Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

костури на попер
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: костури на попер
certate има абсолютно право. Повода наистина предпазва от оплитания, особено при начинаещи с повърхностните примамки или поне докато се свикне с конкретната примамка. По често се получава с уокърите, но понякога и с поперите, особено тези които позволяват и walkingcertate написа:
Поставянето на повод от струна при риболова с различните воблери, има своя смисъл. Добре направения повод не влияе по никакъв начин на поведението на примамката, предпазва ни от изненади от страна на щуката, и нещо наистина важно, спасява ни от неприятните уплитания между куките на воблера и влакното при замятане.
Най - често уплитане се получава при използване на станалото много популярното нопоследък, плетено влакно. Уплитанията са значително по редки, когато се лови с монофил. Уплитания на практика почти няма при замятане с флуоркарбон - но не псевдо, а истински такъв, или при поставяне на повод от струна.
На практика през последните две години, при риболов с плетено влакно и воблери , винаги съм поставял повод от струна. Абсолютно съм убеден в ефекта и ползата му,...
Колкото до това дали повода е задължителен, при риболова на щука, рано или късно всеки се убеждава сам, като хване голяма щука, която обикновено гълта цялата примамка
-
- вече хвърля и на тежко
Ще си позволя да добавя още, че освен от посочените проблеми със заплитането при замятане, поводът от струна ни предпазва и от закачване на предната тройка на воблера за влакното и при воденето му, особено често явление при по-агресивно подръпване на примамката при twiching риболов .
.........!
- fisher™
- новобранец
Аз, въпреки, че не съм от големите любители на поводи, предпочитам да ползвам такива от струни. Но предвид спецификата на примамките ми, все пак когато се налага, използвам предимно правени от 1-ва струна, при това от струна за електрическа китара. Не обичам твърде късите, просто защото в 50% от случаите са бесполезни против зъбатата. Ако е пасивно настроена, и без струна можем да минем. Ако ли пък е агресивна, и 10 см. често не са достатъчни.

Тези са от 1-ва и от 2-ра струна.
За да избегна проблема с нибиването на влакното под навивките, просто правя два различни вида навивики - единият се отваря и затваря свободно (него ползвам за закачване/откачане на примамката), а вторият - не се. Този вторият естествено е от страната на влакното, така или иначе, ако влакното ни се набива под навивиките, то това в 99% от случаите е в навивката от страната на влакното. За по-сигурно, добавям и капка лак. "Набиването" изчезва като проблем.

Вярно е, че 1-ва струна лесно се деформира, понякога дори само от удар, но с клещички се връща в изправено състояние за няколко секунди.
Поздрави!

Тези са от 1-ва и от 2-ра струна.
За да избегна проблема с нибиването на влакното под навивките, просто правя два различни вида навивики - единият се отваря и затваря свободно (него ползвам за закачване/откачане на примамката), а вторият - не се. Този вторият естествено е от страната на влакното, така или иначе, ако влакното ни се набива под навивиките, то това в 99% от случаите е в навивката от страната на влакното. За по-сигурно, добавям и капка лак. "Набиването" изчезва като проблем.

Вярно е, че 1-ва струна лесно се деформира, понякога дори само от удар, но с клещички се връща в изправено състояние за няколко секунди.
Поздрави!
Първа струна
От осмици или дванайски

От осмици или дванайски

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
Съвсем сериозно питам.
Щото между първа струна на осмици, девятки,...дванайски има огромна разлика в дебелината
Щото между първа струна на осмици, девятки,...дванайски има огромна разлика в дебелината

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Коле , как си тръгнал утре ш запиташ Калоянчо дали Пако или Висоцки предпочита
В случаят май е направил избора след кат живее в Москвата 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- fisher™
- новобранец
Коле, нещо не вдянах за осмиците, девятките и т.н.
Последно си купих един сет за електрическа китара с две първи струни, и по една от останалите до 6-та. В употреба ми влязоха общо три.
Начи първата я водят 010, втората 013. Ама какво - не знам. 

Благодаря
Значи става дума за десятки
Под секрет да кажа ли, че има и още по-тънки
и Мунчо има от тях 

Значи става дума за десятки

Под секрет да кажа ли, че има и още по-тънки

- fisher™
- новобранец
Ще го запазя в тайна горното
Напълно допускам, че има и по-тънки, дори предполагам ,че мога да ползвам не само струни за тая цел, но специално тези последните си ги взех просто защото беше най-евтиният сет в магазина, при това чувствително по-евтин. Уж американски, само не ме питай кви са точно. Разни от сорта на Д'Аддарио не си ги купих

Напълно допускам, че има и по-тънки, дори предполагам ,че мога да ползвам не само струни за тая цел, но специално тези последните си ги взех просто защото беше най-евтиният сет в магазина, при това чувствително по-евтин. Уж американски, само не ме питай кви са точно. Разни от сорта на Д'Аддарио не си ги купих