Риболов по северните солени водоеми

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
larry
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Риболов по северните солени водоеми

Мнение от larry »

Здравейте на всички!
Аз лично не съм от най-опитните рибари, но кефа си е кеф и това е. В момента живея в Дания и на 1 май тук се открива сезона. Никога не съм ловил тук а и от България нямам кой знае колко опит в солени води. Въпроса е дали някой има представа какви индивиди могат да се срещнат тук, има ли нещо по-специфично при стръв и т.н.
С местните рибари е доста трудно да се говори тъй като повечето не говорят английски, а моя датски още го няма до толкова :roll:
Върпса е за източната част на Дания където се намира Скатегат или продължението на Балтийско море, също така и западната част на страната е интересна, където е Северно Море.
Ако имате някакви идеи и предложения-приемам с удоволствие, пък ако и аз успея да натрупам някакъв опит тук-бих споделил, ако има заинтересовани :D
Нов съм, не ми се сърдете:-)
Аватар
Mi7chell
сериозен играч
сериозен играч

Re: Риболов по северните солени водоеми

Мнение от Mi7chell »

Там трябва да имате скумрия(и не само),но как се лови незнам.Ще трябва да научиш малко датски.Във всяко море и местност риболова е спецефичен,има си тънкости.Например тук в България в Черно море ловим иларията и заргана предимно с морски и блатен червей,350-400 км на север в Украйна същата риба в същото море я ловят на хляб,мисълта ми отново е ,че в различните местности рибата има различни предпочитания към стръвта,примамките и т.н.Влез в някой международен форум,и потърси информация за Дания мисля,че трябва да се пише на Английски в тези форуми.
Зарганолог
Аватар
pluv4o
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pluv4o »

Гледах едно филмче за риболов на щука и бяла риба в Швеция на Балтийско море.Що да я няма и в Дания... :wink: :smt023
larry
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от larry »

Благодаря за информацията, макар и не много, сега поне имам някаква отправна точка, че преди бях съвсем без никаква идея :)
Явно ще се набляга на уроците по датски :rolleyes: вместо на :drinkers:
Все пак ако успея да изсмукам някаква интересно информация ще напиша тук, та ако някой реши да погостува на тукашните морта да е подготвен :)
lefi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от lefi »

здравей, на 1 май наистина се открива сезона и ще опитам да ти дам малко инфо. за начало се снабди с блесни тоби -1и2 номер и резервни тройки и метални пръстенчета това ще ти трябва за заргана.лови си от брега като замяташ в по-дълбоки води (на 1.05. на много места се правят състезания по улов на заргана по този начин заинтересувай се)на дълбоки кейове се лови флат фиш- подобна на нашия калкан стръв скарида ,такъм като за попчета,пипа много нежно,от брега може със блесна да ловиш и оринги които минават на пасажи на 30тина метра от брега също скумрии но питай месните кога -важен е вятъра и течението . най-добре се заинтересувай има много корабчета с опитни капитани които предлагат риболов като осигуряват въдици само трябва да си купиш чепарета (с 3 куки) и пилкери 200-350гр. лови се скумрия,треска(незнам какво харесват в тази риба но е много ценна) херинга .ако някой те вземе с лодка тролинг за лакс. мисля ,че това за начало другото гледай месните най-добрия начин да влезеш в час- успех
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

lefi написа:. лови се скумрия,треска(незнам какво харесват в тази риба но е много ценна)
Треската я ловят заради черния й дроб, който е деликатес. Месото също става за ядене. В Дания не съм бил, но в Рижкият залив, който е в Балтийско море и е по на север треската я ловехме навремето от лодка с изкуствени примамки - октоподчета близо до дъното на помпане. Най-добре е местните да ти покажат такъмите и методите :D
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
lefi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от lefi »

доценте,имах предвид рибата като месо (много скъпа) умират от кеф да я хапват но не останах очарован от вкусови качества.виж това и си кажи мнението http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1% ... 1%81%D0%BA
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

lefi написа:доценте,имах предвид рибата като месо (много скъпа) умират от кеф да я хапват но не останах очарован от вкусови качества.виж това и си кажи мнението http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1% ... 1%81%D0%BA
lefi,
Така, както е описано приготовлението на лютфикс, нещо ми напомня баба как вареше сапун в големия казан. :D Не съм опитвал вкуса на сапуна, вероятно няма да опитам и лютфикса или както се казва това викингско ястие :D Последно ядох месо от треска преди месец - панирано филе, доста вкусно е :!:
Наздраве :drinkers:
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
peterypk
новобранец
новобранец

Мнение от peterypk »

Здравейте,писна ми да ходя за риба и да се връщам с празни ръце или с някъкви дребосъци или риби които не стават за ядрне и понеже много обичам сьомга реших да отида за сьомга.Е ако не става за сьомга ще ловим каквото ни се предлага.Прерових доста сайтове и оферти за АЛЯСКА,РУСИЯ,ШВЕЦИЯ,НОРВЕГИЯ,ФИНЛАНДИЯ,ИРЛАНДИЯ и т.н.Засега съм впечетлен и навит за НОРВЕГИЯ.Но защо не и Дания.Имам чисто нов миниван ТУРАН и при 4 шофьори няма да е проблем като по пътя правим по 2 нощувки,примерно в УНГАРИЯ ,ГЕРМАНИЯ.Хем ще поразгледаме ЕВРОПА хем и пътя ще ни излезе около 700 евро за четирима,за гориво и нощувки..Така че - помагайте:)Въпросите ми са много
larry
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от larry »

най-накрая успях да събера малко но полезна информация :)
та... започвам от административната част: билета е няколко вида: за година, за месец , за седмица и ден 100% сигурен съм само за цените за година и за ден: 140ДКК/година ~ 20ЕВРО/година и 35 ДКК/ден ~ 5 ЕВРО/ден другите са не
нещо междинно, като в крайна сметка най-изгодно излиза годишния билет :). Тези билети са само за риболов от брега, не и от лодка! за там не зная как стоят нещата :)
Сега за самия риболов: това което се среща най-често тук по бреговете (основно по доковете ако трябва да сме честни и точни) са: заргани, херинга и сьомга. Местните (под местните разбирам най-вече виетнамци, защото те са най-запалените почитатели на евтиния и резултатен риболов тук, т.е. нямат пари да ловят от лодка, а гледат да хванат възможно най-много)... та местните най-вече налитат на сьомга и имат доста добри попадения! Стръвта им е скарида, която си ловят от най-близкия кей :) трябва да предупредя ако някой реши да идва насам и да ползва тези приоми (като peterypk) ЛОВЪТ НА СКАРИДИ В ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА ПО КЕЙОВЕТЕ Е ЗАБРАНЕН!!! т.е. ако ловиш хващай 10-тина 20 скаридки, колкото за 1 излет, но не повече, защото "не е редно" :)
Понякога сменят скаридката с парченце рибка, когато дълго време (20-30 мин.) няма "удар" :)
Виетнамците ловят на по-голяма плувка, а евентуален "удар" няма как да остане незабелязан дори и при впечатляващ вятър и вълнение, защото рибата не си играе :)
рибите, които съм виждал лично аз, хванати тук са м/у 5-600гр и 1,5-1,6кг. Информацията до тук е за сьомгата.
Нещата за заргана и херингата са общи (поне това което аз знам, а то е мнооооооооооооооооого малко) там ловят на мухи, най-обикновена, пластмасова, блестяща муха (6 куки) с воблерче накрая. (такива такъми се продават готови във всички хипермаркети тук :)... Херинга ловят също и на дъно на малка рибка.
Не зная дали съм много полезен с дадената информация, но това е което успях да науча с малко шпионаж и завидно слабите си познания по датски :)

P.S. относно заформилата се дискусия на тема лютфиск - не съм опитвал точно това, но и аз като доцента, едва ли ще посмея честно казано! вкуса на хората тук е леко изчанчен :) не зная дали в говори нещо името "лакрица" но това са едни черни бонбони, които при нас понякога се продават към някои дъвчащи бонбони. Това тук им е примера за вкуснотия!!! Да не говорим, че близък мой познат е опитвал исландски деликатес: филе от акула мариновано в лакричен сос :!: било е много тежко преживяване!!!

що е отнася до пътя насам: ако сте решили да обикаляте пътиум, тогава са ви необходими 2 нощувки, но иначе пътя по GPS е 21 часа :) говоря за София-Хорсенс (гада в който аз живея) като се минава през сърбия, а не румъния. Проблеми с бавене може да имаш основно на Сърбо-Унгарската граница и то най-вече от унгарска страна, понеже са гадове и проверяват и държат и искат пари понякога... ама това за нас си е позната история :) По мое мнение вие както сте 4 шофьора едва ли ще ви трябва изобщо спиране за спане :)
На мен пътя в 1 посока ми излиза около 250-270 Евро ОБЩО като карам с пълна кола (опел кадет 1.4 бензин) и сме 3 човека в нея, като не съм се юркал много, по магистралата средна скорост 115-120 км/ч. В споменатата сума влизат и пътни такси и бензин и всичко, като съм спал 4 часа на отбивка на магистралата в Австрия :) и това е зимата ... от това по-подробна информация не знам :P
що се отнася до пътя до Норвегия-там нещата набъбват. Трябва да се мине или с ферибот, който тръгва от северна дания и е до Осло, или през копенхаген-швеция и чак тогава норвегия, само че и там е мнооого път, а освен това не съм много сигурен, че и моста копенхаген-малмьо(швеция) не е платен (което би било минимум 50-60 Евро на посока). Ако все пак решите да минавате през копенхаген и швеция, най-добре е в Германия да минете през Путгартен и да хванете ферибот за дания, той струва около 60 евро (това беше мин. година август, за микробус и 3 човека), защото ако искате да стигнете до Копенхаген по пътищата ще трябва да плащате отново мост, който свързва континенталната част на Дания с островната, а той е отново 50/посока Евро :)
Втория вариант е ферибот, peterypk каза Ван, не зная колко точно струва за ван, но за моят кадет цената на 1 кола с 2 души е 100 Евро в посока, като цената на човек е висока, т.е. колкото повече, толкова по-скъпо , а и това е най-добрата оферта, защото ферибота е в 3:15 сутринта, ако го искате в по-нормален час, цената е около 200 Евро в посока и нагоре :)

Пфу, бая дълго мнение се получи, но дано съм бил полезен!
Поздрави на всички, и ако мога да помагам с още нещо-питайте :)
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси свързани с морския риболов.”