Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Ваглери...
Модератор: Paublo_Eskobar
- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Ваглери...
Преди малко,по един известен на всички рибари с кабелна канал,гледах някакво френско майсторче с мач пръчка.Плямпа там нещо си(ама кой ли го разбира,пу да бях учил френски в училище,ама аз англииски),после извади едно прътле към 4,20 - 4,50.Отвори си отделението с ваглерите и си взе едно "перце".Право,с утежнена глава,имаше поне 5,6гр,че и повече да е било.Сложи си едно фиксаторче,закачи ваглерчето(щото дълбочината позволяваше да се лови с фиксиран,а от това по-хубаво няма),стисна няколко сачми точно под фиксатора,още две-три над вирбела с повода(ама бая малки де).Забърка от онези "евтини" захранки Sensas,и като го почна...Само че рибите бяха доста дребни 50 - 100 гр.Та да си дойда на думата(това горе беше малко лирично отклонение) - въпреки,че кълвяха само дребосъци,големия грамаж на ваглера не се усещаше.Притежаваше супер чувствителност,само че беше правилно утежнен,което ще рече - точно количество олово,а антената стърчеше 1,5 - 2 см.Извод:не се притеснявайте да ловите с големи ваглери,правилно утежнени,те ще фиксират линията доста по трайно върху хранителното петно в сравнение с някой по-малък модел.Все пак целта ни е плувката да не се мести наляво или надясно,а и да не презамятаме непрекъснато.На 20 - 25 метра от брега рибата е по-сигурна.
Започнах една тема,която ще е интересна на много от вас,и полезна също.Нека всеки да сподели каво мисли за ваглерите ,как ги използва и т.н.Все пак мачов риболов беа ваглери е немислим
.
Започнах една тема,която ще е интересна на много от вас,и полезна също.Нека всеки да сподели каво мисли за ваглерите ,как ги използва и т.н.Все пак мачов риболов беа ваглери е немислим

- bobsana
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Абсолютно прав си за големината на ваглера!!! Аз съм лют фен на мач риболова. Обикновено хвърлям с 6-10 гр ваглери, малките почти не ги слагам. При правилно утежнение твърдя, че дори дребните риби стремително потапят ваглера. Едно нещо ме мъчи, големите ваглери много често късат влакното и излитат. Няма начин, не мога и не искам да слагам по-дебело влакно от 0.18
- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Bobsane,батко ти Михаел Шльогел този проблем го е решил.Наскоро четох нещо от него в българската риболовна преса.Човекът връзва влакно 0.18 - 0.20 за основното,с дължина поне няколко метра.Е на това по-дебело влакно си слага големите ваглери.Малко кофти се получава ако се лови на дълбоко - тогава ще има два възела по кордата.Единият е стопера,а на няколко метра след него идва и този,който свързва основното влакно с по-дебелото(носещото ваглера влакно).Ама човека е казал,че ако се направи добре,то няма да има проблеми при хвърляне.
Аз още не съм пробвал подобно нещо.
Аз още не съм пробвал подобно нещо.
Последно промяна от Николай Ангелов на Съб Дек 25, 2004 11:17 pm, променено общо 1 път.
- bobsana
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
На мен ми дойде подобна идея. Понеже с ваглер ловя поне на 2 м дълбочина, да ползвам по дбело влакно за основно и да сложа накрая, 2 м под ваглера, до куката тънко. До сега не съм пробвал защото търсех причината в стоперите или в пръчките или във водачите и сега след като смених 10 пръчки и най- различни монтажи ми е ясно, че трябва да приложа това, за което говорим
- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Така май няма да стане само с 2 метра,трябва да е повече,за да може по-дебелото влакно да поеме изцяло тежестта на големия ваглер и да се предпази по-тънкото основно влакно.Това вече си го мисля само аз(в статията ставаше въпрос за подвижен монтаж и по-големи дълбочини).Ама май ще стане само с пробване,но дано не се загубят бая ваглери
.

- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
- zograf
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Колеги моето мнение е почти същото.В дебелите книги за английски риболов има много начини за постройка на линията но най удачния според мен е - най отдоло куката с един метър тънко влакно 0.12-0.14 и на горе основното 0.16-0.18.Като връзката между влакната задължително с вирбелче.Над вирбела отежнявяме така както трябва да са вижда перото и отежняваме над куката на 20см. така че ако виси да потапя перото.По този начин разбираме че сме на дъното.А ако решите да ловите на висене махате тежеста над куката и премествате горната на 20см от куката.Задължително стопирайте влакното за кратко при падането в водата-по тоя начин се отъвавате от оплитане на перото.Успех 

"Животът се измерва не с броя вдишвания, а с моментите, които са накарали дъха ни да спре!"
Когато Бог дал на хората мозъци, той не им казал, че те задължително ще функционират.
Когато Бог дал на хората мозъци, той не им казал, че те задължително ще функционират.
- bigfisherman
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Само не забравяйте, че при тоя монтаж всичкия дребосък е на куката преди да е слязла до хранителното петно. Повода не трябва де по- дълъг от 40см. следва много финно вирбелче, веднага основен утежнител - 0,4 грама и нататък си знаете, само не забравяйте :zograf написа: ... най удачния според мен е - най отдоло куката с един метър тънко влакно 0.12-0.14 и на горе основното 0.16-0.18.Като връзката между влакната задължително с вирбелче.Над вирбела отежнявяме така както трябва да са вижда перото и отежняваме над куката на 20см. така че ако виси да потапя перото.По този начин разбираме че сме на дъното.А ако решите да ловите на висене махате тежеста над куката и премествате горната на 20см от куката.
растоянието между първата тежест и следващата трябва да е малко по дълго от повода (по този начин се избягват много честите заплитания на влакното на повода и основното влакно и помнете:
Наслука на всички колеги ....zograf написа: ... Задължително стопирайте влакното за кратко при падането в водата-по тоя начин се отървавате от оплитане на перото.Успех

Колега, какво разбираш под основно утежнение?Мислех, че основното утежнение е това, което е най-голямо. Аз също слагам тежест след вирбела, но 0,4гр. веднага след вирбела не е ли много?
Интересуват ме тежките ваглери, които са с всичките си шайби, не си ли губят чувствителността? И кога се налага използването им, защото съм останал с впечетление, че и техните антенки са къси, а при голяма дистанция нищо няма да се вижда от тях? Ако се използват при силен вятър, то тогава със сигурност има големи вълни и пак нищо не се вижда от ваглера
Интересуват ме тежките ваглери, които са с всичките си шайби, не си ли губят чувствителността? И кога се налага използването им, защото съм останал с впечетление, че и техните антенки са къси, а при голяма дистанция нищо няма да се вижда от тях? Ако се използват при силен вятър, то тогава със сигурност има големи вълни и пак нищо не се вижда от ваглера

здравеите аз сум сущо голям фен на маЧа и мога да каЯ Че ако се науЧиш да боравиш добре с него трудно ще хванеш после друга пруЧка било то директен,щека или болонезе.поне при мен така стана.а инаЧе по вупроса мисля Че дори и наи тейкия ваглер при правилно утейнение мойе да буде сврух Чуствителен.аз примерно сум ловил с ваглер 8гр уклеи и дребни бабушки на 4мт дулбоЧина с 3,9 маЧ и бях много по резултатен по улов от 90% от колегите дори тези с директен и щека просто защото рибата беше на вутре дистанcиата ми на риболов беше околко 45-50мт като епизодиЧно се вадеше и по някои шарковcи 1-2кг та вупроса беше за линията тя беше следната:0.14 основно 1мт 0.12 повод с вирбел при суединението наосновното с повода и още един на около 30см от куката след които бях сложил саЧма 0.24гр на 7-10см след нея още 2 по 0.24 а основното ми утейнение предсавляваше оливетка от 3гр и две фиксиращи я саЧми под нея по 0.24 като я приблиЯвате максимално до горния вирбел (основно-повод) след това вирбела за ваглера ако е от тези спеcиално за маЧ риболов те са с по тунко ухо това ухо през което минава влакното не се налага да слагате някакво манисто за да не мине вирбела през вузела.и всиЧко е тип топ. а и една препорука която аз сам сум пробвал:когато правите вузела независимо купен или готов оставете краищата да са дулги 4-5см по добре се ижлузва вузела през водаЧите.проЧетено е от суветите на Дренан суйелявам за лошият превод на кирилиcа а за влакното си прав Че моге да се слоЯт 5-10 мт по дебело влакно но аз не сум пробвал туи като сум имал само веднуй проблема с кусането на линията при замятане с теюк ваглер и то от невнимание, но ако мяташ по внимателно без излишно изсилване не вийдам какув е проблема
Vajno e da tursish,a ne da namirash.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
ловя с по-тежките с 0.20,повода ми 0.10,0.12,според зависи.не мога да се оплача като съм бил на риба някой колега да хваща повече риба,заради това,че основата ми е 0.20.а линията ми е възможно най-простата,един дропер N6,илиN8,на50 см.ми е основното от дропера.това е когато ловя на дъното.дропера е до вирбела за който е монтиран повода.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....