Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

За кефал.
Модератор: sapuna
Re: За кефал.
Запален,намери малки и тънки пиявички.Сложи плувка 1.5 - 2 грама и намери по тихи места.Разпредели основните съчми по-горе и нареди няколко дропера през 15-20 см. до пиявицата,че да потъва по-бавно и естествено.Закачай пиявиците от към хоботчето и ги нанизвай ,като торен червей,че имат навика да се лепят,където им падне из закачки,дървета и камъни.Най-важното е да си по-нисък от земята,че кефалите ( особено по-едрите ) се плашат много лесно и надушват всяко по-рязко движение!
Пробвай схемата и сам ще видиш,че е печеливша.
Пробвай схемата и сам ще видиш,че е печеливша.
TICA FAN
-
- научил се да хвърля
SONY, я обясни колко са основните съчми, колко "по-нагоре" от стръвта да са сложени и как да си представя "няколкото" дропера - да речем 5бр. разпределени през 20см + плюс дължината на повода - колко трябва да е дълбоко, за да ползвам тази линия?
Колега sht не вярвам , след като си се регистрирал 2005 година и имаш 37 мнения да не си изчел поне цялия форум и по-специално монтажите. Специално тоя монтаж е универсален за река и го има поне в две теми http://forums.nariba.com/viewtopic.php?f=18&t=12149 http://forums.nariba.com/viewtopic.php?f=18&t=19386 едва ли някой ще тръгне да открива топлата вода.
Ако пък целта ти е да се заяждаш със Николайчо или пък да го пробваш колко е риболовец има една много интересна тема , която ти препоръчвам горещо http://forums.nariba.com/viewtopic.php?f=10&t=26244 можеш да я изчетеш от край до край. Да си жив и здрав.
Ако пък целта ти е да се заяждаш със Николайчо или пък да го пробваш колко е риболовец има една много интересна тема , която ти препоръчвам горещо http://forums.nariba.com/viewtopic.php?f=10&t=26244 можеш да я изчетеш от край до край. Да си жив и здрав.
Мечката се мие,чисти във потоците сребристи. Има ли за тебе пречка , да постъпваш като мечка?
Незнам защо,колегата реши,че дроперите трябва да са 5 или 15 а не 3 примерно.Повод 35-40 см,дропер точно над вирбела,следващи два на 20 см от първия и на 15 от втория.Основото утежнение на 5-6 см. от последния дропер.Основната тежест ще е толкова,колкото е грамажа на плувката.Само да кажа на колегата,че този монтаж не съм го измислил АЗ а съм го учил от хора много по-напреднали в риболова хора от мен.Не претендирам да съм никакъв,просто казвам на Запаления с какъв монтаж съм имал успехи на кефали.
Поздрави и със здраве.
Поздрави и със здраве.

TICA FAN
- jean11
- вече хвърля и на тежко
извинявай приятелю,не исках да те убиждам.Да неправилно се изразих,че нямаш опит,не те познавам наистина,но ...по въпросите ти съдя.А ЗА ПАЧЕТО ПЕРО И ТЕЖЕСТА,СЕ ИЗРАЗИХ СЪВСЕМ ТОЧНО.аЗ ТОЧНО ТАКА ГИ ЛОВЯ КЕФАЛАЦИТЕ ВЕЧЕ 30 ГОД.Последвай съвета на колегата-тихо местенце и не се задържай ...обикаляне и мятане му е майката на този риболов
Дърпай и не му отпускай!
-
- научил се да хвърля
gosta ,вярата е велика сила и упование на милярди по целия свят - вярвай в каквото щеш, а пък аз ще чета и пиша колкото сметна за нужно!Пък и от 2005 не съм прочел да си назначен за цензор. Хайде и ти жив и здрав!
Колега Sony, 3 дропера през 20 см са 40см + повод 40см + 6 см, става повече от 80 см, което предполага, че е почти неприложим при дълбочина 50 см - налага се преместване на съчмите по линията от което следва нараняване на влакното, колкото и внимателно да става това, което пък от своя страна води до рискове.
За мен по-добрия вариянт е следния - повод 20-25 см една съчма № 8 на повода и групирано утежнение на 30 см от съчмата. По този начин облавяш воден слой от 50-55 см до дължината на въдицата. Тук големи дистанции не се търсят и опасността със заплитането е малка. Птичето перо е добър вариант, но не най-добрия. По-добра е плувка тип "буре" с къс кил и тънка антена, носимостта според стръвта.
Доутежнявайте плувката заедно със стръвта, като ползвате средна по размер такава.
Колега Sony, 3 дропера през 20 см са 40см + повод 40см + 6 см, става повече от 80 см, което предполага, че е почти неприложим при дълбочина 50 см - налага се преместване на съчмите по линията от което следва нараняване на влакното, колкото и внимателно да става това, което пък от своя страна води до рискове.
За мен по-добрия вариянт е следния - повод 20-25 см една съчма № 8 на повода и групирано утежнение на 30 см от съчмата. По този начин облавяш воден слой от 50-55 см до дължината на въдицата. Тук големи дистанции не се търсят и опасността със заплитането е малка. Птичето перо е добър вариант, но не най-добрия. По-добра е плувка тип "буре" с къс кил и тънка антена, носимостта според стръвта.
Доутежнявайте плувката заедно със стръвта, като ползвате средна по размер такава.
Тия упованията и теориите по Маркс и Енгелс ги пропускам, ама да задам един въпрос. Ясно , че подредбата на утежнението зависи от длибочината, ама тоя дропер нумбер 8 що чини на 25 сантиметровият повод не разбрах и какво му е предназначението? Ако тая съчма е закачена на повода на 10 см от куката(например) , дали тоя същия повод не става малце 15 сантиметра ? Какъв е смисъла да слагаме повод 25 сантима, като после го правим по-къс като слагаме дропер на определено разстояное по него? Не е ли по-уместно на такава малка дълбочина да си направим линията на пропадане с максимално лека плувка и максимално малки съчми , раположени по цялата дълбочина ( не и по повода) и да си свиркаме? Ей тия въпроси ме мъчат и ако може малко внимание по тях колега.
Мечката се мие,чисти във потоците сребристи. Има ли за тебе пречка , да постъпваш като мечка?
-
- научил се да хвърля
Да пише, че е на 10 см от куката?
Или "чукча писател"?
Понеже боравиш с препратки към монтажи ще се справиш сам и с отговора на питането си - ако ли не- монтираш и тичаш да пробваш, щото Риболов му е майката!
Или "чукча писател"?
Понеже боравиш с препратки към монтажи ще се справиш сам и с отговора на питането си - ако ли не- монтираш и тичаш да пробваш, щото Риболов му е майката!
Никъде не написах,че монтажа е от 50 см. дълбочина
Поне разбрах от колегата,че ако групираш съчмите на 80 см на куката на 50 см. дълбочина ,ще влачиш по-дъното.Полезен урок,който ще запомня.
Все пак ако колегата реши да гони кленчета във вирове от 50 см. , няма нужда изобщо да слага плувка.Само кука и стръв ( скакалец ) с директна четворка или петица , и цопване на скакалеца във вирчето по-метода на мухарката.Както знаем,кефала налита на падащи насекоми на повърхността.В плитки реки,като Стряма,този метод ми е носел успех.
Аз съм до тук,просто споделих някои виждания,не претендирам да са правилни ,но са работели успешно в някои случаи.Поздрави и наслука.

Все пак ако колегата реши да гони кленчета във вирове от 50 см. , няма нужда изобщо да слага плувка.Само кука и стръв ( скакалец ) с директна четворка или петица , и цопване на скакалеца във вирчето по-метода на мухарката.Както знаем,кефала налита на падащи насекоми на повърхността.В плитки реки,като Стряма,този метод ми е носел успех.
Аз съм до тук,просто споделих някои виждания,не претендирам да са правилни ,но са работели успешно в някои случаи.Поздрави и наслука.
TICA FAN
Риболова ти го остави на нас . Даже и от доста време съм си научил монтажите , че и си ги ползвам редовно. Притеснява ме , че учиш хората да си слагат олово по поводите , което и ти не можеш да обясниш по какъв случай. Ако не знаеш всяко движение в природата е продиктувано от физични закони и според тях тря да си представиш какво ти става с линията под водата . Иначе с физиката съм на "Ти" - доста съм виждал въздух под налягане.
П.П Отказвам се от по-нататъчна полемика с теб. От тея разправии , едва ли някой има полза. Поздрави.
П.П Отказвам се от по-нататъчна полемика с теб. От тея разправии , едва ли някой има полза. Поздрави.
- jean11
- вече хвърля и на тежко
всички разбрахме,за какви майстори в занаята като вас иде реч.Обаче момчето съвсем други върпоси имаше и не го вкарвайте във вашите филми.
Дърпай и не му отпускай!