въпрос от неопитен рибар

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Аватар
MIMO
новобранец
новобранец

въпрос от неопитен рибар

Мнение от MIMO »

Преди два-три месеца се запалих по риболова, даже и въдици си купих. И все още ме гони първоначалния ентусиазъм. Сега на въпроса - отивам в неделя на Дунава - сам (каква смелост) и хвърлям на пружина с качамак, и като започна едно подрънкване на звънчета и като извадя пръчката нищо. Вчера четох във форума една тема и под нейното въздействие отрязах по две куки от пружините и ги оставих на по две. В 14 часа ни пуснаха от работа и ентусиазъм на Дунава на същото място и пак същата история подрънкване и нищо. Смених на единични куки на сладка царевица и същото. Дали греша някъде, моял дайте съвет.
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

Този мотаж с пружина за Дунава не много удачен,дребните рибки ти таркалят пружината по дъното и затова е това подрънкване.Използваи тежест плоско олово,подвижно и повод с една кука и зависи каква риба търсиш,според рибата съответно и стравта.
Аватар
MIMO
новобранец
новобранец

Мнение от MIMO »

Така и направих сложих повод с единична кука, плоска тежест и стръв царевица и отново беше същата история. Повода беше около 40 см. да не би да е къс или дълъг?
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Сложи плоска тежест над пружината поне 40 гр ако ти позволява въдицата, нанижи я на кордата да се вжижи сводобно.
Сложи едно топче бял стириопор ако ти се занимава с дребосъци. Иначе пълни пружината с обикновен качамак твърд.
Когато се закачи риба почти винаги опъва силно дори и на такива 400-500 гр.

Успех!!!
www.***.com
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от www.***.com »

Незнам каква тежест ползваш, но под 150 грама е ташак работа. Течението ще ти носи линията квото и да правиш.
ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
Аватар
kita20008969
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от kita20008969 »

http://carpbg.com/ Задни тежести............чети и виж филма на FOX с Мат Хеис :smt023
lz1igr
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lz1igr »

Мисля,че колегата Мимо просто не изчаква момента на засичане.Аз предпочитам риболов на шаран и съм имал какви ли не случаи.Във връзка с твоя въпрос колега,когато започне такова подрънкване на звънеца,аз съм до пръчката,но не пипам нищо.Шарана,пък и много други риби подозрително побутват стръвта оттук оттам и след като я обиколят няколко пъти и не усетят нещо подозвително,налапват стръвта,при което влакното се опъва и върха на пръчката се навежда надолу,трептейки.Ето това е момента на засичане.Запомни едно-риба се лови с търпение.Наслука.
Николай-Русе
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Николай-Русе »

Аз пък мисля че,колегата ако е хвърлил много на вътре, само с пружина течението я върти, и я отпуска и опъва, и за това му дрънка звънеца.На Дунава трябва тежест поне 120 гр. стига да ти го позволява пръчката.
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Точно за това става въпрос !!!

Офф- Как е риболова по Русенско?
Аватар
MIMO
новобранец
новобранец

Мнение от MIMO »

Извинявам се на всички, че малко късно ще поясня, но вчера ми се скапа интернета. Значи на линията слагам тежест 170 гр. и след това повода с единичната кука, по същия начин и когато е с пружина, над нея тежест 170 гр. А за засичането на едната пръчка изчаках около час подрънкването на звънчето и въобще не се закачи.
албиноса
новобранец
новобранец

Мнение от албиноса »

има ли много раци?може и да е от тях
Аватар
MIMO
новобранец
новобранец

Мнение от MIMO »

Досега не съм виждал някой да извади рак там. От позицията на много скромният си опит стигнах до извода, че тъй като реката видимо покачваше нивото си, а допреди няколко дни видимо спадаше, то рибата се е наплашила и трудно поема стръвта. Следващият излет мисля да се пробвам "на косъм" с "ин лайн" хранилка, но ще видим, че тука в магазините нещо не видях да продават такива хранилки.
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Колега виждам че си от Русе (и аз съм от там), кажи къде ловиш по Дунава познавам местата доста добре,тези в радиус 50 км, може да се сетя какви риби се бъзикат, ако въобще са риби.

Лично при мен хранилката винаги присъства в монтажа на дъно за шаран на Дунав, иначе си трябва доста късмет или захранване.

Единствено попчетата подрънкват толкова продължително или докато разкъсат стръвта, но при стръв царевица :roll:

Раци има почти навсякъде кедето е по дълбок брега, много са плашливи и навътре не съм виждал, стоят си в дупките.
Аватар
MIMO
новобранец
новобранец

Мнение от MIMO »

Бях под х. Приста на камъните и хвърлях на около 20 метра, защото по-нататък се виждаше че има праг и хвърлях преди прага. Но определено последните две седмици нивото на реката се колебае значително, беше около приетата кота нула. Хората бяха избягали в посока Янтра. Иначе и под корабната и на Мартен чух, че нищо не излиза. Два дни преди този риболов пак бях там, но с малай от друг магазин и дори подрънкване нямаше, за този риболов си купих от Сунай и започна това.
georgi95
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от georgi95 »

Моля ви кайете ми как да си направя вaзел за куките че не6то нестава :( :(
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”