ЗАРГАН - 2009г

Модератори: emo vasilev, alekst

Заключено
карид
сериозен играч
сериозен играч

Re: ЗАРГАН - 2009г

Мнение от карид »

starcho написа:Зарганчето и на торен черв съм вадил
А бе и аз съм хващал на торен червей ама миналата година хванах и един на грозд бял червей.
Застанах на скалата още по тъмно и заразпъвах. В един момент "сякаш" настъпих нещо, но не му обърнах внимание, а заджасках бомбардата. Хванах няколко заргана и спря. Вече беше светнало и в един момент погледнах в краката си какво съм настъпил-кутийка с бели червеи, които щъкаха по скалата. Мигновенно ми щракна, пък и някъде тук бях чел, че и на бял се хваща. Посъбрах колкото можах обратно в кутийката и нанизах няколко на куката. Още с първото мятане имах удар и един среден зарган се озова в кофата. Други удари не последваха, но и не упорствах особено-още десетина замятания. И още нещо-нали не си мислите, че през септември някой ще отиде на зарганско място с бял за друга риба, освен за зарган? Значи се лови с бял ама рядко се пише. Пък и все гледаме да мятаме блатния, пък като се отчаяме, чак тогава започваме експериментите. :idea:
Аватар
FiSheRMaN_
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от FiSheRMaN_ »

аз миналата година докато бяхме на пикник нямаше какво да правя и викам даи ще похварлям малко ама нямах червеи,мислих мислих и сложих една скарида и на 2-рото ,3-тото замятане хванах едно зарганче.И хем още небеше дошло асал зарганското време ;)
satir
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от satir »

то в крайна сметка на късмет може и парче пица да хванеш, но не мисля че в това е въпроса, а по-скоро на кое се лови редовно и най-хубаво, защото то заблудени индивиди винаги ще има (все пак не само при хората има такива) :drinkers: :mrgreen:
Аватар
MAESTROTO
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MAESTROTO »

Та като сме почнали различната стръв за зарган и аз да се включа пак.В Турция в Егейско море няма от нашите червей.Но нали не мислите ,че там рибарите стоят и гледат.Та там,някой ловят с по-първобитни въдици.Хвърлят от ръка,без макари и пръчка,голяма плувка,вместо бомбарда.А такъма не е като нас,дълъг повод с една кука , а къс повод с навързани куки,тип полиангистро.5-6 куки на основното влакно направо през 2-3 см.За стръв използват малко парче около1 см варена или не ,скарида на всяка кука.След което хвърлят голямата плувка/като булдо/ с вързания на нея повод с 5-6 куки .За стръв използват и миди.И изтеглят по малко към брега.Но съм виждал и тези,които ловят с макари и прът,да използват пак голямо булдо,както ние бомбарда и повод като нас с една или 2 куки.На куката или вързват дебел конопен конец,който във водата се извива,също ,като морските червеи или филират един зарган и го нарязват на тънки ивици с кожата.Във водата,парчето блести се извива като малка и дълга рибка.И с земни червей става.
Кефа цена няма!
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Преди 25 годин зарганчо го ловиха на скарида с голема плувка и се ловеше пущината без проблем.
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

Плувката и сега върши страхотна работа когато рибата е долу , а дъното е по-скалисто . По този начин се избягва заплитането на такъма по камъните.Ударите са по-рядко,но затова пък все едри риби се хващат. Именно по този начин хванах рекордния си зарган /85 см/ преди години на буната на "Слънчев ден". Кофти при този метод е ,че не се постигат далечните дистанции на бомбардата, но кефа от удара на рибата е в пъти по-голям. Винаги си нося един такъм с монтирана плувка. Виждал съм колеги да ловят и с ваглер,но аз не съм пробвал.Нещо не ми е ясен много метода , пък и голямо нагласяне на тежестите пада.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Аватар
kopoy_92
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от kopoy_92 »

Ето такъма за заргана с копринени конци
Изображение
и копринения конец
Изображение
Последно промяна от kopoy_92 на Чет Юни 18, 2009 12:31 pm, променено общо 1 път.
runner
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от runner »

Колега, би ли го описал такъма, че не е видно от снимката. А този конец не ми прилича много на конопен, да не е коприна?
Никога не съм хващал повече от 12 заргани, но винаги страшно съм се забавлявал!!!!
Мммм-даа! Важен е процеса!
Аватар
kopoy_92
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от kopoy_92 »

runner написа:Колега, би ли го описал такъма, че не е видно от снимката. А този конец не ми прилича много на конопен, да не е коприна?
Колега прав си това е коприна аз съм се объркал (поправих си грешката). Изинявам се. Такъма е същия като бомбардата обаче вместо кукичка се слага този копринен конец.
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Копринения конец оплита муцунката на заргана и без кука се вади сигурно,да го заболи сърцато рибаря-черва излиза 10 ст. Има и друг пиниз-калмар на лентичка,жилав и дълго се вее на куката.Ма то като се замисли човек всяка лентичка от рибе ще свърши работа,стига да е жилава.
Аватар
Mi7chell
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Mi7chell »

Днес към 8:45 сутринта ковнах един зарган на вълнолома,бях за илария,но нямаше.Колегата до мен също взе един зарган.Аз бях на бавнопотъваща,а той на плаваща.Рибите бяха доста добри за това време на годината,моя зарган беше 44 см. и беше пълен с хайвер.
Зарганолог
didibandidi
новобранец
новобранец

Мнение от didibandidi »

здравейте ! някой хващал ли е скоро зарган и къде ако може да кажете, че гледам на борсата продават на 8 лева килото,това никога не е било,значи би трябвало да го има в изобилие,а никой дума не обелва-сигурно всички са за риба -наслука !! :)
Аватар
Mi7chell
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Mi7chell »

Днес като по часовник в 8:45 ковнах още едно зизи,значително по малко от вчерашното 37 см,и това беше всичко от 5:00 до 11:00 някъде.След това излезе силен източен вятър и прибрах такъмите.
Зарганолог
kuku
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kuku »

4!И то там където най малко очаквах - Шкорпиловци.Щяха да са по-вече (сигурно) ако не бяха водораслите и вълните.Имаше силно течение и вятър в обратна посока.Авера и той се записа но с 2.Докато си вардеше дънните ...... .Взе да става интересно - рибите не са огромни но са прилични.При внимателно вглеждане се виждаше как увата се "пръска" по повърхността, така че - оглеждайте се като сте на морето.
Аватар
vatus56
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от vatus56 »

didibandidi написа:здравейте ! някой хващал ли е скоро зарган и къде ако може да кажете, че гледам на борсата продават на 8 лева килото,това никога не е било,значи би трябвало да го има в изобилие,а никой дума не обелва-сигурно всички са за риба -наслука !! :)
Заргана който продават по борсите не е нашенски.
Никоя риба не е по - важна от живота !
Заключено

Обратно към “Информация за активноста на рибата по морето.”