Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Въпроси свързани с риболова на мач
Модератор: Paublo_Eskobar
Въпроси свързани с риболова на мач
Здравейте,от известно време съм луднал по мач риболова,и след като се сдобих до някъде с основното оборудване,а то е:
1.Мач пръчка Filstar X-Treme Super Match 10-30 3.90
2.Макара Grauvell Sonax VR30 Match
3.Влакно Trabucco Match SINKING 0.20
Имам няколко въпроса:
1.Ваглери-какви ваглери да си купя(като грамаж и форма)
2.Стопер-какъв стопер да използвам за ваглера(силиконово топче или възел(които не знам как се прави)
)
3.Повод-колко дълъг трябва да е повода(или това зависи на каква дълбочина ще се лови)
4.Дълбочина-имали значение дълбочината(примерно възможно ли е улов с мач на разтояние 15-20м. и дълбочина 8-10м.)
5.Вирбел-редно ли е използването на вирбел при монтажа на мач,и ако да каде да се постави(разгледах доста монтажи някаде го използват някъде не,за това питам
)
Ами за сега е това за което се сещам и не ми е ясно,бих желал с Ваша помощ да навляза в този атрактивен начин на риболов.
1.Мач пръчка Filstar X-Treme Super Match 10-30 3.90
2.Макара Grauvell Sonax VR30 Match
3.Влакно Trabucco Match SINKING 0.20
Имам няколко въпроса:
1.Ваглери-какви ваглери да си купя(като грамаж и форма)
2.Стопер-какъв стопер да използвам за ваглера(силиконово топче или възел(които не знам как се прави)

3.Повод-колко дълъг трябва да е повода(или това зависи на каква дълбочина ще се лови)
4.Дълбочина-имали значение дълбочината(примерно възможно ли е улов с мач на разтояние 15-20м. и дълбочина 8-10м.)
5.Вирбел-редно ли е използването на вирбел при монтажа на мач,и ако да каде да се постави(разгледах доста монтажи някаде го използват някъде не,за това питам

Ами за сега е това за което се сещам и не ми е ясно,бих желал с Ваша помощ да навляза в този атрактивен начин на риболов.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Re: Въпроси свързани с риболова на мач
Мога само за стопера да ти отговоря.Значи има мач стопери.На моя мач са му по-широки водачите и нямам проблеми и със обикновенните.Но ако ти е на части мача,ще имаш проблем със обикновенните стопери.Пробвай със специялните за мач,но не е гарантирано,че и те ще минават.Също имаш възможност да си слагаш и фиксирана плувка 

1
Колкото повече-толкова повече
2
Стопера-от малко по-дебело влакно.Прави се като възела на кукичката
3
Повода...хм....колкото трябва-толкоз
4
Разбира се че може
5
Малкото вирбелче е незаменимо против оплитания и усуквания на влакното на повода 

2

3

4

5

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Едно време, кога бехме млади
форума имаше раздел "мачов риболов" в който имаше отговори на тези въпроси ама вече няма ...

нямам живарник

Темите са си тука, ама нема кой да чете.
1.Хубаво е да имаш всякакви ваглери от 2 до 10гр
2.Правиш 2 възела един до друг за стопер ,както се връзва кукичка.
3.Повода е около 30см
4.За дълбочината, бях чел,че за всеки метър дълбочина трябва да имаш по 0.5гр олово на влакното,иначе ще има да чакаш да ти слезе куката на дъното.
5.Вирбела е задължителен при мачовия риболов за да не ти се усуква влакното.
Ще ти кажа моя монтаж как го правя от горе надолу.Значи правиш 2 възела един до друг от по-тънко влакно от основното ти,примерно,ако ловиш с 0.20 ги правиш от 0.18.Слагаш ваглера ,малко парче шлаух,( за да не ти бие ваглера по възела и да ти наранява влакното)вирбел №20-22 ,около метър от основото влакно връзваш от долната страна на вирбела,60см влакно,основно утежнение,40см влакно,дропер №8-10, (№10 при по-тънка антена ,8 при по-дебела)вирбел №20-22 и повода с куката около 30см.Така построена линията изглежда доста дълга,но няма проблеми при замятане и оплитания.Това е от мен,успех!
3.Повода е около 30см
4.За дълбочината, бях чел,че за всеки метър дълбочина трябва да имаш по 0.5гр олово на влакното,иначе ще има да чакаш да ти слезе куката на дъното.
Ще ти кажа моя монтаж как го правя от горе надолу.Значи правиш 2 възела един до друг от по-тънко влакно от основното ти,примерно,ако ловиш с 0.20 ги правиш от 0.18.Слагаш ваглера ,малко парче шлаух,( за да не ти бие ваглера по възела и да ти наранява влакното)вирбел №20-22 ,около метър от основото влакно връзваш от долната страна на вирбела,60см влакно,основно утежнение,40см влакно,дропер №8-10, (№10 при по-тънка антена ,8 при по-дебела)вирбел №20-22 и повода с куката около 30см.Така построена линията изглежда доста дълга,но няма проблеми при замятане и оплитания.Това е от мен,успех!

- slayder
- ще става разбирач
С тази корда 020 ползваи по тежки ваглери.С 2 гр. няма да хвърляш далече.От мен този монтаж-кука,повод 30 см,мини вирбел,дропер,на 40см.от дропера основно утежнение,на 1,2м.от куката втори вирбел,манисто,вирбел за ваглера пак манисто и два възела от по тънка корда за регулиране на дълбочината.Това е за сега от мен.
Дава ли? И дава и взема.
- slayder
- ще става разбирач
Маи малко повторих колегата преди мен 

Дава ли? И дава и взема.
Мача ми е с доста малки водачи,обикновенния стопер няма да мине със сигурност,ще си купя мачови да видя с тях какво ще стане ако ли не трябва да се науча да си правя възелчета.eminem94 написа:Мога само за стопера да ти отговоря.Значи има мач стопери.На моя мач са му по-широки водачите и нямам проблеми и със обикновенните.Но ако ти е на части мача,ще имаш проблем със обикновенните стопери.Пробвай със специялните за мач,но не е гарантирано,че и те ще минават.Също имаш възможност да си слагаш и фиксирана плувка
петко стоянов написа:1Колкото повече-толкова повече
![]()
2Стопера-от малко по-дебело влакно.Прави се като възела на кукичката
![]()
3Повода...хм....колкото трябва-толкоз
![]()
4Разбира се че може
![]()
5Малкото вирбелче е незаменимо против оплитания и усуквания на влакното на повода

Извинявам се,но търсих доста в търсачката и изчетах доста теми но просто някой от въпросите явно съм ги пропуснал.Dedy написа:![]()
![]()
![]()
![]()
Темите са си тука, ама нема кой да чете.

Ако може би ли ми дал линк към раздела или към тези теми..
Gulf написа:1.Хубаво е да имаш всякакви ваглери от 2 до 10гр
3.Повода е около 30см
следващата стъпка която ще направя е да те послушам за ваглерите и да си купя такива с различна форма и тежест..
ще съм много благодарен ако ми покажете как се правят тези възли за заместител на стоперче не мога да ги бодна нещо

wwwzo написа:С тази корда 020 ползваи по тежки ваглери.С 2 гр. няма да хвърляш далече.От мен този монтаж-кука,повод 30 см,мини вирбел,дропер,на 40см.от дропера основно утежнение,на 1,2м.от куката втори вирбел,манисто,вирбел за ваглера пак манисто и два възела от по тънка корда за регулиране на дълбочината.Това е за сега от мен.
колкото по дебела корда,

tns написа:ще съм много благодарен ако ми покажете как се правят тези възли за заместител на стоперче не мога да ги бодна нещо![]()

- slayder
- ще става разбирач
На втората шпула си сложи 012 или 014 за по леки ваглери,но не много по малка дистанция която ще постигнеш,ако се налага разбира се.Разгледаи във форума за утежнените и наутежнени ваглери и т.н.
Дава ли? И дава и взема.
rumci написа:tns написа:ще съм много благодарен ако ми покажете как се правят тези възли за заместител на стоперче не мога да ги бодна нещо![]()
Възел за стопер

Ще разгледамwwwzo написа:На втората шпула си сложи 012 или 014 за по леки ваглери,но не много по малка дистанция която ще постигнеш,ако се налага разбира се.Разгледаи във форума за утежнените и наутежнени ваглери и т.н.

- ivelin_1976
- разбира нещата
Ваглерите се подбират според условията при които ще ловиш - дълбочина, дистанция, подводни течения и т.н. и според акцията и строят на мача ти. В твоя случай е с по-голяма акция, което определя и използването на ваглери с по-голям грамаж - общо утежнение от 5г.-6г. нагоре. Не, че няма да може да изтласква и по-малки, но няма да е толкова ефективен. За стопер използвам конец и мънисто, моят мач е със 16 водача и нямам никакви проблеми при изхвърлянето. Продават се и готови конци нанизани на шлаух в комплект с маниста. Мустаците се оставят с дължина около 2см-2,5см. Гарантирам ти че няма да имаш никакви проблеми .
Другото колегите са ти го споделили.

shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY 

-
- вече хвърля и на тежко
Темата е за въпроси свързани с риболовът на мач,и реших да ви попитам удачен ли е следният монтаж за риболов на шаран при дълбочина 1.5-1.80 м.максимум :основно 0.16 мм.стоперени възли,ваглер 6гр.,вирбелче,0.18 мм.влакно-60 см.на което са поставени съчмите за утежняване през 10 см.като броеница,следва още едно вирбелче на което е поставен повод 0.14 мм.-30.см с кука 0.10.За стръв ползвам царевичка от консерва,бял и торен червей.Дъното е твърдо ,без тиня и треви.
На тази дълбочина е добре да ловиш с фиксиран ваглер.Не знам защо искаш да слагаш надолу по-дебело от основното си влакно,отрежи 1 метър от основното си и на 40см над долния вирбел си направи основното отежнение групирано.Куката и повода са добре.
Или монтажа да изглежда горе-долу така:фиксиран ваглер,вирбел,около метър от основното влакно,на 60см от вирбела основното утежнение,дропер,вирбел,повод с кука около 30см
Или монтажа да изглежда горе-долу така:фиксиран ваглер,вирбел,около метър от основното влакно,на 60см от вирбела основното утежнение,дропер,вирбел,повод с кука около 30см