Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com
Форум
Относно Сайта
Разни
Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- майсторчето страхил
- сериозен играч

Re: Има ли гъбари?
Днес бях за риба и освен че ме намокри дъжда,хванах малко риба
,но открих тея гъби
.Приличат ми на кладници\откъснах ги от стар дънер край реката\,но реших първо да попитам

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

Майсторче, това според мен няма нищо общо с кладницата, тя е голяма гъба и месеста, аз на твое място не бих я откъснала, да не говорим че няма сила на света да ме накара да я ям
Може и да е ядлива, но не я познавам.
Никола, ти утепа рибата, братче, БРАВО! Явно в Македония нямате сигани да търчат из планините и поляните от сутрин до вечер и да обират всичко - ядливо или не
Днес се нагледах на такива, изкачат от гората директно на пътя без да се оглеждат, в полето също бяха напълзели здраво
Днес на прибиране към софия - докато шофирам - имам навика вместо пътя пред колата да гледам какво има покрай пътя, в частност горичките
И видях мнооого гъби , при това пресни
Валеше дъжд, но намерих първото удобно за отбиване местенце и спрях. Една женица продаваше сладко от ягоди там, та изпросих едно пликче и се втурнах към гората
Малии, кеф, накъде се обърна , все гъби, и то различни, лошото е че много малко познавам и след като изхвърлих една торба гълъбки миналата седмица по препоръка на колегите, вече залагам на сигурното
Впечатление ми направиха едни чисто бели коралки, нямам време сега да проверя какво пише за тях ,( трябва да пиша квитанции ), намерих само една манатарка, но стара, и напълних пликчето с пресни масловки, щот само тях познах . Та питането ми е - мога ли да ги съхраня по някакъв начин и ако ги замразя пресни , ще стават ли за ядене после след размразяването?
Съжалявам ако е писано по въпроса, но нямам време да чета сега , парите на комшиите са ми по-важния ангажимент сега
Никола, ти утепа рибата, братче, БРАВО! Явно в Македония нямате сигани да търчат из планините и поляните от сутрин до вечер и да обират всичко - ядливо или не
Днес на прибиране към софия - докато шофирам - имам навика вместо пътя пред колата да гледам какво има покрай пътя, в частност горичките
Съжалявам ако е писано по въпроса, но нямам време да чета сега , парите на комшиите са ми по-важния ангажимент сега
-
Nikola Polizovski
- кандидат преподавател

- Обратна връзка:
Aуу тука да знаете колко берачи имаElfi написа:Никола, ти утепа рибата, братче, БРАВО! Явно в Македония нямате сигани да търчат из планините и поляните от сутрин до вечер и да обират всичко - ядливо или неДнес се нагледах на такива, изкачат от гората директно на пътя без да се оглеждат, в полето също бяха напълзели здраво
Ето татко ми да не види габа,и не можеш да го прибереш

Macedonia
Братко, теб съм те признал!
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!
Малииии, страхотни сте , благородно ви завиждам
Такова количество манатарки никога не съм успявала да събера за 1 ден
Отивам да си чистя масловките, няма ли някой да ме посъветва как да ги съхраня
Вие ме утепахте,бре!Тука почти нямаше дъжд,цела България се накваси,но по морето нищо,вие да сте здрави и гъби да събирате.
- Диканаров
- кандидат преподавател

Елфи, навярно си намерила "кристален" корал! Ядлив е ! От коралките има един, наречен "еленов рог", който расте на гниещи коренчета или клечки е отровен! На цвят е жълт и на пипане лигав и жилав! Расте на единични жълти клонки, никога на гъсти туфи. Между отделните клонки има разстояние от по 5-15см. и повече! Той причинява халюцинации и диария! Другият вид слабоотровен корал е двуцветният! На него връхчетата на пръстите или клонките е в червено или лилаво! Докато основният цвят на корала е жълт или розав. Не е опасен, особено изварен, но леко ще нагорчи.
За гъбите, брани на дърво, както и другите колеги писаха- НЕ Е КЛАДНИЦА! Не мога да преценя какви са размерите им! Виждам, че има концентрични кръгове от по-тъмни петна. Може да са "пъстърви", но те стават по 20-30см. в диаметър! Пъстървите са ядливи особено в младо сътояние! Ако са обаче с 5-6см. са навярно вид припънки. На голями кичури ли растяха?
За кладницата има писано много, а Гого ги и отглежда сам у дома! Има отлични направени от него снимки! Хубаво е да се погледнат!
Аз в събота си набрах доволно пачи крак и 3-4 вида манатарки! Още две сърнели, малко розав корал, малко бяла рогачка и две-три бисерни. Прави ми впечатлиние, че вълната на пачият крак около София по низките планини преминава, а тази на манатарката тръгва! Другият уикенд ще търсим манатарка и булка около Сопот, а и рибата ще пробваме как ще кълве!
За гъбите, брани на дърво, както и другите колеги писаха- НЕ Е КЛАДНИЦА! Не мога да преценя какви са размерите им! Виждам, че има концентрични кръгове от по-тъмни петна. Може да са "пъстърви", но те стават по 20-30см. в диаметър! Пъстървите са ядливи особено в младо сътояние! Ако са обаче с 5-6см. са навярно вид припънки. На голями кичури ли растяха?
За кладницата има писано много, а Гого ги и отглежда сам у дома! Има отлични направени от него снимки! Хубаво е да се погледнат!
Аз в събота си набрах доволно пачи крак и 3-4 вида манатарки! Още две сърнели, малко розав корал, малко бяла рогачка и две-три бисерни. Прави ми впечатлиние, че вълната на пачият крак около София по низките планини преминава, а тази на манатарката тръгва! Другият уикенд ще търсим манатарка и булка около Сопот, а и рибата ще пробваме как ще кълве!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- майсторчето страхил
- сериозен играч

Гъбите са брани от дънер на топола,по нашия край им викат тополовки ,имаше и доста по големи но бяха станали като фазер и несъм ги брал.Гъбите са ядливи\изядох ме ги и още съм жив,дори и болки в корема нямам
\,но който нее сигурен да не ги бере
.От доста отдавна при нас гъби освен припънките расли на дърво ,им викаме кладници ,но може да съм с грешка
.

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

Не рискувайте да ги ядете тия дървесните подобия на сърнела,самата сълнела има 4 двойника,но нашите вестникари коментирайки масовите отравяния писаха че сърнелата няма двойници-мързяло ги да погледнат малце писано.Другото важно е че не всички видове са описани в книгите за масово ползване.През лятото по планината се берат и халюциногенни дребни гъбки-Хапваш една и си в матрицата,те също ги няма в справочниците,абе внимавайте.
[quote="Диканаров"]Елфи, навярно си намерила "кристален" корал! Ядлив е ! От коралките има един, наречен "еленов рог", който расте на гниещи коренчета или клечки е отровен! На цвят е жълт и на пипане лигав и жилав! Расте на единични жълти клонки, никога на гъсти туфи. Между отделните клонки има разстояние от по 5-15см. и повече! Той причинява халюцинации и диария! Другият вид слабоотровен корал е двуцветният! На него връхчетата на пръстите или клонките е в червено или лилаво! Докато основният цвят на корала е жълт или розав. Не е опасен, особено изварен, но леко ще нагорчи.
Другият уикенд ще търсим манатарка и булка около Сопот, а и рибата ще пробваме как ще кълве!
[/quote
Диканаров, това, което видях, бяха снежно - бели коралки, растящи като другите гъби на земята, в гнезденце около 2 метра в диаметър, смесена гора беше , по подбалканския път. Подчертавам - снежно - бели - днес попитах чичко Гугъл, но за такива не намерих информация , съжалявам че не ги снимах, но в еуфорията от вида на многото гъби забравих телефона в колата, а и да го бях взела, валеше проливен дъжд
Както и да е, много бяха красиви, но дори и да разбера дали са ядливи, никога не бих ги откъснала.
А за Сопот съм сигурна, че ще набереш и гъби, и пъстърва, успех
Другият уикенд ще търсим манатарка и булка около Сопот, а и рибата ще пробваме как ще кълве!
Диканаров, това, което видях, бяха снежно - бели коралки, растящи като другите гъби на земята, в гнезденце около 2 метра в диаметър, смесена гора беше , по подбалканския път. Подчертавам - снежно - бели - днес попитах чичко Гугъл, но за такива не намерих информация , съжалявам че не ги снимах, но в еуфорията от вида на многото гъби забравих телефона в колата, а и да го бях взела, валеше проливен дъжд
А за Сопот съм сигурна, че ще набереш и гъби, и пъстърва, успех
- Диканаров
- кандидат преподавател

Страхиле, тополовата припънка е отлично мезе маринована или солена, както се прави суровата туршия! С 4% саламура! Бера я есенно време, но тази, която бера е по-кремава! Цветът от горе е равен на цвета на ламелите. Ламелите са по-рехави и пънчето е по-жилаво! Расте на голями купове по пъновете на отсечени тополи! Калпачето е от 5 до максимум 10см. Подобна е на кичурестата припънка. Но не брашанясва на по-долните катове, като кичурестата и не червясва толкова бързо! 
- Диканаров
- кандидат преподавател

Елфи, такива "снежни" корали не съм виждал и не съм чувал да има! Кристалният корал е светло светло лилав! Цветът е равномерен! Расте както жълтият корал на голями туфи! Височината на клонките е до 10-15см. На вкус е както другите корали! 
-
Nikola Polizovski
- кандидат преподавател

- Обратна връзка:
Днес с татко ми оште раното бехме у гората,много ридове и долове обрнахме и намерихме това
Тези ги видех от прозореца

Тези ги видех от прозореца

Macedonia
- rosboz
- ще става разбирач

Супер манатарки
и за имам намерение в събота да обърна много рибове и долове.nikola polizovski написа:много ридове и долове обрнахме
ski today
work tomorrow
work tomorrow
ние ги замразяваме и сме доволни, стават и като манатарки, стерилизирани на салата - само, че трябва да са по-млади,Elfi написа:Малииии, страхотни сте , благородно ви завиждамТакова количество манатарки никога не съм успявала да събера за 1 ден
![]()
-
s4etovod
- ще става разбирач

Мауееееее, довършихте ме брйе колеги. От понеделник мисля да си бия /пак/ шута от работа, ама ся направо вече запалвам мотора. Аз направих добра гъба миналия четвъртък. Та верно сега му е времето, но само който ги познава и каквито познава.
Доста от манатарките, които набрах бяха с бели пънчета, а отгоре червеникави към оранжево-кафяво. По родния ми край не съм виждал такива, но около София има. Високо бяло пънче и отгоре оранжево-кафява. Понабрах и доста "брезова манатарка" макар да е по мека и нетрайна, защото бяха по-млади.
По отношение на дяволската гъба и сходната с нея червена манатарка - винаги, счупя ли гъбата и тя посинее не я пипам повече. Но трябва внимаване, защото се случва и с нож да отрежеш и след няколко минути да видиш, че е посиняла. Ако съм я резнал с ножа, забивам го 5-6 пъти в земята и продължавам. За сега това върви...и дано да продължава така
АБСОЛЮТНО съм съгласен с колегата ДИКАНАРОВ, че бланширане и след това варене в буркани за не-повече от 30-40 минути е достатъчно за консервиране, а не както старите баби твърдят по три часа. И да бомбират няколко буркана, то процента им е достатъчно малък.
ПалЯ! ПалЯ! Палллляяяяяяяяяяяяяя........................бррррррррррръъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъм
Доста от манатарките, които набрах бяха с бели пънчета, а отгоре червеникави към оранжево-кафяво. По родния ми край не съм виждал такива, но около София има. Високо бяло пънче и отгоре оранжево-кафява. Понабрах и доста "брезова манатарка" макар да е по мека и нетрайна, защото бяха по-млади.
По отношение на дяволската гъба и сходната с нея червена манатарка - винаги, счупя ли гъбата и тя посинее не я пипам повече. Но трябва внимаване, защото се случва и с нож да отрежеш и след няколко минути да видиш, че е посиняла. Ако съм я резнал с ножа, забивам го 5-6 пъти в земята и продължавам. За сега това върви...и дано да продължава така
АБСОЛЮТНО съм съгласен с колегата ДИКАНАРОВ, че бланширане и след това варене в буркани за не-повече от 30-40 минути е достатъчно за консервиране, а не както старите баби твърдят по три часа. И да бомбират няколко буркана, то процента им е достатъчно малък.
ПалЯ! ПалЯ! Палллляяяяяяяяяяяяяя........................бррррррррррръъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъм