Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com

Форум

Качествени чепарета
Модератори: Димо Михалев, dobria1
Re: Качествени чепарета
Отиди някъде където ловят сафрид от брега и ще се научиш за минути ако гледаш правилния човек;).jbotev написа:Здравейте, от доста време чета форума ви и го намирам за изключително полезен за неопитни рибари като мен. Досега не съм се регистрирал защото съм намирал всичката информация която ми е била необходима, но... предстои ми излетче на морето.... научих се да правя чепаре благодарение на КИРО, Моряка и всички останали, но се разбрах как се води. Това "поклащане" както и всичко останало за воденето остана недоразбрано от скромния ми капацитет. Затова ще съм ви изключително благодарен ако ми разясните техниките... или ми покажете къде мога да прочета. Благодаря предварително!
Зарганолог
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Ботев,мисля че имам някъде клип,но след няколко дена може да го пусна.Той май е някъде и в тези за излетите които съм пуснал,
ама имам много ровене.Все пак прегледай последните ми клипове.
ама имам много ровене.Все пак прегледай последните ми клипове.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Ще се поровя значи
Благодаря ви

- 1000n
- разбира нещата
Здравейте!
Последното нещо, което "преоткрих"
за чепаретата е, че дребните риби (гюмюш, граца) отиват на малки куки (по-малки от номер 10). Докато харибът се хващаше на 10-и номер, то карагьозът си искаше шестици и по-големи куки. И за сафрида - колкото е по-едър - толкова по-големи куки трябва да се използват. Всичко това звучи съвсем логично, но ме учуди факта, че е в сила в такава голяма степен.
Разбира се има си и риби, за които всичко това като, че ли не важи.
Например меджидите (произволен размер) се ловят на всякакви куки.
Наслука на всички! 

Последното нещо, което "преоткрих"

-
- вече хвърля и на тежко
Здравейте,
До сега чепкахме флуорокарбона, ламетата, перушините и т.н. Но аз искам да споделя, че на последният риболов се натъкнах на следното.
Аз съм с флуорокарбоново чепаре, на перушина с обикновена кука, а колегата със същото но с карбонови куки. Сафрида беше много рядък, но разликата бе в това, че честотата на неговите удари бе в пъти по-голяма от тази на моите удари. След около час-час и половина, той ми даде чепаре с карбонови куки и кълването се изравни. Неговото обяснение бе, че карбоновата кука е много по-лека и чепарето се разтваря по-добре. За първи път лових с такова. Ако някой има наблюдения и е ползвал чепарета с карбонови куки, нека сподели. При какви условия са успешни и дали наистина има разлика вида на куката, защото на мен ми бе "сефте" и не мога да преценя, а и до този момент не бях се замислял по въпроса. Винаги съм смятал, че лъскавата кука е за предпочитане.
До сега чепкахме флуорокарбона, ламетата, перушините и т.н. Но аз искам да споделя, че на последният риболов се натъкнах на следното.
Аз съм с флуорокарбоново чепаре, на перушина с обикновена кука, а колегата със същото но с карбонови куки. Сафрида беше много рядък, но разликата бе в това, че честотата на неговите удари бе в пъти по-голяма от тази на моите удари. След около час-час и половина, той ми даде чепаре с карбонови куки и кълването се изравни. Неговото обяснение бе, че карбоновата кука е много по-лека и чепарето се разтваря по-добре. За първи път лових с такова. Ако някой има наблюдения и е ползвал чепарета с карбонови куки, нека сподели. При какви условия са успешни и дали наистина има разлика вида на куката, защото на мен ми бе "сефте" и не мога да преценя, а и до този момент не бях се замислял по въпроса. Винаги съм смятал, че лъскавата кука е за предпочитане.
!!! Едно е да си ПРОСТОСМЪРТЕН,а съвсем различно е да си ПРОСТ и СМЪРТЕН ...... но някои така и не го разбраха !!!
nikgeo, какво имаш предвид под "карбонова кука"?
-
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
То всички куки са "карбонови"
Техническо чистото желязо е много меко и се използва мисля че само в електротехниката, иначе стоманата е сплав между желязо и въглерод. Май англичаните наричаха въглерода карбон.

Последно промяна от anastas_peykov на Чет Юни 04, 2009 10:34 am, променено общо 1 път.
-
- вече хвърля и на тежко
Аз му зададох същия въпрос и отговора бе, че са изработени от карбон. На въпроса, каква марка и вид:Джо написа:nikgeo, какво имаш предвид под "карбонова кука"?
-Е..а ли им м...а

!!! Едно е да си ПРОСТОСМЪРТЕН,а съвсем различно е да си ПРОСТ и СМЪРТЕН ...... но някои така и не го разбраха !!!
-
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Тия черните куки предполагам са обикновенни стоманени само че подложени на карбонизиране(навъглеродяване), повърхоста им се обогатява на въглерод. Като излязат от пеща метала е такъв черен. Обикновенно след тая процедура последва и повърхностно закаляване но не е зарължително. Има и други повърхостни обработки на стоманата освен карбонизирането. Сигурно това е имал в пред вид човека.
Видях ги и аз този "вид" въдици. Това си е магазинерска измишльотина. "Карбон", демек "въглерод", т.е. "въглеродна стомана", т.е. "дървено дърво", тъй като всяка стомана съдържа въглерод.
-
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Да не клепаме темата само ще вмъкна че при карбоновите пръчки е друго , там е композитен материал в който има въглеродни (карбонови) нишки, те се виждат като оплетка. А за тия куки от тая повърхностна обработка каквато и да е по лоши няма да станат, ако не са по здрави поне малко по ще са устойчиви на корозия. То е няколко микрона дебел, ако я разтъркаш отдоло ще лъсне стоманата.
-
- вече хвърля и на тежко
Не съм химик и почти нямам понятие от химия, но ще ви предложа описание на четири различни вида куки. Няма да посочвам марка или модел, а само описанието от какво са направени:
- Произведена от високо въглеродна стомана...
- Тази ултра лека кука е изработена от фина но здрава карбонова сплав....
- Произведени от стомана и карбон с тефлоново покритие.....
- Изработена от здрава неръждаема стомана....
Не зная, дали това са само тарикатлъци на търговците, но все пак не съм съвсем убеден, че няма разлика.
- Произведена от високо въглеродна стомана...
- Тази ултра лека кука е изработена от фина но здрава карбонова сплав....
- Произведени от стомана и карбон с тефлоново покритие.....
- Изработена от здрава неръждаема стомана....
Не зная, дали това са само тарикатлъци на търговците, но все пак не съм съвсем убеден, че няма разлика.
-
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Да ги заебаваме тия куки щото темата е друга. Аз мисля че просто не го е превеждал металург. Първото и четвъртото са напълно коректни , второто може да имат в пред вид сплав на въглерод и друг лек метал(и) примерно алуминий, магнезий.., третото е глупост според мен. Освен ако е някой композит, за кука композит ме съмнява. Химичния елемент е C (на латински Carboneum) преведено на български се нарича "Въглерод". Май идва от въглен, саждите в печката са почти чист бъглерод 

- Моряка
- кандидат преподавател
То чепарето ,какво е и как е направено има значение,но да не забравяме,че трябва да имитира малки рибки.Играта с пръчката е също важна!Дайте едно качествено ФК чепаре на човек,който никога не е ловил и едно по обикновенно на някой печен в морето с години и резултата може да е объркващ.Който може да докара играта на малките рибки има ефект.А ако се съчетаят всички подробности в един човек,обикновенно се чува
-Абе даде риба,ама имаше един дето около нас само той хващаше.Вадеше я от "Нищото"
-Абе даде риба,ама имаше един дето около нас само той хващаше.Вадеше я от "Нищото"

А сега де? 

-
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Миналата събота или неделя , времето беше слънчево, на 15 метра от мен един колега като се завърти пасажа под него вадише на няколко пъти пълни чепарета , през другото време по едно по две по три. Всички около него зяпахме и рядко вадихме по едно по две. Аз бях с едни зелени електрици. Той ловеше с тъмнозелени чепарета с кука 6-ца, накрая като излязахме ми го показа , може би да са самоделка щото по магазините такива не намерих. Аз от скоро се запалих по спининговия риболов и има едно писано правило из книгите за изкуствените примамки - при слънчево време се слага тъмна примамка , при облачно светла. Сигурно и в морето това правило важи.