Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Кефал на блесна
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- ribara_bboy
- новобранец
Кефал на блесна
Каква блесна да използвам за по успешен риболов и блесната ли ще е най-ефикасното. На изкуствена рибка или воблер няма ли да е по-добре. Дайте някакъв съвет за кефала.
- ribara_bboy
- новобранец
- зам.зам.директора
- новобранец
Булдо ама да не е с много големи размери(е ако е мноо широка реката препоръчва се по-тежко булдо).следващата събота и неделя съм се зарекъл да одим некъв на булдо(па може и на блесна) и за целта се чудя дали да си купя готови мухи или да си праим както в доброто старо време,та в този контекст ако има някой желаещ да ми препоръча нещо по въпроса
Колега, какво да ти кажа, не се знае дали блесната ще е най ефикасното...Понякога тя, понякога мухата, понякога естествена стръв...
На последния ми излет на Янтра кефалите бяха до такава степен преяли с водорасли, жабчета и малки рибки, от които реката ври, че едвам клъвваха на блесна. Имаше много ялови почуквания, освен това и доста откачалки. Направи ми впечатление, че цаката беше да се хвърля упорито на подходящи места (под надвиснали колни, край паднали дървета) и накрая някой едър кефал атакуваше блесната, но не от глад, а поради дразнене...Имаше и доста риби закачени странично по тялотои по главата, тъй като удрят блесната за да я изхвърлят от територията си (това се виждаше ясно в бистрата вода. Най-удачно беше да се хвърля в дебелите бързеи, където се събираха гладни кефали, които чакаха течението да им донесе нещо и нямат много време да разглеждат храната носена от течението. Използвах 7-8 вида блесни, но най-уловисто се оказа едно съвсем дребно Пантер Мартинче с бяла лопатка на червени раенца. Рибите удряха странично и често се откачаха още при повеждането.
Е, все пак се хванаха 2 кефала по към 800 гр и 5-6 към половинка.
На последния ми излет на Янтра кефалите бяха до такава степен преяли с водорасли, жабчета и малки рибки, от които реката ври, че едвам клъвваха на блесна. Имаше много ялови почуквания, освен това и доста откачалки. Направи ми впечатление, че цаката беше да се хвърля упорито на подходящи места (под надвиснали колни, край паднали дървета) и накрая някой едър кефал атакуваше блесната, но не от глад, а поради дразнене...Имаше и доста риби закачени странично по тялотои по главата, тъй като удрят блесната за да я изхвърлят от територията си (това се виждаше ясно в бистрата вода. Най-удачно беше да се хвърля в дебелите бързеи, където се събираха гладни кефали, които чакаха течението да им донесе нещо и нямат много време да разглеждат храната носена от течението. Използвах 7-8 вида блесни, но най-уловисто се оказа едно съвсем дребно Пантер Мартинче с бяла лопатка на червени раенца. Рибите удряха странично и често се откачаха още при повеждането.
Е, все пак се хванаха 2 кефала по към 800 гр и 5-6 към половинка.
- ribara_bboy
- новобранец
- d_a_m_i_a_n_o_v_
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Батка,имам абсолютно същия воблер,обаче оня ден на Янтра кефала даже не го гонеше!Моите риби ги изкарах на въртяща блесничка №1 със сребристо чисто листо и камбанка на оста.Гонеше и други модели със издължени златисти листенца и червени топчета на оста,вместо камбанка.Сега търся из нета някакви модели блесни за клен.на клатушка някой вадел ли е?li4ko написа:батка вземи си воблер голди 2.8 см.потьващ бял с кафяф грьп и 4ерна то4ка зад окото му.това е най доброто нещто за клен (кефал)
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Ами каква дължина беше клатушката,че да знам горе-долу.Моята най-малката е 3санта,после имам една 5,една 6 и другите са по-големи.Един колега препоръча някакви български блесни за кефала-Караджа.Някой да ми каже от къде във Варна мога да закупя подобна?
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.