Качествени чепарета

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
Mi7chell
сериозен играч
сериозен играч

Re: Качествени чепарета

Мнение от Mi7chell »

jbotev написа:Здравейте, от доста време чета форума ви и го намирам за изключително полезен за неопитни рибари като мен. Досега не съм се регистрирал защото съм намирал всичката информация която ми е била необходима, но... предстои ми излетче на морето.... научих се да правя чепаре благодарение на КИРО, Моряка и всички останали, но се разбрах как се води. Това "поклащане" както и всичко останало за воденето остана недоразбрано от скромния ми капацитет. Затова ще съм ви изключително благодарен ако ми разясните техниките... или ми покажете къде мога да прочета. Благодаря предварително!
Отиди някъде където ловят сафрид от брега и ще се научиш за минути ако гледаш правилния човек;).
Зарганолог
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Ботев,мисля че имам някъде клип,но след няколко дена може да го пусна.Той май е някъде и в тези за излетите които съм пуснал,
ама имам много ровене.Все пак прегледай последните ми клипове.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
jbotev
новобранец
новобранец

Мнение от jbotev »

Ще се поровя значи :) Благодаря ви
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

Здравейте! :D
Последното нещо, което "преоткрих" :lol: за чепаретата е, че дребните риби (гюмюш, граца) отиват на малки куки (по-малки от номер 10). Докато харибът се хващаше на 10-и номер, то карагьозът си искаше шестици и по-големи куки. И за сафрида - колкото е по-едър - толкова по-големи куки трябва да се използват. Всичко това звучи съвсем логично, но ме учуди факта, че е в сила в такава голяма степен. :shock: Разбира се има си и риби, за които всичко това като, че ли не важи. :wink: Например меджидите (произволен размер) се ловят на всякакви куки. :lol: Наслука на всички! :D
nikgeo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nikgeo »

Здравейте,
До сега чепкахме флуорокарбона, ламетата, перушините и т.н. Но аз искам да споделя, че на последният риболов се натъкнах на следното.
Аз съм с флуорокарбоново чепаре, на перушина с обикновена кука, а колегата със същото но с карбонови куки. Сафрида беше много рядък, но разликата бе в това, че честотата на неговите удари бе в пъти по-голяма от тази на моите удари. След около час-час и половина, той ми даде чепаре с карбонови куки и кълването се изравни. Неговото обяснение бе, че карбоновата кука е много по-лека и чепарето се разтваря по-добре. За първи път лових с такова. Ако някой има наблюдения и е ползвал чепарета с карбонови куки, нека сподели. При какви условия са успешни и дали наистина има разлика вида на куката, защото на мен ми бе "сефте" и не мога да преценя, а и до този момент не бях се замислял по въпроса. Винаги съм смятал, че лъскавата кука е за предпочитане.
!!! Едно е да си ПРОСТОСМЪРТЕН,а съвсем различно е да си ПРОСТ и СМЪРТЕН ...... но някои така и не го разбраха !!!
Джо
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Джо »

nikgeo, какво имаш предвид под "карбонова кука"?
anastas_peykov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от anastas_peykov »

То всички куки са "карбонови" :) Техническо чистото желязо е много меко и се използва мисля че само в електротехниката, иначе стоманата е сплав между желязо и въглерод. Май англичаните наричаха въглерода карбон.
Последно промяна от anastas_peykov на Чет Юни 04, 2009 10:34 am, променено общо 1 път.
nikgeo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nikgeo »

Джо написа:nikgeo, какво имаш предвид под "карбонова кука"?
Аз му зададох същия въпрос и отговора бе, че са изработени от карбон. На въпроса, каква марка и вид:
-Е..а ли им м...а :D , донесоха ми ги варсат от Турция. На цвят бяха много тъмно кафяви и приличат на едни черни куки, с които правят понякога такъмите за платерина, но са малко по дебели от тях.
!!! Едно е да си ПРОСТОСМЪРТЕН,а съвсем различно е да си ПРОСТ и СМЪРТЕН ...... но някои така и не го разбраха !!!
anastas_peykov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Тия черните куки предполагам са обикновенни стоманени само че подложени на карбонизиране(навъглеродяване), повърхоста им се обогатява на въглерод. Като излязат от пеща метала е такъв черен. Обикновенно след тая процедура последва и повърхностно закаляване но не е зарължително. Има и други повърхостни обработки на стоманата освен карбонизирането. Сигурно това е имал в пред вид човека.
Джо
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Джо »

Видях ги и аз този "вид" въдици. Това си е магазинерска измишльотина. "Карбон", демек "въглерод", т.е. "въглеродна стомана", т.е. "дървено дърво", тъй като всяка стомана съдържа въглерод.
anastas_peykov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Да не клепаме темата само ще вмъкна че при карбоновите пръчки е друго , там е композитен материал в който има въглеродни (карбонови) нишки, те се виждат като оплетка. А за тия куки от тая повърхностна обработка каквато и да е по лоши няма да станат, ако не са по здрави поне малко по ще са устойчиви на корозия. То е няколко микрона дебел, ако я разтъркаш отдоло ще лъсне стоманата.
nikgeo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nikgeo »

Не съм химик и почти нямам понятие от химия, но ще ви предложа описание на четири различни вида куки. Няма да посочвам марка или модел, а само описанието от какво са направени:
- Произведена от високо въглеродна стомана...
- Тази ултра лека кука е изработена от фина но здрава карбонова сплав....
- Произведени от стомана и карбон с тефлоново покритие.....
- Изработена от здрава неръждаема стомана....

Не зная, дали това са само тарикатлъци на търговците, но все пак не съм съвсем убеден, че няма разлика.
anastas_peykov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Да ги заебаваме тия куки щото темата е друга. Аз мисля че просто не го е превеждал металург. Първото и четвъртото са напълно коректни , второто може да имат в пред вид сплав на въглерод и друг лек метал(и) примерно алуминий, магнезий.., третото е глупост според мен. Освен ако е някой композит, за кука композит ме съмнява. Химичния елемент е C (на латински Carboneum) преведено на български се нарича "Въглерод". Май идва от въглен, саждите в печката са почти чист бъглерод :)
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

То чепарето ,какво е и как е направено има значение,но да не забравяме,че трябва да имитира малки рибки.Играта с пръчката е също важна!Дайте едно качествено ФК чепаре на човек,който никога не е ловил и едно по обикновенно на някой печен в морето с години и резултата може да е объркващ.Който може да докара играта на малките рибки има ефект.А ако се съчетаят всички подробности в един човек,обикновенно се чува
-Абе даде риба,ама имаше един дето около нас само той хващаше.Вадеше я от "Нищото" :lol:
А сега де? :roll:
anastas_peykov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Миналата събота или неделя , времето беше слънчево, на 15 метра от мен един колега като се завърти пасажа под него вадише на няколко пъти пълни чепарета , през другото време по едно по две по три. Всички около него зяпахме и рядко вадихме по едно по две. Аз бях с едни зелени електрици. Той ловеше с тъмнозелени чепарета с кука 6-ца, накрая като излязахме ми го показа , може би да са самоделка щото по магазините такива не намерих. Аз от скоро се запалих по спининговия риболов и има едно писано правило из книгите за изкуствените примамки - при слънчево време се слага тъмна примамка , при облачно светла. Сигурно и в морето това правило важи.
Публикувай отговор

Обратно към “Изкуствени примамки”