Къде се намирам:
Относно Сайта
Препоръки и Оплаквания
naRiba.com

Форум

Защо ми изтриха този пост:
Модератор: sapuna
-
- учете се от него
Защо ми изтриха този пост:
Конкретно питане, защо преди малко ми изтриха този пост в темата " Няколко статии за риболов с фидер"? Спам ли е , не е по темата ли, или просто защото аз съм се постарал да го пиша половин час???

п.п. до кога ще продължават тия схемички и очевадни подигравки пред цял Форум, на лична основа и по субективни причиниЩе направя някои мои коментарии по статиите и най-напред ще започна с коментар относно точноста в разстояние( по-направление е ясно- избира се неподвижен ориентир на отсрещния бряг) при замятанията, респективно точните попадения в една и съща точка или малка водна площ, а от там и създаването на концентрирано малко хранително петно.Прегледах внимателно всички статии и констатирах, че навсякъде приоритетно се ползва клипса на шпулата за осигуряване на точната дистанция в разстояниеНякои от авторите препоръчват допълнителна маркировка на влакното с маркер или стопорен възел с цел- ако по някаква причина се наложи да се свали влакното от клипса, да не се загуби точната ориентация за позицията на влакното върху клипса; Ян Ван Шендъл отделно от това препоръчва и след като сме установили разстоянието и влакното е върху клипса, фидера да се застопори и да се изпъне линията по брега, като се сложи маркер на брега за точната дължина на основната линия- по този начин, дори при късане на основното влакно, никога няма да "загубим" хранителното петно. Той също разглежда и дилемата при хващане на едра риба, като посочва варианта бързо да се откачва влакното от клипса преди да е скъсала или варианта за закачане на влакното с ластиче за клипса( коментиран е в подфорума, има картинка и клип). Изрично се посочва в някои от статиите, че в никакъв случай петното не трябва да се прехврля( по-надолу ще обясня и защо), а от друга страна замятанията трябва да се извършват с определено "чувство" за сила и траектория за да не се получават2/3-метрови откати назад от много силни удари върху клипса( което все пак е по-малкото зло от прехвърлянето на петното). Аз за тази цел практикувам следното- държа пръта при полета на хранилката под ъгъл около 70 градуса(т.с. изправен), като в момента на удара върху клипса го навеждам надолу и го подавам напред- по този начин хранилката се приводнява меко, без излишни шумове и без удари върху клипса и откати
![]()
Изхождайки от практиката на авторите по горните въпроси, ползването на клипса, отделно и маркировка на влакното а също така и от това, че у нас гъмжи от арендни водоеми със шаран и амур ( понякога и със завидни размери) аз практикувам следната методика при риболов на шаран и амур( целево),за осигуряването на висока точност с клипса, от една страна и илиминирането на всякаква вероятност за късане от едра риба заради закаченото на клипса влакно, от друга страна( това го няма в статиите, не ровете):
Най-напред определям точката на приводняване в направление(ориентир) и в разстояние като фиксирам влакното върху клипса. След това захранвам с 5, 7 или 9 хранилки ( никога с четен брой, нумерологично четните числа са каръшки числа). След това маркирам влакното непосредствено пред шпулата с маркер или с два стоперни възела от цветно влакно 0.18; обирам линията, зареждам кошничката в "работен" вариант, слагам стръв на куката и замятам. Точноста се осигурява от клипса; след приводняването и пропадането, свалям влакното от клипса и натягам линията. От тук нататък вариантите са два- единия е презамятане, втория е удар на "евентуален заподозрян"- шаран или амур. При първия вариант, презамятане- изтеглям влакно от шпулата до като маркера застане пред нея, фиксирам отново влакното на клипса, обирам линията, презареждам, замятам, свалям влакното от клипса и пак натягам фидера в "работно" положение. При втория вариант, удар- шарана хуква, поразхлабения аванс тръгва и т.н. до като шарана изгледа живарника от вътрешната страна
Тук вече следва основния момент от техниката- с хранилката ( празна или пълна, желателно е да е празна но това зависи от ред неща) се извършва едно междинно, "не работно" замятане с по-голяма сила от обичайната за тази дистанция, така че да прехвърли петното
Обира се линията до маркера, влакното се фиксира на клипса, обира се цялата линия, презарежда се, замята се, влакното се сваля от клипса и фидера се натяга. По-нататък се процедира както по-горе, или презареждане или удар
![]()
![]()
![]()
Това е при целеви риболов на едри риби и съответна захранка и стръв, елиминиращи в голяма степен дребосъка. Ако цъкам дребосък, работя само с клипса и пак маркирам, при случаен удар на едра риба, клипсовете ми са такива че се едно леко движение на ръката свалям влакното от тях.
Защо не трябва да се прехвърля петното- ми защото едрите риби обикновенно не седят върху него, а в страни или на 1-2 метра пред него; като се прехвърли- отиват на още по-голяма дистанция от него![]()
![]()
![]()
Надявам се да съм разбираем и поста да е от полза, както за начинаещи, така и за "профита"![]()
![]()
![]()
п.п. освен да правя снимки, мога и да пиша по тях![]()
![]()

-
- ще става разбирач
Re: Защо ми изтриха този пост:
хубава статия, прочетох я на един дъх
п.с. защо му трябва на някой да я трие ... ? може би е станала грешка, знам ли

п.с. защо му трябва на някой да я трие ... ? може би е станала грешка, знам ли

-
- сериозен играч
- Обратна връзка:

Последно промяна от TRANSKI RIBAR на Чет Май 28, 2009 8:16 pm, променено общо 1 път.
1.3.1.2.chirusa_bg написа: ПП. По цяла нощ пие, а сутрин ни бие. Що е то?
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Грешката е моя,уведомил съм когото трябва.Илия,внимавай с провокациите
И заповядай на един фидер турнир да те видим колко можеш,вместо да даваш съвети кой и защо да плаща наградите.
Най-стимулиращо ще е, парите за купите да се събират само от участниците които не са се класирали за купа
IDA
риболовец
Галерия: 425 снимки
Лично съобщение

Най-стимулиращо ще е, парите за купите да се събират само от участниците които не са се класирали за купа
IDA
риболовец
Галерия: 425 снимки
Лично съобщение
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- разбира нещата
-
- учете се от него
Ми като е твоя грешката, оправи я.... или не знаеш как: цъкаш тук на "цитирай", копираш поста и го пействаш там където му е мястото:idea: Снощи имаше друга " грешка"- един от постовете ми (в друга тема) беше допълнен с 5 санта текст, все едно че аз съм го писал; но това дето съм се подрудил да напиша неща дето интересуват доста колеги и не са писани НИКОГА ДО СЕГА, ми надхвърля представите за неколегиалност и субективизъмbutnik написа:Грешката е моя,уведомил съм когото трябва.Илия,внимавай с провокациите

П.П. За какви провокации става дума, освен ако смяташ знанието срещу незнанието за провокация; пък може би факта че въобще пиша в този подфорум (фидерния) си е жива провокация, или статиите дето ги селектирах от 350 списания в продължение на месец и повече, са поприбрали леко нечии широко разперени криле на тази тематика

-
- учете се от него
Аз казах, каквото трябваше да кажа; възстанових си поста в темата ( не случайно го имам и на чернова
)
МОЛЯ ЗА КЛЮЧ на тази тема; тук повече няма какво да се коментира

МОЛЯ ЗА КЛЮЧ на тази тема; тук повече няма какво да се коментира

- bat_boiko_nikolov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Да не развалям добрия тон,но ми се струва ,че т.нар." работно "замятане не е необходимо да е обезателно в посока хранителното петно.Идеята ,която е описана от Бачо е да се размотае влакното от шпулата до маркерите.Това според мен става във всяка посока на замятане,дори и с няколко метра доразвиване на ръка.
Ако греша ме извинете -имам фидер ,но никога не съм ловил с хранилка !
Ако греша ме извинете -имам фидер ,но никога не съм ловил с хранилка !
За да победи злото е нужно само едно - добрите хора да не правят нищо !
- d_bozhkov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
БРАВО БАЧО !
Велик си , и аз си помислих ,че е станао грешка !
Но щом има грешка има и прошка,знам че си голям и ще простиш.
А за фидера си признат не само от мен !

Велик си , и аз си помислих ,че е станао грешка !
Но щом има грешка има и прошка,знам че си голям и ще простиш.
А за фидера си признат не само от мен !

Насакото Яката:ма странен човек си...като кажа "да ВИ *ба ***ката майна" сьм се ЗАЯЖДАЛ..като кажа нещо по деликатно-не се разбира..бе цел живот ли така ще си прекарам-НЕРАЗБРАН
-
- учете се от него
Ами и аз щото допуснах че за такъв трудоемък пост може да стане грешка, я качих два пъти на чернова преди да я постна
И цялата тема я имам на отделна чернова, че там ако стане грешка.....бая ровене ще падне; по-точно, едва ли щях да почна да ровя още един път- имам я, не се притеснявайте и да стане грешка, пак ще я пусна

-
- научил се да хвърля
IDA написа:Ами и аз щото допуснах че за такъв трудоемък пост може да стане грешка, я качих два пъти на чернова преди да я постнаИ цялата тема я имам на отделна чернова, че там ако стане грешка.....бая ровене ще падне; по-точно, едва ли щях да почна да ровя още един път- имам я, не се притеснявайте и да стане грешка, пак ще я пусна
![]()

- AL KAPONE
- кандидат преподавател
Ида... почваш да се повтаряш! Отивай да пишеш по други теми и радели...
Нежелая да виждам подклаждане на конфликти!
Имало е грешка вече няма....
Лека вечер на всички.

Нежелая да виждам подклаждане на конфликти!
Имало е грешка вече няма....
Лека вечер на всички.
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.