Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Примамка за трофейни кефали ?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- maznislav
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: Примамка за трофейни кефали ?
Абе и така и не така
Снощи на марица на 4 см Ecogear хванах 35 см кефал .
На 5 см от същата марка и модел хванах 22 см кефал
А на муха под 1 см колега хвана 50 см кефал тежащ 1,40 кг. Тези кефалите по 2 кила са теглени на "рибарския кантар" - там дето новороденото излязло 10,300 кг
Не че няма, ама около 50 см са кило и малко
, аз с рулетка кефал още не съм видял сниман 
А тролинга няма нищо общо със спининг
без да обиждам колегата
А колега Fat ... трябва да отидем с теб заедно за риба пък белким тръшнем по 1 килограмов - по рибарския кантар 2

На 5 см от същата марка и модел хванах 22 см кефал

А на муха под 1 см колега хвана 50 см кефал тежащ 1,40 кг. Тези кефалите по 2 кила са теглени на "рибарския кантар" - там дето новороденото излязло 10,300 кг

А тролинга няма нищо общо със спининг

А колега Fat ... трябва да отидем с теб заедно за риба пък белким тръшнем по 1 килограмов - по рибарския кантар 2

Като се ожениш, ще разбереш какво е щастие, ама вече ще бъде късно!
ЖЕНА ЗАД ВОЛАНА,Е КАТО ЗВЕЗДА В НЕБЕТО,
ТИ НЕЯ ВИЖДАШ,ТЯ ТЕБЕ НЕ!!!
ЖЕНА ЗАД ВОЛАНА,Е КАТО ЗВЕЗДА В НЕБЕТО,
ТИ НЕЯ ВИЖДАШ,ТЯ ТЕБЕ НЕ!!!
Да споделя мойте наблюдения в затворен водоем. Едрите риби (200 - 300гр не питайте кви са дребните
) много харесваха салмо хорнет 4 см в разцветка HP (костур) но ударите са редкии но гони до плиткото и тогава лапа, в някои случаи сам имал няколко доста прилични кефали на около 20м навътре вземат направо с цопването. Но мисля че големината на примамката няма особено значение, с голяма че накараш дребосука да се откаже но дали ще саблазниш големия....

кьоркефали
днес на същия хорнет имах над 15 удара и само едни реализиран за 3 часа хванахме 11 клена като най едрия беше 32см най дребния 21 см , пак безпорен фаворит се оказа булхед НР разцветкаchopara написа:Да споделя мойте наблюдения в затворен водоем. Едрите риби (200 - 300гр не питайте кви са дребните) много харесваха салмо хорнет 4 см в разцветка HP (костур) но ударите са редкии но гони до плиткото и тогава лапа, в някои случаи сам имал няколко доста прилични кефали на около 20м навътре вземат направо с цопването. Но мисля че големината на примамката няма особено значение, с голяма че накараш дребосука да се откаже но дали ще саблазниш големия....
ей от вчера 2 та клена 56 и 53 см

ето и един дребосък на хорнета

Последно промяна от Dimy на Нед Авг 16, 2009 10:28 pm, променено общо 1 път.
-
- вече хвърля и на тежко
Този кефал от миналата година е 1,100 кг. и 51 см.

Уловен е на блесна Meps 2 Comet Decoree.

Този кефал е от юни 2009 г., като не съм го мерил

Уловен е на воблер Zip Baits 46 S MDR 047

За съжаление, на следващия ден улових по-голям, за който нямам снимки. След 5 минутна борба и поради факта, че забравих кепа, реших да го извадя хващайки го за задхрилните капаци, като в съпротивата си беше отворил карабинката на вирбела. След усета на моята ръка, събра енергията на света, отскочи и си отиде с воблер Yo-Zuri Arms Shad SP Micro Tg.

Уловен е на блесна Meps 2 Comet Decoree.

Този кефал е от юни 2009 г., като не съм го мерил

Уловен е на воблер Zip Baits 46 S MDR 047

За съжаление, на следващия ден улових по-голям, за който нямам снимки. След 5 минутна борба и поради факта, че забравих кепа, реших да го извадя хващайки го за задхрилните капаци, като в съпротивата си беше отворил карабинката на вирбела. След усета на моята ръка, събра енергията на света, отскочи и си отиде с воблер Yo-Zuri Arms Shad SP Micro Tg.
Oбщо взето, аз мисля,че за кефала няма голямо значение големината на примамката, споре известния постулат "голяма риба - голяма примамка". Причината е, че той е с много непредсказуемо поведение и не е откровен хищник, а по-скоро всеядна риба, която понякога(рядко) атакува други риби като обект за храна. Но все пак си имам становище, потвърено от практиката, че големите кефали реагират положително на воблери нещо средено между шад и миноу, без силно изразена игра и дължина около 5 см. Цвета не е толкова важен, според мен.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
аз пък мисля, че цвета е от значение , почти всички удари са ми на воблери с червено или оранжево по тях , предполагам ,че клена ги приема, като някоя рибка дето им се натрапва в територията и атакува имено заради това . За пример от брега масово го гонят на царевица и кус кус , на жива рибка не обажда , а на блесна и воблер гони 

Аз подчертах, че цвета в случая не е толкова важен. Просто тук той е второстепенен фактор, според мен. А иначе не е точно така. 

"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
колега алинския язовир е с доста стръмни брегове , така , че бул хед става идеален за от брега , почти всички са хванати на 10м от брега , този водоем го препоръчвам на колегите спинингари от сфFat написа:Благодаря.
Проблема е, че колегата отворил темата /както и аз/ ловим на река и с "кракомобила"
и булхед с голяма лопатка "оре" здраво в плиткото ... и закачко ногу.
Но явно с примамка над 50 мм се "отсява" донякъде дребосъка.
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Много съм доволен от дискусията. Сега , само да вметна няколко неща за да не се отделяме от същността на темата ..
На мнение съм като Мазнислав , че тролинга не е спининг и няма нищо общо
Седиш в лодката и се возих и чакаш удар - няма го надлъгването , залягането и провирането из храсти - мечта за всеки спинингист
И тези "месарските" снимки малко ми развалиха настроението. Иначе , пак казвам , мерих го кефала от Огоста - 42 см - 1.250 гр. Този от Искара беше видимо доста над него , но бързах да го пусна защто бая го уморих
Мунчо е много прав с тезата си, че по-скоро е всеяден и е много трудно предвидим. Много умело се адаптира към дадена река. Изгражда си навици за хранене и строго се придържа към тях.Тези дни ходих по село и на Росицата за 1 ден направих 3 излета на няколко локаций.Воблери трудно Го прилъгват като изключим вкусните Голдита и Смит Камион , към които кефала определено има амфинитет. Пробвах всякакви методи и си направих много интересни изводи за рибата и нейното държание. ( Щуката си остава най-голямата хитряга за мен
)
Иначе знам места по Искара където започва да кълве по часовник- без да се вълнува от ВЕЦ-ве, кална вода и тн. Няколко дена нарочно ходя в 18-18.30 ... до 19.30 по едно , максимум 2 плахи удрания ... ? Местнити гурута събират и ме съветват и аз да си ходя ..
Но стане ли 19.30 , леко слънцето пада , излизат рояци дребни мушици и се почва .. Първите 10 минути бият педарки .. следва буквално затишие преди буря. Към 20 часа почват резки удари само на едри риби ( до 5-700гр). Пробвах го няколко поредни дни , като единия ден водата беше изцяло кална , гъсто кална
Взима предимно в бързейте САМО на Жълта блесна ( Моска и Мартин са се доказали на 100%, опитите с други марки продължават), а в тихото единствено на циката с припомпване. Интересното е , че в тихото риба се държи и то на големи пасажи.. Хвърлям със Зури Лминоу, Гоби, Килфиш , Джакал Чъби, Смит и всички доказали се кефалски вкусотийки , но няма радост. Качвам цикадата и като намеря правилния ритъм ( обикновенно с паузи межди 1-2 секунди) почват удари на същите места на който до сега съм хвърлял с воблерите.
Също по-горе някой каза, че не искат интезивна игра .. Мойте наблюдения са противоречиви ... Иска си среднобърза , равномерна проводка и толумбести тракалки
На клатушки , мини кастмастери и туйстери поне аз трудно успявам да го прилъжа 
На мнение съм като Мазнислав , че тролинга не е спининг и няма нищо общо

Мунчо е много прав с тезата си, че по-скоро е всеяден и е много трудно предвидим. Много умело се адаптира към дадена река. Изгражда си навици за хранене и строго се придържа към тях.Тези дни ходих по село и на Росицата за 1 ден направих 3 излета на няколко локаций.Воблери трудно Го прилъгват като изключим вкусните Голдита и Смит Камион , към които кефала определено има амфинитет. Пробвах всякакви методи и си направих много интересни изводи за рибата и нейното държание. ( Щуката си остава най-голямата хитряга за мен

Иначе знам места по Искара където започва да кълве по часовник- без да се вълнува от ВЕЦ-ве, кална вода и тн. Няколко дена нарочно ходя в 18-18.30 ... до 19.30 по едно , максимум 2 плахи удрания ... ? Местнити гурута събират и ме съветват и аз да си ходя ..

Също по-горе някой каза, че не искат интезивна игра .. Мойте наблюдения са противоречиви ... Иска си среднобърза , равномерна проводка и толумбести тракалки

Sandy, прочетох пак всичко и не видях "месарски " снимки, защото всички снимани рибоци бяха покрай бреговете ... начи предполагам са пуснати, така че не не се натъжавай.
Maznislave, поканата си я записвам - ще ти звънна. За твое сведение, и понеже не разчитам на "рибарския" кантар, си нося винаги в чантичката малко кантарче и рулетка - като хвана, да знам ТОЧНО колко е. И ми виж в галерията - има дебел кефал с рулетка /и то отдавна/.
Сега, след като писаха толкова колеги по-напред с материала от мене,
вече съм сигурен - размера е най добре около 45-55 мм а цвета или любимия ми оранжево-чевеникав или синьо-лилаво с бяло и да проблясва /и комбинации между тях/.
За дълбоките и стоящи води - гледам с окраска на костур е добър.
Кефал:
22см - 0,100кг.
25см - 0,200кг.
30см - 0,500кг.
35см - 0,700кг.
40см - 0,900кг.
43см - 1,000кг.
45см - 1,200 до 1,350кг.
48см - 1,300кг.
50см - 1,500 до 1,800кг.
53см - ...
това е при мене /пак ще си погледна записките/- ако някой му се занимава да пише за размер-тегло,да пише, защото ми е интересно на река да имаме отношението.
Разбира се това е относително, защото зависи и от реката ...
/Като за сома нещо/ Дано да не бъркам, ама всяка прогноза при тази риба е трудна - много е непрадвидима. Яде всичко и прави каквото си иска.
Едно е ясно - обича бавна до средна равномерна проводка на примамките.

Maznislave, поканата си я записвам - ще ти звънна. За твое сведение, и понеже не разчитам на "рибарския" кантар, си нося винаги в чантичката малко кантарче и рулетка - като хвана, да знам ТОЧНО колко е. И ми виж в галерията - има дебел кефал с рулетка /и то отдавна/.
Сега, след като писаха толкова колеги по-напред с материала от мене,
вече съм сигурен - размера е най добре около 45-55 мм а цвета или любимия ми оранжево-чевеникав или синьо-лилаво с бяло и да проблясва /и комбинации между тях/.
За дълбоките и стоящи води - гледам с окраска на костур е добър.
Кефал:
22см - 0,100кг.
25см - 0,200кг.
30см - 0,500кг.
35см - 0,700кг.
40см - 0,900кг.
43см - 1,000кг.
45см - 1,200 до 1,350кг.
48см - 1,300кг.
50см - 1,500 до 1,800кг.
53см - ...
това е при мене /пак ще си погледна записките/- ако някой му се занимава да пише за размер-тегло,да пише, защото ми е интересно на река да имаме отношението.
Разбира се това е относително, защото зависи и от реката ...
/Като за сома нещо/ Дано да не бъркам, ама всяка прогноза при тази риба е трудна - много е непрадвидима. Яде всичко и прави каквото си иска.
Едно е ясно - обича бавна до средна равномерна проводка на примамките.
Последно промяна от Fat на Чет Сеп 24, 2009 9:30 am, променено общо 2 пъти.
"Щастие за всички, щастие даром!"
аз бях пуснал един на кантара в нас
и на мивката след това ,по повод снимка с ролетката
беше клен 40см 600гр

беше клен 40см 600гр
Имам един въпрос към Сандиста. Би ли дал снимка или линк на цикадите от които си доволен, и ако може кажи по-подробно за воденето им.
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Разбира се ,че ще пусна .. Нали целта на темата е да си помагаме и обменяме опит
Тук е момента да благодаря за zampo , който ме светна за тез странни ламаринки
http://img249.imageshack.us/img249/2138/24072009300.jpg
Преди да ги пуснете на бойното поле им сменете тройките и халкичките. Лично аз , предпочитам 6,5 грама , 4,5см костурова разцветка ( замислям се и за по-голямата). От сребристо-черната не съм доволен и я пребоядисвах с едни лакове за нокти.
Имайте предвид,че бързо потъва и е доста възможно да посеете няколко докато им свикнете. Затова върха нагоре и среднобързо въртене. Като им свикнете правете леки забавяниа да проучите дъното. След като се уверите , че е чисто - експериментирайте докато намерите точния ритъм. Някой път иска пауза 2 сек , рязко придърпване , пауза .. някой път си взима на равномерно водене

http://img249.imageshack.us/img249/2138/24072009300.jpg
Преди да ги пуснете на бойното поле им сменете тройките и халкичките. Лично аз , предпочитам 6,5 грама , 4,5см костурова разцветка ( замислям се и за по-голямата). От сребристо-черната не съм доволен и я пребоядисвах с едни лакове за нокти.
Имайте предвид,че бързо потъва и е доста възможно да посеете няколко докато им свикнете. Затова върха нагоре и среднобързо въртене. Като им свикнете правете леки забавяниа да проучите дъното. След като се уверите , че е чисто - експериментирайте докато намерите точния ритъм. Някой път иска пауза 2 сек , рязко придърпване , пауза .. някой път си взима на равномерно водене

Благодаря. За халкичките и тройките защо и с какви ги сменяш и на кои дупки ги слагаш, става въпрос конкретно за река. Екогиъри пробвал ли си на река. Питам, защото аз съм ловил с примамки и на двете фирми, но само в язовири.
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Халкички каквито си намерите , но да са читави. Куките са ми Оунър УЛ серията ( долу ми е куфарчето и не помня модела). Иначе горната халкичка по средата , задната е ясно