "за да не се загуби двигателя" - както пише:

"To prevent loss of outboard, fasten outboard by drilling two 7.9 mm (5/16 in.) holes through the transom
using transom clamp holes as a template. Fasten with two bolts, flat washers and locknuts. Use a marine
waterproofing sealer in holes and around bolts to make the installation water tight."

Изображение

Посъветвайте ме необходимо ли е това.Лодката е Зандер 3.60, двигателя Меркюри 9.9.
Изображение
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

До колкото знам това се прилага на по големички мотори от към 10-15 коня на горе и предимно на лодки при които мотора седи на транеца целогодишно или са с дистанционно управление.
Аз лично на мойта надувна съм с 15 коня и нямам допълнителни болтове, но пък си подсигурявам мотора с едно попълнително въже, та као се откачи поне да не иде на дъното на язовира. Но нямам дистанционно управление и мотора не седи непрекъснато на транеца почвече от седмица.
Но ако искаш да си сигурен , че няма да изгубиш мотора и ти се дупчи транец слагай болтове и карай спокойно. В противен сличай може да го проверяваш поне веднъж на ден дали е достатъчно добре стеднат.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

На дали някога ще ти изтърват основните два стягащи винта,
но за успокоение,както си решиш.
Изображение

Публикувай отговор