Пак ще питам+нова питанка.
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
Пак ще питам+нова питанка.
Преди няколко месеца си взех уип "Браунинг" 9,50.Ластик на 2-ро коляно.Безкрайно съм доволен и имам доста добри резултати в сравнение с директния,с който ловях преди-8-ца.За въдица с макара забравих вече от кога не съм хващал,освен дъната за щука и бяла
.Въпроса ми е следния:
Последните два риболова бяха на Нови хан,защото малкия-на 13г.,бързо му писва като рибата не кълве,а и като закачи нещо по-едро се кефи на макс.Както и да е.Закачих няколко шарана -1кг,2кг,3кг.Извадих ги,но имам затруднение със следните неща:
1.Уипа трябва ли да се вдига високо или не?При по-тежките шарани се огъва на дъга,но само в първите 3 секции и имам чуството че всеки момент ще се спраска.
2.При скъсяването-ако държиш рибата натегната,се получава трудност при вадене на колената.Съосието се нарушава,върви трудно и може да се спраска.Ако отпусна рибата-на 3 пъти се откачи.Може би бъркам и в това,че я разглобявам не едно по едно,а примерно на 4 или 5-то,а после с кепа,че ластика е навън целия.
И да кажа две неща от опит:
1.Ролер си трябва,щото иначе чупиш.Пробвах без и счупих
2.Ако водоема позволява и може да минете без скара,за да не се обръща стола при ставане,сложих лапите на дългата страна
.Вярно,седиш на тясната страна,ама при влачене на далеч всеки спестен килограм се усеща.
П.П.Взех си стол на "Мавер",а не платформа-страшно съм доволен-лек,обемен.Само кофтито е че профила е квадратен,а не кръгъл,но се оправих-и скара му направих и прикачни.Но честно казано ако маго да си спестя влаченето,спестявам си го.

П.П.П.Сега-вчера след обяд ходихме на Искър-а за платики.Аз със уип-а,колегата с 8м."Спиди".Дълбочина на 9,50-10,50м. около 5-5,50м.Дъното с лек наклон напред.Веднага се появи проблем при мен-много дълга линия и за да хвърлиш под върха или малко по-напред,трябва да залюлееш линията,а това води до уплитания???
Нагазих във водата,скари-мари но едни 1-2 метра не ми достигаха и колегата хвана повече риба от мен.Друга причина е че той ловеше с морков 1,5гр.,а аз заради люлеенето отидох на 3гр. и често вадех сдъвкани червеи,без видима индикация.Но нямах нито едно откачане или фитка.Каквото отчетох като движение на плувката,това извадих.
4.П.Хванах 6 платики м/у 800 и 1,5кг.,отделно костур,клен,баби,които връщах веднага без да слагам в живарника.Бяхме с/у филмовата къща от 15,00ч.,но реално риболова протече от 18,30 до 20,30,с видима зависимост от храненето.

Последните два риболова бяха на Нови хан,защото малкия-на 13г.,бързо му писва като рибата не кълве,а и като закачи нещо по-едро се кефи на макс.Както и да е.Закачих няколко шарана -1кг,2кг,3кг.Извадих ги,но имам затруднение със следните неща:
1.Уипа трябва ли да се вдига високо или не?При по-тежките шарани се огъва на дъга,но само в първите 3 секции и имам чуството че всеки момент ще се спраска.
2.При скъсяването-ако държиш рибата натегната,се получава трудност при вадене на колената.Съосието се нарушава,върви трудно и може да се спраска.Ако отпусна рибата-на 3 пъти се откачи.Може би бъркам и в това,че я разглобявам не едно по едно,а примерно на 4 или 5-то,а после с кепа,че ластика е навън целия.
И да кажа две неща от опит:
1.Ролер си трябва,щото иначе чупиш.Пробвах без и счупих

2.Ако водоема позволява и може да минете без скара,за да не се обръща стола при ставане,сложих лапите на дългата страна

П.П.Взех си стол на "Мавер",а не платформа-страшно съм доволен-лек,обемен.Само кофтито е че профила е квадратен,а не кръгъл,но се оправих-и скара му направих и прикачни.Но честно казано ако маго да си спестя влаченето,спестявам си го.

П.П.П.Сега-вчера след обяд ходихме на Искър-а за платики.Аз със уип-а,колегата с 8м."Спиди".Дълбочина на 9,50-10,50м. около 5-5,50м.Дъното с лек наклон напред.Веднага се появи проблем при мен-много дълга линия и за да хвърлиш под върха или малко по-напред,трябва да залюлееш линията,а това води до уплитания???

4.П.Хванах 6 платики м/у 800 и 1,5кг.,отделно костур,клен,баби,които връщах веднага без да слагам в живарника.Бяхме с/у филмовата къща от 15,00ч.,но реално риболова протече от 18,30 до 20,30,с видима зависимост от храненето.
Последно промяна от joco на Вто Юли 28, 2009 12:50 pm, променено общо 1 път.
-
- вече хвърля и на тежко
Re: Пак ще питам.
Честно казано и мен ме интересуват повечето неща за които колегата пита ,и аз имам уип "Браунинг" и хората които са навътре в този вид риболов ако може ударете едно рамо в тази тема 

Дните прекарани на риба Господ не ги брои...
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Здравей колега,
Ако правилно те разбирам ползваш уипа като щека, ето ги и моите отговори
1.Пръчката не се вдига високо! Ако водоема и дъното позволяват, дори може върха да е под водата при вадене. Целта е рибата да виси на ластика, а за да работи добре ластика му е нужно известно съосие между върха и линията.
2. За да избегнеш натягането просто вади рибата по-бавно. Изведи я с пръта от хранителното петно леко в страни и тогава започни да буташ. В момента на разглобяванито рибата трябва да е почти пред теб и да виси на ластика, така страничното усилие ще е по-млко.
Не се подлъгвай да вадиш рибите, както си го правил с директния, при този риболов ластика мори рибата, а известна чупка се поддържа само, за да ни ти извади някоя по-едра риба топ сета.
ПП. Препоръчвам ти някое филмче, да речем с Боб Нът, ще се изненадаш, когато го видиш, как борави с щеката.
Ако правилно те разбирам ползваш уипа като щека, ето ги и моите отговори
1.Пръчката не се вдига високо! Ако водоема и дъното позволяват, дори може върха да е под водата при вадене. Целта е рибата да виси на ластика, а за да работи добре ластика му е нужно известно съосие между върха и линията.
2. За да избегнеш натягането просто вади рибата по-бавно. Изведи я с пръта от хранителното петно леко в страни и тогава започни да буташ. В момента на разглобяванито рибата трябва да е почти пред теб и да виси на ластика, така страничното усилие ще е по-млко.
Не се подлъгвай да вадиш рибите, както си го правил с директния, при този риболов ластика мори рибата, а известна чупка се поддържа само, за да ни ти извади някоя по-едра риба топ сета.
ПП. Препоръчвам ти някое филмче, да речем с Боб Нът, ще се изненадаш, когато го видиш, как борави с щеката.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Aко няма на кого да пречиш или папури на около,не виждам защо да вееш уипа като байряк.След засичане на рибата,оставям само ластика да работи,все пак това му е целта!Колкото повече дърпаш и напъваш със щеката,толкова повече се дърпа в противоположната посока шарана. Започвам да приплъзвам уипа назад,подпирам го на ролера и чакам шаркото да се покаже и да легне.След това леко с по-калко движения го гребвам.
За здавината , не мисля че трябва да се притесняаш,все пак му дават "power ratio: 20". Ако ластик 1,2 e номер 7,представи си колко мм е ластик 20? Успокои се нали ?
За здавината , не мисля че трябва да се притесняаш,все пак му дават "power ratio: 20". Ако ластик 1,2 e номер 7,представи си колко мм е ластик 20? Успокои се нали ?
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
С риска да повторя Чируса и на базата на скромният ми риболовен опит с щека(20-тина излета) и аз да споделя как вадя рибите.
След засичането ако рибата е голяма (усеща се по дърпането) леко навеждам щеката (това не значи да е успоредна на водата, а под лек ъгъл), за да може ластика да работи и да излиза безпроблемно. Обикновенно следва дърпане навътре или в страни , като при тези първи здрави напъни се оптвам да не контрирам с въдицата а просто да я задържам в едно положение. Като се поумори рибата и тласъците не са така силни (то се усеща) започвам малко по малко да повдигам щеката и да се стремя да изнасям в дясно ( посоката на изнасяне зависи с коя ръка ловиш респективно къде ти е ролера). Ако рибата не е достатъчно изморена държа щеката на цялата дължина, докато се измори и ча тога започвам да подавам назад към ролера и според това колко е изваден ластика преценям на кое коляно да разглобя за да може по-лесно да се кепне. Наистина получава се напрежение на мястото където се разглобява , но с двете ръце се стремя, до колкото може, двете колена да са съосни и натоварването с лявата ръка да обирам натиска на рибата. След като съм разглобил, хващам с дясната ръка въдицата с рибата, започвам да повдигам на горе и да се стремя да покажа рибата да глътне въздух, а с лявата поднасям кепа. Би трябвало , ако рибата е изморена, ластика да започне да действа и да докара рибата до кепа и съответно да се кепне.
В повечето случаи при големи риби като се поднесе кепа и рибата го види, следват опити отново да се гмурне и да избяга свързани с големи напъни. Ако напъните са големи и за да на загубя рибата, добавям допълнително коляно.
И при мен има откачени риби , но това го отдавам на не добро закчане или малка кука и не вярвам да е изолиран случай. Най- вероятно и при най-големите майстори го има.
Общо взето, така действам аз . Доста дълго описание му дръпна и дано да не съм бил отегчителен
След засичането ако рибата е голяма (усеща се по дърпането) леко навеждам щеката (това не значи да е успоредна на водата, а под лек ъгъл), за да може ластика да работи и да излиза безпроблемно. Обикновенно следва дърпане навътре или в страни , като при тези първи здрави напъни се оптвам да не контрирам с въдицата а просто да я задържам в едно положение. Като се поумори рибата и тласъците не са така силни (то се усеща) започвам малко по малко да повдигам щеката и да се стремя да изнасям в дясно ( посоката на изнасяне зависи с коя ръка ловиш респективно къде ти е ролера). Ако рибата не е достатъчно изморена държа щеката на цялата дължина, докато се измори и ча тога започвам да подавам назад към ролера и според това колко е изваден ластика преценям на кое коляно да разглобя за да може по-лесно да се кепне. Наистина получава се напрежение на мястото където се разглобява , но с двете ръце се стремя, до колкото може, двете колена да са съосни и натоварването с лявата ръка да обирам натиска на рибата. След като съм разглобил, хващам с дясната ръка въдицата с рибата, започвам да повдигам на горе и да се стремя да покажа рибата да глътне въздух, а с лявата поднасям кепа. Би трябвало , ако рибата е изморена, ластика да започне да действа и да докара рибата до кепа и съответно да се кепне.
В повечето случаи при големи риби като се поднесе кепа и рибата го види, следват опити отново да се гмурне и да избяга свързани с големи напъни. Ако напъните са големи и за да на загубя рибата, добавям допълнително коляно.
И при мен има откачени риби , но това го отдавам на не добро закчане или малка кука и не вярвам да е изолиран случай. Най- вероятно и при най-големите майстори го има.
Общо взето, така действам аз . Доста дълго описание му дръпна и дано да не съм бил отегчителен
Мечката се мие,чисти във потоците сребристи. Има ли за тебе пречка , да постъпваш като мечка?
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Понякога откачане се получава и ако рибата се напъне повече от колкото трябва,и устата и не издържи.За това аз я оставям сама да излезе и да легне и само я насочвам към кепа.То това си е и най-опасния момент !
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Благодарско на всички за съветите.Има неща,които се оказва че не ги павя както трябва,но ....Обаче,без да съм нахален,ми се искаше да чуя и съветите на Ида(без да ви обиждам останалите
).

То и на мен амаааааа.....joco написа:Обаче,без да съм нахален,ми се искаше да чуя и съветите на Ида(без да ви обиждам останалите).

Мечката се мие,чисти във потоците сребристи. Има ли за тебе пречка , да постъпваш като мечка?
- Skorpi
- сериозен играч

Последно промяна от Skorpi на Съб Юли 11, 2009 6:47 pm, променено общо 1 път.
Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти

- Paublo_Eskobar
- Модератор
Със скарата си печелешиш важни сантиметри може и метри,ползвай си я.Ако се наложи да ставаш стани от стола встрани.Помисли и за някакво средство за застопоряване на скарата,иначе си се обръща стола.Аз където съм 70 килца ми се обръща,като забравя да застопоря скарата,ама още не съм се метал де има време.joco написа: 2.Ако водоема позволява и може да минете без скара,за да не се обръща стола при ставане

Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Аз стигнах до извода, че за да е най стабилна платформата и да не се повдига сандъка при изправяне на скарата...... средните крака трябва да са с една идея по-разпънати. Едва доловим тъп ъгъл насочен нагоре при средните крака сключен от "равнините" сандък и скара. Мисля, че това ще сработи на 100% при Paublo_Eskobar /съобразно теглото му/. Върха ниско, ъгъла връх-влакно също тъп. Опита ми в този стил риболов не е голям, а изводите ми не изключват грешки....
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Виж това филмче, ако се разровиш има доста подобни.
Важни моменти:
Колкото по напъваш, толкова повече се дърпа рибата
Не се разглобява снадка по снадка
Ако рибата е тръгнала настрани, не се разглобява а се изчаква да се успокои
Щеката(уипа) се държи ниско над или под водата(както вече е спомената по-горе)
Обърни внимание на филмчето как човека бавно изнася щеката назад, така шараните излизат по-лесно(по-малко се дърпат)
Ако след разкачването рибата хукне , сваляш варха ниско, в никакъв случай не се опитвай да напъваш!
Дано да съм помогнал. Успех
http://link.brightcove.com/services/pla ... 1125901245
Важни моменти:
Колкото по напъваш, толкова повече се дърпа рибата
Не се разглобява снадка по снадка
Ако рибата е тръгнала настрани, не се разглобява а се изчаква да се успокои
Щеката(уипа) се държи ниско над или под водата(както вече е спомената по-горе)
Обърни внимание на филмчето как човека бавно изнася щеката назад, така шараните излизат по-лесно(по-малко се дърпат)
Ако след разкачването рибата хукне , сваляш варха ниско, в никакъв случай не се опитвай да напъваш!
Дано да съм помогнал. Успех
http://link.brightcove.com/services/pla ... 1125901245
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Влади,аз че големи риби по състезателен способ ,(за време и без да излизат от сектора) ,че не съм ловил е вярно,ама тоя шаран(2,5 кила) да излезе за толкова време.......че, и ластика му бая тънак беше.......незнам! Или има още много да уча или поизрязоха 2-3 минути от филмчето!
Май са поизрязали, но в случая са важни основните положенияpatrona86 написа:Влади,аз че големи риби по състезателен способ ,(за време и без да излизат от сектора) ,че не съм ловил е вярно,ама тоя шаран(2,5 кила) да излезе за толкова време.......че, и ластика му бая тънак беше.......незнам! Или има още много да уча или поизрязоха 2-3 минути от филмчето!

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
А аз мисля,че платформата трябва да е платформа.Танцувам си отгоре на нея ,на седалката ,на скарата и никъде нищо не ми поддава или повдига,въпреки,че съм с BEHR.И тая идея с по-повдигнати средни крака я забравете.Венелин Радушев написа:Аз стигнах до извода, че за да е най стабилна платформата и да не се повдига сандъка при изправяне на скарата...... средните крака трябва да са с една идея по-разпънати. Едва доловим тъп ъгъл насочен нагоре при средните крака сключен от "равнините" сандък и скара. Мисля, че това ще сработи на 100% при Paublo_Eskobar /съобразно теглото му/. Върха ниско, ъгъла връх-влакно също тъп. Опита ми в този стил риболов не е голям, а изводите ми не изключват грешки....
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....