Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Макара Ryobi Excia MX 2000 или Ryobi Zauber 2000?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Макара Ryobi Excia MX 2000 или Ryobi Zauber 2000?
Ще проверя и утре ще ти пиша.

То osi
За Zauber незнам точно но на Exia 2000 си прецени какво ще ловиш. Значи хилядарката не е за UL, а за въртящи блесни номер 2-3 така и за джигове до 12 грама, така че и тя може да ти свърши работа, 2000 е още по-мощна. Ти си прецени. Предполагам, че същото се отнася и за Zauber. Аз лично бих взел макара размер 1000 за спининг на костур, кефал и пастърва. Ако ще ловиш щука и бяла риба си вземи 2000.
За Zauber незнам точно но на Exia 2000 си прецени какво ще ловиш. Значи хилядарката не е за UL, а за въртящи блесни номер 2-3 така и за джигове до 12 грама, така че и тя може да ти свърши работа, 2000 е още по-мощна. Ти си прецени. Предполагам, че същото се отнася и за Zauber. Аз лично бих взел макара размер 1000 за спининг на костур, кефал и пастърва. Ако ще ловиш щука и бяла риба си вземи 2000.
Благодаря за съвета.Аз за това предпичитам 2000. 

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
За болшинството макари наистина е така но специално за Заубера и Ексията единственната разлика е че размер 1000 е с малко по-плитка шпула което не и пречи да събере повече от излишно много влакно с размер 0.25мм монофил на нея . По всички други показатели НЯМАТ разлики , та тая е за тва ама 2000 за по-друго в случаят не важи
2000 Заубер или Ексия не е по-мощна от варианта 1000 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Щом казва така модератора - значи е така. Тогава си прецени дали ще ловиш на монофил или на плетено. За последното е за предпочитане по-плитката шпула - защото иначе трябва да слагаш бекинг и да си усложняваш живота, но това е въпрос на вкус 

Обикновено на едната шпула съм с монофил, а на другата с плетено влакно. На всички шпули с плетено влакно съм сложил бекинг. Предполагам, че това не е проблем.
Проблем е когато макарата е само с една шпула. Имам Риоби Инсайдър 4000 която си купих преди няколко месеца и беше само с една шпула. След това се появиха същите макари с резервна пластмасова шпула, а сега виждам, че макарите Риоби Инсайдър 1000, 2000 и 3000 се предлагат с резервни метални шпули.
Пробвах разни заменки с шпули от Сирио и Ацтека, но не се познават. На тази макара съм само с плетено влакно, но въртележките №№ 5,6 и 7 го пресукват и го размъшват като вълнен конец. Сега се чудя дали да не навия накоя "кордица" от порядъка на 0,30 и да рахатясъм. Да поясня, че въпросната макара ползвам за щукарски риболов с большие клатуни, въртящи блесни и джигове с които май основно прочиствам дъната на водоемите.

Проблем е когато макарата е само с една шпула. Имам Риоби Инсайдър 4000 която си купих преди няколко месеца и беше само с една шпула. След това се появиха същите макари с резервна пластмасова шпула, а сега виждам, че макарите Риоби Инсайдър 1000, 2000 и 3000 се предлагат с резервни метални шпули.

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
А тези Ryobi дали издържат на солена вода,че никъде не мога да намеря информация за това????
Май ще мога да ти отговоря другата седмица 

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Аз я пробвах вече на море,въпроса е дали като ТТ данни дали я дават за солена вода.
-
- кандидат преподавател
Като купувах за моите запаси / общо 3 "Заубера", 2 "Зестера" и 2 "Ексии" вече / - размери 1000 и 2000,ровичках за всякво инфо,ама никъде не скивах да пише,че стават за "солено".Не знам,аз лично смятам през следващите 15-25 години да ги експлоатирам в планинските сладки води 

Здравейте колеги,
Павел Иванов е прав взех Заубер 1000 и наистина си пасна с пръчката ми, много добър аванс, усещането е за здрава и надеждна макара. За сега съм доволен, дори тази седмица си вземам нов Заубер 1000 и една Ексция 3000.
Що се отнася за солената вода съм чувал и виждам, че колегите, които ходят на соленоводен риболов ползват тези: http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=398, макари които са си Рьобита но за солена вода. Това поне е твърдението на колегите.
Павел Иванов е прав взех Заубер 1000 и наистина си пасна с пръчката ми, много добър аванс, усещането е за здрава и надеждна макара. За сега съм доволен, дори тази седмица си вземам нов Заубер 1000 и една Ексция 3000.
Що се отнася за солената вода съм чувал и виждам, че колегите, които ходят на соленоводен риболов ползват тези: http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=398, макари които са си Рьобита но за солена вода. Това поне е твърдението на колегите.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
За 4 дни интензивен риболов на морето нямам за сега проблеми но след всеки риболов я мия с сладка вода.Дано някой знае повече
-
- новобранец
RYOBI EXCIA E SUPER
- orion30
- разбира нещата
Заубера и Ексията не са еднакви макари.
1. Осцилацията на Ексията е бърза, а на Заубера бавна.
2. Дръжката на Заубера е по голяма а на Ексията по малка.
3. За да не проектират ново тяло за Ексията хитрите Японци замо са увеличили ротора и шпулите за различните големини. При Заубера това не е така
4. Макс драга на Ексията е 6кг за всички големини, а на заубера е 5кг за големини 4000, 3000 за останалите е по малко.
5. Лагерите са еднакъв брой.
6. Ролките на бигела са с различно конструктивно решение.
7. Защо да не стават за солена вода. Лагерчетата са неръждавейки. Е не е задължително да я потапяш във водата.
8. Редукцията им се различава с 0.01
И двете са добри имам размери 4000 и от двата модела. "Ход как по масло"-цитат от руски риболовен сайт.

1. Осцилацията на Ексията е бърза, а на Заубера бавна.

2. Дръжката на Заубера е по голяма а на Ексията по малка.

3. За да не проектират ново тяло за Ексията хитрите Японци замо са увеличили ротора и шпулите за различните големини. При Заубера това не е така

4. Макс драга на Ексията е 6кг за всички големини, а на заубера е 5кг за големини 4000, 3000 за останалите е по малко.

5. Лагерите са еднакъв брой.

6. Ролките на бигела са с различно конструктивно решение.

7. Защо да не стават за солена вода. Лагерчетата са неръждавейки. Е не е задължително да я потапяш във водата.

8. Редукцията им се различава с 0.01

И двете са добри имам размери 4000 и от двата модела. "Ход как по масло"-цитат от руски риболовен сайт.

преди време пробвах Заубер 1000 за УЛ,но ми се стори тежичък.Пасна идеално на лайт тояжка,но пък ми се стори мъничък на размер за нея.Иначе,като технология и материали е много добра макара.Произведена в Китай....с японска мисъл в нея.Определено за тези пари я слагам на челно място в класацията.И....няма разлика с Ексцията,така е.