Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

Въпрос за брейд
Модератор: sapuna
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
То по принцип 0.18 брейд по наще означения си иде къмто 0.30 монофил та .......... По тая причина много ототдавна спрях да гледам европейските мерни единици написани върху брейдовата шпула ! То ототдавна и спрях да купувам брейд с такова оразмеряване амъ ......... Винаги ме е кефело как 0.06 на Беркли иде около 0.18 монофил та 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Ивак,аз бих ти препоръчал възела който ползваме за стопер на подвижно перо.Прекарваш през халката,с късия край правиш кръг и почваш да намотаваш през него като и двата края са ти хванати.Не знам дали ме разбра,но този възел досега не ме е изпортил.Ако не съм ясен ще обяснявам пак.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
На Беркли брейдовете съм ловил с тях няколко пъти - иде реч за файърлайн и уиплаш, ами и двата вида са по-дебели от означените диаметри, бързо се износват, побеляват и отслабват след третия-четвъртия риболов. Правят и бради и възли. Лазер също е като гореописаните. Нищо особено, по-добре да не се хвърлят пари на вятъра. По добре е да си вземе човек от Спайдърчето или Пауър Про. Пауър прото дори и менте от Илиенци е по-добро от файър лайн на Беркли или Уиплаш.
Още по-добре е ако може да се снабди с японски брейдове - РЕ, преди се продаваше в магазина на Балцер, супер беше, черно на цвят, с реален диаметър и много здраво. Жалко, че вече го няма. Сасаме не съм използвал, ама ще го пробвам и ще пиша отзиви.
Още по-добре е ако може да се снабди с японски брейдове - РЕ, преди се продаваше в магазина на Балцер, супер беше, черно на цвят, с реален диаметър и много здраво. Жалко, че вече го няма. Сасаме не съм използвал, ама ще го пробвам и ще пиша отзиви.
На кьоравото врабче Господ му свива гнездото.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
И при Японските брейдове има малце разминаване в диаметъра но не е толкова драстично . Това съпоставено пак с Японски монофили при които реалността на диаметъра иде малце като мания . То и няма смисъл да се съпоставя брейд с нереален диаметър и монофил пак с нереален такъв де
Примерно съпоставяме брейд 0.1275 на Унтика с монофил 0.1485 на Варивас и диаметъра им идва едно към едно ! Е разликите в случая не са толкова фрапиращи но все пак ги има ! Друго нещо , Джапанзетата не препоръчват ултра тънките се брейдове за работа с блесна докато за работа с воблер са перфектни ! По-принцип качествените брейдове са строго профилирани за това как ще се ползват ! Примерно каст "плитките" са изключително меки докато спин брейдовете са изразено по-твърдички . Не че не може да ползваме ксат за спининг и спин за кастинг ама не е баш същото и задоволството не е пълно ! То по принцип ако тръгнеме по тази логика за да използваме скъпите и читави профилирани брейдове ( то и с монофилите тъй де ) трябва цялата окомплектовка ( брейд/моно , макара , въдица ) да са от съответният клас а не примерно да тарифаме перфектен брейд за 50 - 100 евра на макара с "карбонова" тясна шпула , без читава и читаво лагерувана водеща ролка , тежка и твърда сопа с пластмасови водачи и тънак брейд ! Верно е че могат да се правят компромиси но те трябва да са с определени параметри а не да очакваме сал от едно нещо по линията чудеса ! Общо взето издръжливоста на килограми мъртва тежест е едно от последните неща които би трябвало да се гледат при покупка било то на брейд , било то на монофил !

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
- Borkata
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Въпрос за брейд
имам и аз един въпрос.понеже тепърва ще прохождам с тези плетеняци искам да попитам верен ли е слуха,че трябва да си доста сигурен в такъмите си(каквото и да значи това) за да ползваш брейд примерно за сафрид на чепаре или за зарган на бомбарда.имам предвид,че правел "канали" във водачите и в макарата понеже е релефен?
Качествени чепарета Borkata

- krokibg
- учете се от него
Ако са фалшиви водачите на пръчката и макарата ако ролката на бигела е фалшива,наистина правят бразди на петилетката.Всички нови модели макари и новите спининг пръчки от последните години са пригодени за работа с конци/брейдове/така че,само с тези неща трябва да се съобразяваш !!! Почти всичките стари телескопи го имат този проблем и от там идват тези проблеми и хората които не са си купували такъми от години,естественно че ще го имат този проблем.Успех !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- Румбата
- разбира нещата
Да взема и аз да споделя скромното си мнение изтеглено от опита ! За каналите във водачите Любо е пределно ясен и прав - точно така е ! За плетеното влакно ще споделя - имам и трите по горе цитирани / Беркли -огнена линия , Сасаме и Пауър про / и бих ги оценил така :
1.Сасаме 2.Беркли 3.Пауър про /но губещо с много малко от Берклито/
За брадите и възлите дето се получават /Павката-Сестрата бе писал някъде за това/ си е до човека и конкретната ситуация . Аз установих ,че ми прави бради когато се редуват навиване с по-голямо и по-малко напрежение в/у линията /незнам дали се изразих правилно/ , а то си зависи от задвъдичното устройство и като се използват примамки с различна тежест и далечина на развиване е нормално /според мен/ да се случват такива неща ! Спирам риболова /колкото и да е неприятно/ и се захващам - никога до сега не съм късал / за сега/ или пък навивам наново с възела и сменям шпулата и купона продължава !
За разликата в дебелината я установих с първото навиване и си мислех , че проблема е в шпулата .......и после попрочетох споделени мъки и разбрах ,че повредата не е в........... и така ! А на номера с подлагането и обръщането ме научи Марко ! Голям номер е ама акъл море а глава шамандура !

1.Сасаме 2.Беркли 3.Пауър про /но губещо с много малко от Берклито/
За брадите и възлите дето се получават /Павката-Сестрата бе писал някъде за това/ си е до човека и конкретната ситуация . Аз установих ,че ми прави бради когато се редуват навиване с по-голямо и по-малко напрежение в/у линията /незнам дали се изразих правилно/ , а то си зависи от задвъдичното устройство и като се използват примамки с различна тежест и далечина на развиване е нормално /според мен/ да се случват такива неща ! Спирам риболова /колкото и да е неприятно/ и се захващам - никога до сега не съм късал / за сега/ или пък навивам наново с възела и сменям шпулата и купона продължава !
За разликата в дебелината я установих с първото навиване и си мислех , че проблема е в шпулата .......и после попрочетох споделени мъки и разбрах ,че повредата не е в........... и така ! А на номера с подлагането и обръщането ме научи Марко ! Голям номер е ама акъл море а глава шамандура !

Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
- krokibg
- учете се от него
Не знам Румбата по какви критерий ги подрежда конците,но за мен Пауър Про е на първо място от тези които се внасят тук и ги има в изобилие по нашите магазини.Както съм казвал и преди,нолзвах и продължавам да ползвам и Динатрон Флуо и от него съм много доволен.Другите изброени от Румбата - Сасамето и Барклито,просто ме издъниха няколко пъти и три хубави риби си заминаха
Румба,да беше казал колко са ти дебели влакната които си пробвал.Брада ще прави винаги когато сменяш от тежка примамка на много лека и влакното ти е навито до ръба на шпулата.Затова хората си ловят с леки примамки като ползват други спининги,макари и деблини на конеца.Колкото по леки примамки използва спинингиста,толкова по задължително е да ползва тънки брейдове.Това е от мен !!!

- Румбата
- разбира нещата

Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
- krokibg
- учете се от него
Румба,нормално е да е така.Вземи от трите вида еднакви дебелини и тогава прави съпоставки.Аз от толкова време гоня само едри риби и не се занимавам с кефали и ползвам максимум до 0,28 и най тънкото на Прото ми е 0.19.Но в крайна сметка,всеки си прави изводи за себе си и няма смисъл да се спори.Айде че не остана и идва сезона