Кефал на блесна

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
ribara_bboy
новобранец
новобранец

Кефал на блесна

Мнение от ribara_bboy »

Каква блесна да използвам за по успешен риболов и блесната ли ще е най-ефикасното. На изкуствена рибка или воблер няма ли да е по-добре. Дайте някакъв съвет за кефала.
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Зависи дали го ловиш в река или язовир.
За язовир малките номера на моска с чисто бяло или жълто листо обло , или някой тумбест воблер 3-4 см.

Има едни воблери който имитират жабки, на тях кълве стръвно но при мен само в момента на цопване на воблера.
Аватар
ElGato
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ElGato »

Опитай с булдо ако си на река , доста успешно е ( виж синмките )
може и на пиявица
Работата е за хора , които не ходят на риба :)
Аватар
ribara_bboy
новобранец
новобранец

Мнение от ribara_bboy »

Кой снимки и какво е това булдо.
Аватар
зам.зам.директора
новобранец
новобранец

Мнение от зам.зам.директора »

Булдо ама да не е с много големи размери(е ако е мноо широка реката препоръчва се по-тежко булдо).следващата събота и неделя съм се зарекъл да одим некъв на булдо(па може и на блесна) и за целта се чудя дали да си купя готови мухи или да си праим както в доброто старо време,та в този контекст ако има някой желаещ да ми препоръча нещо по въпроса
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Колега, какво да ти кажа, не се знае дали блесната ще е най ефикасното...Понякога тя, понякога мухата, понякога естествена стръв...
На последния ми излет на Янтра кефалите бяха до такава степен преяли с водорасли, жабчета и малки рибки, от които реката ври, че едвам клъвваха на блесна. Имаше много ялови почуквания, освен това и доста откачалки. Направи ми впечатление, че цаката беше да се хвърля упорито на подходящи места (под надвиснали колни, край паднали дървета) и накрая някой едър кефал атакуваше блесната, но не от глад, а поради дразнене...Имаше и доста риби закачени странично по тялотои по главата, тъй като удрят блесната за да я изхвърлят от територията си (това се виждаше ясно в бистрата вода. Най-удачно беше да се хвърля в дебелите бързеи, където се събираха гладни кефали, които чакаха течението да им донесе нещо и нямат много време да разглеждат храната носена от течението. Използвах 7-8 вида блесни, но най-уловисто се оказа едно съвсем дребно Пантер Мартинче с бяла лопатка на червени раенца. Рибите удряха странично и често се откачаха още при повеждането.
Е, все пак се хванаха 2 кефала по към 800 гр и 5-6 към половинка.
Аватар
madted
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от madted »

колегата Мунчо е асболютно прав. зависи от много неща. затова най-добре си носи повечко "такъми" и на място ще прецениш. от личен опит знам, че ако не ще на блесна или воблер пробвай булдото. но пак ти казвам - на място ще прецениш. няма точно определена стръв за даден район.
Аватар
ribara_bboy
новобранец
новобранец

Мнение от ribara_bboy »

И аз имам една малка блесна като си я копувах ми трябваше за кефал мисля да пробвам на нея. Чух , че на водоема на който мисля да отида хващали на "тропанка". Някой знае ли за кво става дума каква е тази "тропанка" :!: :?: :?:
Аватар
d_a_m_i_a_n_o_v_
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от d_a_m_i_a_n_o_v_ »

Взимаш си няколко воблера 3-6см блесни 00-2 номер и отиваш на избрания от теб обект за риболов,при маловодни и бистри рекички ползвай блесни 0-1.

Наслука.
Спининг риболов и мухарство
Аватар
li4ko
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от li4ko »

батка вземи си воблер голди 2.8 см.потьващ бял с кафяф грьп и 4ерна то4ка зад окото му.това е най доброто нещто за клен (кефал)
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

li4ko написа:батка вземи си воблер голди 2.8 см.потьващ бял с кафяф грьп и 4ерна то4ка зад окото му.това е най доброто нещто за клен (кефал)
Батка,имам абсолютно същия воблер,обаче оня ден на Янтра кефала даже не го гонеше!Моите риби ги изкарах на въртяща блесничка №1 със сребристо чисто листо и камбанка на оста.Гонеше и други модели със издължени златисти листенца и червени топчета на оста,вместо камбанка.Сега търся из нета някакви модели блесни за клен.на клатушка някой вадел ли е?
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

Аз въртях оня ден по Янтра и на клатушка, но не я поглеждаха.Искаше си само блесни.И то не всякакви. :roll:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Имал съм успехи на клатушка през късна есен.Номерата са малки,блесната е с продълговато-овална форма/не издължена/ и с червена триъгълна пластинка на вирбела преди тройката.Води се в придънния слой на водата с доста променливи и плавни насоки на пръчката.Рядко са ми удряли дребни кефали!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Ами каква дължина беше клатушката,че да знам горе-долу.Моята най-малката е 3санта,после имам една 5,една 6 и другите са по-големи.Един колега препоръча някакви български блесни за кефала-Караджа.Някой да ми каже от къде във Варна мога да закупя подобна?
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

На око са м/у 4-5см/все пак бе преди двадесеттина години и окомера ми е бил различен/ :wink: :lol:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”