Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Внимание!
Въпроси свързани с морския риболов.
naRiba.com

Форум

Питанка за лодка
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- vacano
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Питанка за лодка
Привет колеги:)
имам една питанка относно надуваемите лодки. спрял съм се на лодките СЕЛВА или по точно PA450 тоест 450 дълга, може ли някой от вас да ми каже нещо за тези лодки ако е чувал нещо или пък има такава?според това което ми казват с 15к.с. мотор било достатъчно но ще глисира само при наличието на 2ма души на борда и иначи е за 8 души. аз не държа на супер скоростите но все пак да питам дали този мотор е достатъчен.
Слагам тук този топик понеже главно ще ползвам лодката за морски риболов.
Благодаря Предварително

имам една питанка относно надуваемите лодки. спрял съм се на лодките СЕЛВА или по точно PA450 тоест 450 дълга, може ли някой от вас да ми каже нещо за тези лодки ако е чувал нещо или пък има такава?според това което ми казват с 15к.с. мотор било достатъчно но ще глисира само при наличието на 2ма души на борда и иначи е за 8 души. аз не държа на супер скоростите но все пак да питам дали този мотор е достатъчен.
Слагам тук този топик понеже главно ще ползвам лодката за морски риболов.
Благодаря Предварително

- vacano
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
не ми пречи надуването и сглобяването, а за по голяма искам такава по простата причина че за мен рибарлъка е преди всичко удоволствие, и трябва да има комфорт за повече от 2ма души. а иначе лодката бая голяма изглежда...а туристите да ходят с Will See яхтата дето я дават за 6к евро на ден
с гуменяка кои ходи по разходки 

По голямата лодка е изложена повече на вятъра...я пробвай да я управляваш на "лопати"...а и ще харчи повече гориво ... съпротивлението и е по-голямо...
Като идея не е зле...но как и къде ще я пускаш и вадиш...как ще я миеш от солената вода и сушиш...
Знам го от личен опит с "гуменяците"... ако спре моторетката...и си навътре в морето...ще има да опъваш жили докато излезеш...

Като идея не е зле...но как и къде ще я пускаш и вадиш...как ще я миеш от солената вода и сушиш...

Знам го от личен опит с "гуменяците"... ако спре моторетката...и си навътре в морето...ще има да опъваш жили докато излезеш...

Аз имах YAM 360 и с 15 коня излизаше в глис с трима.Сега съм на хонда 3.53 и е по тежка и с трима излиза трудно в глис с 15 коня. ( а двигателчето е ново Ямаха 15) т.е. с 15 коня двигател с тази лодка двама с по малко багаж може и да излезите в глис, като се има предвид че ти ще я караш в морето където водата е по плътна и по лесно се излиза в глис.
Правилно си се насочил към голяма лодка според мен удобството е по голямо.( има повече място)Но за тази не съм виждал колега да има на Селва и нямам впечатления.Но за 4.50м ти трябват поме 20-25 коня и то четиритактов хубав двигател.Виж тези на Ямаха 25 коня четиритактов за 6249лв. Хонда са по скъпи, а карал съм 20 коня хонда и не съм много впечатлен от него.Въпрос на избор и пари.
Надявам се да съм ти помогнал.
Правилно си се насочил към голяма лодка според мен удобството е по голямо.( има повече място)Но за тази не съм виждал колега да има на Селва и нямам впечатления.Но за 4.50м ти трябват поме 20-25 коня и то четиритактов хубав двигател.Виж тези на Ямаха 25 коня четиритактов за 6249лв. Хонда са по скъпи, а карал съм 20 коня хонда и не съм много впечатлен от него.Въпрос на избор и пари.
Надявам се да съм ти помогнал.
ГОЛ ШАРАН ...
Освен голямото пространство, надуваемите лодки над 4 м са завидно устойчиви на вълна. Щом не те притеснява пренасянето и пускането - колкото по голямя толкова по добре. С 15 коня мотор можеш да си ловиш риба без проблеми , но ако искаш да позваш максимално предимствата на тази лодка си вземи двигател 30 и нагоре коня.
Виждал сам лодките на селва и като конструкция са много добри и с висок борд. За такава лодка е много важно от каква материя е. Моя съвет е да не вземаш нищо друго освен такава от HYPALON.
Виждал сам лодките на селва и като конструкция са много добри и с висок борд. За такава лодка е много важно от каква материя е. Моя съвет е да не вземаш нищо друго освен такава от HYPALON.
"Глис" по всяка вероятност имат предвид глисаж, или накратко казано лодката не върви във водоизместващ режим а се пързаля по водата. Това с мехурчетата се казва кавитация .По голямата лодка е по удобна. С лодка 4.5 м ще караш по -лесно при по-висока вълна от лодка 3.3м. Смятам че с 15 к.с двигател и лодка 4.5м спокойно ще излизаш на глисаж дори и да сте 3 човека на борда. По дългата лодка излиза по лесно на глисаж, който е най-икономичния режим на плаване при такива лодки. Карал съм Зоодиак 3.3 м с 5 к.с Джонсън и с 2 човека ( единия в носа ) излизаше по-лесно на глисаж отколкото когато съм сам. Много е важно разпределението на товара. Ако неможеш да я изкараш да глисира с 15 к.с обади се ще ти кажа как ( все пак това ми е работата ).