Риболов с фидер на големи дистанции.

Модератор: Paublo_Eskobar

Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Re: Риболов с фидер на големи дистанции.

Мнение от Бачо Илия »

dunavski написа:еми да виждаш тука някой да казва, че може и без руттина и опит просто обсъждаме евентуалните начини за риболов на фидер на големи дисцанции
Дунавски, става дума за "риболов с фидер на големи дистанции", а не за "захранване на големи дистанции за риболов с фидер". Или имаш идеята за разпъване на фидери с лодки; на теца обичайното "разпъване" е с дюшек, плавници и спасителна жилетка; тъй като те чета- и до там ще я докараш. Постовете ти от "лодките" насам са си откровен спам по темата. Като имаш желание да коментираш този вид захранване за риболов с фидер, ми пусни отделна тема (като тази за спода) и да го коментираме; и бих искал да чуя в открит текст, кое в моите постове е "бла-бла" по отношение на теб; вместо да си водиш записки- ти спамиш :D 8)
Изображение
shekira
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shekira »

Ivak написа:Не беше целенасочено за фидер лодката.
Не сме разпъвали фидерите с лодката, ловихме на дистанция около 25-30 метра за да можем да я покриваме перфектно и с мачовете.
Ползвахме я за да вкараме голямо количество захранка (2-3 кг жито и отделно доста царевица) с идята да дръпнем едрите риби на петното.
За маркер използвахме единия от мачовете с влакно на клипса :wink:

Ако имаше бла-бла щях д го изтрия :lol:
аз пък на 25м невиждам никакъв смисъл от лодка.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

НИКИ ДОНЧЕВ написа:
butnik написа:Точността идва с повече рутина,а клипса и маркера само спомагат за по концентрирано петно.
Ице е тва за клипса не съм съгласен,няма да ти казвам колко пъти съм гледал хора без рутина да ползват клипса и мога да ти кажа,че още повече се мъчат.Метне един път линията му се опъне рязко и се връща на 10м после метне леко,не стигне и до клипса,а пък като я засили след това и му отидат и монтаж и 30-40 м влакно до клипса.Трябва си рутина както си казал тук кой какво и да пише без практика само пред компютъра не се учи.
Ники,никога не ловя с клипс,но ако съм категоричен и не го пиша за пример, ще има атака,като обиденото момче с лодката.
Ивак ,на 25-30м.си стрелям 2кг зърна за норматив :D Явно ви е налегнала скуката и сте се заиграли :D
Приемам всички свежи идеи на колеги и съвети,но когато са смислени ,никой не налага свое становище,с Бачо имаме дългогодишен опит с фидера,затова са ни и някои от споровете и между нас и с някои подрастващи риболовци,прочели някоя друга тема от медиите,нбписана от някой ,който вече е писал хиляда статии по темата и се чуди как да разнообрази,та да предизвика интерес.И не взимайте за чиста монета всичко що е статия,не сравнявайте чуждия опит с вашия,нашия.Повечето пишещи статии ,им плащат фирми да ловят и мислят.Да давам ли пример с огромните басейни,където се хвърля захранка и се се гледа как работи и как реагират рибите и където екип от риболовци и разни умни глави стоят и записват..... .Айде,че аз започнах да блаькам.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

IDA написа:
dunavski написа:еми да виждаш тука някой да казва, че може и без руттина и опит просто обсъждаме евентуалните начини за риболов на фидер на големи дисцанции
Дунавски, става дума за "риболов с фидер на големи дистанции", а не за "захранване на големи дистанции за риболов с фидер". Или имаш идеята за разпъване на фидери с лодки; на теца обичайното "разпъване" е с дюшек, плавници и спасителна жилетка; тъй като те чета- и до там ще я докараш. Постовете ти от "лодките" насам са си откровен спам по темата. Като имаш желание да коментираш този вид захранване за риболов с фидер, ми пусни отделна тема (като тази за спода) и да го коментираме; и бих искал да чуя в открит текст, кое в моите постове е "бла-бла" по отношение на теб; вместо да си водиш записки- ти спамиш :D 8)
Еми то в риболова влиза и захранването. Аз не ползвам такива лодки нито пък разпъвам с плавници (немога да плувам) нито пък искам да ловя на 10000050000 м. Просто колегата питаше как да лови с фидер на голяма дистанция и аз дадох един алтернативен вариант. Защо пък да не се използва лодка за захранване при риболова на фидер да не би да има някави правила това може това неможе да се използва. Иначе според мен незнам как може да се лови ефикасно на дистанция от 100 м. примерно. Самото замятане изисква много тежки такъми, а с такова тежко обурудване незнам как ще се забелязва кълването на по-дребна риба примерно. А с тази лодчица може да се лови с такъма с който си ловиш и на 30 м. и такъма ще е в пъти по-чувствителен и ще има повече кълванета. Без да сте го пробвали неможе да кажете, че това е простотия или пък няма да работи.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
НИКИ ДОНЧЕВ
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от НИКИ ДОНЧЕВ »

Ако човек може да мята на голяма дестинация в горе долу едно петно,ще си захрани както си му е редът,а ако не може закакво му е да прави петно на 70м с лодка и после да не може да го уцели.Или ще вкарва всеки път с лодката?Ако рибате кълве интензивни и има удари на 5 минути,колко пъти ще успее да вкара с лодката?Тва с лодката не е никъкъв вариянт според мен.
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Дунавски, виж ся :idea: Като се практикува определен вид любителски риболов, риболовеца според мен, трябва да се съобразява (за самия себе си, не за околните) и с някои общоприети правила и традиции за дадения вид риболов. Ето, виж в тази тема:

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=33&t=28646

кои са най-общите правила и традиции при риболова с фидер, като оборудване, монтажи, стръв, захранване и дохранване...; това което е забранено- не е традиционното и обичайното за този вид риболов и т.н. :idea: :idea:
Преди имахме едни много дълги спорове и дебати, какво е риболов "на плувка"; то, това с лодките е все едно на 0.5гр плувка да сложиш 15гр лежаща на дъното подвижна оливета и после да обясняваш че си ловил "на плувка". Така стоят нещата и в шаранджийския риболов ...така стоят и в останалите; пусни една тема "Off Feeder" и ще си "6+" с темата за такива коментариййй.. :D :D 8)
Изображение
shekira
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shekira »

НИКИ ДОНЧЕВ написа:Ако човек може да мята на голяма дестинация в горе долу едно петно,ще си захрани както си му е редът,а ако не може закакво му е да прави петно на 70м с лодка и после да не може да го уцели.Или ще вкарва всеки път с лодката?Ако рибате кълве интензивни и има удари на 5 минути,колко пъти ще успее да вкара с лодката?Тва с лодката не е никъкъв вариянт според мен.
има,един вариат и той е монтаж метод фидер.може да си ги вкарва на 70м ако иска и с хеликоптер.бачо илия фидерите си ги слага даже и на сигнализатори.само че вече се губи смисъла на фидера.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

70 МЕТРА, е майтап няакакъф, като става дума за големи дистанции с ФИДЕР; големите дистанции с фидер почват от "75+ метра" :idea: :idea: Кви "методи", кви "сигнализатори" и щуротии..., само че, за тази работа трябва да има необходимите такъми, монтажи и опит!!! :idea:

п.п. за методите и сигнализаторите си има отделна тема и тя не е в този ...... подфорум :idea: :wink:

п.п.п. моето участие в тази тема приключи, пооправих си изтритите постове, постнах и това което съм смятал за съществено; ще се радвам да чета споделен опит по тези въпроси :wink:

Поздрави и Успех :!:
Изображение
Аватар
qno_zloo
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от qno_zloo »

...ще ме извините че повдигам стара тема , но искам да попитам един въпрос , не рябва да отварям нова тема, тази много ме радва и ми е положителна.(ако сметнете че трабва да е в нова тема, казвайте)

Значи едно от хубавите неща които ме радват, е че имам възможност за голяма дистанция.
Та да питам с какви макари достигате 80+метра, аз стигам 60м. за сега, но това е заради макарата.

От 1 месец ходя по магазините и търся, влизам питам- макара за фидер с опция за дистанция 80+, и те казват:оооо, това е много трудно, почти невъзможно.
Аз им обеснявам, че търся макара със дълга шпула с дълбочина 2мм, размер 5000 и да е с обратен конус и тегло 400г....продавача казва няма такова нещо.
Според вас , как да стигна 100м със 100г. хранилка+манджа и 4м. фидер.

Предварително, благодаря.
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

qno_zloo написа: търся макара със дълга шпула с дълбочина 2мм, размер 5000 и да е с обратен конус и тегло 400г....продавача казва няма такова нещо.
Най-важно е шпулата да е с голяма диаметър, съответно обиколка. Колкото е по-голяма обиколката на шпулата толкова по-малко намотки ще развива при хвърлянето, а развиването на всяка една намотка оказва съпротивление и скъсява дистанцията. Дълбочината на шпулата няма никаква връзка с кастинга. Дълбочината на шпулата променя само количеството влакно което събира. Понятието плитка мачова шпула е търговски трик, защото и плитката и дълбоката шпула развиват едно и също количество влакно от повърхността си.
За добър фидер кастинг харесвам макарата Cormoran Corcast Feeder. Тя не е размер 5000 и е доста под 400 грама, но шпулата и е с голям диаметър.
Не споделям принципа "фидер на всяка цена", ако гоня 100 метра, няма да ги гоня с фидер. На такава дистанция, няма да мога да постигна точност, малко фокусирано петно, няма да мога да си изпъна добре линията и тн. От макара с голяма шпула виждам смисъл, не за да стигна стотния метър а за да стигам 50 метра с по-голяма лекота и точност. :drinkers:
нямам живарник
Аватар
qno_zloo
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от qno_zloo »

...колега за тази какво мислиш,
http://zen.fishbg.org/index.php?main_pa ... 88d1bee6ec
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

qno_zloo написа: Аз им обеснявам, че търся макара със дълга шпула с дълбочина 2мм, размер 5000 и да е с обратен конус и тегло 400г....продавача казва няма такова нещо.
Има еи я....
Изображение
Шпулата 45 мм. двойно анодизирана и тежи точно 445 гр. Тази макара в България може да си я вземеш само за 1700 лв.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Перфектна шпула. Ако я комбинираш с фидер с по-широки водачи (примерно Катана :wink: ), с 30-40 грама хранилка ще отмааш бая кастинг.
Иначе много голяма ми се струва за фидер и доста тежка.
нямам живарник
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

hristotihov написа:Перфектна шпула. Ако я комбинираш с фидер с по-широки водачи (примерно Катана :wink: ), с 30-40 грама хранилка ще отмааш бая кастинг.
Иначе много голяма ми се струва за фидер и доста тежка.
Малееее ако тая макара ти се струва тежка незнам ...... това е Daiwa BASIAIR и е биг-пит макара (демек шаранска) и това е най-леката шаранджйска макара в света !!!!! А всъщност е поне два пъти по-голяма от Corcast Feeder.
Изображение
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Не се отнася за твоя пост, а за горния на колегата, докато пишех ти постна преди мен.
нямам живарник
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”