Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Риболов с фидер на големи дистанции.
Модератор: Paublo_Eskobar
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Re: Риболов с фидер на големи дистанции.
Това сериозно ли го мислиш.Много пъти съм писъл,че при фидера и мача , може петното от храна да не е концентрирано в 50кв.см както е при щеката.Независимо от дистанцията на която ловим,не клипс и мипс да сложиш пак има отклонения.С всяко подаване на хранилка ние вкарваме и порция подхранка,а след неколкократни такива имаме и образувано хранително петно,независимо от размера му ,то си е петно ,което привлича рибите.Същото е и при мача,с всяко хвърляне на ваглера или слайдера се подава с прашката храна ,червеи,зърна.Така,че няма смисъл да сме с ранг - Мария Гроздева.Клипса или маркера спомагат само за по концентрирано падане на хранилката,т.е. тя да пада почти на една линия винаги.Колкото по-навътре се лови ,толкова и тя е по-грешна.А защо се досетете сами,Бачо правеше някакви формули за пропадането,а аз ще ви пусна жокер,ако се хвърли малко в страни от насрещния белег колко метра ще се отклони от линията на захранване,маркирана с клипс или друг помощен вариант.dunavski написа:На тази дистанция със стандартното замятане от брега няма как да си точен ако щеш замятай на челна стойка ако има вятър става още по-трудно. За тази дистанция има специални лодчици с които може да си откараш монтажа и захранката до точката на риболов с точност няколко сантиметра, но такива лодки са скъпички и не са по джоба на всеки иначе незнам как може да се лови ефективно на такава дистанция.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Щом размера на хранителното петно няма значение имена като Уил Рейсън, Мат Хейс, Боб Нуд и др. дебело подчертават важността от концентрирано хранително петно. Защото по този начин се създава конкуренция между рибите и те кълват по-съгурно и активно. За замятането след като съм заметнал връщам пръчката обратно над главата си и след това малко я накланям напред зада се освободи линя и хранилката да потъне в права линия към дъното ако хранилката се приводни с изпънато влакно тя потъва под формата на дъга и пада по-назад от кадето трябва да падне поне аз така правя
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

-
- учете се от него
Колкото в страни се хвърли, с толкова ще се отклони. Практиката показва, че при работа с клипс отклоненията в направление са по-големи от отклоненията в разстояние и при това положение хранителното петно има формата на елипса, примерно 1.5х3.0 ( или 1.0х2.5)метра за едни средни дистанции от 45-50метра което според мен е съвсем нормално за "концентрирано" хранително петно на такива дистанции. Това е , ако условията са близки до идеалните т.с.- да няма страничен вятър. При силен страничен вятър, нещата стават диаметрално противоположни- точноста в "направление" може да се окаже по-голяма от точноста в разстояние понеже след замятането и когато хранилката е в полет, вятъра "изтегля" влакно от шпулата, прави по-голям или по-малък "корем" и това е за сметка на точноста в разстояниеbutnik написа:Клипса или маркера спомагат само за по концентрирано падане на хранилката,т.е. тя да пада почти на една линия винаги.Колкото по-навътре се лови ,толкова и тя е по-грешна.А защо се досетете сами,Бачо правеше някакви формули за пропадането,а аз ще ви пусна жокер,ако се хвърли малко в страни от насрещния белег колко метра ще се отклони от линията на захранване,маркирана с клипс или друг помощен вариант.

Колкото до точноста на големите майстори, не помня да съм срещал някъде в литературата за "петна" метър на метър на дистанции от 50 метра, пък за лодките с фидер...не ми се коментира

п.п.Дунавски, при достатъчно практика, хранителното петно 2х3 метра пак ще е "концентрирано - също както при стрелбата; примерно 85% от попаденията ще са "осмици, девятки или десятки"; тези 2х3 метра в никакъв случай няма да са с равномерно разпределение на захранката върху тази площ

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Дунавски,ако можеше да ходим на риболов толкова колото ходят Рейзън и компания,и ние щяхме да имаме такива имена,при тях риболова е с традиции и е свързан с много субективни фактори.Но едва ли имат лодки с дистанционно.Точността идва с повече рутина,а клипса и маркера само спомагат за по концентрирано петно.Ако нямаш практика и не ловиш с фидер постоянно,нищо не помага.Има колеги с дългогодишен стаж в риболова и пак не могат да хвърлят правилно,а оттам и грешки при дистанция,точност и ред други последствия.
- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Тези лодки се използват от шаранджиите, но аз просто го писах като идея. Занам, че неможе да ходим толкова често за риба колкото "те" ходят и затова опита може да го компенсираме с техника ........ аве незнам всеки да си лови както си иска. Хем искат съвет хем като напишеш нещо и се почва ти незнам к'во ама еди си к'во бла бла бла ...
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Ами бла,бла според мен е ,че съпоставяш тези имена до нашите,а и още едно бла,бла е идеята ти за лодката,знаем за какво е и от кой се използва.ЮЗначи лодката трябва да е с GPS иначе не виждам как ще ти пуска без сложена шамандура на едно и също място хранилката с монтажа.Бла,бла 

- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Има нещо наречено плувка маркер. И аз се държа много прилично много по-прилично от повечето колеги които се унасят някой път.И поредната тема пое към класическия си край.

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Алоооооооооооооооооооооо стига сте се правили на кой по-голям от другия. Учете се, тук това е безплатно за разлика от навсякъде другаде в живота.
Ползване на лодка с дистанционно при риболов на мач и фидер:
Учатсници: Аз , Наблюдател, Емо от Трявна
Място: Тец Овчарица
Резултат: риболов на канални сомчета, амурчета, каракуди до омръзване
(преди да спрем бяхме уловили десетки килограми, просто нямаше риба над 500-600 гра и ни омръзна
)
Свидетели: Сапуна, Сестрата, Вал, Снег, Рибаря и още много други
Чета, виждам и модерирам закостеняли риболовци не приемащи нищо по-различно от собствения си опит.
Ползване на лодка с дистанционно при риболов на мач и фидер:
Място: Тец Овчарица
Резултат: риболов на канални сомчета, амурчета, каракуди до омръзване

Свидетели: Сапуна, Сестрата, Вал, Снег, Рибаря и още много други

Чета, виждам и модерирам закостеняли риболовци не приемащи нищо по-различно от собствения си опит.
-
- учете се от него
Аз не коментирам риболова с лодка, коментирам "бла, бла-то" на дунавски и моите си постове в тази тема 

- CERRUTI
- сериозен играч
Ивак хубав пример даваш,ама я кажи целенасочено ли бяхте взели лодката,за да захранвате за фидерите....или беше използвана за захранване на шаранджийските въдици и покрай това сте решили да я използвате и за фидерите????Щото тогава е друга бира,нали разбираш?Ivak написа:Ползване на лодка с дистанционно при риболов на мач и фидер:
Свидетели: Сапуна, Сестрата, Вал, Снег, Рибаря и още много други![]()
![]()

-
- учете се от него
До колкото аз разбирам, лодката не е била само за захранване а и за разпъване на линии на фидери.CERRUTI написа:....Ивак хубав пример даваш,ама я кажи целенасочено ли бяхте взели лодката,за да захранвате за фидерите....или беше използвана за захранване на шаранджийските въдици и покрай това сте решили да я използвате и за фидерите????Щото тогава е друга бира,нали разбираш?

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Не беше целенасочено за фидер лодката.
Не сме разпъвали фидерите с лодката, ловихме на дистанция около 25-30 метра за да можем да я покриваме перфектно и с мачовете.
Ползвахме я за да вкараме голямо количество захранка (2-3 кг жито и отделно доста царевица) с идята да дръпнем едрите риби на петното.
За маркер използвахме единия от мачовете с влакно на клипса
Ако имаше бла-бла щях д го изтрия
Не сме разпъвали фидерите с лодката, ловихме на дистанция около 25-30 метра за да можем да я покриваме перфектно и с мачовете.
Ползвахме я за да вкараме голямо количество захранка (2-3 кг жито и отделно доста царевица) с идята да дръпнем едрите риби на петното.
За маркер използвахме единия от мачовете с влакно на клипса

Ако имаше бла-бла щях д го изтрия

- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Това бла бла се отнасасяше за вашите постове към мене а не само към мен а срещу всички които се опитват да предложат нещо различно от вашето, а не за цалята тема.

-
- сериозен играч
Ице е тва за клипса не съм съгласен,няма да ти казвам колко пъти съм гледал хора без рутина да ползват клипса и мога да ти кажа,че още повече се мъчат.Метне един път линията му се опъне рязко и се връща на 10м после метне леко,не стигне и до клипса,а пък като я засили след това и му отидат и монтаж и 30-40 м влакно до клипса.Трябва си рутина както си казал тук кой какво и да пише без практика само пред компютъра не се учи.butnik написа:Точността идва с повече рутина,а клипса и маркера само спомагат за по концентрирано петно.

- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
еми да виждаш тука някой да казва, че може и без руттина и опит просто обсъждаме евентуалните начини за риболов на фидер на големи дисцанции