Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Лодки и сонари
naRiba.com

Форум

Въпрос за сонар?
Модератори: emo vasilev, Кърцата
Въпрос за сонар?
Имам ГАРМИН 250 двулъчев, и като го пусна да работи с двата лъча най горе на екрана постоянно минава редичка от рибки на дълбочина 1-1.2метра? Не ми се вярва да има толкова риба? Защо ги показва???
Когато намаля чувствителността не се появяват рибките?
Когато работи с тесният лъч няма такъв проблем???
Може ли някой да каже какво е това?
Когато намаля чувствителността не се появяват рибките?
Когато работи с тесният лъч няма такъв проблем???
Може ли някой да каже какво е това?
- krokibg
- учете се от него
Проблема ти е в това че си купил сонара.Освен дълбочини,релеф и още някой технически характеристики,няма да ти покаже нищо.Навремето,си купих един от първите сонари,появили се по магазините във Пловдив,и като взе да ми показва едни огромни пасажи от малки и големи риби,направо запецнах и си викам, е ето я рибата и сега я набарах и ще я скъсам.ДА-АМА НЕ !!!!!! Ни рибка,ни рибище.От там отидох на един приятел на рибарника,където има едни клетки по два-три метра широки.Сложих одгоре една талпа,отидох на средата и какво мислиш че ми показа ??????? няма да повярваш,вътре имаше зарибител -ТОЛСТОЛОБ,и като взе да ми показва много и различни по големина риби,направо го занесох в магазина и го ударих на магазинера в главата.Взех си парите и сега,като имам възможност,винаги обяснявам на колеги за какво става въпрос.Едни-разбират,други НЕ !!!! Надявам се ти да си от ПЪРВИТЕ .Успех.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- iogo
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Много категорично мнение Кроки!!!!!
Незаменим е за кльонкане, влачене и риболов на шаран на дъно.
Научи се да работиш с него и ще разбираш кое е риба кое не!!!!
Намали си чувствителността за да не ти прави уклейките на големи риби.
Все пак са направени да работят и за море при по-големи дълбочини и заради това се получава това нещо.
Ползвал съм почти всички марки които са внасяни в БГ/без Лоурънс/
и при всичките се получава това така че не се шашкай.
Незаменим е за кльонкане, влачене и риболов на шаран на дъно.
Научи се да работиш с него и ще разбираш кое е риба кое не!!!!
Намали си чувствителността за да не ти прави уклейките на големи риби.
Все пак са направени да работят и за море при по-големи дълбочини и заради това се получава това нещо.
Ползвал съм почти всички марки които са внасяни в БГ/без Лоурънс/
и при всичките се получава това така че не се шашкай.
- krokibg
- учете се от него
Нямам намерение да споря,но след пробите който правих със тази джаджа,просто нищо не успях да хвана,макар че ми показваше риба до риба..Говоря английски,и горе-долу поназнайвам нещичко.За морето,огромни пасажи може би показва/ поясни ми как легнал сом на дъното,ще го отчете като риба,като сонара изпраща вълни който отразяват дъното и се връщат обратно и според времето от сонара до дъното и обратно рисуват картината на дъното или определения предмет или скала/.Ако има предмет на дъното или скала,която да се показва от тинята и е със височина двадесет и пет сантиметра и дължина 1.90-2м,това сом ли е и как го разбираш че е,или твойте сонари отчитат и мръвка и кръв..По тази логика колко пасажа си намерил по нашите язовири и колко риби си хванал ? Интересно ще ми е да разбера като обикаляш и ги търсиш /сомовете за кльонка/ въдиците пуснати ли са? или първо намираш сомовете и после ги пускаш.
Iogo,не си правя майтап,тези уреди нищо не показват а само дълбочина и релефа на дъното 100% и реално.По твоята логика,дай всички да си купиме по един сонар и да АТАКУВАМЕ!!! Ако е така,до сега нито сонари щяха да останат по магазините,и за наше рибарско щастие добре че не работят че и риби нямаше да останат.Ако ли пък аз греша,то ти приятелю,нямаш празен риболов,щото ако знаеш къде е рибата,то все едно говориш езика на животните и рибите сами ти скачат във живарника.Не се обиждай,щом мислиш че му разбираш - добре.Само да не се връщаш валат от кльонкане,че какво ще кажеш на хората който те познават,че ти се е развалил сонара ??????
Да,незаменим е за шаран на дъно,защото вместо да пускаш разни там въженца и канапи със възли на всеки метър,включваш сонара и знаеш какво е дъното и колко е дълбоко и още по добре,обикаляш из дадения водоем само срещу удобните за лагер места и мериш дълбочината.Ако дълбочината одговаря на това което търсиш и на сезона /защото по отворените рибари знаят кога и къде и на каква дълбочина стой шарко през този период/правиш си бивак и необикаляш като луд, а си захранваш и чакаш.Ама да намериш рибата със сонара и да я хванеш,това просто за мене е несериозно.Моето мнение не е миродавно,и нямам намерение да доказвам че съм прав,но след като съм правил проби и нищо не излезе,никой не е във състояние да ме убеди във обратното.Предпочитам да си търся рибата по нормалния начин,и да я накарам да вземе.Ако не днес то утре.Успех.
Iogo,не си правя майтап,тези уреди нищо не показват а само дълбочина и релефа на дъното 100% и реално.По твоята логика,дай всички да си купиме по един сонар и да АТАКУВАМЕ!!! Ако е така,до сега нито сонари щяха да останат по магазините,и за наше рибарско щастие добре че не работят че и риби нямаше да останат.Ако ли пък аз греша,то ти приятелю,нямаш празен риболов,щото ако знаеш къде е рибата,то все едно говориш езика на животните и рибите сами ти скачат във живарника.Не се обиждай,щом мислиш че му разбираш - добре.Само да не се връщаш валат от кльонкане,че какво ще кажеш на хората който те познават,че ти се е развалил сонара ??????
Да,незаменим е за шаран на дъно,защото вместо да пускаш разни там въженца и канапи със възли на всеки метър,включваш сонара и знаеш какво е дъното и колко е дълбоко и още по добре,обикаляш из дадения водоем само срещу удобните за лагер места и мериш дълбочината.Ако дълбочината одговаря на това което търсиш и на сезона /защото по отворените рибари знаят кога и къде и на каква дълбочина стой шарко през този период/правиш си бивак и необикаляш като луд, а си захранваш и чакаш.Ама да намериш рибата със сонара и да я хванеш,това просто за мене е несериозно.Моето мнение не е миродавно,и нямам намерение да доказвам че съм прав,но след като съм правил проби и нищо не излезе,никой не е във състояние да ме убеди във обратното.Предпочитам да си търся рибата по нормалния начин,и да я накарам да вземе.Ако не днес то утре.Успех.
- iogo
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Кроки, говори така категорично за неща които разбираш!!!!!!!
Сам казваш че си го купил пробвал и върнал веднага така че нямаш никакъв опит с тези неща.
Първите внесени сонари в БГ бяха Ийгъл/някъде 1994 г/ , вече не помня името на фирмата но офиса им се намираше на една уличка/Гечкенли/ зад Ф.Нансен до НДК така че от тогава ползвам сонари.
Относно това как различава рибата от дъното?
Вълната се поема и отразява различно от различните предмети!!!!!!
Това когато покаже риба на дъното дали е вярно не мога да докажа но от собсвен опит ти казвам че когато ловя на кльонк доста често виждам риба да се издига/или черна черта/ и след това следва удар и сом!!!!!!!!!
Попитай някой по-опитен кльонкаджия който има сонар!!!!!!!
Дълбочината и релефа показва точно а за рибите понякога греши.
Като понатрупаш налко опит/включително с настройките/ и почваш да различаваш грешките.
Да ти кажа дразни ме категоричността в твойте постове.
Не се заяждам!!!!!!!
Влача за бяла и имам доста опит с воблери но не ти давам ъкъл и не ти споря за риболова на сом с воблер защото не го практикувам този риболов.
Опитът ми със сонари е 13 годишен, твоят май е доста по-малко?
Сам казваш че си го купил пробвал и върнал веднага така че нямаш никакъв опит с тези неща.
Първите внесени сонари в БГ бяха Ийгъл/някъде 1994 г/ , вече не помня името на фирмата но офиса им се намираше на една уличка/Гечкенли/ зад Ф.Нансен до НДК така че от тогава ползвам сонари.
Относно това как различава рибата от дъното?
Вълната се поема и отразява различно от различните предмети!!!!!!
Това когато покаже риба на дъното дали е вярно не мога да докажа но от собсвен опит ти казвам че когато ловя на кльонк доста често виждам риба да се издига/или черна черта/ и след това следва удар и сом!!!!!!!!!
Попитай някой по-опитен кльонкаджия който има сонар!!!!!!!
Дълбочината и релефа показва точно а за рибите понякога греши.
Като понатрупаш налко опит/включително с настройките/ и почваш да различаваш грешките.
Да ти кажа дразни ме категоричността в твойте постове.
Не се заяждам!!!!!!!
Влача за бяла и имам доста опит с воблери но не ти давам ъкъл и не ти споря за риболова на сом с воблер защото не го практикувам този риболов.
Опитът ми със сонари е 13 годишен, твоят май е доста по-малко?
- krokibg
- учете се от него
Да,нямам опит признавам си и понеже и първия GPS във Пловдив го купих,цената тогава си спомням че беше около 2500 долара, и понеже неможах да го "настроя",пуснах една шамандура на моя язовир към 21:30 за да съм сигурен че няма да запомня мястото във тъмното,и я пуснах така че да е на десет сантиматра под водата,след което си настроих GPSа да запамети маршрута и на другия ден си намериш шамандурата,като нарочно излизах от трасето което беше направил ДжиПиеса и той винаги пищеше до момента до който не се върнех със лодката на трасето,и ме заведе точно до шамандурата и иконката която бях поставил на него за да обознача шамандурата започна да премигва и да уточня заведе ме на два -три метра от нея,защото всички запознати със тези неща знаят че производителя си залага умишленна грешка в програмата на всички тези машинки,който са за свободна продажба.Та думата ми беше,да ми обясниш,как точно си видял рибата че идва и ти удра,затова деиствие на сонара му трябва време да изпрати тези вълни,лъчи или там каквото праща,да ги получи обратно и да ги покаже на екрана.Тези мои въпроси и одеве и сега ако са категоричност-здраве му кажи.Може да съм профан в отношение -сонари,ама какво да ти кажа,то беше пускане и вадене на разни неща под шибаната лодка,незнам просто и пак повтарям ,това е мое мнение и за категоричност неможе да се говори,ако върнеш кадара назад ще видиш че точно това съм писал.И ти пожелавам успехи от сърце,намирай ги и ги хващай,нали за това говорим.И ти сам казваш че за рибите понякога греши.Защо не предположим че просто кльонкането го е вдигнало сома от дъното и ти удра.Защо не уточним още че окото на шибания сонар гледа на доло и че като върви лодката/дори и със парашут отзад/и си пуснал на няколко метра зад тебе и на няколко метра дълбочина,как този сонар ти засича тази риба,и после как толкова бързо улавя това светкавично нападение,просто незнам.Нямам обяснение и понеже несъм компетентен просто питам,и без да се засягаш ми обясни.Аз съм интелигентен човек и понеже си прав че не разбирам от сонари и си го признавам,ще те разбера само ако ми го докажеш и ще го приема!!!!!
P.S предлагам ти да си купиш ето тази камера/Agua-Vu Spool Underwater Camera SPC-80 / която е точно да виждаш рибите на живо под лодката,и която има доста добри параметри и камерата отдолу представлява изкуственна риба,за да не плаши рибите под лодката когато върви.Аз вярвам на тези реални неща.Погледни я и тя е със кабел за под лодката!!!!!
http://www.cabelas.com/cabelas/en/templ ... id=0038764
P.S предлагам ти да си купиш ето тази камера/Agua-Vu Spool Underwater Camera SPC-80 / която е точно да виждаш рибите на живо под лодката,и която има доста добри параметри и камерата отдолу представлява изкуственна риба,за да не плаши рибите под лодката когато върви.Аз вярвам на тези реални неща.Погледни я и тя е със кабел за под лодката!!!!!
http://www.cabelas.com/cabelas/en/templ ... id=0038764
- iogo
- разбира нещата
- Обратна връзка:
По въпросите на dsi:
1.намали чувствителността на около 20-30 процента, по този начин просто ще елиминираш дребните рибки и съответно грешките
2.на кой синвол/рибка или чертичка/ няма никакво значение
3.по принцип широкия лъч е полезен в по-плитки участъци
4.работи се с тесния лъч и на чертички за да се сведе до минимум излишната информация
5.по принцип сонара го ползвай за определяне на дълбочината, за намиране на определен релеф, за намиране на термоклина/при гармин го показва но не знам до колко е вярно/ като следиш на каква дълбочина се движат основните пасажи риба а не тъси големи риби и след това да кльонкаш върху тях
6.когато стоиш на едно място ти повтаря едно и също нещо на екрана
Кроки, бая си се ръснал за туристически GPS!!!
Какъв е бил той?
Иначе и той е полезно уредче, особено в непознат водоем за маркиране на места.
Лошото е че ги ползват и мрежарите за маркиране на мрежите!!!!!
До скоро се водеше военна технология и тази грешка беше задължителна.
По-съвременните апарати поддържат диференциална корекция и при условие че наблизо има поддържаща кула грешката може да бъде сведена до 1 метър/не е задължително да згреши/.
Относно НАСТРОЙКИТЕ, едва ли веднага си се научил да правиш следа или трасе/маршрут/.
Да се върнем пак към сонарите:
при честота на основния лъч 200 херца вълната ходи и се връща 200 пъти в секундата така че човек и с 20 километра в час да се движи с лодката пак ще ти покаже реално движението.
Ще дам няколко преимущества при ползването на сонар, ако не съм прав нека някой ме обори.
При влачене:
1.за 20 излета ще скъсаш толкова воблери колкото струва приличен сонар
2.разбираш на колко реално ти газят воблерите/това което пише на кутийката в повечето случаи не е вярно/
..........
При кльонкане:
1.намиране на определена дълбочина и релеф
/голям х... е да закачиш такъм с дебелина на влакното 0.8-1мм/
2.намиране на термоклина
..........
При риболов на шаран на дъно:
2.оглеждане на терена за закачки
3.концентрация на големи риби
......................
ПС:сигурно някой ще каже че едно време хората без сонари са ловили повече риба......... ама щото е имало повече
1.намали чувствителността на около 20-30 процента, по този начин просто ще елиминираш дребните рибки и съответно грешките
2.на кой синвол/рибка или чертичка/ няма никакво значение
3.по принцип широкия лъч е полезен в по-плитки участъци
4.работи се с тесния лъч и на чертички за да се сведе до минимум излишната информация
5.по принцип сонара го ползвай за определяне на дълбочината, за намиране на определен релеф, за намиране на термоклина/при гармин го показва но не знам до колко е вярно/ като следиш на каква дълбочина се движат основните пасажи риба а не тъси големи риби и след това да кльонкаш върху тях
6.когато стоиш на едно място ти повтаря едно и също нещо на екрана
Кроки, бая си се ръснал за туристически GPS!!!
Какъв е бил той?
Иначе и той е полезно уредче, особено в непознат водоем за маркиране на места.
Лошото е че ги ползват и мрежарите за маркиране на мрежите!!!!!
До скоро се водеше военна технология и тази грешка беше задължителна.
По-съвременните апарати поддържат диференциална корекция и при условие че наблизо има поддържаща кула грешката може да бъде сведена до 1 метър/не е задължително да згреши/.
Относно НАСТРОЙКИТЕ, едва ли веднага си се научил да правиш следа или трасе/маршрут/.
Да се върнем пак към сонарите:
при честота на основния лъч 200 херца вълната ходи и се връща 200 пъти в секундата така че човек и с 20 километра в час да се движи с лодката пак ще ти покаже реално движението.
Ще дам няколко преимущества при ползването на сонар, ако не съм прав нека някой ме обори.
При влачене:
1.за 20 излета ще скъсаш толкова воблери колкото струва приличен сонар
2.разбираш на колко реално ти газят воблерите/това което пише на кутийката в повечето случаи не е вярно/
..........
При кльонкане:
/голям х... е да закачиш такъм с дебелина на влакното 0.8-1мм/
2.намиране на термоклина
..........
При риболов на шаран на дъно:
2.оглеждане на терена за закачки
3.концентрация на големи риби
......................
ПС:сигурно някой ще каже че едно време хората без сонари са ловили повече риба......... ама щото е имало повече
- krokibg
- учете се от него
Вчера ходих нарочно до един приятел,който има рибарски магазин.Взех едни каталози и ги поразгледах.Не съм очарован от този сив екран,и предпочитам нещо от рода на камерите който намерих в нета и ти препоръчах да видиш.Явно че рибата не се плаши много-много от предмети който са във водата и стоят без да правят рески движения.Мисля да си купя една такава и да видя,дали ще има ефект и на колко метра ще може да се вижда във по бистри води.Що се отнася до сонарите,вярно е че бяха от първите,и можеби новите са направени по-добри пък и стези нови технологий можеби са от полза и показват повече неща от преди.Но нали разбираш,че като те разочарова нещо - някога,трудно ще ти спечели отново доверието.
Що се отнася до това ,дали веднага съм се научил да работя със GPS който бях купил ти одговарям веднага,за три-четири дни се научих да работя доста сносно със него и понеже някой неща ми убягваха,дадох 150 DM на една преводачка,да ми преведе цялото ръководство.После ми се обади момчето което ми продаде тази машинка и ми каза че от фирмата го помолили,да им върне този GPS който е във мене и щяли да ми дадат друг.Върнах им го без да взимам друг и ги накарах да ми платят и парите за превода който направих на ръководството защото прецених че няма какво толкова да маркирам и да си запаметявам маршрути.Сега във програмите на всички GPSси са вкарани картите на всички страни,включително и България и който може да работи със тях,тези машинки са от голяма полза.Така че може би аз съм във загуба,че върнах тези уреди,и ако бях поработил повечко със тях,щях да съм по-наясно със тази материя.Хайде със здраве !!!
Що се отнася до това ,дали веднага съм се научил да работя със GPS който бях купил ти одговарям веднага,за три-четири дни се научих да работя доста сносно със него и понеже някой неща ми убягваха,дадох 150 DM на една преводачка,да ми преведе цялото ръководство.После ми се обади момчето което ми продаде тази машинка и ми каза че от фирмата го помолили,да им върне този GPS който е във мене и щяли да ми дадат друг.Върнах им го без да взимам друг и ги накарах да ми платят и парите за превода който направих на ръководството защото прецених че няма какво толкова да маркирам и да си запаметявам маршрути.Сега във програмите на всички GPSси са вкарани картите на всички страни,включително и България и който може да работи със тях,тези машинки са от голяма полза.Така че може би аз съм във загуба,че върнах тези уреди,и ако бях поработил повечко със тях,щях да съм по-наясно със тази материя.Хайде със здраве !!!
- iogo
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Има и цветни сонари но са доста по-скъпи а не знам дали това е предимство.
Не всички туристически GPS-си са с картограф.
Не съжалявай за стария защото със съгурност е бил без картограф, винаги можеш да си купиш нов а и сега са много по-евтини.
Приятели са си поръчвали разни неща от Кабелас но се оскъпяват с около 40 процента при бавна доставка /2-3месеца/.
При бърза е над 50 процента.
Не всички туристически GPS-си са с картограф.
Не съжалявай за стария защото със съгурност е бил без картограф, винаги можеш да си купиш нов а и сега са много по-евтини.
Приятели са си поръчвали разни неща от Кабелас но се оскъпяват с около 40 процента при бавна доставка /2-3месеца/.
При бърза е над 50 процента.
- krokibg
- учете се от него
Сега се разрових и поогледах някой сонари.
http://carpbg.com/shop/index.php/cPath/ ... 5499105d4f
Този със сигорност ми хареса /Matrix 47 3D/ и първо трябва да видя някой приятел който има подобен,да се уверя че работи и чак тогава да си го купя.Ако взимам то ще е най-новото,зада не се налага да го връщам пак.Знаеш ли някои който да има този модел -Humminbird -Matrix 47 3D и какви са одзивите му за този модел.Еба си мамата,хубаво си стоях мирен,какво ми трябваше да се ровя и да гледам какво ново са пуснали.Хайде пак разходи !!!
http://carpbg.com/shop/index.php/cPath/ ... 5499105d4f
Този със сигорност ми хареса /Matrix 47 3D/ и първо трябва да видя някой приятел който има подобен,да се уверя че работи и чак тогава да си го купя.Ако взимам то ще е най-новото,зада не се налага да го връщам пак.Знаеш ли някои който да има този модел -Humminbird -Matrix 47 3D и какви са одзивите му за този модел.Еба си мамата,хубаво си стоях мирен,какво ми трябваше да се ровя и да гледам какво ново са пуснали.Хайде пак разходи !!!
- iogo
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Еба си мамата,хубаво си стоях мирен,какво ми трябваше да се ровя и да гледам какво ново са пуснали.Хайде пак разходи !!!

Моят е по-простичък /Piranha Max 20/.
Имам познати и с 27-ца и с 37-ца и съм ги ползвал.
Какво да ти кажа, 80 % от екстрите не ги ползвам.
Прекалено многото информация ме обърква/поне мен/.
Хувавото е че имат възможност за надграждане с GPS както и картограф и собствена памет.
Това с триизмерната картина ако показва реално ще е много интересно.
Все пак относно рибките трябва да му хванеш чалъма защото иначе пак ще те лъже и ще останеш разочарован.
Колкото по-мощен лъч има /4000-5000 вата/ толкова повече трябва да му намаляш чувствителността.
В БГ Hummimbird са много популярни но според познати в щатите по-на почит са Garmin,Lowrence,Eagle.
Помисли и дали практикуваш риболов при който ще ти е полезен сонар/от лодка/.
Тези които се ползват от брега с бежжична сонда са децка играчка.