Питанка за лодка

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
vacano
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Питанка за лодка

Мнение от vacano »

Привет колеги:)
имам една питанка относно надуваемите лодки. спрял съм се на лодките СЕЛВА или по точно PA450 тоест 450 дълга, може ли някой от вас да ми каже нещо за тези лодки ако е чувал нещо или пък има такава?според това което ми казват с 15к.с. мотор било достатъчно но ще глисира само при наличието на 2ма души на борда и иначи е за 8 души. аз не държа на супер скоростите но все пак да питам дали този мотор е достатъчен.
Слагам тук този топик понеже главно ще ползвам лодката за морски риболов.

Благодаря Предварително :)

Изображение
skipper
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от skipper »

за какво ти е толква голяма да не смиаташ да правиш разходки на туристите.голям зор ше е докато я надуеш е зглобиш вземиси по добре
3.30метра поне може да я носиш надута на покрива на колата.
Аватар
vacano
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от vacano »

не ми пречи надуването и сглобяването, а за по голяма искам такава по простата причина че за мен рибарлъка е преди всичко удоволствие, и трябва да има комфорт за повече от 2ма души. а иначе лодката бая голяма изглежда...а туристите да ходят с Will See яхтата дето я дават за 6к евро на ден ;) с гуменяка кои ходи по разходки :)
skipper
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от skipper »

зглобявал ли си такьв вид лодка защото не е никак лесно 3.30 според мен е най добрия размер двама човека може да си ловите спокойно без да си пречите.мойта е три и пак за двама човека с чипарета не си пречим а за попчи сме ловили по трима пак бес проблеми.
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

По голямата лодка е изложена повече на вятъра...я пробвай да я управляваш на "лопати"...а и ще харчи повече гориво ... съпротивлението и е по-голямо... :wink:

Като идея не е зле...но как и къде ще я пускаш и вадиш...как ще я миеш от солената вода и сушиш... :lol:

Знам го от личен опит с "гуменяците"... ако спре моторетката...и си навътре в морето...ще има да опъваш жили докато излезеш... :twisted:
pepeione
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pepeione »

На мен пък ми харесва, ако си я вземеш да ти е честита!!!
Наслука!!!
Аватар
man1966
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от man1966 »

По голямата е по добра-място бол,па и можеш и по голяма моторетка да и туриш.А за греблата не е сигурно коя ще върви по лесно.А ако имаш колесарче и не ти се налага да я разглобяваш , тогава ти отпадат много неудобства.
Общо взето-въпрос на вкус.... 8)
Я елате рибенца при батко...
MarviN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MarviN »

Аз имах YAM 360 и с 15 коня излизаше в глис с трима.Сега съм на хонда 3.53 и е по тежка и с трима излиза трудно в глис с 15 коня. ( а двигателчето е ново Ямаха 15) т.е. с 15 коня двигател с тази лодка двама с по малко багаж може и да излезите в глис, като се има предвид че ти ще я караш в морето където водата е по плътна и по лесно се излиза в глис.
Правилно си се насочил към голяма лодка според мен удобството е по голямо.( има повече място)Но за тази не съм виждал колега да има на Селва и нямам впечатления.Но за 4.50м ти трябват поме 20-25 коня и то четиритактов хубав двигател.Виж тези на Ямаха 25 коня четиритактов за 6249лв. Хонда са по скъпи, а карал съм 20 коня хонда и не съм много впечатлен от него.Въпрос на избор и пари.
Надявам се да съм ти помогнал.
ГОЛ ШАРАН ...
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Ако не търсиш бързината с 4,50 15 коня е достатачно но ако я набухаш с багаж и хора ще върви бавно но славно :lol: .Най-добре 20коня ама много пари!
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Дели
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Дели »

Освен голямото пространство, надуваемите лодки над 4 м са завидно устойчиви на вълна. Щом не те притеснява пренасянето и пускането - колкото по голямя толкова по добре. С 15 коня мотор можеш да си ловиш риба без проблеми , но ако искаш да позваш максимално предимствата на тази лодка си вземи двигател 30 и нагоре коня.
Виждал сам лодките на селва и като конструкция са много добри и с висок борд. За такава лодка е много важно от каква материя е. Моя съвет е да не вземаш нищо друго освен такава от HYPALON.
Аватар
Mich
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Mich »

може ли да ме светне някой какво е глис :?: :roll:
който не лови, няма да яде :)
Аватар
Михалич
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Михалич »

Когато перката върти напразно - образуват се мехурчет въздух около нея - неправилно съотношение -обороти/мощност/твар. :shock:
- май такова беше - ней убаво туй :lol: :lol:
Fly our flag, we teach them fear
Capture them, the end is near
Firing guns they shall burn
Surrender or fight there's no return
Under Jolly Roger!
Аватар
Mitaka
новобранец
новобранец

Мнение от Mitaka »

"Глис" по всяка вероятност имат предвид глисаж, или накратко казано лодката не върви във водоизместващ режим а се пързаля по водата. Това с мехурчетата се казва кавитация .По голямата лодка е по удобна. С лодка 4.5 м ще караш по -лесно при по-висока вълна от лодка 3.3м. Смятам че с 15 к.с двигател и лодка 4.5м спокойно ще излизаш на глисаж дори и да сте 3 човека на борда. По дългата лодка излиза по лесно на глисаж, който е най-икономичния режим на плаване при такива лодки. Карал съм Зоодиак 3.3 м с 5 к.с Джонсън и с 2 човека ( единия в носа ) излизаше по-лесно на глисаж отколкото когато съм сам. Много е важно разпределението на товара. Ако неможеш да я изкараш да глисира с 15 к.с обади се ще ти кажа как ( все пак това ми е работата ).
skipper
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от skipper »

само с 5 коня браво :shock:
Аватар
vacano
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от vacano »

Михалич написа:Когато перката върти напразно - образуват се мехурчет въздух около нея - неправилно съотношение -обороти/мощност/твар. :shock:
- май такова беше - ней убаво туй :lol: :lol:
това се нарича кавитация а има и супер кавитация :)
няма нищо общо с глист :)
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси свързани с морския риболов.”