Въпроси свързани с риболова на мач

Модератор: Paublo_Eskobar

tns
новобранец
новобранец

Въпроси свързани с риболова на мач

Мнение от tns »

Здравейте,от известно време съм луднал по мач риболова,и след като се сдобих до някъде с основното оборудване,а то е:
1.Мач пръчка Filstar X-Treme Super Match 10-30 3.90
2.Макара Grauvell Sonax VR30 Match
3.Влакно Trabucco Match SINKING 0.20
Имам няколко въпроса:
1.Ваглери-какви ваглери да си купя(като грамаж и форма)
2.Стопер-какъв стопер да използвам за ваглера(силиконово топче или възел(които не знам как се прави) :D )
3.Повод-колко дълъг трябва да е повода(или това зависи на каква дълбочина ще се лови)
4.Дълбочина-имали значение дълбочината(примерно възможно ли е улов с мач на разтояние 15-20м. и дълбочина 8-10м.)
5.Вирбел-редно ли е използването на вирбел при монтажа на мач,и ако да каде да се постави(разгледах доста монтажи някаде го използват някъде не,за това питам :D )
Ами за сега е това за което се сещам и не ми е ясно,бих желал с Ваша помощ да навляза в този атрактивен начин на риболов.
eminem94
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: Въпроси свързани с риболова на мач

Мнение от eminem94 »

Мога само за стопера да ти отговоря.Значи има мач стопери.На моя мач са му по-широки водачите и нямам проблеми и със обикновенните.Но ако ти е на части мача,ще имаш проблем със обикновенните стопери.Пробвай със специялните за мач,но не е гарантирано,че и те ще минават.Също имаш възможност да си слагаш и фиксирана плувка ;)
петко стоянов

Мнение от петко стоянов »

1 :arrow: Колкото повече-толкова повече :wink:
2 :arrow: Стопера-от малко по-дебело влакно.Прави се като възела на кукичката :wink:
3 :arrow: Повода...хм....колкото трябва-толкоз :!:
4 :arrow: Разбира се че може :wink:
5 :arrow: Малкото вирбелче е незаменимо против оплитания и усуквания на влакното на повода :!:
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Едно време, кога бехме млади :lol: форума имаше раздел "мачов риболов" в който имаше отговори на тези въпроси ама вече няма ...
нямам живарник
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

:wink: :wink: :wink: :wink:

Темите са си тука, ама нема кой да чете.
Gulf
новобранец
новобранец

Мнение от Gulf »

1.Хубаво е да имаш всякакви ваглери от 2 до 10гр
2.Правиш 2 възела един до друг за стопер ,както се връзва кукичка.
3.Повода е около 30см
4.За дълбочината, бях чел,че за всеки метър дълбочина трябва да имаш по 0.5гр олово на влакното,иначе ще има да чакаш да ти слезе куката на дъното.
5.Вирбела е задължителен при мачовия риболов за да не ти се усуква влакното.
Ще ти кажа моя монтаж как го правя от горе надолу.Значи правиш 2 възела един до друг от по-тънко влакно от основното ти,примерно,ако ловиш с 0.20 ги правиш от 0.18.Слагаш ваглера ,малко парче шлаух,( за да не ти бие ваглера по възела и да ти наранява влакното)вирбел №20-22 ,около метър от основото влакно връзваш от долната страна на вирбела,60см влакно,основно утежнение,40см влакно,дропер №8-10, (№10 при по-тънка антена ,8 при по-дебела)вирбел №20-22 и повода с куката около 30см.Така построена линията изглежда доста дълга,но няма проблеми при замятане и оплитания.Това е от мен,успех! :)
Аватар
slayder
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от slayder »

С тази корда 020 ползваи по тежки ваглери.С 2 гр. няма да хвърляш далече.От мен този монтаж-кука,повод 30 см,мини вирбел,дропер,на 40см.от дропера основно утежнение,на 1,2м.от куката втори вирбел,манисто,вирбел за ваглера пак манисто и два възела от по тънка корда за регулиране на дълбочината.Това е за сега от мен.
Дава ли? И дава и взема.
Аватар
slayder
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от slayder »

Маи малко повторих колегата преди мен :D
Дава ли? И дава и взема.
tns
новобранец
новобранец

Мнение от tns »

eminem94 написа:Мога само за стопера да ти отговоря.Значи има мач стопери.На моя мач са му по-широки водачите и нямам проблеми и със обикновенните.Но ако ти е на части мача,ще имаш проблем със обикновенните стопери.Пробвай със специялните за мач,но не е гарантирано,че и те ще минават.Също имаш възможност да си слагаш и фиксирана плувка ;)
Мача ми е с доста малки водачи,обикновенния стопер няма да мине със сигурност,ще си купя мачови да видя с тях какво ще стане ако ли не трябва да се науча да си правя възелчета.
петко стоянов написа:1 :arrow: Колкото повече-толкова повече :wink:
2 :arrow: Стопера-от малко по-дебело влакно.Прави се като възела на кукичката :wink:
3 :arrow: Повода...хм....колкото трябва-толкоз :!:
4 :arrow: Разбира се че може :wink:
5 :arrow: Малкото вирбелче е незаменимо против оплитания и усуквания на влакното на повода :!:

:smt023

Dedy написа::wink: :wink: :wink: :wink:

Темите са си тука, ама нема кой да чете.
Извинявам се,но търсих доста в търсачката и изчетах доста теми но просто някой от въпросите явно съм ги пропуснал. :oops:
Ако може би ли ми дал линк към раздела или към тези теми..

Gulf написа:1.Хубаво е да имаш всякакви ваглери от 2 до 10гр
2.Правиш 2 възела един до друг за стопер ,както се връзва кукичка.
3.Повода е около 30см
4.За дълбочината, бях чел,че за всеки метър дълбочина трябва да имаш по 0.5гр олово на влакното,иначе ще има да чакаш да ти слезе куката на дъното.
5.Вирбела е задължителен при мачовия риболов за да не ти се усуква влакното.
Ще ти кажа моя монтаж как го правя от горе надолу.Значи правиш 2 възела един до друг от по-тънко влакно от основното ти,примерно,ако ловиш с 0.20 ги правиш от 0.18.Слагаш ваглера ,малко парче шлаух,( за да не ти бие ваглера по възела и да ти наранява влакното)вирбел №20-22 ,около метър от основото влакно връзваш от долната страна на вирбела,60см влакно,основно утежнение,40см влакно,дропер №8-10, (№10 при по-тънка антена ,8 при по-дебела)вирбел №20-22 и повода с куката около 30см.Така построена линията изглежда доста дълга,но няма проблеми при замятане и оплитания.Това е от мен,успех! :)

следващата стъпка която ще направя е да те послушам за ваглерите и да си купя такива с различна форма и тежест..
ще съм много благодарен ако ми покажете как се правят тези възли за заместител на стоперче не мога да ги бодна нещо :)

wwwzo написа:С тази корда 020 ползваи по тежки ваглери.С 2 гр. няма да хвърляш далече.От мен този монтаж-кука,повод 30 см,мини вирбел,дропер,на 40см.от дропера основно утежнение,на 1,2м.от куката втори вирбел,манисто,вирбел за ваглера пак манисто и два възела от по тънка корда за регулиране на дълбочината.Това е за сега от мен.

колкото по дебела корда, :smt023 толкова по тежък ваглер,имам и резервна шпула на нея смятам да напълня 0.16 или 0.18
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

tns написа:ще съм много благодарен ако ми покажете как се правят тези възли за заместител на стоперче не мога да ги бодна нещо :)
:arrow: Възел за стопер
Аватар
slayder
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от slayder »

На втората шпула си сложи 012 или 014 за по леки ваглери,но не много по малка дистанция която ще постигнеш,ако се налага разбира се.Разгледаи във форума за утежнените и наутежнени ваглери и т.н.
Дава ли? И дава и взема.
tns
новобранец
новобранец

Мнение от tns »

rumci написа:
tns написа:ще съм много благодарен ако ми покажете как се правят тези възли за заместител на стоперче не мога да ги бодна нещо :)
:arrow: Възел за стопер
:prayer: Благодаря много.
wwwzo написа:На втората шпула си сложи 012 или 014 за по леки ваглери,но не много по малка дистанция която ще постигнеш,ако се налага разбира се.Разгледаи във форума за утежнените и наутежнени ваглери и т.н.
Ще разгледам :wink:
Аватар
ivelin_1976
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivelin_1976 »

Ваглерите се подбират според условията при които ще ловиш - дълбочина, дистанция, подводни течения и т.н. и според акцията и строят на мача ти. В твоя случай е с по-голяма акция, което определя и използването на ваглери с по-голям грамаж - общо утежнение от 5г.-6г. нагоре. Не, че няма да може да изтласква и по-малки, но няма да е толкова ефективен. За стопер използвам конец и мънисто, моят мач е със 16 водача и нямам никакви проблеми при изхвърлянето. Продават се и готови конци нанизани на шлаух в комплект с маниста. Мустаците се оставят с дължина около 2см-2,5см. Гарантирам ти че няма да имаш никакви проблеми . :D Другото колегите са ти го споделили.
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY Изображение
cecobsl
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от cecobsl »

Темата е за въпроси свързани с риболовът на мач,и реших да ви попитам удачен ли е следният монтаж за риболов на шаран при дълбочина 1.5-1.80 м.максимум :основно 0.16 мм.стоперени възли,ваглер 6гр.,вирбелче,0.18 мм.влакно-60 см.на което са поставени съчмите за утежняване през 10 см.като броеница,следва още едно вирбелче на което е поставен повод 0.14 мм.-30.см с кука 0.10.За стръв ползвам царевичка от консерва,бял и торен червей.Дъното е твърдо ,без тиня и треви.
Gulf
новобранец
новобранец

Мнение от Gulf »

На тази дълбочина е добре да ловиш с фиксиран ваглер.Не знам защо искаш да слагаш надолу по-дебело от основното си влакно,отрежи 1 метър от основното си и на 40см над долния вирбел си направи основното отежнение групирано.Куката и повода са добре.
Или монтажа да изглежда горе-долу така:фиксиран ваглер,вирбел,около метър от основното влакно,на 60см от вирбела основното утежнение,дропер,вирбел,повод с кука около 30см
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”