Въпрос за брейд

Модератор: sapuna

Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

То по принцип 0.18 брейд по наще означения си иде къмто 0.30 монофил та .......... По тая причина много ототдавна спрях да гледам европейските мерни единици написани върху брейдовата шпула ! То ототдавна и спрях да купувам брейд с такова оразмеряване амъ ......... Винаги ме е кефело как 0.06 на Беркли иде около 0.18 монофил та :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
snegk

Мнение от snegk »

Павка,прав си брат.Шпулата събра точно 100м.плетеняк 0,18,значи и дават 0,30-110м.монофил.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Ивак,аз бих ти препоръчал възела който ползваме за стопер на подвижно перо.Прекарваш през халката,с късия край правиш кръг и почваш да намотаваш през него като и двата края са ти хванати.Не знам дали ме разбра,но този възел досега не ме е изпортил.Ако не съм ясен ще обяснявам пак.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Воблера
новобранец
новобранец

Мнение от Воблера »

На Беркли брейдовете съм ловил с тях няколко пъти - иде реч за файърлайн и уиплаш, ами и двата вида са по-дебели от означените диаметри, бързо се износват, побеляват и отслабват след третия-четвъртия риболов. Правят и бради и възли. Лазер също е като гореописаните. Нищо особено, по-добре да не се хвърлят пари на вятъра. По добре е да си вземе човек от Спайдърчето или Пауър Про. Пауър прото дори и менте от Илиенци е по-добро от файър лайн на Беркли или Уиплаш.
Още по-добре е ако може да се снабди с японски брейдове - РЕ, преди се продаваше в магазина на Балцер, супер беше, черно на цвят, с реален диаметър и много здраво. Жалко, че вече го няма. Сасаме не съм използвал, ама ще го пробвам и ще пиша отзиви.
На кьоравото врабче Господ му свива гнездото.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

И при Японските брейдове има малце разминаване в диаметъра но не е толкова драстично . Това съпоставено пак с Японски монофили при които реалността на диаметъра иде малце като мания . То и няма смисъл да се съпоставя брейд с нереален диаметър и монофил пак с нереален такъв де :wink: Примерно съпоставяме брейд 0.1275 на Унтика с монофил 0.1485 на Варивас и диаметъра им идва едно към едно ! Е разликите в случая не са толкова фрапиращи но все пак ги има ! Друго нещо , Джапанзетата не препоръчват ултра тънките се брейдове за работа с блесна докато за работа с воблер са перфектни ! По-принцип качествените брейдове са строго профилирани за това как ще се ползват ! Примерно каст "плитките" са изключително меки докато спин брейдовете са изразено по-твърдички . Не че не може да ползваме ксат за спининг и спин за кастинг ама не е баш същото и задоволството не е пълно ! То по принцип ако тръгнеме по тази логика за да използваме скъпите и читави профилирани брейдове ( то и с монофилите тъй де ) трябва цялата окомплектовка ( брейд/моно , макара , въдица ) да са от съответният клас а не примерно да тарифаме перфектен брейд за 50 - 100 евра на макара с "карбонова" тясна шпула , без читава и читаво лагерувана водеща ролка , тежка и твърда сопа с пластмасови водачи и тънак брейд ! Верно е че могат да се правят компромиси но те трябва да са с определени параметри а не да очакваме сал от едно нещо по линията чудеса ! Общо взето издръжливоста на килограми мъртва тежест е едно от последните неща които би трябвало да се гледат при покупка било то на брейд , било то на монофил !
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Borkata
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: Въпрос за брейд

Мнение от Borkata »

имам и аз един въпрос.понеже тепърва ще прохождам с тези плетеняци искам да попитам верен ли е слуха,че трябва да си доста сигурен в такъмите си(каквото и да значи това) за да ползваш брейд примерно за сафрид на чепаре или за зарган на бомбарда.имам предвид,че правел "канали" във водачите и в макарата понеже е релефен?
Качествени чепарета Borkata
Изображение
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Ако са фалшиви водачите на пръчката и макарата ако ролката на бигела е фалшива,наистина правят бразди на петилетката.Всички нови модели макари и новите спининг пръчки от последните години са пригодени за работа с конци/брейдове/така че,само с тези неща трябва да се съобразяваш !!! Почти всичките стари телескопи го имат този проблем и от там идват тези проблеми и хората които не са си купували такъми от години,естественно че ще го имат този проблем.Успех !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
Румбата
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Румбата »

Да взема и аз да споделя скромното си мнение изтеглено от опита ! За каналите във водачите Любо е пределно ясен и прав - точно така е ! За плетеното влакно ще споделя - имам и трите по горе цитирани / Беркли -огнена линия , Сасаме и Пауър про / и бих ги оценил така :
1.Сасаме 2.Беркли 3.Пауър про /но губещо с много малко от Берклито/
За брадите и възлите дето се получават /Павката-Сестрата бе писал някъде за това/ си е до човека и конкретната ситуация . Аз установих ,че ми прави бради когато се редуват навиване с по-голямо и по-малко напрежение в/у линията /незнам дали се изразих правилно/ , а то си зависи от задвъдичното устройство и като се използват примамки с различна тежест и далечина на развиване е нормално /според мен/ да се случват такива неща ! Спирам риболова /колкото и да е неприятно/ и се захващам - никога до сега не съм късал / за сега/ или пък навивам наново с възела и сменям шпулата и купона продължава !
За разликата в дебелината я установих с първото навиване и си мислех , че проблема е в шпулата .......и после попрочетох споделени мъки и разбрах ,че повредата не е в........... и така ! А на номера с подлагането и обръщането ме научи Марко ! Голям номер е ама акъл море а глава шамандура ! :D :D :D
Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Не знам Румбата по какви критерий ги подрежда конците,но за мен Пауър Про е на първо място от тези които се внасят тук и ги има в изобилие по нашите магазини.Както съм казвал и преди,нолзвах и продължавам да ползвам и Динатрон Флуо и от него съм много доволен.Другите изброени от Румбата - Сасамето и Барклито,просто ме издъниха няколко пъти и три хубави риби си заминаха :idea: :idea: :idea: :idea: Румба,да беше казал колко са ти дебели влакната които си пробвал.Брада ще прави винаги когато сменяш от тежка примамка на много лека и влакното ти е навито до ръба на шпулата.Затова хората си ловят с леки примамки като ползват други спининги,макари и деблини на конеца.Колкото по леки примамки използва спинингиста,толкова по задължително е да ползва тънки брейдове.Това е от мен !!!

Аватар
Румбата
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Румбата »

:D Ще кажа бате Любо и ще споделя ! Сасаме 0.16 , Беркли о.12 и Пауър про 0.10 - това са ми дебелините . Ползвам ги от 2 години , а си ги купих повлиян от мнения във форума и реших да пробвам . И се получиха резултатите дето съм ги описал ! Сасамето ми се запази най-много /смазката/ и не се разтегна нито надебеля . Берклито му опада за половин година смазката и каточели се разтегна на дължина , а пауър про-то ми е без видима смазка и не се промени макар че е най използвано , само хвана "мъх" ! Сасамето го ползвам само за Дунавски риболов , Берклито за Огоста и Искър и рядко на Дунава , а Прото е за наща си река/Скът/ и кленарски риболов на Огоста ! Използвам ги както следва с различни макари на големина и различни прътове на дължина и "товароносимост" !
Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Румба,нормално е да е така.Вземи от трите вида еднакви дебелини и тогава прави съпоставки.Аз от толкова време гоня само едри риби и не се занимавам с кефали и ползвам максимум до 0,28 и най тънкото на Прото ми е 0.19.Но в крайна сметка,всеки си прави изводи за себе си и няма смисъл да се спори.Айде че не остана и идва сезона :lol: :lol: :lol: :drinkers:

Публикувай отговор

Обратно към “Риболовни такъми”