Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com
Форум
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
Зависимост между връх на фидер и тежест
Модератор: Paublo_Eskobar
- ivelin_1976
- разбира нещата

Зависимост между връх на фидер и тежест
Колеги, след редица прочетен материал за риболов с фидер, не успях да намеря отговор на следните въпроси:
1.Има ли зависимост между тест-кривата на ВРЪХЧЕТО на фидера и изхвърляната обща тежест на кошничката?
т.е еднакво добре ли ще се изхвърли с връх 2 унции кошничка с обща тежест 40гр. и кошничка с обща тежест 80гр.
2. Ако се ограничим само в риболов на затворени водоеми и наличието на четири броя връхчета - 1oz, 2oz, 3oz и 4oz то при какви обстоятелства бихме използвали всеки един от тях? Например 4oz при риболов на шаран с метод хранилка и т.н.
Надявам се, че тези въпроси интересуват и други колеги и благодаря на всички изказали своето мнение

1.Има ли зависимост между тест-кривата на ВРЪХЧЕТО на фидера и изхвърляната обща тежест на кошничката?
т.е еднакво добре ли ще се изхвърли с връх 2 унции кошничка с обща тежест 40гр. и кошничка с обща тежест 80гр.
2. Ако се ограничим само в риболов на затворени водоеми и наличието на четири броя връхчета - 1oz, 2oz, 3oz и 4oz то при какви обстоятелства бихме използвали всеки един от тях? Например 4oz при риболов на шаран с метод хранилка и т.н.
Надявам се, че тези въпроси интересуват и други колеги и благодаря на всички изказали своето мнение
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY 

- chirusa_bg
- учете се от него

- Обратна връзка:
Re: Зависимост между връх на фидер и тежест
Без да съм фидерджия съм чел, че върха служи само за индикатор на кълването. Силата при замятане идва от тялото на фидера.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-
vlado-fidera
- фен клуб-скобар
И аз не разбирам много ама...Мисля, че ако е по-дълбоко например ще ни трябва по-тежка хранилка за да пада по-бързо на дъното-тогава ще ни трябва и по дебелия връх ( обаче и мек ще стане мисля
). Зависи от кълването също, при по препдазлива риба, по-мек връх...до колкото позволява
Последно промяна от vlado-fidera на Чет Апр 02, 2009 1:26 pm, променено общо 2 пъти.
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим''
:D
По първия въпрос: няма такава зависимост. С най-мекия връх съм хвърлял и тежки и леки хранилки, без да има влияние върху замятането. Върхът е само индикатор на кълване.
Кога и какъв връх да се ползва - винаги спазвам принципа: най-добра видимост на кълването. Основни фактори за последното са каква риба се лови, с какъв монтаж и при какви атмосферни условия. В раздела има достатъчно коментари по този въпрос.
Кога и какъв връх да се ползва - винаги спазвам принципа: най-добра видимост на кълването. Основни фактори за последното са каква риба се лови, с какъв монтаж и при какви атмосферни условия. В раздела има достатъчно коментари по този въпрос.
- ExTaZzY
- сериозен играч

- Обратна връзка:
Подкрепям твоето мнение и аз мисля,че върхът служи само за индикация на кълването.... но има и друго тез 1,1 1/2,2...For написа:По първия въпрос: няма такава зависимост. С най-мекия връх съм хвърлял и тежки и леки хранилки, без да има влияние върху замятането. Върхът е само индикатор на кълване.
Oz според мен служат и за силата на замятане т.е. колкото е повече оз толкова по добре ще замятаме по-тежка хранилка

Без риболов няма любов !
- chirusa_bg
- учете се от него

- Обратна връзка:
Последно? Съгласен ли си с Фор, че върха е само индикатор и не участва в замятането или мислиш обратното?ExTaZzY написа:Подкрепям твоето мнение и аз мисля,че върхът служи само за индикация на кълването.... но има и друго тез 1,1 1/2,2...For написа:По първия въпрос: няма такава зависимост. С най-мекия връх съм хвърлял и тежки и леки хранилки, без да има влияние върху замятането. Върхът е само индикатор на кълване.
Oz според мен служат и за силата на замятане т.е. колкото е повече оз толкова по добре ще замятаме по-тежка хранилка
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
- ExTaZzY
- сериозен играч

- Обратна връзка:
Несъм съгласен,че не участва във замятането !
Защото еластичноста на върха и неговата сила Oz зависят според мен и много за замятането ...
А иначе за всичко останало съм съгласен
Защото еластичноста на върха и неговата сила Oz зависят според мен и много за замятането ...
А иначе за всичко останало съм съгласен

Без риболов няма любов !
-
koki
Един отговор и от мен ЗА това ,че има знчение къкъв връх(твъдост) се ползва при замятане на хранилката...
Колкото е по-тежка толкова по-добре бихме я изхвърлили с по-твърд връх и обратното...
Поздрави!
Колкото е по-тежка толкова по-добре бихме я изхвърлили с по-твърд връх и обратното...
Поздрави!
- butnik
- рибар фанатик

- Обратна връзка:
Но веднага изниква и въпроса-ако ловим с 3oz връх с тежки хранилки на голяма дълбочина ще отчита ли добре кълването на червеноперки.Коцето-For, се увери сам в неделя,че едвам му отчиташе фидера кълванетата.Докато с щеката с 0.5гр. плувка нещата стояха по различен начин,но не какъвто трябваше и да бъде.Една смяна на по-тънък връх при такива кълванета,резултатите щяха да са различни,а и по-къс повод.Защо давам примера с щека-само за съпоставка за какво взимане на шаран става на въпрос,особено при платени водоеми,където рибите са бодени десетки пъти.Даже би трябвало да ловя и 0.3-0.2гр плувка.Но това е друга тема.Лично избирам върховете си според кълването на рибата,не съм имал проблем със замятането,а и не ползвам хранилки по-големи от 30гр.по-точно рядко ползвам 40гр. и нагоре.koki написа:Един отговор и от мен ЗА това ,че има знчение къкъв връх(твъдост) се ползва при замятане на хранилката...
Поздрави!
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
Бачо Илия
- учете се от него

Последно промяна от Бачо Илия на Пон Юни 08, 2009 11:14 pm, променено общо 1 път.
-
koki
Напълно съгласен с горните два поста.....
Но, тук говорим не за отчитане на кълвене а за зависимоста от тежеста на хранилката и върха.
Аз лично също ползвам най-меките върхове!
Поздрави!
Но, тук говорим не за отчитане на кълвене а за зависимоста от тежеста на хранилката и върха.
Аз лично също ползвам най-меките върхове!
Поздрави!
- butnik
- рибар фанатик

- Обратна връзка:
Сега,понеже въпроса за мен е..... ще обобщя-какъв е смисъла дали ще хвърлиш с 4oz ,хранилка 20гр или 60 гр и съответната дистанция,като да хвърлиш с такъв връх 20 гр. хранилка си е дали няма да съм пак неудобен,че наричам всичко с точните си имена,та си е тъпотия.А защо ли,ами ако имате опит с фидера няма да си го зададете.Но ще питам-как ще стои върха натегнат с лека хранилка при 4oz,от там следва,че изобщо не ме интересува коя ще иде по-далече или дали има някаква зависимост.И аз и Бачо писахме каквото мислим,даже и колеги които споделят ,че нямат много опит с фидерите ,но използват сиво вещество.Айде,пак ще има буря,на който не му отърват отговорите ми да ме вкара в опция ВРАГОВЕkoki написа:Напълно съгласен с горните два поста.....
Но тук говорим не за отчитане на кълвене а за зависимоста от тежеста на хранилката и въха.
Аз лично също ползвам най-меките въхове!
Поздрави!
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- ExTaZzY
- сериозен играч

- Обратна връзка:
Ицо ти си ВРАГ №1 на рибата с основно оръжие Фидер 
П.П. Не случайно са Сложили btnik За модератор на този подраздел ....
П.П. Не случайно са Сложили btnik За модератор на този подраздел ....

Без риболов няма любов !
-
Бачо Илия
- учете се от него

Последно промяна от Бачо Илия на Пон Юни 08, 2009 11:15 pm, променено общо 1 път.
Отговорът на въпроса трябва да се търси само в контекста на риболов, а не чисто теоритично. Естествено, че според физичните закони ще има някаква зависимост, но относимо към риболова с фидър едва ли.
Ида и Бутник го казаха вече
Ида и Бутник го казаха вече