Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Re: Има ли гъбари?

Мнение от майсторчето страхил »

Днес бях за риба и освен че ме намокри дъжда,хванах малко риба :oops: ,но открих тея гъби :arrow: .Приличат ми на кладници\откъснах ги от стар дънер край реката\,но реших първо да попитам :idea:
Изображение
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
Аватар
Elfi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Elfi »

Майсторче, това според мен няма нищо общо с кладницата, тя е голяма гъба и месеста, аз на твое място не бих я откъснала, да не говорим че няма сила на света да ме накара да я ям :D Може и да е ядлива, но не я познавам.
Никола, ти утепа рибата, братче, БРАВО! Явно в Македония нямате сигани да търчат из планините и поляните от сутрин до вечер и да обират всичко - ядливо или не :lol: Днес се нагледах на такива, изкачат от гората директно на пътя без да се оглеждат, в полето също бяха напълзели здраво
Днес на прибиране към софия - докато шофирам - имам навика вместо пътя пред колата да гледам какво има покрай пътя, в частност горичките :wink: И видях мнооого гъби , при това пресни :shock: Валеше дъжд, но намерих първото удобно за отбиване местенце и спрях. Една женица продаваше сладко от ягоди там, та изпросих едно пликче и се втурнах към гората :wink: Малии, кеф, накъде се обърна , все гъби, и то различни, лошото е че много малко познавам и след като изхвърлих една торба гълъбки миналата седмица по препоръка на колегите, вече залагам на сигурното :wink: Впечатление ми направиха едни чисто бели коралки, нямам време сега да проверя какво пише за тях ,( трябва да пиша квитанции ), намерих само една манатарка, но стара, и напълних пликчето с пресни масловки, щот само тях познах . Та питането ми е - мога ли да ги съхраня по някакъв начин и ако ги замразя пресни , ще стават ли за ядене после след размразяването?
Съжалявам ако е писано по въпроса, но нямам време да чета сега , парите на комшиите са ми по-важния ангажимент сега :wink:
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

Elfi написа:Никола, ти утепа рибата, братче, БРАВО! Явно в Македония нямате сигани да търчат из планините и поляните от сутрин до вечер и да обират всичко - ядливо или не :lol: Днес се нагледах на такива, изкачат от гората директно на пътя без да се оглеждат, в полето също бяха напълзели здраво
Aуу тука да знаете колко берачи има :rolleyes: ,но не може да се сабере всичката габа,невозможно е :wink: Има габи за всички,достатачно е да се обича планината,и да се има здрави крака за планински обиколки :wink:
Ето татко ми да не види габа,и не можеш да го прибереш :P ето от днес :arrow:
Изображение
Изображение
Изображение
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Аватар
Elfi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Elfi »

Малииии, страхотни сте , благородно ви завиждам :wink: Такова количество манатарки никога не съм успявала да събера за 1 ден :shock:
Отивам да си чистя масловките, няма ли някой да ме посъветва как да ги съхраня :?:
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Вие ме утепахте,бре!Тука почти нямаше дъжд,цела България се накваси,но по морето нищо,вие да сте здрави и гъби да събирате.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Елфи, навярно си намерила "кристален" корал! Ядлив е ! От коралките има един, наречен "еленов рог", който расте на гниещи коренчета или клечки е отровен! На цвят е жълт и на пипане лигав и жилав! Расте на единични жълти клонки, никога на гъсти туфи. Между отделните клонки има разстояние от по 5-15см. и повече! Той причинява халюцинации и диария! Другият вид слабоотровен корал е двуцветният! На него връхчетата на пръстите или клонките е в червено или лилаво! Докато основният цвят на корала е жълт или розав. Не е опасен, особено изварен, но леко ще нагорчи.
За гъбите, брани на дърво, както и другите колеги писаха- НЕ Е КЛАДНИЦА! Не мога да преценя какви са размерите им! Виждам, че има концентрични кръгове от по-тъмни петна. Може да са "пъстърви", но те стават по 20-30см. в диаметър! Пъстървите са ядливи особено в младо сътояние! Ако са обаче с 5-6см. са навярно вид припънки. На голями кичури ли растяха?
За кладницата има писано много, а Гого ги и отглежда сам у дома! Има отлични направени от него снимки! Хубаво е да се погледнат!
Аз в събота си набрах доволно пачи крак и 3-4 вида манатарки! Още две сърнели, малко розав корал, малко бяла рогачка и две-три бисерни. Прави ми впечатлиние, че вълната на пачият крак около София по низките планини преминава, а тази на манатарката тръгва! Другият уикенд ще търсим манатарка и булка около Сопот, а и рибата ще пробваме как ще кълве! :lol:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от майсторчето страхил »

Гъбите са брани от дънер на топола,по нашия край им викат тополовки ,имаше и доста по големи но бяха станали като фазер и несъм ги брал.Гъбите са ядливи\изядох ме ги и още съм жив,дори и болки в корема нямам :lol: :lol: :lol: \,но който нее сигурен да не ги бере :!: :!: :!: .От доста отдавна при нас гъби освен припънките расли на дърво ,им викаме кладници ,но може да съм с грешка :smt102 .
Изображение
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Не рискувайте да ги ядете тия дървесните подобия на сърнела,самата сълнела има 4 двойника,но нашите вестникари коментирайки масовите отравяния писаха че сърнелата няма двойници-мързяло ги да погледнат малце писано.Другото важно е че не всички видове са описани в книгите за масово ползване.През лятото по планината се берат и халюциногенни дребни гъбки-Хапваш една и си в матрицата,те също ги няма в справочниците,абе внимавайте.
Аватар
Elfi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Elfi »

[quote="Диканаров"]Елфи, навярно си намерила "кристален" корал! Ядлив е ! От коралките има един, наречен "еленов рог", който расте на гниещи коренчета или клечки е отровен! На цвят е жълт и на пипане лигав и жилав! Расте на единични жълти клонки, никога на гъсти туфи. Между отделните клонки има разстояние от по 5-15см. и повече! Той причинява халюцинации и диария! Другият вид слабоотровен корал е двуцветният! На него връхчетата на пръстите или клонките е в червено или лилаво! Докато основният цвят на корала е жълт или розав. Не е опасен, особено изварен, но леко ще нагорчи.

Другият уикенд ще търсим манатарка и булка около Сопот, а и рибата ще пробваме как ще кълве! :lol:[/quote

Диканаров, това, което видях, бяха снежно - бели коралки, растящи като другите гъби на земята, в гнезденце около 2 метра в диаметър, смесена гора беше , по подбалканския път. Подчертавам - снежно - бели - днес попитах чичко Гугъл, но за такива не намерих информация , съжалявам че не ги снимах, но в еуфорията от вида на многото гъби забравих телефона в колата, а и да го бях взела, валеше проливен дъжд :D Както и да е, много бяха красиви, но дори и да разбера дали са ядливи, никога не бих ги откъснала.

А за Сопот съм сигурна, че ще набереш и гъби, и пъстърва, успех :smt023
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Страхиле, тополовата припънка е отлично мезе маринована или солена, както се прави суровата туршия! С 4% саламура! Бера я есенно време, но тази, която бера е по-кремава! Цветът от горе е равен на цвета на ламелите. Ламелите са по-рехави и пънчето е по-жилаво! Расте на голями купове по пъновете на отсечени тополи! Калпачето е от 5 до максимум 10см. Подобна е на кичурестата припънка. Но не брашанясва на по-долните катове, като кичурестата и не червясва толкова бързо! :lol:
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Елфи, такива "снежни" корали не съм виждал и не съм чувал да има! Кристалният корал е светло светло лилав! Цветът е равномерен! Расте както жълтият корал на голями туфи! Височината на клонките е до 10-15см. На вкус е както другите корали! :lol:
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

Днес с татко ми оште раното бехме у гората,много ридове и долове обрнахме и намерихме това :wink:
Изображение
Тези ги видех от прозореца :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Изображение
Изображение
Изображение
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

Супер манатарки
nikola polizovski написа:много ридове и долове обрнахме
и за имам намерение в събота да обърна много рибове и долове.
ski today
work tomorrow
Свилен83
новобранец
новобранец

Мнение от Свилен83 »

Elfi написа:Малииии, страхотни сте , благородно ви завиждам :wink: Такова количество манатарки никога не съм успявала да събера за 1 ден :shock:
Отивам да си чистя масловките, няма ли някой да ме посъветва как да ги съхраня :?:
ние ги замразяваме и сме доволни, стават и като манатарки, стерилизирани на салата - само, че трябва да са по-млади, :drinkers:
s4etovod
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от s4etovod »

Мауееееее, довършихте ме брйе колеги. От понеделник мисля да си бия /пак/ шута от работа, ама ся направо вече запалвам мотора. Аз направих добра гъба миналия четвъртък. Та верно сега му е времето, но само който ги познава и каквито познава.

Доста от манатарките, които набрах бяха с бели пънчета, а отгоре червеникави към оранжево-кафяво. По родния ми край не съм виждал такива, но около София има. Високо бяло пънче и отгоре оранжево-кафява. Понабрах и доста "брезова манатарка" макар да е по мека и нетрайна, защото бяха по-млади.

По отношение на дяволската гъба и сходната с нея червена манатарка - винаги, счупя ли гъбата и тя посинее не я пипам повече. Но трябва внимаване, защото се случва и с нож да отрежеш и след няколко минути да видиш, че е посиняла. Ако съм я резнал с ножа, забивам го 5-6 пъти в земята и продължавам. За сега това върви...и дано да продължава така :D

АБСОЛЮТНО съм съгласен с колегата ДИКАНАРОВ, че бланширане и след това варене в буркани за не-повече от 30-40 минути е достатъчно за консервиране, а не както старите баби твърдят по три часа. И да бомбират няколко буркана, то процента им е достатъчно малък.

ПалЯ! ПалЯ! Палллляяяяяяяяяяяяяя........................бррррррррррръъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъм
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”