Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
clockorange
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от clockorange »

Здравейте на всички любители на природни дарове :D!!! Много се радвам, че открих вашия форум.

Аз съм ходил много за гъби с нашите (предикато малък и обожавам да ги бера и хапвам.

От две години живея в Бърно, Чехия. Тези дни се като се разхождах из улиците мернах по стар навик (явно се изостря по това време, особено след дъжд :) в тревата между булеварда и тротоара нещо бяло и подканващо - обърнах го и - Печурка! В центъра на града!! От тогава очите ми все по тревата шарят, намерих още няколко.. Но какво беше очудването ми, когато между блоковете, под 2 бора открих 4-5 Рижки! Е тва не го очаквах. Наоколо имаше и още 3-4 вида и то не само някакви лилипути, а и доста солидни гъби - но не ми говориха нищо.

И така, пръжнах аз Рижиките (страхотен аромат се понесе) и ги хапнах сладко под учудените и невярващи погледи на приятелите ми :lol: И разбира се крастата ме обхвана!! От толкова време не бях изпитвал тръпката да ходиш за гъби и бях зажаднял :) . По-късно в парка около работата ми и по алеите открих Челадинки, страхотна супа си викам! И без да чакам, на другия ден обедната почивка хахаха - с плик и нож тръгнах по близкия хълм, на 10 мин от бачкането :D

И така на темата, която ме доведе тук - открих доста голяма Печурка, която беше бутната заедно с корена - явно преди няколко часа. За другите, които открих (не много - очаквах да са повече), съм почти сигурен. Но за тази - не знам. И понеже нашите не са наоколо - реших да поразгледам в нета.

Когато я намерих - ламелите отдолу си бяха по правилата - кремаво сиви с розов оттенък. Определено се отличаваха по цвят от бялото й месо. Шапката и не беше напълно бяла, а с леко жълтеникав оттенък и с не толкова правилна кръгла форма - неща които според мен я отличават с Бялата смърт. Още вчера, когато я намерих, исках да я пекна заедно с другите :) , но не посмях. Днес ламелите вече са си кафяви... Та въпросът, които все ми се върти, е дали Бялата мухоморка не може да си промени цвета на ламелите (само те, без месото, което си беше бяло) ако престои известно време - понеже както споменах, аз я открих вече откъсната??

Така или иначе - май ще да я хвърля. Въпреки, че съм почи сигурен, че си е Печурка и то страхотна (от много време не съм ял горкса- затова говоря с такъв патос :) ). Мисля, че тук съшщо има и психологичен момент - някой я беше видял и я беше ритнал :) Пък и все пак съм в друга държава - тук нравите са други, може пък тук и гъбите да са с различен нрав :lol:

В края на краищата супата от Челадинки стана супер!!!

Това е, желая ви наслука!
Последно промяна от clockorange на Сря Юли 01, 2009 8:39 pm, променено общо 1 път.
clockorange
новобранец
новобранец

Мнение от clockorange »

Elfi написа:Мда, ако това е пачи крак, са прави колегите за вкуснотията, но аз не съм сигурна - знам че той има по - неправилни форми ( карам по спомени - веднъж съм брала) Колкото до пърхутката - тия дребните за нищо не стават - преди 2 години на една поляна се побърках от гигантски пърхутки и гигантски печурки :shock: В един момент се оказа, че 5-те човека така се бяхме натоварили с гъби, че едвам се прибрахме пеша през хълмовете :lol: Две пърхутки под едната мишница и торбичка в другата ръка и едвам се довлякох до вкъщи
Да - права си, като пораснат малко, придобиват по-неправилна форма. Но тези изглеждат младички, в тийн възрастта и още неоформени. Но по ламелите и цвета бих казал, че са точно такива! Младите имат понякога по-бледо жълт цвят като този на снимката, после цветът става все по-ярко жълт. Ако и миришат на кайсия..

За пърхутките - не носи две пърхутки под една мишница, след като можеш да вземеш и 3 :lol:

Наздраве!
Аватар
parvanoff
новобранец
новобранец

Мнение от parvanoff »

Не смятам, че е много правилно да питаш по форумите за гъби-в смисъл и да ги ядеш после :wink: Аз, без да гарантирам за 100% достоверност, мисля, че бялата мухоморка не става кафява отдолу, но не бера такива, затова не давам 100% сигурност, но от това, което знам е така. За мен това е най-правилния начин за разпознаване на печурката-просто не се бере млада още, защото като млада е с бледо розови или направо бели ламели. Различават се и по други неща, но за мен това си е начина. Познават се и по миризмата, имаше и разлики и във вулвата, но трябва да отворя книгата, че отдавна не съм гледал :wink: Пък и лично аз смятам, че се различават доста и по външен вид.
Ето малко снимки от мойте геройства-това е монтанско
http://www.parvanoff.snimka.bg/album.ph ... _id=395657
има снимки на печурки, манатарки, пърхутка, масловки, брезовки, сърнели, виолетка, огнена манатарка? и жълта манатарка? и отровните червена мухоморка, и пантерка
някой ако знае нещо за жълтата манатарка ще съм му благодарен да сподели. Иначе чух, че по нашиО /на майка ми и баща ми :wink: / край са метнали гъбите и ме е яд, че не мога да изляза отпуска и да си поисушим за зимъска :wink:
Поздраве на всички гъбаре-и не бъдете нетърпеливи-така се тровят хората /а и споразват гъбите като ги берат млади и с мицелите :| /
българино, знай своя род и език
Само Левски и България
dona
новобранец
новобранец

Мнение от dona »

Въпросче? По Пловдивско валя ли, дали са се показали гъбките?
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Clockorange, така по описание никой не е в състояние да даде сигурен отговор. Отликата между бялата мухоморка и печурката е :- НАЛИЧИЕ НА ВОЛВА В ОСНОВАТА НА ПЪНЧЕТО НА МУХОМОРКАТА! Печурката когато още не се е отворила има белезникави ламели и се бърка с бялата, но в последствие, когато се отвори, ламелите и порозовяват! На мухоморката винаги са бяли!!! Има обаче една друга гъба:- карболката, която има калпаче, пожълтяващо на пипане и мръсно-сиви ламели. Отличаването от царската печурка, която има златисти люспички на гуглата е по миризмата! На отровният двойник миризмата си идва от наименованието. Имаш ли и 1% съмнение , не я взимай или я сложи отделно и после прави консултация с добър гъбар! :wink: :!: :!: :!:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

Ето какво сабрахме с татко ми, днеска :wink: ние викаме Лисичар на габата,а при Вас знам че се нарича Пачи Крак :wink: Много вкусна габа,и за в тава,и за чорба и за пица :wink: В комбинациа с манатарката е страхотиа :drinkers:
Изображение
Изображение
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от bkd »

Никола, с такова мариновано как съм се "мариновал" ,за.би :wink: :drinkers: :lol:
ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
timo1
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от timo1 »

nikola polizovski написа:Ето какво сабрахме с татко ми, днеска
Много гъби бре Никола :lol:
я тия тук кажете дали стават...пънчето на дървото е череша
Изображение
а тия са на топола
Изображение
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Кольо, и руснаците им казват "лисички"! Аз също тази година за пръв път набрах 5кг. пачи крак. Две седмици вали, а едва тази събота намерих! Имаше още една червива манатарка, три бисерни и четири хлебни млечници. Напълно доволно! Даже и затворих за "по-така" случаи десетина буркана! Кой знае ще има ли друга слука! Дано другата събота да излязат манатарките най-накрая! Иначе до сега годината бе много постна! :wink:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
CrossFire
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от CrossFire »

Здравейте! Тази гъба я намерихме под едни капинаци около дъбова гора. Прилича ми на вид сливовка. По грешка беше унищожена(докато чистехме капинаците). Извинявам се за качеството на снимките. Според вас какъв вид е?
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
parvanoff
новобранец
новобранец

Мнение от parvanoff »

Прилича на челядинка това... Но най-добре си е да се види наживо...
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0% ... 0%BA%D0%B0
Само Левски и България
Аватар
CrossFire
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от CrossFire »

parvanoff написа:Прилича на челядинка това...
Виж тези, първата е обикновена, а втората е отровна сливовка:
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
parvanoff
новобранец
новобранец

Мнение от parvanoff »

Ми според мен от първата се различава по ламелите, а от втората по пъпчицата на шапката, което е характерно за челядинката, па и на двете сливовки ми се виждат дебели пънчетата, но както казах на снимка е трудно... Просто си казвам мнението и ти казвам, че не е меродавно-най-меродавно трябва да е твоето. В уикипедията се казва точно за ламели, спори и такива неща, а и продават книжки, в които ги пише тея неща...
Само Левски и България
Аватар
CrossFire
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от CrossFire »

parvanoff написа: В уикипедията се казва точно за ламели, спори и такива неща, а и продават книжки, в които ги пише тея неща...
Знам къде, какво пише, имам и нет, имам и книги! Но след като пиша тук, значи не съм се справил с тях и искам мнение от колеги.
А това за "пъпчицата на шапката" - има я и на сливовките, и на гъбата на снимката, и на челядинката.
Изображение
Аватар
Elfi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Elfi »

Тия и в изобилие да ги видя, никога няма да ги откъсна !Миналата седмица така набрах една торба с гълъбки и после ги изхвърлих - за първи път брах гъби, които не познавам! Залагам вече на сигурното и дегустираното :wink: Вчера на Бистрица си намерих 2 сърнелки, 1 печурка - доста голяма и 2 пърхутки - колкото топка за тенис - в момента ги готвя :roll: Ако утре пак съм тук, значи са ядливи :mrgreen:

А за инфо да ви кажа - пребродих склоновете на железница - открих няколко изядени гълъбки и две млади брезовки - но и тях не съм дегустирала, та ги оставих за някой друг - тая година нещо гъби нема :(
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”