Защо ми изтриха този пост:

Дайте вашите препоръки, съвети, предложения и оплаквания за нашия сайт.

Модератор: sapuna

Заключено
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Защо ми изтриха този пост:

Мнение от Бачо Илия »

Конкретно питане, защо преди малко ми изтриха този пост в темата " Няколко статии за риболов с фидер"? Спам ли е , не е по темата ли, или просто защото аз съм се постарал да го пиша половин час???
Ще направя някои мои коментарии по статиите и най-напред ще започна с коментар относно точноста в разстояние( по-направление е ясно- избира се неподвижен ориентир на отсрещния бряг) при замятанията, респективно точните попадения в една и съща точка или малка водна площ, а от там и създаването на концентрирано малко хранително петно.Прегледах внимателно всички статии и констатирах, че навсякъде приоритетно се ползва клипса на шпулата за осигуряване на точната дистанция в разстояние :idea: Някои от авторите препоръчват допълнителна маркировка на влакното с маркер или стопорен възел с цел- ако по някаква причина се наложи да се свали влакното от клипса, да не се загуби точната ориентация за позицията на влакното върху клипса; Ян Ван Шендъл отделно от това препоръчва и след като сме установили разстоянието и влакното е върху клипса, фидера да се застопори и да се изпъне линията по брега, като се сложи маркер на брега за точната дължина на основната линия- по този начин, дори при късане на основното влакно, никога няма да "загубим" хранителното петно. Той също разглежда и дилемата при хващане на едра риба, като посочва варианта бързо да се откачва влакното от клипса преди да е скъсала или варианта за закачане на влакното с ластиче за клипса( коментиран е в подфорума, има картинка и клип). Изрично се посочва в някои от статиите, че в никакъв случай петното не трябва да се прехврля( по-надолу ще обясня и защо), а от друга страна замятанията трябва да се извършват с определено "чувство" за сила и траектория за да не се получават2/3-метрови откати назад от много силни удари върху клипса( което все пак е по-малкото зло от прехвърлянето на петното). Аз за тази цел практикувам следното- държа пръта при полета на хранилката под ъгъл около 70 градуса(т.с. изправен), като в момента на удара върху клипса го навеждам надолу и го подавам напред- по този начин хранилката се приводнява меко, без излишни шумове и без удари върху клипса и откати :idea:
Изхождайки от практиката на авторите по горните въпроси, ползването на клипса, отделно и маркировка на влакното а също така и от това, че у нас гъмжи от арендни водоеми със шаран и амур ( понякога и със завидни размери) аз практикувам следната методика при риболов на шаран и амур( целево),за осигуряването на висока точност с клипса, от една страна и илиминирането на всякаква вероятност за късане от едра риба заради закаченото на клипса влакно, от друга страна( това го няма в статиите, не ровете :D ):
Най-напред определям точката на приводняване в направление(ориентир) и в разстояние като фиксирам влакното върху клипса. След това захранвам с 5, 7 или 9 хранилки ( никога с четен брой, нумерологично четните числа са каръшки числа 8) ). След това маркирам влакното непосредствено пред шпулата с маркер или с два стоперни възела от цветно влакно 0.18; обирам линията, зареждам кошничката в "работен" вариант, слагам стръв на куката и замятам. Точноста се осигурява от клипса; след приводняването и пропадането, свалям влакното от клипса и натягам линията. От тук нататък вариантите са два- единия е презамятане, втория е удар на "евентуален заподозрян"- шаран или амур. При първия вариант, презамятане- изтеглям влакно от шпулата до като маркера застане пред нея, фиксирам отново влакното на клипса, обирам линията, презареждам, замятам, свалям влакното от клипса и пак натягам фидера в "работно" положение. При втория вариант, удар- шарана хуква, поразхлабения аванс тръгва и т.н. до като шарана изгледа живарника от вътрешната страна :D Тук вече следва основния момент от техниката- с хранилката ( празна или пълна, желателно е да е празна но това зависи от ред неща) се извършва едно междинно, "не работно" замятане с по-голяма сила от обичайната за тази дистанция, така че да прехвърли петното :idea: Обира се линията до маркера, влакното се фиксира на клипса, обира се цялата линия, презарежда се, замята се, влакното се сваля от клипса и фидера се натяга. По-нататък се процедира както по-горе, или презареждане или удар :idea: :idea: :idea:
Това е при целеви риболов на едри риби и съответна захранка и стръв, елиминиращи в голяма степен дребосъка. Ако цъкам дребосък, работя само с клипса и пак маркирам, при случаен удар на едра риба, клипсовете ми са такива че се едно леко движение на ръката свалям влакното от тях.
Защо не трябва да се прехвърля петното- ми защото едрите риби обикновенно не седят върху него, а в страни или на 1-2 метра пред него; като се прехвърли- отиват на още по-голяма дистанция от него :idea: :idea: :idea:
Надявам се да съм разбираем и поста да е от полза, както за начинаещи, така и за "профита" :D :D 8)

п.п. освен да правя снимки, мога и да пиша по тях :D 8) 8)
п.п. до кога ще продължават тия схемички и очевадни подигравки пред цял Форум, на лична основа и по субективни причини :?: :?: :?:
Изображение
Радо Троев
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Защо ми изтриха този пост:

Мнение от Радо Троев »

хубава статия, прочетох я на един дъх :o
п.с. защо му трябва на някой да я трие ... ? може би е станала грешка, знам ли :axe:
Изображение
TRANSKI RIBAR
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от TRANSKI RIBAR »

:smt024
Последно промяна от TRANSKI RIBAR на Чет Май 28, 2009 8:16 pm, променено общо 1 път.
chirusa_bg написа: ПП. По цяла нощ пие, а сутрин ни бие. Що е то?
1.3.1.2.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Грешката е моя,уведомил съм когото трябва.Илия,внимавай с провокациите :idea: И заповядай на един фидер турнир да те видим колко можеш,вместо да даваш съвети кой и защо да плаща наградите.
Най-стимулиращо ще е, парите за купите да се събират само от участниците които не са се класирали за купа
IDA
риболовец

Галерия: 425 снимки

Лично съобщение
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
borislavvasilev
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от borislavvasilev »

Браво Бачо много изчерпателен материал за което ЕВАЛА :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Изображение
БАЙ-100-ЯН
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

butnik написа:Грешката е моя,уведомил съм когото трябва.Илия,внимавай с провокациите :idea:
Ми като е твоя грешката, оправи я.... или не знаеш как: цъкаш тук на "цитирай", копираш поста и го пействаш там където му е мястото:idea: Снощи имаше друга " грешка"- един от постовете ми (в друга тема) беше допълнен с 5 санта текст, все едно че аз съм го писал; но това дето съм се подрудил да напиша неща дето интересуват доста колеги и не са писани НИКОГА ДО СЕГА, ми надхвърля представите за неколегиалност и субективизъм :!:

П.П. За какви провокации става дума, освен ако смяташ знанието срещу незнанието за провокация; пък може би факта че въобще пиша в този подфорум (фидерния) си е жива провокация, или статиите дето ги селектирах от 350 списания в продължение на месец и повече, са поприбрали леко нечии широко разперени криле на тази тематика :idea: Тя тази тема е за това- за информация от изворчето и за коментарии по нея :idea: :idea: :idea:
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Аз казах, каквото трябваше да кажа; възстанових си поста в темата ( не случайно го имам и на чернова :idea: :idea: )

МОЛЯ ЗА КЛЮЧ на тази тема; тук повече няма какво да се коментира :idea: :!: :!: :!:
Изображение
Аватар
bat_boiko_nikolov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от bat_boiko_nikolov »

Да не развалям добрия тон,но ми се струва ,че т.нар." работно "замятане не е необходимо да е обезателно в посока хранителното петно.Идеята ,която е описана от Бачо е да се размотае влакното от шпулата до маркерите.Това според мен става във всяка посока на замятане,дори и с няколко метра доразвиване на ръка.
Ако греша ме извинете -имам фидер ,но никога не съм ловил с хранилка !
За да победи злото е нужно само едно - добрите хора да не правят нищо !
Аватар
d_bozhkov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от d_bozhkov »

БРАВО БАЧО !
Велик си , и аз си помислих ,че е станао грешка !
Но щом има грешка има и прошка,знам че си голям и ще простиш.
А за фидера си признат не само от мен ! :smt023 :smt023 :smt023
Изображение
Насакото Яката:ма странен човек си...като кажа "да ВИ *ба ***ката майна" сьм се ЗАЯЖДАЛ..като кажа нещо по деликатно-не се разбира..бе цел живот ли така ще си прекарам-НЕРАЗБРАН
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Ами и аз щото допуснах че за такъв трудоемък пост може да стане грешка, я качих два пъти на чернова преди да я постна :D И цялата тема я имам на отделна чернова, че там ако стане грешка.....бая ровене ще падне; по-точно, едва ли щях да почна да ровя още един път- имам я, не се притеснявайте и да стане грешка, пак ще я пусна :wink: :D
Изображение
БАТТОНИ
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от БАТТОНИ »

IDA написа:Ами и аз щото допуснах че за такъв трудоемък пост може да стане грешка, я качих два пъти на чернова преди да я постна :D И цялата тема я имам на отделна чернова, че там ако стане грешка.....бая ровене ще падне; по-точно, едва ли щях да почна да ровя още един път- имам я, не се притеснявайте и да стане грешка, пак ще я пусна :wink: :D
:smt041 :smt041 :smt041 Хубава статия.
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

Ида... почваш да се повтаряш! Отивай да пишеш по други теми и радели... :idea:
Нежелая да виждам подклаждане на конфликти!
Имало е грешка вече няма....
Лека вечер на всички.
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Заключено

Обратно към “Препоръки и Оплаквания”