Ваглери...

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
Николай Ангелов
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Ваглери...

Мнение от Николай Ангелов »

Преди малко,по един известен на всички рибари с кабелна канал,гледах някакво френско майсторче с мач пръчка.Плямпа там нещо си(ама кой ли го разбира,пу да бях учил френски в училище,ама аз англииски),после извади едно прътле към 4,20 - 4,50.Отвори си отделението с ваглерите и си взе едно "перце".Право,с утежнена глава,имаше поне 5,6гр,че и повече да е било.Сложи си едно фиксаторче,закачи ваглерчето(щото дълбочината позволяваше да се лови с фиксиран,а от това по-хубаво няма),стисна няколко сачми точно под фиксатора,още две-три над вирбела с повода(ама бая малки де).Забърка от онези "евтини" захранки Sensas,и като го почна...Само че рибите бяха доста дребни 50 - 100 гр.Та да си дойда на думата(това горе беше малко лирично отклонение) - въпреки,че кълвяха само дребосъци,големия грамаж на ваглера не се усещаше.Притежаваше супер чувствителност,само че беше правилно утежнен,което ще рече - точно количество олово,а антената стърчеше 1,5 - 2 см.Извод:не се притеснявайте да ловите с големи ваглери,правилно утежнени,те ще фиксират линията доста по трайно върху хранителното петно в сравнение с някой по-малък модел.Все пак целта ни е плувката да не се мести наляво или надясно,а и да не презамятаме непрекъснато.На 20 - 25 метра от брега рибата е по-сигурна.
Започнах една тема,която ще е интересна на много от вас,и полезна също.Нека всеки да сподели каво мисли за ваглерите ,как ги използва и т.н.Все пак мачов риболов беа ваглери е немислим :D .
Аватар
bobsana
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от bobsana »

Абсолютно прав си за големината на ваглера!!! Аз съм лют фен на мач риболова. Обикновено хвърлям с 6-10 гр ваглери, малките почти не ги слагам. При правилно утежнение твърдя, че дори дребните риби стремително потапят ваглера. Едно нещо ме мъчи, големите ваглери много често късат влакното и излитат. Няма начин, не мога и не искам да слагам по-дебело влакно от 0.18
Аватар
Николай Ангелов
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Bobsane,батко ти Михаел Шльогел този проблем го е решил.Наскоро четох нещо от него в българската риболовна преса.Човекът връзва влакно 0.18 - 0.20 за основното,с дължина поне няколко метра.Е на това по-дебело влакно си слага големите ваглери.Малко кофти се получава ако се лови на дълбоко - тогава ще има два възела по кордата.Единият е стопера,а на няколко метра след него идва и този,който свързва основното влакно с по-дебелото(носещото ваглера влакно).Ама човека е казал,че ако се направи добре,то няма да има проблеми при хвърляне.
Аз още не съм пробвал подобно нещо.
Последно промяна от Николай Ангелов на Съб Дек 25, 2004 11:17 pm, променено общо 1 път.
Аватар
bobsana
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от bobsana »

На мен ми дойде подобна идея. Понеже с ваглер ловя поне на 2 м дълбочина, да ползвам по дбело влакно за основно и да сложа накрая, 2 м под ваглера, до куката тънко. До сега не съм пробвал защото търсех причината в стоперите или в пръчките или във водачите и сега след като смених 10 пръчки и най- различни монтажи ми е ясно, че трябва да приложа това, за което говорим
Аватар
Николай Ангелов
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Така май няма да стане само с 2 метра,трябва да е повече,за да може по-дебелото влакно да поеме изцяло тежестта на големия ваглер и да се предпази по-тънкото основно влакно.Това вече си го мисля само аз(в статията ставаше въпрос за подвижен монтаж и по-големи дълбочини).Ама май ще стане само с пробване,но дано не се загубят бая ваглери :twisted: .
Аватар
bobsana
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от bobsana »

Гледай сега каква ми е идеята:
1) кука с повод 0,12 примерно 2) 2 метра влакно 0.14 3) дебело основно влакно 0.20 и на него да е подвижен ваглера, като хвърлянето дефакто става с камшик от 2 метра, но моите пръчки са около 4 м4трови и няма да имам проблем с мятането
Аватар
Николай Ангелов
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Опа,горе нещо не го прочетох като хората.Е сега разбрах какво имаш впредвид.Но нали не искаше да използваш по-дебело влакно за основно?
Аватар
bobsana
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от bobsana »

Не искам защото кълването намалява силно, затова накрая преди куката искам да сложа по- тънко
Аватар
zograf
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от zograf »

Колеги моето мнение е почти същото.В дебелите книги за английски риболов има много начини за постройка на линията но най удачния според мен е - най отдоло куката с един метър тънко влакно 0.12-0.14 и на горе основното 0.16-0.18.Като връзката между влакната задължително с вирбелче.Над вирбела отежнявяме така както трябва да са вижда перото и отежняваме над куката на 20см. така че ако виси да потапя перото.По този начин разбираме че сме на дъното.А ако решите да ловите на висене махате тежеста над куката и премествате горната на 20см от куката.Задължително стопирайте влакното за кратко при падането в водата-по тоя начин се отъвавате от оплитане на перото.Успех :)
"Животът се измерва не с броя вдишвания, а с моментите, които са накарали дъха ни да спре!"

Когато Бог дал на хората мозъци, той не им казал, че те задължително ще функционират.
Аватар
bigfisherman
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от bigfisherman »

zograf написа: ... най удачния според мен е - най отдоло куката с един метър тънко влакно 0.12-0.14 и на горе основното 0.16-0.18.Като връзката между влакната задължително с вирбелче.Над вирбела отежнявяме така както трябва да са вижда перото и отежняваме над куката на 20см. така че ако виси да потапя перото.По този начин разбираме че сме на дъното.А ако решите да ловите на висене махате тежеста над куката и премествате горната на 20см от куката.
Само не забравяйте, че при тоя монтаж всичкия дребосък е на куката преди да е слязла до хранителното петно. Повода не трябва де по- дълъг от 40см. следва много финно вирбелче, веднага основен утежнител - 0,4 грама и нататък си знаете, само не забравяйте :
растоянието между първата тежест и следващата трябва да е малко по дълго от повода (по този начин се избягват много честите заплитания на влакното на повода и основното влакно и помнете:
zograf написа: ... Задължително стопирайте влакното за кратко при падането в водата-по тоя начин се отървавате от оплитане на перото.Успех :)
Наслука на всички колеги .... :wink:
Аватар
Marin
новобранец
новобранец

Мнение от Marin »

Колега, какво разбираш под основно утежнение?Мислех, че основното утежнение е това, което е най-голямо. Аз също слагам тежест след вирбела, но 0,4гр. веднага след вирбела не е ли много?
Интересуват ме тежките ваглери, които са с всичките си шайби, не си ли губят чувствителността? И кога се налага използването им, защото съм останал с впечетление, че и техните антенки са къси, а при голяма дистанция нищо няма да се вижда от тях? Ако се използват при силен вятър, то тогава със сигурност има големи вълни и пак нищо не се вижда от ваглера :(
Аватар
Marin
новобранец
новобранец

Мнение от Marin »

За тежките ваглери и аз съм чел, че линията се усилва с по-дебело влакно, но се слага около 5-6м от него.
tursesht
новобранец
новобранец

Мнение от tursesht »

здравеите аз сум сущо голям фен на маЧа и мога да каЯ Че ако се науЧиш да боравиш добре с него трудно ще хванеш после друга пруЧка било то директен,щека или болонезе.поне при мен така стана.а инаЧе по вупроса мисля Че дори и наи тейкия ваглер при правилно утейнение мойе да буде сврух Чуствителен.аз примерно сум ловил с ваглер 8гр уклеи и дребни бабушки на 4мт дулбоЧина с 3,9 маЧ и бях много по резултатен по улов от 90% от колегите дори тези с директен и щека просто защото рибата беше на вутре дистанcиата ми на риболов беше околко 45-50мт като епизодиЧно се вадеше и по някои шарковcи 1-2кг та вупроса беше за линията тя беше следната:0.14 основно 1мт 0.12 повод с вирбел при суединението наосновното с повода и още един на около 30см от куката след които бях сложил саЧма 0.24гр на 7-10см след нея още 2 по 0.24 а основното ми утейнение предсавляваше оливетка от 3гр и две фиксиращи я саЧми под нея по 0.24 като я приблиЯвате максимално до горния вирбел (основно-повод) след това вирбела за ваглера ако е от тези спеcиално за маЧ риболов те са с по тунко ухо това ухо през което минава влакното не се налага да слагате някакво манисто за да не мине вирбела през вузела.и всиЧко е тип топ. а и една препорука която аз сам сум пробвал:когато правите вузела независимо купен или готов оставете краищата да са дулги 4-5см по добре се ижлузва вузела през водаЧите.проЧетено е от суветите на Дренан суйелявам за лошият превод на кирилиcа а за влакното си прав Че моге да се слоЯт 5-10 мт по дебело влакно но аз не сум пробвал туи като сум имал само веднуй проблема с кусането на линията при замятане с теюк ваглер и то от невнимание, но ако мяташ по внимателно без излишно изсилване не вийдам какув е проблема
Vajno e da tursish,a ne da namirash.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

ловя с по-тежките с 0.20,повода ми 0.10,0.12,според зависи.не мога да се оплача като съм бил на риба някой колега да хваща повече риба,заради това,че основата ми е 0.20.а линията ми е възможно най-простата,един дропер N6,илиN8,на50 см.ми е основното от дропера.това е когато ловя на дъното.дропера е до вирбела за който е монтиран повода.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
mic
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от mic »

При риболов на дистанция с тежки ваглери-задължително дропер до вирбела,инъче няма да ти отчита повдиганията. 0.20 ще ти пречи единствено за дистанцията!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”