Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Помощ при строене на къща ???
Модератор: dantho.mihov
Re: Помощ при строене на къща ???
Благодаря много на всички колеги взели участие в темата и на лични със съвети и предложения. В момента съм в размисъл какво, кога и как.....
Я да разширим малко кръгозора и мисленето. т.к виждам, че има много хора, които разбират от тази материя. Та идеята ми е сладнета - колко според вас би струвала къща около 150 м2, едноетажна, респективно с допълнителен гараж 20 м2. Разбира се, питам чисти теоретично, за да знам горе долу какво ме чака. Говорим за нормални неща, не някакви специални шукаритети като мрамор от Тамбукту и паркет от Панама....
Я да разширим малко кръгозора и мисленето. т.к виждам, че има много хора, които разбират от тази материя. Та идеята ми е сладнета - колко според вас би струвала къща около 150 м2, едноетажна, респективно с допълнителен гараж 20 м2. Разбира се, питам чисти теоретично, за да знам горе долу какво ме чака. Говорим за нормални неща, не някакви специални шукаритети като мрамор от Тамбукту и паркет от Панама....

-
- новобранец
Преди месец майсторите ми завършиха моите гаражи-2 бр по 24кв.Горе-долу ми излезнаха към 4-5 хиляди лева без вратите и прозорците(още нямат),направих ги от бетонни тухли които взех на 80 ст. бройката-85 с превоза.
За къщата поне аз не мога да ти кажа колко ще ти излезе.Ще ти кажа за моята 151 кв. на един етаж със 130 кв. изба на 2,30(цялата е на изба без терасите естествено) горе-долу колко,като изброявам: грубия строеж на сградите и къщата и оградите,дограмата,лепене на плочки на 2 бр.баня и антре,мазане-вътре изцяло,покрив(около 300 кв.разгъната площ или поне толкова го изчисляваха майсторите дето го правиха),врати,гравитачно парно с котел на твърдо гориво,кухня-поръчка,обзавеждане,бетон от бетоновъзел,вар,пясък,камъни за темели и яма(нямаме канализация),багери и др. които не се сещам все пари за майстори,магазини и др. до тука грубо от 170 до 200 хиледи лева като строежа започна 2000 година пролетта,като самичък направих и все още някои неща имам да довършвам и които още не съм започнал и не съм включил по долу и майстор не е барнал и няма да барне,защото иска пари-канализация,яма,ел.инсталация,водопровод,изолация стиропор отвън,гипскартон на таваните вътре,замаска,ламинат,плочки в кухня,контакти и ключове,ел табла и др. ,които не се сещам.
Имам още доста неща за правене,но да не изброявам.Това е общо взето.Според мен приготви към 250 хиляди и започвай смело.Ако наемеш фирма може да ти излезе доста по евтино или поне така чувам,не знам,питай и събирай инфо.
За къщата поне аз не мога да ти кажа колко ще ти излезе.Ще ти кажа за моята 151 кв. на един етаж със 130 кв. изба на 2,30(цялата е на изба без терасите естествено) горе-долу колко,като изброявам: грубия строеж на сградите и къщата и оградите,дограмата,лепене на плочки на 2 бр.баня и антре,мазане-вътре изцяло,покрив(около 300 кв.разгъната площ или поне толкова го изчисляваха майсторите дето го правиха),врати,гравитачно парно с котел на твърдо гориво,кухня-поръчка,обзавеждане,бетон от бетоновъзел,вар,пясък,камъни за темели и яма(нямаме канализация),багери и др. които не се сещам все пари за майстори,магазини и др. до тука грубо от 170 до 200 хиледи лева като строежа започна 2000 година пролетта,като самичък направих и все още някои неща имам да довършвам и които още не съм започнал и не съм включил по долу и майстор не е барнал и няма да барне,защото иска пари-канализация,яма,ел.инсталация,водопровод,изолация стиропор отвън,гипскартон на таваните вътре,замаска,ламинат,плочки в кухня,контакти и ключове,ел табла и др. ,които не се сещам.
Имам още доста неща за правене,но да не изброявам.Това е общо взето.Според мен приготви към 250 хиляди и започвай смело.Ако наемеш фирма може да ти излезе доста по евтино или поне така чувам,не знам,питай и събирай инфо.
Какво е по-хубаво от едно бурканче с мед?Две бурканчета с мед.-Мечо Пух
- Big^Fish
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Приятелю в момента за половината на тия пари, ще си направиш 200 квадрата, ама много добра къща, с басейнчето,дворчето и т.н.За съпоставка, преди година за същите тия пари си взимаш един 60 квадрата апартамент. Та така.shoplandeca написа: Според мен приготви към 250 хиляди и започвай смело.Ако наемеш фирма може да ти излезе доста по евтино или поне така чувам,не знам,питай и събирай инфо.
СЪБИРАЙТЕ СИ БОКЛУЦИТЕ, НЕ БЪДЕТЕ СВИНЕ!
- Диканаров
- кандидат преподавател
Колега, има типови проекти както от дърво, така и от олекотени панели! След като си вече с уреголиран парцел, се прави кота нула от теб по съответния проект и фирмите за 2 седмици извършват монтажа на дървените или панелни стени, таван, покрив, ел и вик - инсталации, изолации. От там на татък си е твоя работа за довършителните работи. Шпакловки, мазилки, боя, паркет или дюшеме, дограма, арматура за баня и тоалетна и т .н. За такава площ ще стане за едно лято къщата и няма да е скъпа, както при масивните строежи. В София и в Пловдив всяка година се правят по няколко изложби или изложения от такива специализирани фирми. Това е от типа "Стройко". Няма да е зле да отидеш на някое от тях или да контактуваш ръководството на НДК и Пловдивски панаир за да ти подадат инфо за участнци в предишни такива мероприятия! .За пояснение, къщите в Канада и в Скандинавия са предимно такива. Ти си решаваш, просто още една идея! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
-
- новобранец
Възможно е колега,интересно ми е да чуя и мнението на други колеги по въпроса,пък после ще извадя фактитеBig^Fish написа:Приятелю в момента за половината на тия пари, ще си направиш 200 квадрата, ама много добра къща, с басейнчето,дворчето и т.н.За съпоставка, преди година за същите тия пари си взимаш един 60 квадрата апартамент. Та така.shoplandeca написа: Според мен приготви към 250 хиляди и започвай смело.Ако наемеш фирма може да ти излезе доста по евтино или поне така чувам,не знам,питай и събирай инфо.

-
- разбира нещата
Значи 1-во ако купиш парцела ти ще дадеш около 20%,следва проекти и изграждане там влизат около 20-50 % в зависимост от вида...но след това замазки слагане на врати,прозорци гипсоване,шпакловане,обзавеждане на стаи и бяла с черна техника всичко това влиза най-малко 2 пъти повече от самото изграждане...т.е. 80-150% ....така че сам си прецени колко пари трябва да отделиш за да си построиш и обзаведиш всичко...за да не се получи така че изградиш нещо и то да остане голо... 
Да ти кажа че например да купиш 1 м2 плочки да речем струват 10 лв. ти трябва да го умножиш по 3...т.е. това прави 30 лв. от закупуването(понеже ще влиза и лепило),доставянето и работата за майстора...

Да ти кажа че например да купиш 1 м2 плочки да речем струват 10 лв. ти трябва да го умножиш по 3...т.е. това прави 30 лв. от закупуването(понеже ще влиза и лепило),доставянето и работата за майстора...

Грехота е да убием трофейни риби!
Дайте им втори шанс!
Дайте им втори шанс!
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Един съвет от опит, подходи внимателно към строителната фирма, която ще наемеш. Препоръка от доволен техен клиент, по възможност твой близък или познат. Ние послушахме архитектката и стана тегаво. Примерно покрива ни го правиха и разваляха 2 пъти, на някои плочи имаже нужда от 12 сантиметра замазка, за да се оправи денивелацията. Предстои ни разкопаване-разбиване и пренареждане на хидроизолацията. Та след изгонени бригада на строителна фирма и друга наемна такава.....най -после попаднахве на читави майстори, но след загубена половин година и десетки хиляди напразно похарчени.... Друг съвет да намериш специалист, който да следи за разценките, вложените материали и труд и съответствието им с това, което ще платиш накрая. Най елементарен пример ще ти дам с 800 грама пирони изхабени в квадратен метър куфраж /при норма 80/ и завишена с 1/3 в фактурата квадратура на покрива. Това за пироните звучи дребнаво, но се събират над 1000 лева само от тях. Запаси се и с успокоителни и здрави нерви... Успех!!
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
[/quote]Възможно е колега,интересно ми е да чуя и мнението на други колеги по въпроса,пък после ще извадя фактите
.http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... d=13223561[/quote]
Не смятам, че цените са паднали толкова много. Разликата е, че пазара сега изхвърля калпавите майстори и фирми. На теб най- много ти е излязла избата, която и сега ще ти излезе (почти) същите пари.

Не смятам, че цените са паднали толкова много. Разликата е, че пазара сега изхвърля калпавите майстори и фирми. На теб най- много ти е излязла избата, която и сега ще ти излезе (почти) същите пари.
не ще, не ще па спре
- Big^Fish
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Факт е обаче.elmur написа: Не смятам, че цените са паднали толкова много.

-
- разбира нещата
Бат' Ицо е прав,ако си силен с парите,няма какво да го обсъждаме,но тръгнеш ли да строиш,съм сигурен че ще излезе доста повече от колкото да вземеш готово жилище.butnik написа:Имаш ли представа колко много пари ще трябва да приготвиш.
В този занаят съм и виждам какво е.Ако търсиш фирма,не разчитай на това какво е пострила,а как.Сега с тази криза доста фирми задлъжняха и фалират.Много пари напред не давай,за да не останеш излъган,ако фирмата е сериозна,даже и пари напред не трябва да иска,а само след завършена последователна дейност,а ти да осребряваш за материали и труд.Много е относително,за това те предупреждавам да внимаваш и ти пожелавам успех!
"Пише жени - влизаш то тоалетна"
Колко е паднала цената на бетона? (казвам, че не е мръднала)Big^Fish написа:Факт е обаче.elmur написа: Не смятам, че цените са паднали толкова много.![]()
Не казвам, че не са паднали, а просто, че не са паднали с колкото казваш.
От този пост излиза, че цените са паднали наполовина (а и повече), което не е вярно. Да не говорим и, че за апартамента си дал за пример доста луксозен (което е добре за да се натърти разликатаBig^Fish написа:
shoplandeca написа:Според мен приготви към 250 хиляди и започвай смело.Ако наемеш фирма може да ти излезе доста по евтино или поне така чувам,не знам,питай и събирай инфо.
Приятелю в момента за половината на тия пари, ще си направиш 200 квадрата, ама много добра къща, с басейнчето,дворчето и т.н.За съпоставка, преди година за същите тия пари си взимаш един 60 квадрата апартамент. Та така.

Айде за да не е само спам по темата, като се замисляш за къща е важно да знаеш кои идеи ще ти излязат по- евтини и кои по- скъпи.
Покрива и мазето излизат най- скъпо, което означава, ако искаш да ограничиш харченето ( в някаква степен) трябва да се замислиш тези неща да са възможно най- малки. Което означава къща без сутерен и на два етажа ( за да запазиш разгърната площ), ще ти излезе по евтина от такава на един етаж.
не ще, не ще па спре
- Big^Fish
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Конкретните цени на всички строителни материали не ги помня. Но, понеже поради една или друга причина работя с инвеститори и строителни фирми, мога да кажа че, в момента груб строеж се прави на 100-120 евро.Грубия строеж ти включва бетоновия скелет и тухлената зидария.Да не говоря че има фирми които дават и цени от 90 евро за квадрат( мои познати в момента строят кооперация на тая цена). До ключ ( + врати, дограми, инсталации и настилки) в момента можеш да се "включиш" на 240-260 евро за квадрат. Само до преди година грубия строеж сядаше 180-200 евро. Пак завиви и от фирмата,обекта и т.н.Принципно след като се хванеш с някоя фирма, хората ти дават оферта, в която са включени и материалите и труда, ти не се занимаваш с купуването на материали и т.н. Всяка фирма си слага различно за труд, 10-20 %, от което идват и разликите в различните оферти.
П.П. А относно примерът с апартамента,който дадох... нима миналата година апартаментите в Младост не бяха стигнали цени от 1000-1100 евро на квадрат? Нима новото строителство в Студентски град, също не беше стигнало такива цени?
П.П. А относно примерът с апартамента,който дадох... нима миналата година апартаментите в Младост не бяха стигнали цени от 1000-1100 евро на квадрат? Нима новото строителство в Студентски град, също не беше стигнало такива цени?
- krokibg
- учете се от него
Ето ти,още едно предложение !!!

Всичко това което го гледаш,се вдига за шест седмици /6/ и 150м2 струва 72 000 евро.На шестата седмица,си внасяте завивките,мебелите,печката и хладилника и заживявяте,без да има нещо което да пипнете или преправяте.Последния майстор който напуска къщата,забърсва стъпките до вратата !!! Всичко се прави от едни и същи хора,от първата копка до ключа !!! Иска се само да си е уриголиран парцела,да си внесеш проекта който ти се дава за удобрение/след като си избрал модела на къщата/ и да си докараш тока,питейната вода и отходната,на два метра от мястото,където ще е нулевия цикъл.Утоплението е на половина,охлаждането също,а панела който се прави,отговаря на четиридесет и пет см - /45см/ тухлена стена.Избираш си цветовете на кухнята и банята,като в цената влизат стандартни такива .Ако искаш нещо по така,като джакузи и други екстри,си заплащаш горницата над цената за стандартните,които са описани в договора.Можеш да си сложиш ниско емисионни стъкла и каквото си пожелаеш,но всичко над цената за стандартните се заплаща отделно с анекс.Дава се гаранция 30 години и навсякде се третира със специални мазила за дърво и т.н против дървояди и други вредители по дървото.За твое сведение,в скандинавия,90% от къщите са такива и карат по 50-60 години,докато дойде момента да се сменят дъските на фасадата,дано сте живи да ги смените
Другите фирми ти качват панелите,слагат ти покривива и те оставят да се бориш с останалите довършителни работи,които ще ти вземат акъла.Тук,влизаш да живееш веднага след последния майстор !!! Ако имаш въпроси,просто питай

Всичко това което го гледаш,се вдига за шест седмици /6/ и 150м2 струва 72 000 евро.На шестата седмица,си внасяте завивките,мебелите,печката и хладилника и заживявяте,без да има нещо което да пипнете или преправяте.Последния майстор който напуска къщата,забърсва стъпките до вратата !!! Всичко се прави от едни и същи хора,от първата копка до ключа !!! Иска се само да си е уриголиран парцела,да си внесеш проекта който ти се дава за удобрение/след като си избрал модела на къщата/ и да си докараш тока,питейната вода и отходната,на два метра от мястото,където ще е нулевия цикъл.Утоплението е на половина,охлаждането също,а панела който се прави,отговаря на четиридесет и пет см - /45см/ тухлена стена.Избираш си цветовете на кухнята и банята,като в цената влизат стандартни такива .Ако искаш нещо по така,като джакузи и други екстри,си заплащаш горницата над цената за стандартните,които са описани в договора.Можеш да си сложиш ниско емисионни стъкла и каквото си пожелаеш,но всичко над цената за стандартните се заплаща отделно с анекс.Дава се гаранция 30 години и навсякде се третира със специални мазила за дърво и т.н против дървояди и други вредители по дървото.За твое сведение,в скандинавия,90% от къщите са такива и карат по 50-60 години,докато дойде момента да се сменят дъските на фасадата,дано сте живи да ги смените

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- Big^Fish
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Бат Любо, можеш ли да дадеш някакъв сайт на фирмата, някъде където е обяснено за въпросната сглобяема технология.За собствена информация ме интересува да проверя някои неща.
Поздрави.
Поздрави.
-
- новобранец
Колегата ти дава доста добро предложение за къща на доста добра цена,наистина и на мен ми хареса къщичката,но поне за мен това е вилна къщичка,а не къща за постоянно обитаване.Аз предпочитам бетон,арматура и тухли-здрава работа.Това си е лично мое виждане и мнение и не искам да го налагам на никой.