Зависимост между връх на фидер и тежест

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
ivelin_1976
разбира нещата
разбира нещата

Зависимост между връх на фидер и тежест

Мнение от ivelin_1976 »

Колеги, след редица прочетен материал за риболов с фидер, не успях да намеря отговор на следните въпроси:

1.Има ли зависимост между тест-кривата на ВРЪХЧЕТО на фидера и изхвърляната обща тежест на кошничката?
т.е еднакво добре ли ще се изхвърли с връх 2 унции кошничка с обща тежест 40гр. и кошничка с обща тежест 80гр.

2. Ако се ограничим само в риболов на затворени водоеми и наличието на четири броя връхчета - 1oz, 2oz, 3oz и 4oz то при какви обстоятелства бихме използвали всеки един от тях? Например 4oz при риболов на шаран с метод хранилка и т.н.
Надявам се, че тези въпроси интересуват и други колеги и благодаря на всички изказали своето мнение :D :smt023
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY Изображение
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Re: Зависимост между връх на фидер и тежест

Мнение от chirusa_bg »

Без да съм фидерджия съм чел, че върха служи само за индикатор на кълването. Силата при замятане идва от тялото на фидера.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
vlado-fidera
фен клуб-скобар

Мнение от vlado-fidera »

И аз не разбирам много ама...Мисля, че ако е по-дълбоко например ще ни трябва по-тежка хранилка за да пада по-бързо на дъното-тогава ще ни трябва и по дебелия връх ( обаче и мек ще стане мисля :smt017 ). Зависи от кълването също, при по препдазлива риба, по-мек връх...до колкото позволява
Последно промяна от vlado-fidera на Чет Апр 02, 2009 1:26 pm, променено общо 2 пъти.
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим'' :D:D
For
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от For »

По първия въпрос: няма такава зависимост. С най-мекия връх съм хвърлял и тежки и леки хранилки, без да има влияние върху замятането. Върхът е само индикатор на кълване.
Кога и какъв връх да се ползва - винаги спазвам принципа: най-добра видимост на кълването. Основни фактори за последното са каква риба се лови, с какъв монтаж и при какви атмосферни условия. В раздела има достатъчно коментари по този въпрос.
Аватар
ExTaZzY
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от ExTaZzY »

For написа:По първия въпрос: няма такава зависимост. С най-мекия връх съм хвърлял и тежки и леки хранилки, без да има влияние върху замятането. Върхът е само индикатор на кълване.
Кога и какъв връх да се ползва - винаги спазвам принципа: най-добра видимост на кълването. Основни фактори за последното са каква риба се лови, с какъв монтаж и при какви атмосферни условия. В раздела има достатъчно коментари по този въпрос.
Подкрепям твоето мнение и аз мисля,че върхът служи само за индикация на кълването.... но има и друго тез 1,1 1/2,2...
Oz според мен служат и за силата на замятане т.е. колкото е повече оз толкова по добре ще замятаме по-тежка хранилка :wink:
Изображение
Без риболов няма любов !
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

ExTaZzY написа:
For написа:По първия въпрос: няма такава зависимост. С най-мекия връх съм хвърлял и тежки и леки хранилки, без да има влияние върху замятането. Върхът е само индикатор на кълване.
Подкрепям твоето мнение и аз мисля,че върхът служи само за индикация на кълването.... но има и друго тез 1,1 1/2,2...
Oz според мен служат и за силата на замятане т.е. колкото е повече оз толкова по добре ще замятаме по-тежка хранилка :wink:
Последно? Съгласен ли си с Фор, че върха е само индикатор и не участва в замятането или мислиш обратното?
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
ExTaZzY
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от ExTaZzY »

Несъм съгласен,че не участва във замятането !
Защото еластичноста на върха и неговата сила Oz зависят според мен и много за замятането ...
А иначе за всичко останало съм съгласен
Изображение
Без риболов няма любов !
koki

Мнение от koki »

Един отговор и от мен ЗА това ,че има знчение къкъв връх(твъдост) се ползва при замятане на хранилката...
Колкото е по-тежка толкова по-добре бихме я изхвърлили с по-твърд връх и обратното...
Поздрави!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

koki написа:Един отговор и от мен ЗА това ,че има знчение къкъв връх(твъдост) се ползва при замятане на хранилката...
Колкото е по-тежка толкова по-добре бихме я изхвърлили с по-твърд връх и обратното...
Поздрави!
Но веднага изниква и въпроса-ако ловим с 3oz връх с тежки хранилки на голяма дълбочина ще отчита ли добре кълването на червеноперки.Коцето-For, се увери сам в неделя,че едвам му отчиташе фидера кълванетата.Докато с щеката с 0.5гр. плувка нещата стояха по различен начин,но не какъвто трябваше и да бъде.Една смяна на по-тънък връх при такива кълванета,резултатите щяха да са различни,а и по-къс повод.Защо давам примера с щека-само за съпоставка за какво взимане на шаран става на въпрос,особено при платени водоеми,където рибите са бодени десетки пъти.Даже би трябвало да ловя и 0.3-0.2гр плувка.Но това е друга тема.Лично избирам върховете си според кълването на рибата,не съм имал проблем със замятането,а и не ползвам хранилки по-големи от 30гр.по-точно рядко ползвам 40гр. и нагоре.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

:wink:
Последно промяна от Бачо Илия на Пон Юни 08, 2009 11:14 pm, променено общо 1 път.
Изображение
koki

Мнение от koki »

Напълно съгласен с горните два поста.....
Но, тук говорим не за отчитане на кълвене а за зависимоста от тежеста на хранилката и върха.
Аз лично също ползвам най-меките върхове!
Поздрави!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

koki написа:Напълно съгласен с горните два поста.....
Но тук говорим не за отчитане на кълвене а за зависимоста от тежеста на хранилката и въха.
Аз лично също ползвам най-меките въхове!
Поздрави!
Сега,понеже въпроса за мен е..... ще обобщя-какъв е смисъла дали ще хвърлиш с 4oz ,хранилка 20гр или 60 гр и съответната дистанция,като да хвърлиш с такъв връх 20 гр. хранилка си е дали няма да съм пак неудобен,че наричам всичко с точните си имена,та си е тъпотия.А защо ли,ами ако имате опит с фидера няма да си го зададете.Но ще питам-как ще стои върха натегнат с лека хранилка при 4oz,от там следва,че изобщо не ме интересува коя ще иде по-далече или дали има някаква зависимост.И аз и Бачо писахме каквото мислим,даже и колеги които споделят ,че нямат много опит с фидерите ,но използват сиво вещество.Айде,пак ще има буря,на който не му отърват отговорите ми да ме вкара в опция ВРАГОВЕ :D
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
ExTaZzY
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от ExTaZzY »

Ицо ти си ВРАГ №1 на рибата с основно оръжие Фидер 8)
П.П. Не случайно са Сложили btnik За модератор на този подраздел ....
Изображение
Без риболов няма любов !
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

:wink:
Последно промяна от Бачо Илия на Пон Юни 08, 2009 11:15 pm, променено общо 1 път.
Изображение
For
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от For »

Отговорът на въпроса трябва да се търси само в контекста на риболов, а не чисто теоритично. Естествено, че според физичните закони ще има някаква зависимост, но относимо към риболова с фидър едва ли.
Ида и Бутник го казаха вече :idea:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”