Пак ще питам+нова питанка.

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

joco

Пак ще питам+нова питанка.

Мнение от joco »

Преди няколко месеца си взех уип "Браунинг" 9,50.Ластик на 2-ро коляно.Безкрайно съм доволен и имам доста добри резултати в сравнение с директния,с който ловях преди-8-ца.За въдица с макара забравих вече от кога не съм хващал,освен дъната за щука и бяла :oops: .Въпроса ми е следния:
Последните два риболова бяха на Нови хан,защото малкия-на 13г.,бързо му писва като рибата не кълве,а и като закачи нещо по-едро се кефи на макс.Както и да е.Закачих няколко шарана -1кг,2кг,3кг.Извадих ги,но имам затруднение със следните неща:
1.Уипа трябва ли да се вдига високо или не?При по-тежките шарани се огъва на дъга,но само в първите 3 секции и имам чуството че всеки момент ще се спраска.
2.При скъсяването-ако държиш рибата натегната,се получава трудност при вадене на колената.Съосието се нарушава,върви трудно и може да се спраска.Ако отпусна рибата-на 3 пъти се откачи.Може би бъркам и в това,че я разглобявам не едно по едно,а примерно на 4 или 5-то,а после с кепа,че ластика е навън целия.
И да кажа две неща от опит:
1.Ролер си трябва,щото иначе чупиш.Пробвах без и счупих :oops: :?:
2.Ако водоема позволява и може да минете без скара,за да не се обръща стола при ставане,сложих лапите на дългата страна :oops: :oops: .Вярно,седиш на тясната страна,ама при влачене на далеч всеки спестен килограм се усеща.
П.П.Взех си стол на "Мавер",а не платформа-страшно съм доволен-лек,обемен.Само кофтито е че профила е квадратен,а не кръгъл,но се оправих-и скара му направих и прикачни.Но честно казано ако маго да си спестя влаченето,спестявам си го. :oops: :oops:
П.П.П.Сега-вчера след обяд ходихме на Искър-а за платики.Аз със уип-а,колегата с 8м."Спиди".Дълбочина на 9,50-10,50м. около 5-5,50м.Дъното с лек наклон напред.Веднага се появи проблем при мен-много дълга линия и за да хвърлиш под върха или малко по-напред,трябва да залюлееш линията,а това води до уплитания??? :oops: Нагазих във водата,скари-мари но едни 1-2 метра не ми достигаха и колегата хвана повече риба от мен.Друга причина е че той ловеше с морков 1,5гр.,а аз заради люлеенето отидох на 3гр. и често вадех сдъвкани червеи,без видима индикация.Но нямах нито едно откачане или фитка.Каквото отчетох като движение на плувката,това извадих.
4.П.Хванах 6 платики м/у 800 и 1,5кг.,отделно костур,клен,баби,които връщах веднага без да слагам в живарника.Бяхме с/у филмовата къща от 15,00ч.,но реално риболова протече от 18,30 до 20,30,с видима зависимост от храненето.
Последно промяна от joco на Вто Юли 28, 2009 12:50 pm, променено общо 1 път.
brankov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Пак ще питам.

Мнение от brankov »

Честно казано и мен ме интересуват повечето неща за които колегата пита ,и аз имам уип "Браунинг" и хората които са навътре в този вид риболов ако може ударете едно рамо в тази тема :wink:
Дните прекарани на риба Господ не ги брои...
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Здравей колега,

Ако правилно те разбирам ползваш уипа като щека, ето ги и моите отговори

1.Пръчката не се вдига високо! Ако водоема и дъното позволяват, дори може върха да е под водата при вадене. Целта е рибата да виси на ластика, а за да работи добре ластика му е нужно известно съосие между върха и линията.

2. За да избегнеш натягането просто вади рибата по-бавно. Изведи я с пръта от хранителното петно леко в страни и тогава започни да буташ. В момента на разглобяванито рибата трябва да е почти пред теб и да виси на ластика, така страничното усилие ще е по-млко.

Не се подлъгвай да вадиш рибите, както си го правил с директния, при този риболов ластика мори рибата, а известна чупка се поддържа само, за да ни ти извади някоя по-едра риба топ сета.

ПП. Препоръчвам ти някое филмче, да речем с Боб Нът, ще се изненадаш, когато го видиш, как борави с щеката.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
patrona86
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от patrona86 »

Aко няма на кого да пречиш или папури на около,не виждам защо да вееш уипа като байряк.След засичане на рибата,оставям само ластика да работи,все пак това му е целта!Колкото повече дърпаш и напъваш със щеката,толкова повече се дърпа в противоположната посока шарана. Започвам да приплъзвам уипа назад,подпирам го на ролера и чакам шаркото да се покаже и да легне.След това леко с по-калко движения го гребвам.

За здавината , не мисля че трябва да се притесняаш,все пак му дават "power ratio: 20". Ако ластик 1,2 e номер 7,представи си колко мм е ластик 20? Успокои се нали ?
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
gosta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gosta »

С риска да повторя Чируса и на базата на скромният ми риболовен опит с щека(20-тина излета) и аз да споделя как вадя рибите.
След засичането ако рибата е голяма (усеща се по дърпането) леко навеждам щеката (това не значи да е успоредна на водата, а под лек ъгъл), за да може ластика да работи и да излиза безпроблемно. Обикновенно следва дърпане навътре или в страни , като при тези първи здрави напъни се оптвам да не контрирам с въдицата а просто да я задържам в едно положение. Като се поумори рибата и тласъците не са така силни (то се усеща) започвам малко по малко да повдигам щеката и да се стремя да изнасям в дясно ( посоката на изнасяне зависи с коя ръка ловиш респективно къде ти е ролера). Ако рибата не е достатъчно изморена държа щеката на цялата дължина, докато се измори и ча тога започвам да подавам назад към ролера и според това колко е изваден ластика преценям на кое коляно да разглобя за да може по-лесно да се кепне. Наистина получава се напрежение на мястото където се разглобява , но с двете ръце се стремя, до колкото може, двете колена да са съосни и натоварването с лявата ръка да обирам натиска на рибата. След като съм разглобил, хващам с дясната ръка въдицата с рибата, започвам да повдигам на горе и да се стремя да покажа рибата да глътне въздух, а с лявата поднасям кепа. Би трябвало , ако рибата е изморена, ластика да започне да действа и да докара рибата до кепа и съответно да се кепне.
В повечето случаи при големи риби като се поднесе кепа и рибата го види, следват опити отново да се гмурне и да избяга свързани с големи напъни. Ако напъните са големи и за да на загубя рибата, добавям допълнително коляно.
И при мен има откачени риби , но това го отдавам на не добро закчане или малка кука и не вярвам да е изолиран случай. Най- вероятно и при най-големите майстори го има.

Общо взето, така действам аз . Доста дълго описание му дръпна и дано да не съм бил отегчителен
Мечката се мие,чисти във потоците сребристи. Има ли за тебе пречка , да постъпваш като мечка?
patrona86
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от patrona86 »

Понякога откачане се получава и ако рибата се напъне повече от колкото трябва,и устата и не издържи.За това аз я оставям сама да излезе и да легне и само я насочвам към кепа.То това си е и най-опасния момент !
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
joco

Мнение от joco »

Благодарско на всички за съветите.Има неща,които се оказва че не ги павя както трябва,но ....Обаче,без да съм нахален,ми се искаше да чуя и съветите на Ида(без да ви обиждам останалите :oops: ).
gosta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gosta »

joco написа:Обаче,без да съм нахален,ми се искаше да чуя и съветите на Ида(без да ви обиждам останалите :oops: ).
То и на мен амаааааа..... :( . Да се надяваме , че няма да е запостоянно.
Мечката се мие,чисти във потоците сребристи. Има ли за тебе пречка , да постъпваш като мечка?
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

:P :P :P
Последно промяна от Skorpi на Съб Юли 11, 2009 6:47 pm, променено общо 1 път.
Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти
Изображение
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

joco написа: 2.Ако водоема позволява и може да минете без скара,за да не се обръща стола при ставане
Със скарата си печелешиш важни сантиметри може и метри,ползвай си я.Ако се наложи да ставаш стани от стола встрани.Помисли и за някакво средство за застопоряване на скарата,иначе си се обръща стола.Аз където съм 70 килца ми се обръща,като забравя да застопоря скарата,ама още не съм се метал де има време. :D
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

Аз стигнах до извода, че за да е най стабилна платформата и да не се повдига сандъка при изправяне на скарата...... средните крака трябва да са с една идея по-разпънати. Едва доловим тъп ъгъл насочен нагоре при средните крака сключен от "равнините" сандък и скара. Мисля, че това ще сработи на 100% при Paublo_Eskobar /съобразно теглото му/. Върха ниско, ъгъла връх-влакно също тъп. Опита ми в този стил риболов не е голям, а изводите ми не изключват грешки....
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
waglerbg
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от waglerbg »

Виж това филмче, ако се разровиш има доста подобни.
Важни моменти:
Колкото по напъваш, толкова повече се дърпа рибата
Не се разглобява снадка по снадка
Ако рибата е тръгнала настрани, не се разглобява а се изчаква да се успокои
Щеката(уипа) се държи ниско над или под водата(както вече е спомената по-горе)
Обърни внимание на филмчето как човека бавно изнася щеката назад, така шараните излизат по-лесно(по-малко се дърпат)
Ако след разкачването рибата хукне , сваляш варха ниско, в никакъв случай не се опитвай да напъваш!
Дано да съм помогнал. Успех
http://link.brightcove.com/services/pla ... 1125901245
patrona86
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от patrona86 »

Влади,аз че големи риби по състезателен способ ,(за време и без да излизат от сектора) ,че не съм ловил е вярно,ама тоя шаран(2,5 кила) да излезе за толкова време.......че, и ластика му бая тънак беше.......незнам! Или има още много да уча или поизрязоха 2-3 минути от филмчето!
waglerbg
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от waglerbg »

patrona86 написа:Влади,аз че големи риби по състезателен способ ,(за време и без да излизат от сектора) ,че не съм ловил е вярно,ама тоя шаран(2,5 кила) да излезе за толкова време.......че, и ластика му бая тънак беше.......незнам! Или има още много да уча или поизрязоха 2-3 минути от филмчето!
Май са поизрязали, но в случая са важни основните положения :smt023
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Венелин Радушев написа:Аз стигнах до извода, че за да е най стабилна платформата и да не се повдига сандъка при изправяне на скарата...... средните крака трябва да са с една идея по-разпънати. Едва доловим тъп ъгъл насочен нагоре при средните крака сключен от "равнините" сандък и скара. Мисля, че това ще сработи на 100% при Paublo_Eskobar /съобразно теглото му/. Върха ниско, ъгъла връх-влакно също тъп. Опита ми в този стил риболов не е голям, а изводите ми не изключват грешки....
А аз мисля,че платформата трябва да е платформа.Танцувам си отгоре на нея ,на седалката ,на скарата и никъде нищо не ми поддава или повдига,въпреки,че съм с BEHR.И тая идея с по-повдигнати средни крака я забравете.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”