Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Внимание!
Въпроси свързани с морския риболов.
naRiba.com

Форум

Риболов по северните солени водоеми
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
Риболов по северните солени водоеми
Здравейте на всички!
Аз лично не съм от най-опитните рибари, но кефа си е кеф и това е. В момента живея в Дания и на 1 май тук се открива сезона. Никога не съм ловил тук а и от България нямам кой знае колко опит в солени води. Въпроса е дали някой има представа какви индивиди могат да се срещнат тук, има ли нещо по-специфично при стръв и т.н.
С местните рибари е доста трудно да се говори тъй като повечето не говорят английски, а моя датски още го няма до толкова
Върпса е за източната част на Дания където се намира Скатегат или продължението на Балтийско море, също така и западната част на страната е интересна, където е Северно Море.
Ако имате някакви идеи и предложения-приемам с удоволствие, пък ако и аз успея да натрупам някакъв опит тук-бих споделил, ако има заинтересовани
Аз лично не съм от най-опитните рибари, но кефа си е кеф и това е. В момента живея в Дания и на 1 май тук се открива сезона. Никога не съм ловил тук а и от България нямам кой знае колко опит в солени води. Въпроса е дали някой има представа какви индивиди могат да се срещнат тук, има ли нещо по-специфично при стръв и т.н.
С местните рибари е доста трудно да се говори тъй като повечето не говорят английски, а моя датски още го няма до толкова

Върпса е за източната част на Дания където се намира Скатегат или продължението на Балтийско море, също така и западната част на страната е интересна, където е Северно Море.
Ако имате някакви идеи и предложения-приемам с удоволствие, пък ако и аз успея да натрупам някакъв опит тук-бих споделил, ако има заинтересовани

Нов съм, не ми се сърдете:-)
Re: Риболов по северните солени водоеми
Там трябва да имате скумрия(и не само),но как се лови незнам.Ще трябва да научиш малко датски.Във всяко море и местност риболова е спецефичен,има си тънкости.Например тук в България в Черно море ловим иларията и заргана предимно с морски и блатен червей,350-400 км на север в Украйна същата риба в същото море я ловят на хляб,мисълта ми отново е ,че в различните местности рибата има различни предпочитания към стръвта,примамките и т.н.Влез в някой международен форум,и потърси информация за Дания мисля,че трябва да се пише на Английски в тези форуми.
Зарганолог
Гледах едно филмче за риболов на щука и бяла риба в Швеция на Балтийско море.Що да я няма и в Дания...

Благодаря за информацията, макар и не много, сега поне имам някаква отправна точка, че преди бях съвсем без никаква идея 
Явно ще се набляга на уроците по датски
вместо на
Все пак ако успея да изсмукам някаква интересно информация ще напиша тук, та ако някой реши да погостува на тукашните морта да е подготвен

Явно ще се набляга на уроците по датски

Все пак ако успея да изсмукам някаква интересно информация ще напиша тук, та ако някой реши да погостува на тукашните морта да е подготвен

здравей, на 1 май наистина се открива сезона и ще опитам да ти дам малко инфо. за начало се снабди с блесни тоби -1и2 номер и резервни тройки и метални пръстенчета това ще ти трябва за заргана.лови си от брега като замяташ в по-дълбоки води (на 1.05. на много места се правят състезания по улов на заргана по този начин заинтересувай се)на дълбоки кейове се лови флат фиш- подобна на нашия калкан стръв скарида ,такъм като за попчета,пипа много нежно,от брега може със блесна да ловиш и оринги които минават на пасажи на 30тина метра от брега също скумрии но питай месните кога -важен е вятъра и течението . най-добре се заинтересувай има много корабчета с опитни капитани които предлагат риболов като осигуряват въдици само трябва да си купиш чепарета (с 3 куки) и пилкери 200-350гр. лови се скумрия,треска(незнам какво харесват в тази риба но е много ценна) херинга .ако някой те вземе с лодка тролинг за лакс. мисля ,че това за начало другото гледай месните най-добрия начин да влезеш в час- успех
Треската я ловят заради черния й дроб, който е деликатес. Месото също става за ядене. В Дания не съм бил, но в Рижкият залив, който е в Балтийско море и е по на север треската я ловехме навремето от лодка с изкуствени примамки - октоподчета близо до дъното на помпане. Най-добре е местните да ти покажат такъмите и методитеlefi написа:. лови се скумрия,треска(незнам какво харесват в тази риба но е много ценна)

Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
доценте,имах предвид рибата като месо (много скъпа) умират от кеф да я хапват но не останах очарован от вкусови качества.виж това и си кажи мнението http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1% ... 1%81%D0%BA
lefi,lefi написа:доценте,имах предвид рибата като месо (много скъпа) умират от кеф да я хапват но не останах очарован от вкусови качества.виж това и си кажи мнението http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1% ... 1%81%D0%BA
Така, както е описано приготовлението на лютфикс, нещо ми напомня баба как вареше сапун в големия казан.

Наздраве

Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
па другото ще се оправи!
Здравейте,писна ми да ходя за риба и да се връщам с празни ръце или с някъкви дребосъци или риби които не стават за ядрне и понеже много обичам сьомга реших да отида за сьомга.Е ако не става за сьомга ще ловим каквото ни се предлага.Прерових доста сайтове и оферти за АЛЯСКА,РУСИЯ,ШВЕЦИЯ,НОРВЕГИЯ,ФИНЛАНДИЯ,ИРЛАНДИЯ и т.н.Засега съм впечетлен и навит за НОРВЕГИЯ.Но защо не и Дания.Имам чисто нов миниван ТУРАН и при 4 шофьори няма да е проблем като по пътя правим по 2 нощувки,примерно в УНГАРИЯ ,ГЕРМАНИЯ.Хем ще поразгледаме ЕВРОПА хем и пътя ще ни излезе около 700 евро за четирима,за гориво и нощувки..Така че - помагайте:)Въпросите ми са много
най-накрая успях да събера малко но полезна информация 
та... започвам от административната част: билета е няколко вида: за година, за месец , за седмица и ден 100% сигурен съм само за цените за година и за ден: 140ДКК/година ~ 20ЕВРО/година и 35 ДКК/ден ~ 5 ЕВРО/ден другите са не
нещо междинно, като в крайна сметка най-изгодно излиза годишния билет
. Тези билети са само за риболов от брега, не и от лодка! за там не зная как стоят нещата 
Сега за самия риболов: това което се среща най-често тук по бреговете (основно по доковете ако трябва да сме честни и точни) са: заргани, херинга и сьомга. Местните (под местните разбирам най-вече виетнамци, защото те са най-запалените почитатели на евтиния и резултатен риболов тук, т.е. нямат пари да ловят от лодка, а гледат да хванат възможно най-много)... та местните най-вече налитат на сьомга и имат доста добри попадения! Стръвта им е скарида, която си ловят от най-близкия кей
трябва да предупредя ако някой реши да идва насам и да ползва тези приоми (като peterypk) ЛОВЪТ НА СКАРИДИ В ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА ПО КЕЙОВЕТЕ Е ЗАБРАНЕН!!! т.е. ако ловиш хващай 10-тина 20 скаридки, колкото за 1 излет, но не повече, защото "не е редно" 
Понякога сменят скаридката с парченце рибка, когато дълго време (20-30 мин.) няма "удар"
Виетнамците ловят на по-голяма плувка, а евентуален "удар" няма как да остане незабелязан дори и при впечатляващ вятър и вълнение, защото рибата не си играе
рибите, които съм виждал лично аз, хванати тук са м/у 5-600гр и 1,5-1,6кг. Информацията до тук е за сьомгата.
Нещата за заргана и херингата са общи (поне това което аз знам, а то е мнооооооооооооооооого малко) там ловят на мухи, най-обикновена, пластмасова, блестяща муха (6 куки) с воблерче накрая. (такива такъми се продават готови във всички хипермаркети тук
... Херинга ловят също и на дъно на малка рибка.
Не зная дали съм много полезен с дадената информация, но това е което успях да науча с малко шпионаж и завидно слабите си познания по датски
P.S. относно заформилата се дискусия на тема лютфиск - не съм опитвал точно това, но и аз като доцента, едва ли ще посмея честно казано! вкуса на хората тук е леко изчанчен
не зная дали в говори нещо името "лакрица" но това са едни черни бонбони, които при нас понякога се продават към някои дъвчащи бонбони. Това тук им е примера за вкуснотия!!! Да не говорим, че близък мой познат е опитвал исландски деликатес: филе от акула мариновано в лакричен сос
било е много тежко преживяване!!!
що е отнася до пътя насам: ако сте решили да обикаляте пътиум, тогава са ви необходими 2 нощувки, но иначе пътя по GPS е 21 часа
говоря за София-Хорсенс (гада в който аз живея) като се минава през сърбия, а не румъния. Проблеми с бавене може да имаш основно на Сърбо-Унгарската граница и то най-вече от унгарска страна, понеже са гадове и проверяват и държат и искат пари понякога... ама това за нас си е позната история
По мое мнение вие както сте 4 шофьора едва ли ще ви трябва изобщо спиране за спане 
На мен пътя в 1 посока ми излиза около 250-270 Евро ОБЩО като карам с пълна кола (опел кадет 1.4 бензин) и сме 3 човека в нея, като не съм се юркал много, по магистралата средна скорост 115-120 км/ч. В споменатата сума влизат и пътни такси и бензин и всичко, като съм спал 4 часа на отбивка на магистралата в Австрия
и това е зимата ... от това по-подробна информация не знам 
що се отнася до пътя до Норвегия-там нещата набъбват. Трябва да се мине или с ферибот, който тръгва от северна дания и е до Осло, или през копенхаген-швеция и чак тогава норвегия, само че и там е мнооого път, а освен това не съм много сигурен, че и моста копенхаген-малмьо(швеция) не е платен (което би било минимум 50-60 Евро на посока). Ако все пак решите да минавате през копенхаген и швеция, най-добре е в Германия да минете през Путгартен и да хванете ферибот за дания, той струва около 60 евро (това беше мин. година август, за микробус и 3 човека), защото ако искате да стигнете до Копенхаген по пътищата ще трябва да плащате отново мост, който свързва континенталната част на Дания с островната, а той е отново 50/посока Евро
Втория вариант е ферибот, peterypk каза Ван, не зная колко точно струва за ван, но за моят кадет цената на 1 кола с 2 души е 100 Евро в посока, като цената на човек е висока, т.е. колкото повече, толкова по-скъпо , а и това е най-добрата оферта, защото ферибота е в 3:15 сутринта, ако го искате в по-нормален час, цената е около 200 Евро в посока и нагоре
Пфу, бая дълго мнение се получи, но дано съм бил полезен!
Поздрави на всички, и ако мога да помагам с още нещо-питайте

та... започвам от административната част: билета е няколко вида: за година, за месец , за седмица и ден 100% сигурен съм само за цените за година и за ден: 140ДКК/година ~ 20ЕВРО/година и 35 ДКК/ден ~ 5 ЕВРО/ден другите са не
нещо междинно, като в крайна сметка най-изгодно излиза годишния билет

Сега за самия риболов: това което се среща най-често тук по бреговете (основно по доковете ако трябва да сме честни и точни) са: заргани, херинга и сьомга. Местните (под местните разбирам най-вече виетнамци, защото те са най-запалените почитатели на евтиния и резултатен риболов тук, т.е. нямат пари да ловят от лодка, а гледат да хванат възможно най-много)... та местните най-вече налитат на сьомга и имат доста добри попадения! Стръвта им е скарида, която си ловят от най-близкия кей

Понякога сменят скаридката с парченце рибка, когато дълго време (20-30 мин.) няма "удар"

Виетнамците ловят на по-голяма плувка, а евентуален "удар" няма как да остане незабелязан дори и при впечатляващ вятър и вълнение, защото рибата не си играе

рибите, които съм виждал лично аз, хванати тук са м/у 5-600гр и 1,5-1,6кг. Информацията до тук е за сьомгата.
Нещата за заргана и херингата са общи (поне това което аз знам, а то е мнооооооооооооооооого малко) там ловят на мухи, най-обикновена, пластмасова, блестяща муха (6 куки) с воблерче накрая. (такива такъми се продават готови във всички хипермаркети тук

Не зная дали съм много полезен с дадената информация, но това е което успях да науча с малко шпионаж и завидно слабите си познания по датски

P.S. относно заформилата се дискусия на тема лютфиск - не съм опитвал точно това, но и аз като доцента, едва ли ще посмея честно казано! вкуса на хората тук е леко изчанчен

що е отнася до пътя насам: ако сте решили да обикаляте пътиум, тогава са ви необходими 2 нощувки, но иначе пътя по GPS е 21 часа

На мен пътя в 1 посока ми излиза около 250-270 Евро ОБЩО като карам с пълна кола (опел кадет 1.4 бензин) и сме 3 човека в нея, като не съм се юркал много, по магистралата средна скорост 115-120 км/ч. В споменатата сума влизат и пътни такси и бензин и всичко, като съм спал 4 часа на отбивка на магистралата в Австрия

що се отнася до пътя до Норвегия-там нещата набъбват. Трябва да се мине или с ферибот, който тръгва от северна дания и е до Осло, или през копенхаген-швеция и чак тогава норвегия, само че и там е мнооого път, а освен това не съм много сигурен, че и моста копенхаген-малмьо(швеция) не е платен (което би било минимум 50-60 Евро на посока). Ако все пак решите да минавате през копенхаген и швеция, най-добре е в Германия да минете през Путгартен и да хванете ферибот за дания, той струва около 60 евро (това беше мин. година август, за микробус и 3 човека), защото ако искате да стигнете до Копенхаген по пътищата ще трябва да плащате отново мост, който свързва континенталната част на Дания с островната, а той е отново 50/посока Евро

Втория вариант е ферибот, peterypk каза Ван, не зная колко точно струва за ван, но за моят кадет цената на 1 кола с 2 души е 100 Евро в посока, като цената на човек е висока, т.е. колкото повече, толкова по-скъпо , а и това е най-добрата оферта, защото ферибота е в 3:15 сутринта, ако го искате в по-нормален час, цената е около 200 Евро в посока и нагоре

Пфу, бая дълго мнение се получи, но дано съм бил полезен!
Поздрави на всички, и ако мога да помагам с още нещо-питайте