Въпрос за сонар?

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

dsi
новобранец
новобранец

Въпрос за сонар?

Мнение от dsi »

Имам ГАРМИН 250 двулъчев, и като го пусна да работи с двата лъча най горе на екрана постоянно минава редичка от рибки на дълбочина 1-1.2метра? Не ми се вярва да има толкова риба? Защо ги показва???
Когато намаля чувствителността не се появяват рибките?
Когато работи с тесният лъч няма такъв проблем???
Може ли някой да каже какво е това?
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Проблема ти е в това че си купил сонара.Освен дълбочини,релеф и още някой технически характеристики,няма да ти покаже нищо.Навремето,си купих един от първите сонари,появили се по магазините във Пловдив,и като взе да ми показва едни огромни пасажи от малки и големи риби,направо запецнах и си викам, е ето я рибата и сега я набарах и ще я скъсам.ДА-АМА НЕ !!!!!! Ни рибка,ни рибище.От там отидох на един приятел на рибарника,където има едни клетки по два-три метра широки.Сложих одгоре една талпа,отидох на средата и какво мислиш че ми показа ??????? няма да повярваш,вътре имаше зарибител -ТОЛСТОЛОБ,и като взе да ми показва много и различни по големина риби,направо го занесох в магазина и го ударих на магазинера в главата.Взех си парите и сега,като имам възможност,винаги обяснявам на колеги за какво става въпрос.Едни-разбират,други НЕ !!!! Надявам се ти да си от ПЪРВИТЕ .Успех.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
iogo
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от iogo »

Много категорично мнение Кроки!!!!!
Незаменим е за кльонкане, влачене и риболов на шаран на дъно.
Научи се да работиш с него и ще разбираш кое е риба кое не!!!!
Намали си чувствителността за да не ти прави уклейките на големи риби.
Все пак са направени да работят и за море при по-големи дълбочини и заради това се получава това нещо.
Ползвал съм почти всички марки които са внасяни в БГ/без Лоурънс/
и при всичките се получава това така че не се шашкай.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Нямам намерение да споря,но след пробите който правих със тази джаджа,просто нищо не успях да хвана,макар че ми показваше риба до риба..Говоря английски,и горе-долу поназнайвам нещичко.За морето,огромни пасажи може би показва/ поясни ми как легнал сом на дъното,ще го отчете като риба,като сонара изпраща вълни който отразяват дъното и се връщат обратно и според времето от сонара до дъното и обратно рисуват картината на дъното или определения предмет или скала/.Ако има предмет на дъното или скала,която да се показва от тинята и е със височина двадесет и пет сантиметра и дължина 1.90-2м,това сом ли е и как го разбираш че е,или твойте сонари отчитат и мръвка и кръв..По тази логика колко пасажа си намерил по нашите язовири и колко риби си хванал ? Интересно ще ми е да разбера като обикаляш и ги търсиш /сомовете за кльонка/ въдиците пуснати ли са? или първо намираш сомовете и после ги пускаш.
Iogo,не си правя майтап,тези уреди нищо не показват а само дълбочина и релефа на дъното 100% и реално.По твоята логика,дай всички да си купиме по един сонар и да АТАКУВАМЕ!!! Ако е така,до сега нито сонари щяха да останат по магазините,и за наше рибарско щастие добре че не работят че и риби нямаше да останат.Ако ли пък аз греша,то ти приятелю,нямаш празен риболов,щото ако знаеш къде е рибата,то все едно говориш езика на животните и рибите сами ти скачат във живарника.Не се обиждай,щом мислиш че му разбираш - добре.Само да не се връщаш валат от кльонкане,че какво ще кажеш на хората който те познават,че ти се е развалил сонара ??????

Да,незаменим е за шаран на дъно,защото вместо да пускаш разни там въженца и канапи със възли на всеки метър,включваш сонара и знаеш какво е дъното и колко е дълбоко и още по добре,обикаляш из дадения водоем само срещу удобните за лагер места и мериш дълбочината.Ако дълбочината одговаря на това което търсиш и на сезона /защото по отворените рибари знаят кога и къде и на каква дълбочина стой шарко през този период/правиш си бивак и необикаляш като луд, а си захранваш и чакаш.Ама да намериш рибата със сонара и да я хванеш,това просто за мене е несериозно.Моето мнение не е миродавно,и нямам намерение да доказвам че съм прав,но след като съм правил проби и нищо не излезе,никой не е във състояние да ме убеди във обратното.Предпочитам да си търся рибата по нормалния начин,и да я накарам да вземе.Ако не днес то утре.Успех.

Аватар
iogo
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от iogo »

Кроки, говори така категорично за неща които разбираш!!!!!!!
Сам казваш че си го купил пробвал и върнал веднага така че нямаш никакъв опит с тези неща.
Първите внесени сонари в БГ бяха Ийгъл/някъде 1994 г/ , вече не помня името на фирмата но офиса им се намираше на една уличка/Гечкенли/ зад Ф.Нансен до НДК така че от тогава ползвам сонари.
Относно това как различава рибата от дъното?
Вълната се поема и отразява различно от различните предмети!!!!!!
Това когато покаже риба на дъното дали е вярно не мога да докажа но от собсвен опит ти казвам че когато ловя на кльонк доста често виждам риба да се издига/или черна черта/ и след това следва удар и сом!!!!!!!!!
Попитай някой по-опитен кльонкаджия който има сонар!!!!!!!
Дълбочината и релефа показва точно а за рибите понякога греши.
Като понатрупаш налко опит/включително с настройките/ и почваш да различаваш грешките.

Да ти кажа дразни ме категоричността в твойте постове.
Не се заяждам!!!!!!!
Влача за бяла и имам доста опит с воблери но не ти давам ъкъл и не ти споря за риболова на сом с воблер защото не го практикувам този риболов.
Опитът ми със сонари е 13 годишен, твоят май е доста по-малко?
dsi
новобранец
новобранец

Мнение от dsi »

Добре колко да намаля чувствителността? Сома на символ риби или на символ черти да го търся? Ако намаля чувствителността колко да бъде че да не изпуска риби? Чувал съм от сомаджии че работят само на силния лъч ( тесния) 200khz, и са на черти а не на риби защо е така???
dsi
новобранец
новобранец

Мнение от dsi »

И още нещо защо се движи екрана при спряла лодка? Това е сигурно заради сондата която изпраща сигнали постоянно до дъното .Ако се виждат една след друга рибки да минават през екрана това сигурно е една и съща риба а не ято?
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Да,нямам опит признавам си и понеже и първия GPS във Пловдив го купих,цената тогава си спомням че беше около 2500 долара, и понеже неможах да го "настроя",пуснах една шамандура на моя язовир към 21:30 за да съм сигурен че няма да запомня мястото във тъмното,и я пуснах така че да е на десет сантиматра под водата,след което си настроих GPSа да запамети маршрута и на другия ден си намериш шамандурата,като нарочно излизах от трасето което беше направил ДжиПиеса и той винаги пищеше до момента до който не се върнех със лодката на трасето,и ме заведе точно до шамандурата и иконката която бях поставил на него за да обознача шамандурата започна да премигва и да уточня заведе ме на два -три метра от нея,защото всички запознати със тези неща знаят че производителя си залага умишленна грешка в програмата на всички тези машинки,който са за свободна продажба.Та думата ми беше,да ми обясниш,как точно си видял рибата че идва и ти удра,затова деиствие на сонара му трябва време да изпрати тези вълни,лъчи или там каквото праща,да ги получи обратно и да ги покаже на екрана.Тези мои въпроси и одеве и сега ако са категоричност-здраве му кажи.Може да съм профан в отношение -сонари,ама какво да ти кажа,то беше пускане и вадене на разни неща под шибаната лодка,незнам просто и пак повтарям ,това е мое мнение и за категоричност неможе да се говори,ако върнеш кадара назад ще видиш че точно това съм писал.И ти пожелавам успехи от сърце,намирай ги и ги хващай,нали за това говорим.И ти сам казваш че за рибите понякога греши.Защо не предположим че просто кльонкането го е вдигнало сома от дъното и ти удра.Защо не уточним още че окото на шибания сонар гледа на доло и че като върви лодката/дори и със парашут отзад/и си пуснал на няколко метра зад тебе и на няколко метра дълбочина,как този сонар ти засича тази риба,и после как толкова бързо улавя това светкавично нападение,просто незнам.Нямам обяснение и понеже несъм компетентен просто питам,и без да се засягаш ми обясни.Аз съм интелигентен човек и понеже си прав че не разбирам от сонари и си го признавам,ще те разбера само ако ми го докажеш и ще го приема!!!!!

P.S предлагам ти да си купиш ето тази камера/Agua-Vu Spool Underwater Camera SPC-80 / която е точно да виждаш рибите на живо под лодката,и която има доста добри параметри и камерата отдолу представлява изкуственна риба,за да не плаши рибите под лодката когато върви.Аз вярвам на тези реални неща.Погледни я и тя е със кабел за под лодката!!!!!

http://www.cabelas.com/cabelas/en/templ ... id=0038764

Аватар
oldman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от oldman »

Ето ви малко снимки от моя сонар за анализ:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
dsi
новобранец
новобранец

Мнение от dsi »

чувствителността трябва ли да се намали?
Благодаря все пак но по скоро би ми помогнал колега който ползва същия сонар като моя:)
Аватар
iogo
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от iogo »

По въпросите на dsi:
1.намали чувствителността на около 20-30 процента, по този начин просто ще елиминираш дребните рибки и съответно грешките
2.на кой синвол/рибка или чертичка/ няма никакво значение
3.по принцип широкия лъч е полезен в по-плитки участъци
4.работи се с тесния лъч и на чертички за да се сведе до минимум излишната информация
5.по принцип сонара го ползвай за определяне на дълбочината, за намиране на определен релеф, за намиране на термоклина/при гармин го показва но не знам до колко е вярно/ като следиш на каква дълбочина се движат основните пасажи риба а не тъси големи риби и след това да кльонкаш върху тях
6.когато стоиш на едно място ти повтаря едно и също нещо на екрана

Кроки, бая си се ръснал за туристически GPS!!!
Какъв е бил той?
Иначе и той е полезно уредче, особено в непознат водоем за маркиране на места.
Лошото е че ги ползват и мрежарите за маркиране на мрежите!!!!!
До скоро се водеше военна технология и тази грешка беше задължителна.
По-съвременните апарати поддържат диференциална корекция и при условие че наблизо има поддържаща кула грешката може да бъде сведена до 1 метър/не е задължително да згреши/.
Относно НАСТРОЙКИТЕ, едва ли веднага си се научил да правиш следа или трасе/маршрут/.
Да се върнем пак към сонарите:
при честота на основния лъч 200 херца вълната ходи и се връща 200 пъти в секундата така че човек и с 20 километра в час да се движи с лодката пак ще ти покаже реално движението.

Ще дам няколко преимущества при ползването на сонар, ако не съм прав нека някой ме обори.

При влачене:
1.за 20 излета ще скъсаш толкова воблери колкото струва приличен сонар
2.разбираш на колко реално ти газят воблерите/това което пише на кутийката в повечето случаи не е вярно/
..........

При кльонкане:
1.намиране на определена дълбочина и релеф
/голям х... е да закачиш такъм с дебелина на влакното 0.8-1мм/
2.намиране на термоклина
..........

При риболов на шаран на дъно:
1.намиране на определена дълбочина и релеф
2.оглеждане на терена за закачки
3.концентрация на големи риби
......................

ПС:сигурно някой ще каже че едно време хората без сонари са ловили повече риба......... ама щото е имало повече
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Вчера ходих нарочно до един приятел,който има рибарски магазин.Взех едни каталози и ги поразгледах.Не съм очарован от този сив екран,и предпочитам нещо от рода на камерите който намерих в нета и ти препоръчах да видиш.Явно че рибата не се плаши много-много от предмети който са във водата и стоят без да правят рески движения.Мисля да си купя една такава и да видя,дали ще има ефект и на колко метра ще може да се вижда във по бистри води.Що се отнася до сонарите,вярно е че бяха от първите,и можеби новите са направени по-добри пък и стези нови технологий можеби са от полза и показват повече неща от преди.Но нали разбираш,че като те разочарова нещо - някога,трудно ще ти спечели отново доверието.

Що се отнася до това ,дали веднага съм се научил да работя със GPS който бях купил ти одговарям веднага,за три-четири дни се научих да работя доста сносно със него и понеже някой неща ми убягваха,дадох 150 DM на една преводачка,да ми преведе цялото ръководство.После ми се обади момчето което ми продаде тази машинка и ми каза че от фирмата го помолили,да им върне този GPS който е във мене и щяли да ми дадат друг.Върнах им го без да взимам друг и ги накарах да ми платят и парите за превода който направих на ръководството защото прецених че няма какво толкова да маркирам и да си запаметявам маршрути.Сега във програмите на всички GPSси са вкарани картите на всички страни,включително и България и който може да работи със тях,тези машинки са от голяма полза.Така че може би аз съм във загуба,че върнах тези уреди,и ако бях поработил повечко със тях,щях да съм по-наясно със тази материя.Хайде със здраве !!!

Аватар
iogo
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от iogo »

Има и цветни сонари но са доста по-скъпи а не знам дали това е предимство.
Не всички туристически GPS-си са с картограф.
Не съжалявай за стария защото със съгурност е бил без картограф, винаги можеш да си купиш нов а и сега са много по-евтини.
Приятели са си поръчвали разни неща от Кабелас но се оскъпяват с около 40 процента при бавна доставка /2-3месеца/.
При бърза е над 50 процента.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Сега се разрових и поогледах някой сонари.
http://carpbg.com/shop/index.php/cPath/ ... 5499105d4f
Този със сигорност ми хареса /Matrix 47 3D/ и първо трябва да видя някой приятел който има подобен,да се уверя че работи и чак тогава да си го купя.Ако взимам то ще е най-новото,зада не се налага да го връщам пак.Знаеш ли някои който да има този модел -Humminbird -Matrix 47 3D и какви са одзивите му за този модел.Еба си мамата,хубаво си стоях мирен,какво ми трябваше да се ровя и да гледам какво ново са пуснали.Хайде пак разходи !!!

Аватар
iogo
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от iogo »

Еба си мамата,хубаво си стоях мирен,какво ми трябваше да се ровя и да гледам какво ново са пуснали.Хайде пак разходи !!!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Моят е по-простичък /Piranha Max 20/.
Имам познати и с 27-ца и с 37-ца и съм ги ползвал.
Какво да ти кажа, 80 % от екстрите не ги ползвам.
Прекалено многото информация ме обърква/поне мен/.
Хувавото е че имат възможност за надграждане с GPS както и картограф и собствена памет.
Това с триизмерната картина ако показва реално ще е много интересно.
Все пак относно рибките трябва да му хванеш чалъма защото иначе пак ще те лъже и ще останеш разочарован.
Колкото по-мощен лъч има /4000-5000 вата/ толкова повече трябва да му намаляш чувствителността.
В БГ Hummimbird са много популярни но според познати в щатите по-на почит са Garmin,Lowrence,Eagle.
Помисли и дали практикуваш риболов при който ще ти е полезен сонар/от лодка/.
Тези които се ползват от брега с бежжична сонда са децка играчка.
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”